صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

کنترل بیماری‌های غیر واگیر در کشور امکان پذیر است

۲۶ آبان ۱۳۹۷ - ۱۱:۴۳:۰۰
کد خبر: ۴۶۸۱۴۱
دسته بندی‌: جامعه ، عمومی
وزیر بهداشت در مراسم بیست سال پژوهش و مشارکت مردمی در ارتقا سلامت مطالعه قند و لیپید تهران گفت:همه ما از فقیر و غنی گرفته تا زن و مرد و دانشمند و جاهل باور داریم که رفتنی هستیم و باید تلاش کنیم که انسان باشیم، چون ارزش ما به انسان بودن ما است.

به گزارش گروه جامعه سیدحسن هاشمی اظهار داشت: کار کردن در حوزه پزشکی لطف خداوند است، چون در این حوزه فرصت‌های بیشماری وجود دارد که انسان بودن خودمان را ثابت کنیم و زمانی انسان ارزشمند است که بتواند در سطح جهان، کار‌هایی قابل عرضه برای بشریت داشته باشد همچنان که نیاکان ما مانند حکیم جرجانی، ابوریحان بیرونی و رازی داشتند.

وزیر بهداشت با بیان اینکه انجام مطالعه قند و لیپید به مدت ۲۰ سال به ویژه در شهر تهران که جمعیت آن متغیر است، کار بسیار دشواری است، افزود: انجام این تحقیق، خدمت به بشریت است. اگرچه تاثیر آن در داخل کشور به اندازه مقالات مشترک با مراکز علمی نیست که البته جای تاسف است که پروژه‌ای در این سطح در کشور اجرا می‌شود و از آن ۶۰۰ مقاله بین المللی و ۲۰۰ مقاله داخلی تولید می‌شود، اما اثر آن در سیاست‌های وزارت بهداشت در طول دوران مختلف ناچیز بوده، در حالی که با استفاده از ظرفیت شبکه بهداشتی و درمانی و زیرساخت‌های موجود می‌شد ردپای پررنگی از این طرح ارزشمند دید.

هاشمی با اشاره به اقدامات ارزشمند ایران در حوزه کنترل بیماری‌های واگیر خاطرنشان کرد: در حوزه بیماری‌های غیر واگیر اقدامات قابل توجهی انجام نداده ایم و شبکه بهداشتی و درمانی کشور مهیا نبوده تا بتواند آموزش‌های لازم را به جامعه ارائه دهد و مهمتر از آن، دولت‌ها و مجالس، سیاستمداران و کارگزاران کشور، سلامت را در اولویت نمی‌دانستند. البته در حال حاضر هم، گاهی به موضوع سلامت در تصمیمات کلان کم توجهی می‌شود.

وزیر بهداشت تصریح کرد: کم توجهی به سلامت مردم مربوط به وزارت بهداشت نیست. البته وزارت بهداشت نیز قطعا موثر است، اما سهم این وزارتخانه در سلامت مردم، کمتر از ۲۰ درصد است و مهم است که در اداره کلان کشور چه احترامی برای حقوق شهروندان، حقوق مردم و در حوزه سلامت برای امنیت سلامتی آن‌ها قائل شویم. البته تلاش شده که اقداماتی انجام شود تا بتوانیم درخصوص بیماری‌های غیر واگیر که علت مرگ ۷۰ درصد از مردم هستند، پپیشگیری و کنترل انجام دهیم.

هاشمی با اشاره به اقدامات انجام شده در راستای کنترل و پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر گفت: علی رغم این اقدامات که سازمان جهانی بهداشت، ایران را جزو ۱۰ کشور پیشرو جهان در حوزه کنترل و پیشگیری از این بیماری‌ها می‌داند، اما به اعتقاد من تا ساختار آموزشی و آکادمیک را در کشور بازمهندسی نکنیم که انطباق بیشتری برای پاسخگویی به نیاز‌های مردم داشته باشد، موفقیت قابل توجهی نخواهیم داشت.

وزیر بهداشت با اشاره به کاهش ۳۰ درصدی بروز دیابت در مطالعه قند و لیپید تهران اظهار داشت: کاهش بیماری‌های غیر واگیر نیاز به تلاش و بازنگری در آموزش و پرورش، آموزش عالی و تربیت دانشجویان در گروه‌های علوم پزشکی دارد و امیدوارم از آنچه حاصل رنج و تلاش همکاران ما در این مطالعه بوده در کاهش بروز این بیماری‌ها استفاده شود و قدم موثری برداریم.

هاشمی پیشگیری و کنترل بیماری‌های غیرواگیر در کشور را امکان پذیر دانست و افزود: اطمینان داریم که در این حوزه به ویژه در سطح منطقه موفق می‌شویم و حتی می‌توانیم پیام‌ها و طراحی‌هایی برای آحاد جامعه داشته باشیم، اما مانند این کوهورت که در طول ۲۰ سال در ۷ مرحله اجرا شده، نیاز به تلاش و صبر و حوصله داریم.

وزیر بهداشت با بیان اینکه حمایت از مطالعات نسلی و کوهورت‌های حوزه سلامت، یکی از وظایف وزارت بهداشت است، گفت: برخی از کوهورت‌های حوزه سلامت ممکن است با چشم و هم چشمی، رقابت یا همپوشانی و تکراری بودن شروع شده و به اسم هر کدام از ما یک کوهورت ایجاد شده باشد که باید ضمن حفظ حقوق مجریان، کوهورت‌ها همانند استخری باشد که همه از آن استفاده کرده و گردش آزاد اطلاعات وجود داشته باشد و نباید کوهورت‌ها را تکرار کنیم که باعث هدررفت انرژی و صرف هزینه‌های بیشتر و تاثیر ناچیز در جامعه شود.

هاشمی افزود: از پیمایش ملی عوامل خطر بیماری‌های غیر واگیر نتایج خوبی حاصل شد که امیدواریم با کمک گرفتن از دیگران، بتوانیم راهکار‌های اساسی و موثر را برای کنترل بیماری‌های غیرواگیر به دست آوریم، چون باید از کوهورت‌های انجام شده، راهکار‌هایی برای حل مشکلات حوزه‌های مختلف برای سیاستگذاران استخراج شود.

وزیر بهداشت گفت: درست است که از کوهورت‌ها به گنجینه تعبیر می‌کنیم، اما این گنجینه باید بتواند برای ما راهکاری را در سطوح مختلف سیاستگذاری، پیشنهاد کند. در مطالعه استپس مشخص شد که در کشور شیوع چاقی برای مرد و زن ۲۳.۷ درصد و جمعیت دیابتیک ۳۶ درصد است و ۲۶.۴ درصد از جمعیت کشور فشار خون و ۲۲.۶ درصد کلسترول بالا دارند و ۵۶.۳ درصد از جمعیت ایران نیز فعالیت بدنی کافی ندارند، بنابراین باید برای این مشکلات با استفاده از ظرفیت شبکه بهداشتی و درمانی کشور و زیرساخت‌های موجود مانند چند ده هزار خانه بهداشت، پایگاه سلامت و مرکز جامع خدمات سلامت، برنامه عملی و راهکار ارائه شود.

هاشمی ضمن تاکید بر اهمیت همکاری‌های بین بخشی در کنترل و پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر تصریح کرد: صداوسیما، آموزش و پرورش، بازار و همه دستگاه‌های اجرایی و نهاد‌ها باید در رسیدن به این هدف بزرگ کمک کنند. باید بتوانیم بگونه‌ای عمل کنیم که مطالعات کوهورت، در خودش متوقف نشود و این مولد مطالعات متعددی باشد که برای مداخله کم هزینه، تاثیر گذار و سریع طرح ارائه کند.

وزیر بهداشت تاکید کرد: باید پیام‌های این مطالعه را در سطح تهران با مشارکت دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران به مردم منتقل کنیم، چون در تهران ظرفیت‌های بسیار خوبی مانند ۳۶۰ خانه سلامت در محلات و انجمن‌های مردم نهاد و زیرساخت‌های نظام ارجاع، فرهنگسرا‌های متعددی وجود دارد و به بهانه‌های مختلف می‌توانیم پیام‌های این مطالعه که به کنترل و پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر کمک می‌کند را به مردم برسانیم. خوشبختانه مردم به سلامتی خود اهمیت می‌دهند و تلاش می‌کنند که کمتر بیمار شوند.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *