صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

میدل‎ایست‎آی: زندگی سیاه‎پوستان و مسلمانان برای پلیس فرانسه اهمیتی ندارد

۱۳ تير ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۱:۰۱
کد خبر: ۴۷۲۱۵۲۷
دسته بندی‌: حقوق بشر ، عمومی
نژادپرستی پلیس فرانسه بخشی از کوررنگی این کشور در مشاهده واقعیت شرایط نامتناسب اقلیت‌های نژادی است.

خبرگزاری میزان – نژادپرستی و خشونت پلیس فرانسه ۲ عامل مرگبار برای سیاه‎پوستان، عرب‎ها و مسلمانان این کشور هستند.

«میدل ایست آی» در گزارشی به موضوع نژادپرستی پلیس فرانسه پرداخته و می‎گوید که برای این نهاد زندگی سیاه‎پوستان، مسلمانان و عرب‎ها اهمیتی ندارد.

جدیدترین اقدام مرگبار نژادپرستانه پلیس فرانسه

«ناهل»، نوجوان ۱۷ ساله فرانسویِ الجزایری – مراکشی تبار در آستانه عید قربان به شکل وحشیانه‌ای به دست یک افسر پلیس فرانسه در جریان یک ایست بازرسی ترافیکی به قتل رسید.

پلیس فرانسه در نخستین موضع‎گیری این رویداد را یک مورد دفاع مشروط توصیف کرد؛ در ادامه انتشار ویدئو‌های مربوط به حادثه اشتباه بودن این ادعا را ثابت کرد و نشان داد که «ناهل» هرگز به هیچ وجه جان افسران تهدید نکرده است.

ویدئوی مذکور به سرعت در شبکه‌های اجتماعی فراگیر شد و تنها طی چند ساعت موجی از خشم و اعتراض را در سراسر فرانسه برانگیخت؛ مسلمانان فرانسه در حالی که خود را برای برگزاری یک رویداد مذهبی آماده می‌کردند، ناگهان در شرایطی غمبار قرار گرفتند.

اعتراض‌های سراسری در فرانسه

اعتراض‌ها عصر روز حادثه یعنی سه‎شنبه در «نانتر»، حومه غربی پاریس، پایتخت فرانسه، شروع شد و شب بعد به بقیه نقاط فرانسه رسید.

اعتراض‌ها و ناآرامی‌های سراسری در فرانسه تاکنون به آتش سوزی‌های متعدد، تخریب گسترده ساختمان‌ها، ... منجر شد.

دولت و پلیس فرانسه برای مقابله با معترضانی که غالبا در سنین نوجوانی هستند، از روش‌های ضد شورش شدید استفاده کرد؛ از پنج‎شنبه شب به بعد وزارت کشور فرانسه حدود ۴۵ هزار افسر پلیس را در سراسر کشور مستقر کرد؛ استفاده از تسلیحات نظامی از جمله گاز اش‎ آور و خودرو‌های زرهی دیگر عادی شده است؛ صد‌ها نفر دستگیر شدند؛ دادگاه‌ها نخستین احکام زندان را این هفته برای معترضان صادر کردند.

این اعتراض‌ها بیان واضحی از ناامیدی و خشم از یک بی عدالتی آشکار بود؛ معترضان به دولت و نهاد‌های آن نگاه می‌کنند: معترضان آن‌ها را مقصر اصلی رنج خود می‌دانند و اعتراض‌ها نوعی مخالفت سیاسی است که به دست نسلی از مسلمانان و نوجوانان غیرسفیدپوست که دولت فرانسه زندگی آن‌ها را پست، ارزان و بی معنی می‌داند، ابراز می‌شود.

اسلام هراسی و نژادپرستی نهادینه پلیس فرانسه

فرانسه سابقه قتل‌های اسلام هراسانه و نژادپرستانه توسط پلیس را دارد.

از سال ۱۹۹۱، دستکم ۲۱ اعتراض خشونت آمیز در اندازه‌های مختلف در پی جنایت نژادپرستانه پلیس فرانسه آغاز شد؛ فقط در سال ۲۰۲۲، هر ماه دستکم یک مرد آفریقایی تبار به دست پلیس جان خود را از دست می‌داد.

این وحشیگری ریشه در گذشته استعماری فرانسه دارد: کارکرد مجری قانون، تسلیم کردن جمعیت بومی به به اصطلاح ارزش‌های جمهوری و جلوگیری از بیان مشروع مخالفت سیاسی آن‌ها بود.

نیرو‌های پلیس فعلی فرانسه این نقش را در زمینه متفاوتی به ارث برده اند؛ خشونت پلیس یک موضوع سیستماتیک با اهداف سیاسی خاص است: این ابزاری است که دولت فرانسه برای حفاظت از ارزش‌های به اصطلاح جمهوری‌خواهانه خود استفاده می‌کند و با خشونت مانع رشد سیاسی مسلمانان و اقلیت‌های قومی می‌شود.

