صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

سازوکار استفاده از ظرفیت‎های قانونی مجازات‎های جایگزین حبس در دادگاه‌های نظامی/ رعایت اصل بی طرفی و تهذیب نفس معیار قضاوت عادلانه / رصد اخبار و رویدادها در فضای مجازی

۲۴ آبان ۱۳۹۷ - ۰۹:۱۴:۴۱
کد خبر: ۴۶۷۱۸۳
دسته بندی‌: حقوق و قضا ، قضایی
حجت الاسلام والمسلمین پور خاقان، رییس سازمان قضایی نیرو‌های مسلح استان مازندران و قاضی نمونه کشوری گفت: از ابتدای لازم الاجرا شدن قانون جدید مجازات اسلامی از سازکار مجازات های جایگزین استفاده کرده‌ام و آراء زیادی مبنی بر جزای نقدی، محرومیت از ترفیع، تنزیل درجه، اضافه خدمت در این زمینه صادر شده است.

به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، هر ساله قوه قضاییه با رصد فعالیت‌های قضات کل کشور، مبادرت به انتخاب قضایی نمونه می‌کند.

امسال هم در آخرین بررسی در انتخاب قاضی شاخص، حجت الاسلام والمسلمین احمد رضا پور خاقان، رییس سازمان قضایی نیرو‌های مسلح استان مازندران بعنوان قاضی نمونه کشوری برگزیده گردیده است. به مناسبت کسب این افتخار در گفتگویی صمیمانه مصاحبه‌ای را ترتیب داده ایم. متن این گفتگو به شرح زیر است.

*: در چه رشته و در کدام دانشگاه تحصیل کرده‌اید؟

پور خاقان: در حوزه علمیه قم تحصیل می‌کردم و تا مقطع درسی خارج به تحصیلات خود ادامه دادم البته در کنار آن از دانشگاه جامه المصطفی نیز موفق به اخذ کارشناسی ارشد در رشته جزا و جرم شناسی شدم.

*: در چه سالی فعالیت‌های قضایی خود را آغاز کردید؟

پور خاقان:از آذرماه ۱۳۷۳ فعالیت‌های قضائی خود را به عنوان دادیار دادسرای عمومی سابق آغاز نمودم.

*: نظرتان درباره مجازات‎های جایگزین حبس چیست؟ و از چه زمانی به صدور این قبیل آرا روی آوردید؟

پورخاقان: فصل نهم از قانون مجازات اسلامی را که در خصوص مجازات‌های جایگزین حبس تدوین گردیده یکی از نقاط قوت این قانون می‌دانم و با توجه به سیاست‌های کلی اسلام و نظام قضایی کشور عزیزمان، جمهوری اسلامی ایران، که برگرفته از آموزه‌های دینی است می‌تواند نقش بسزائی در اصلاح مجرمین توام با حفظ کرامت انسانی داشته باشد. مضافاً آنکه با کم شدن جمعیت زندانی از یک طرف نظارت بیشتر به زندانیان و توجه به رفاهیات آن‌ها امکان پذیر می‌گردد و از طرف دیگر افراد را برای جرایم سبک به زندان نمی‌فرستند و از بد آموزی‌هایی که ممکن است بصورت اجتناب ناپذیر برای زندانی به وجود آید و همچنین مشقًات و سختی‌هایی که برای خانواده آن‌ها در پی زندانی شدن فرد رخ می‌دهد جلوگیری می‌شود.

*: چند نمونه از احکام جایگزین حبسی که صادر کردیده اید بیان فرمایید.

پور خاقان: در حد استفاده از جزای نقدی بجای حبس اینجانب از ابتدای لازم الاجرا شدن قانون جدید مجازات اسلامی از خرداد ماه سال ۱۳۹۴ از این سازکار استفاده نموده ام و آراء زیادی مبنی بر آن صادر نموده ام.

البته لازم به ذکر است در خصوص نیرو‌های مسلح حسب مواد ۳ تا ۵ قانون مجازات جرایم نیرو‌های مسلح مصوب ۱۳۸۲ قبلاً مجازات‌های جایگزین حبس از قبیل: جزای نقدی، محرومیت از ترفیع، تنزیل درجه، اضافه خدمت تعیین گردیده بود که از آن‌ها استفاده می‌شد مضافاً آنکه بر اساس ماده ۱۱ از قانون مزبور در خصوص حبس‌های زیر یک سال بر اساس درخواست محکوم علیه و پیشنهاد دادستان و با رعایت مقررات مربوط به زندان سرباز می‌توان در خصوص نیرو‌های مسلح حبس با خدمت داد که بر این اساس زندانی در محل خدمت خود انجام وظیفه می‌کند و در همانجا بیتوته می‌کند.

*: معیار‌های شما برای یک قضاوت عادلانه چیست؟ 

پورخاقان: رعایت اصل بی طرفی و اجرای دقیق قانون به نظر حقیر با توجه به جایگاه والا و در عین حال خطیرِ قضاوتِ قاضی باید اولاً انسانی منطقی و خداترس باشد به گونه‌ای که با تهذیب نفس بتواند بر غضب خود غلبه نماید و جز رضایت خداوند متعال به هیچ چیز دیگر فکر نکند. ثانیاً از نظر علمی مسلط به قانون و حقوق طرفین دعوا باشد ثالثاً با رعایت تسریع در رسیدگی در صدور رای نهایت دقت و انضباط را داشته باشد در واقع امیر مومنان که منصب قضا شایسته ایشان است در فرمان به مالک اشتر جایگاه قاضی و قضاوت را بیان فرموده اند و حجت بر همگان تمام شده است.

*: چرا شغل قضاوت را انتخاب کردید و اگر به گذشته برگردید باز هم این شغل را انتخاب می‌کنید ؟

*پورخاقان: به دلیل علاقه‌ای که به اجرای عدالت داشتم وارد این عرصه شده، اما باید بگویم کار بسیار مشکلی است و در هر حال باید به خداوند متعال و ارواح پاک و طیبه انبیاء و ائمه معصومین علیهم السلام تکیه نمود و اگر به گذشته برمی گشتم و احساس وظیفه می‌کردم قطعاً مسئولیت این امر خطیر را می‌پذیرفتم . 

*: نگاه خانواده به شغل شما چگونه است؟ 

پورخاقان:به هر حال با سختی‌هاي اين شغل کنار آمده اند بحمدالله مخالفتی ندارند.

*: اگر فرزندانتان بخواهند وارد این شغل شوند مخالفت نمی‌کنید؟

پور خاقان:البته اگر شایستگی تصدی نصب قضا را در آن‌ها ببینم خیر مخالفت نمی‌کنم.

*: در اوقات فراغت خود به چه فعالیت‌هایی می‎پردازید؟

پور خاقان: پیاده روی- مطالعه و شرکت در بعضی مراسمات مذهبی و بررسی اخبار و رویداد‌ها در فضای مجازی در حد یک ساعت همچنین تماشای بعضی از برنامه‌های تلویزیون.

*: و اما حرف آخر؟

پورخاقان: در پایان از حسن نظر مسئولین محترم سازمان قضایی نیرو‌های مسلح کشور و ریاست محترم قوه قضاییه در خصوص انتخاب این حقیر کمال تشکر و قدردانی را دارم. همچنین از که ترتیب این مصاحبه را فراهم نمودند تشکر می‌نمایم.

*: از فرصتی که برای پاسخ به این سوالات در اختیار خبرگزاری قوه قضاییه (میزان) قرار دادید سپاسگزارم.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *