کتاب «عملیات احیا» روایتی از نقش مدیریت در یک صنعت ارزآور
محمد حکمآبادی در گفتوگو با میزان در مورد مضمون کتاب «عملیات احیا» گفت: کتاب «عملیات احیا» صعود یک مجموعه دانشبنیان به قله دانش و فناوری الکتروموتور را در ۲۰ فصل روایت کرده است. شرکت ماشینهای الکتریکی «جمکو» از صنایعی است که در سال ۱۳۶۹ در شهرستان جوین با هدف عدم وابستگی صنایع داخلی به کشورهای خارجی در زمینه تولید انواع ماشینهای الکتریکی تأسیس و راهاندازی شد، ولی در ادامه بهدلیل برخی بیتوجهیها، با مشکلات بسیاری روبهرو شد و برخی از تغییرات مدیریتی سبب شد تا این شرکت موفق به طراحی و تولید الکتروموتورها و ژنراتورهای بزرگ صنعتی با استانداردهای جهانی شده و در برخی از محصولات نیز جزو چهار، پنج شرکت تولیدکننده در جهان شود.
وی به بخشهایی از کتاب «عملیات احیا» اشاره و بیان کرد: در کتاب «عملیات احیا» بیپرده به مشکلات پیش روی برخی از واحدهای صنعتی اشاره شده است. جمکو نمونهای از این واحدها محسوب میشود و در جریان روایت این کتاب برخی سوء مدیریتهای این شرکت را که باعث شده تا مرز ورشکستگی برود مطرح شده است. در عین حال زنده کردن این شرکت با ۶۰ میلیارد بدهی یک جهاد واقعی در جهت خودکفایی و اعتماد به تولید داخل محسوب میشود که روایتی خاص است. محمد رستمی در این مجموعه یک مدیر جدید بوده و بعد از چند مدیر کهنهکار، مدیریت را به دست میگیرد. این در حالی بود که از نگاه بسیاری از افراد وقتی مدیران با تجربه نتوانستهاند راه به جایی ببرند، این جوان تازه کار چه میتواند انجام دهد؟ اما محمد رستمی رویکردی را در پیش گرفت که شرکت جمکو که در سال ۱۳۹۷ بخش اعظم نیروهای خود را تعدیل کرده بود و شرایط بسیار دشواری را پشت سر میگذاشت، در سال ۱۴۰۰ توانسته ۵۰۱ میلیارد ارزآوری داشته باشد.
حکمآبادی به بخشهای دیگر کتاب «عملیات احیا» پرداخت و اظهار کرد: در کتاب «عملیات احیا» سخن از دشواریها و در عین حال اعتماد به نسل جوان مطرح است. در بخشی از کتاب در مورد تلاش و روزهای تاریک جمکو و نگاه سرشار از بیاعتمادی به تولید داخل سخن گفته شده است. زمانی که مدیر یکی از شرکتهای آب و فاضلاب در پاسخ به درخواست تولید موتورهای مورد نیاز این حوزه، تاکید کرده است که حاضر نیست میز خود را با اعتماد به تولید جمکو به خطر بیندازد و دست رد به سینه نهال نو تولید و توانمندی داخلی زده است، اما پیگیریهای فراوان سبب شد نیروگاه اتمی بوشهر برای اورهال موتورهای این نیروگاه به شرکت جمکو اعتماد کرد و این شرکت موفق عمل کرده و توانمندیهای خود را به نمایش گذاشت، اینجا بود که نام فصل با عنوان «جا پای روسها» نامگذاری شد.
وی به بخش دیگری از کتاب «عملیات احیا» اشاره کرد و افزود: یکی از بخشهای کتاب «عملیات احیا» مدیریتها را با هم به مقایسه میگذارد. هنگامی که یک مدیر مانند مدیر شرکت جمکو توانایی شرکت را ارتقا میدهد و برای توسعه حوزه کاری خود پای میز مذاکره با وزارت نفتیها مینشیند، باز هم مدیران داخلی بدون توجه به شعار سال و تاکیدات مقام معظم رهبری حاضر به بستن قرارداد نشده و موتورهای ساخت کشور چین را به موتورهای ساخت داخل ترجیح میدهند و در ادامه جمکو موفق میشود تا به واسطه مپنا دست به تولید نوعی موتور برای نیروگاهای برق عراق بزند و در یک افت و خیز نفسگیر، موتورهایی که قابل رقابت با موتورهای آلمانی بوده در نیروگاههای عراق وارد چرخه فعالیت کند.
نویسنده کتاب تقریظ شده «حوض خون» بخش دیگری از کتاب «عملیات احیا» را مورد بررسی قرار داد و تاکید کرد: تلاشهای توانمندان ایرانی تا جایی پیشروی کرد که در نهایت توانست جایگاه ایران را در بین پنج کشور نخست در تولید موتورهای ضد انفجار قرار دهد. این شرکت هم اکنون اقدام به ساخت موتورهای ضد انفجاری میکند که کاربرد فراوانی را در جایگاههای سوخت دارد.
حکمآبادی علت انتخاب این سوژه را برای نگارش کتاب «عملیات احیا» مطرح کرد و گفت: از سوی انتشارات «راه یار» سوژههای با عنوان شناسایی و نگارش در مورد تولید و توانمندیهای داخلی مطرح شد و من به دنبال این سوژه روایت شرکت جمکو را انتخاب کردم که در ابتدا با مخالفت انتشارات در تهران روبهرو شد، اما پافشاری من و انتشار کتاب سبب شد تا کتاب خوانده شود و مورد اقبال قرار گیرد، به حدی که از ابتدای سال تا هم اکنون این کتاب به پنج چاپ متوالی رسیده است.
انتهای پیام/