خشونت پلیس و قتل به دست این نهاد، رویداد‌هایی با اهمیت حاشیه‌ای یا استثنای نفرت انگیز از رویه رایج نیستند؛ خشونت پلیس فرانسه در محله‌های مسلمان نشین عادی است.

«راوینا شمداسانی»، سخنگوی دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل روز جمعه در بیانیه‌ای درباره قتل «ناهل» ۱۷ ساله ابراز نگرانی کرد.

وی گفت: این لحظه‌ای است که کشور به طور جدی به مسائل عمیق نژادپرستی و تبعیض در اجرای قانون رسیدگی کند.

قانون فرانسه تنظیم کننده اعمال پلیس با هدف حفاظت از عملکرد اسلام هراسانه و نژادپرستانه آن و برای محافظت از مصونیت پلیس شکل گرفته است و به افسران پلیس در هنگام برخورد با مسلمانان و غیرسفیدپوستان دست باز می‌دهد.

در مورد قتل «ناهل»، قانون مورد استفاده برای توجیه از سوی فرانسه، تنظیمات استفاده از سلاح‌ها به دست پلیس مصوب سال ۲۰۱۷ در میان فشار شدید اسلام هراسی برای سست کردن چارچوب قانونی تنظیم کننده مداخله پلیس در محله‌های با اکثریت مسلمان است؛ منتقدان معتقدند که به پلیس مجوز قتل داده شده است.

فضای اسلام هراسانه و نژادپرستانه فرانسه مناسب برای قتل ناهل

جنایتی که پلیس فرانسه در پرونده قتل «ناهل» مرتکب شد، به تنهایی نمی‌تواند بزرگی قابل توجه اعتراض‌ها را توضیح دهد؛ برای درک انگیزه‌هایی که بسیاری از شهروندان جوان فرانسوی را به اعتراض وا می‌دارد، باید به شرایط کنونی فرانسه نگاه کرد.

در حال حاضر، این کشور فضایی مناسب برای اسلام هراسی و نژادپرستی دارد؛ مسلمانان فرانسه با پنج سال دیگر سیاست‌های خصمانه «امانوئل مکرون»، رئیس جمهور این کشور مواجه هستند؛ اسلام هراسی هسته اصلی گفتمان سیاسی فرانسه است و جرم انگاری اسلام و مسلمانان به جریان اصلی تبدیل شده است.

روایت‌های نادرست فرانسه از حادثه برای توجیه خود

رسانه‌ها و سیاستمداران فرانسوی در حال کوچک شمردن قتل «ناهل» از طریق استناد به وجود مواردی در گذشته وی هستند؛ ساختار‌های قدرت به طور سیستماتیک از این تاکتیک برای نسبی کردن جنایات شنیع دولت استفاده می‌کنند.

تلاش برای کاستن از اهمیت قتل یک نوجوان به دست پلیس از طریق استناد به گذشته وی نامربوط است و جرم قتل به دست یک سازمان مجری قانون را توجیه نمی‌کند؛ این روایت غیرانسانی را که یک کودک کشته شده، هدف قرار می‌دهد، شهروندان فرانسوی را با پیشینه مسلمان و غیرسفیدپوست بیش از پیش بیگانه می‌کند.

با ادامه ناآرامی‌ها و اعتراض‎ها، رسانه‌ها و سیاستمداران فرانسوی تلاش کردند اعتراض‌ها را مظهر بحران اخلاقی و تربیتی معرفی کرده و ماهیت سیاسی آن را انکار کنند؛ حتی مکرون، از والدین درخواست احساس مسئولیت کرد.

بر اساس این روایت دوم، خشونت پاسخ طبیعی به بی عدالتی شدید نبود، بلکه رفتار غیرقابل درک کودکان به دلیل عدم مراقبت و آموزش والدین بود.

هر دو روایت به جای تلاش برای درک نارضایتی‌های سیاسی مشروع بیان شده از طریق خشونت، قربانیان اسلام هراسی و نژادپرستی دولت را سرزنش و به عنوان مقصرکردند.

این در حالی است که انکار حق آن‌ها برای امنیت، نارضایتی‌ها و بیان سیاسی و محدود کردن حقوق اساسی آن‌ها ثابت می‌کند که دولت فرانسه چقدر وجود آن‌ها را تقلیل می‌دهد.

شاید سرکوبگری دولت و پلیس فرانسه به زودی شورش‌ها را متوقف کند، اما روحیه معترضان را در درازمدت تغییر نخواهد داد، زیرا دلایل اصلی آن پابرجاست؛ به این معنا که زندگی سیاهپوستان و مسلمانان اهمیتی ندارد، می‌توان آن‌ها را زیر پا گذاشت و زندگیشان را دزدید.

اصلاح پلیس فرانسه ناممکن است

همان طور که قبلا ثابت شد، اصلاح پلیس فرانسه ناممکن و غیرواقعی است، زیرا کارکرد آن اسلام هراسی و نژادپرستانه است.

ضمن اینکه بیش از نیمی از اعضای پلیس از احزاب راست افراطی حمایت می‌کنند؛ بنابراین، تنها انحلال کامل آن می‌تواند به یک تغییر سیستمی منجر شود.

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *