صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

آنچه باید درباره نتایج انتخابات ترکیه بدانیم/میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی/رقابت اردوغان و قلیچدار اوغلو در دور دوم انتخابات

۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۸:۰۳:۰۵
کد خبر: ۴۷۱۲۸۵۸
انتخابات همزمان ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه برگزار و نتایج غیر رسمی آن اعلام شد؛ نتایجی که به رغم غیر رسمی بودن تا حدی وضعیت سیاسی این کشور را آشکار کرد.

خبرگزاری میزان – انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری ترکیه روز چهاردهم می (۲۴ اردیبهشت) برگزار شد؛ انتخاباتی که از جهات و ابعاد مختلف دارای اهمیت زیادی بود.

انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری ترکیه

ترکیه در حالی انتخابات همزمان ریاست جمهوری و پارلمانی خود را برگزار کرد که همچنان درگیر آثار دو زمین لرزه شدید در ماه فوریه در ۱۱ استان خود، رکود اقتصادی و حضور پناهجویان سوری در این کشور است.

این رای گیری از ساعت هشت صبح روز یکشنبه، ۲۴ اردیبهشت، در هزار و ۹۴ حوزه انتخابیه ۸۱ استان ترکیه آغاز شد و تا ساعت ۱۷ ادامه یافت؛ ۸۴ میلیون شهروند ترکیه برای شرکت دراین انتخابات واجد شرایط اعلام شدند.

 

 

 

۸۸.۸۴ درصد افراد واجد شرایط در انتخابات ریاست جمهوری و بیش از ۸۸.۹۲ درصد از افراد واجد شرایط در انتخابات پارلمانی ترکیه شرکت کردند؛ نرخ مشارکتی که می‌توان از آن با عنوان کم نظیر یاد کرد.

آرای انتخابات پارلمانی ترکیه نشان می‌دهد که ائتلاف جمهور یا همان حامیان رجب طیب اردوغان موفق به کسب ۴۹.۳۱ درصد آرا و ۳۲۱ کرسی از ۶۰۰ کرسی پارلمان این کشور شدند و ائتلاف ملت یا همان حامیان قیلیچدار اوغلو ۳۵.۱۹ درصد آرای مردمی و ۲۱۳ کرسی دیگر را به دست آورد؛ دوره نمایندگی پارلمان در ترکیه پنج ساله است.

 

 

در عین حال، هیئت انتخابات ترکیه روز دوشنبه اعلام کرد: در انتخابات دیروز هیچ برنده‎ای وجود ندارد؛ ما تصمیم گرفتیم در ۲۸ می (۷ خرداد) دور دوم انتخابات را برگزار کنیم.

به گفته این رئیس هیئت، در پایان شمارش ۱۰۰ درصد آرا، اردوغان ۴۹.۵۱ درصد و قلیچداراوغلو ۴۴.۸۸ درصد آرا را کسب کردند؛ ضمن این که نتایج رسمی و نهایی انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری ترکیه روز جمعه اعلام خواهد شد.

 

 

نگاهی به این ارقام و آمار و بیانیه‌ها نشان می‌دهد که تکلیف انتخابات پارلمانی ترکیه مشخص شده است و دو رقیب انتخابات ریاست جمهوری باید منتظر نتیجه رای گیری چهارشنبه ۲۴ می (۳ خرداد) در خارج از کشور و از ۲۸ می (۷ خرداد) در داخل ترکیه باشند.

انتخابات ترکیه در پایتخت‌های غربی به ویژه پایتخت‌های کشور‌های عضو ناتو، غرب آسیا و البته در مسکو، پایتخت روسیه با دقت دنبال شد، زیرا نتیجه این انتخابات می‌تواند بر روابط ترکیه و غرب تاثیر مستقیمی داشته باشد؛ در عین حال، دو نامزد اصلی انتخابات ریاست جمهوری هر یک به شکلی قابل توجه یک یا دو کشور خارجی را به دخالت در انتخابات همزمان پارلمانی و ریاست جمهوری متهم می‌کردند.

بازیگران مهم دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه

ورود انتخابات ریاست جمهوری ترکیه به مرحله دوم، موضوعی بود که از پیش از برگزاری انتخابات از دید کارشناسان، تحلیلگران و ناظران دور نمانده و به عنوان یک پیش بینی مهم مطرح می‌شد.

پیش بینی کارشناسان و تحلیلگران در این رابطه این بود که انتخابات ریاست جمهوری ترکیه دو مرحله‌ای خواهد شد.

اردوغان

رجب طیب اردوغان، رئیس حزب حاکم عدالت و توسعه و رئیس جمهور ترکیه در حالی برای رقابت با کمال قیلیچدار اوغلو، رئیس حزب جمهوری خلق، وارد مرحله دوم انتخابات ریاست جمهوری می‌شود، که پیروزی در این رقابت به سومین دوره ریاست جمهوری و تمدید حضور دو دهه‌ای او در قدرت منجر می‌شود.

 

 

در واقع می‌توان گفت که اردوغان ۶۹ ساله که ۱۲ پیروزی انتخاباتی را در کارنامه دارد، در پی برگزاری انتخابات ۱۴ می با سخت‌ترین چالش دوره حکمرانی ۲۰ ساله خود مواجه شد.

قیلیچدار اوغلو

کمال قیلیچدار، رئیس حزب جمهوری خلق ترکیه که شاهد متحد شدن شش حزب مخالف اردوغان در جبهه خود است، رقیب اردوغان در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری است.

 

 

این سیاستمدار ۷۴ ساله که از سال ۲۰۱۰ ریاست حزب چپ میانه و سکولار جمهوری خواه خلق را برعهده دارد، در کارزار انتخاباتی خود وعده داده بود که عکس سیاست‌های اردوغان عمل کند.

اوغان

سینان اوغان، نامزد ملی گرا و جوان این دوره از انتخابات اگرچه فقط شش درصد آرا را به خود اختصاص داد، اما اکنون نقش مهمی در سرنوشت دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه دارد، زیرا آرای موجود در سبد رای وی می‌تواند راه یکی از دو نامزد اصلی را برای ورود به کاخ آکسارای باز کند.

اوغان در جدیدترین موضع گیری خود پس از شمارش آرا گفت که ائتلاف مخالف نتوانست رأی دهندگان را به امکان حل مشکلات ترکیه متقاعد کند؛ اگر کمال قیلیچداراوغلو، هیچ امتیازی به حزب HDP ندهد، می‌توانم در دور دوم از او حمایت کنم.

وی همچنین گفت: مقابله با تروریسم و بازگشت پناهجویان مهم‌ترین محور‌های مذاکره با اردوغان و قیلیچداراوغلو است.

تاثیر نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ترکیه بر معادلات منطقه‌ای و بین المللی

انتخابات ریاست جمهوری ترکیه از لحاظ داخلی بسیار مهم است؛ زیرا سرنوشت این کشور مبتلا به دو قطبی را در میانه تشدید بحران‌های درهم تنیده داخلی این کشور و قرار گرفتن بر سر دو راهی سیاسی روشن می‌کند.

گذشته از اهمیت داخلی انتخابات مذکور، نتیجه دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه پیامد‌های گسترده‌ای در عرصه‌های منطقه‌ای و بین المللی خواهد داشت.

 

 

یکی از دلایل این امر این است که ترکیه با وجود عضویت در ناتو روابط نزدیک خود را با روسیه حفظ کرده است؛ این کشور تنگه مهم بسفر را در کنترل دارد.

دیگر دلیلی که می‌توان برای پیامد‌های این انتخابات بر عرصه منطقه‌ای و بین المللی شمرد، فعالیت ترکیه در میان برخی از همسایگانش و در جهان اسلام است.

دلیل سوم، پتانسیل موجود در نتیجه دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در ایجاد ائتلاف‌های ژئوپلیتیکی است.

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *