صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

ممنوعیت خرید و فروش دو گونه گیاهی مهاجم آزولا و سنبل آبی

۱۶ آبان ۱۳۹۷ - ۰۰:۰۵:۰۱
کد خبر: ۴۶۵۶۷۳
متأسفانه بر اساس اخبار واصله دو گونه گیاهی مهاجم سنبل آبی با نام علمی (Eichhornia crassipes) و آزولا با نام علمی (Azolla filiculoides) در سطح معابر شهری به سهولت خرید و فروش می‌شود.

به گزارش گروه جامعه ، طاهره افتخاری مدیرکل دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه متأسفانه در حال حاضر به دلیل عدم شناخت کافی از گیاهان مهاجم در کشور و اثرات منفی حضور آن‌ها در محیط‌های طبیعی، گفت: به طور گسترده‌ای در بسیاری از شهر‌های کشور این گیاهان به عنوان گیاهان زینتی علاوه برگل فروشی‌ها توسط دستفروش‌ها نیز عرضه می‌شوند.

وی افزود: دو گونه گیاهی مهاجم سنبل آبی (Eichhornia crassipes) و آزولا (Azolla filiculoides) جزو گونه‌های گیاهی هستند که طی سال‌های اخیر آسیب‌های فراوانی را به محیط‌های طبیعی کشور به ویژه تالاب‌ها وارد کرده اند.

افتخاری تأکید کرد: به دلیل تاثیرات بسیار منفی محیط زیستی، اجتماعی و اقتصادی این گونه‌ها، ممنوعیت خرید و فروش آن‌ها از طریق بخشنامه‌ای به تمامی ادارات کل محیط زیست استان‌ها ابلاغ شده است.

افتخاری افزود: با توجه به حفاظت از مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست به ویژه تالاب‌های کشور که در شرایط آسیب پذیری به سر می‌برند ضروری است به منظور جلوگیری از خطرات احتمالی، با اطلاع و همکاری سایر نهاد‌ها و سازمان‌های اجرایی استان‌ها در خصوص ممنوعیت خرید و فروش این گونه‌های مهاجم و جمع‌آوری آن‌ها در سطح شهر‌ها اقدامات عاجل صورت پذیرد.

این گزارش می‌افزاید، مریم مغانلو رئیس گروه گیاهی سازمان حفاظت محیط زیست نیز در این خصوص اظهار کرد: آزولا نام یک جنس از سرخس شناور آبزی هاگدار از خانواده آزولاسه با نام علمی Lam. Azolla filiculoides بومی مناطق معتدل و گرمسیری آمریکا است که امروزه می‌توان آن را در برخی مناطق آسیای جنوب شرقی، استرالیا، آفریقا و اروپا نیز دید که در آب‌های آرام و راکد، رودخانه‌های کم شیب، دریاچه‌ها، باتلاق ها، شالیزار‌ها و ... زیست می‌کند.

وی ادامه داد: اندازه این گیاه کوچک ۱.۵ تا ۲.۵ سانتیمتر و طـول بـرگهـا ۲-۱ میلیمتر است، تکثیر این گیاه بیشتر به روش رویشی (غیرجنسی) است و چرخه زندگی آن ۳۰-۱۵ روز طول می‌کشد.

با فراهم شدن شرایط محیطی مناسب (رطوبت، نور، حرارت، PH و ...) عناصر غذایی، آزولا به سرعت رشد کرده و سـطح وسـیعی از دریاچه ها، برکه‌ها و ... را می‌پوشاند.

این گیاه در مدت ۶ -۲ روز وزنش دو برابر می‌شود و با کاهش فضای رشـد و جلـوگیری از نفـوذ نـور و تبادلات گازی به بخش‌های زیرین آب مانع از رشد بعضی گونه‌های غوطه ور شده و از ایـن طریـق بـسیاری از ایـن گیاهـان که از لحاظ لیمنولوژیکی حائز اهمیت هستند در معرض تهدید قرار مـی گیرنـد.

مغانلو تصریح کرد: در نهایـت حیـات بسیاری از جانوران آبزی که تغذیه آن‌ها به گیاهان مذکور وابسته است مختـل مـی شـود همچنـین فعالیـت فتوسنتزی و تولید اکسیژن در آب کاهش یافته و مرگ و میر آبزیان به ویـژه مـاهی هـا افـزایش مـی یابـد.

مغانلو خاطر نشان کرد: سنبل آبی نیز گیاهی مهاجم و آبزی با نام علمی (Mart.) Solms Eichhornia crassipes بومی مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری است که دارای برگ‌های گسترده، ضخیم، براق و تخم مرغی شکل می‌باشد که در سطح آب شناور است.

دارای ریشه‌های ارغوانی سیاه آزاد است و سنبله‌ای با ۸ تا ۱۵ گل زیبا دارد و عمدتاً رنگ گل‌ها طیفی از رنگ‌های بنفش، صورتی و ارغوانی است و متأسفانه به دلیل زیبایی گل‌های آن، در گل فروشی‌ها عرضه می‌شود. سنبل آبی به وسیله دمبرگ‌هایی که تغییر شکل یافته اند و به شکل اسفنجی در آمده‌اند می‌تواند روی سطح آب شناور بماند و به وسیله استولون (ساقه‌های رونده یا بند‌های ریشه زا) تکثیر می‌شود.

وی یادآور شد: سنبل آبی یکی از سریع‌الرشدترین گیاهان شناخته شده می‌باشد و در صورت فراهم شدن شرایط رویشی مناسب، به طور جدی حیات سایر زیست‌مندان آبزی و کنار آبزی را به مخاطره می‌اندازد و همانند فرشی گسترده پهنه آبی را اشغال می‌کند به طوریکه از یک سو از نفوذ نور خورشید به لایه‌های زیرین آب جلوگیری کرده و از سوی دیگر از تبادل اکسیژن میان هوا و بخش‌های عمقی آب ممانعت به عمل می‌آورد.

کارشناس سازمان محیط زیست تاکید کرد: ریشه‌های این گیاه جاذب آلاینده ها، فلزات سنگین و مواد سمی است و بنابراین گیاهی سمی و احتمالاً سرطان زا شناخته شده است.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *