جلسه محاکمه عاملان اخلال در نظام اقتصادی کشور از طریق اختلاط گندم با خاک برگزار شد
در ابتدای جلسه کورش زارعی، نماینده دادستان به قرائت متن کیفرخواست پرداخت و گفت: براساس محتویات موجود در پرونده، گزارش ضابطین، اقرار متهمان و...، این 11 نفر متهم به اخلال در نظام اقتصادی هستند.
نماینده دادستان ادامه داد: بر اساس محتویات این پرونده، منوچهر پورفرد عبدا...، اسماعيل نصرالهي حمزه، حسن مزارعي شاه ميرزا، مهدي رضايي رمضان، محمدهادي محمدي عباس، ناصر حبيبي نسب، عسكر براتي معروف به افرا نادعلي، امير كمالي سروستاني معروف به اشكان محمدحسين، محمد ثاقب پوراحمد، حسن منصوري غلامحسين، محمود احمد متهم به اخلال در نظام اقتصادي كشور از طريق اخلال در امر توزيع مايحتاج عمومي كشور و كالاي استراتژيك گندم و نيز اختلاط آن كالا با شن و ماسه و ناخالصي هاي ديگر هستند.
وی در ادامه با تشریح متن کیفرخواست، بیان کرد: هرساله شرکت مادر تخصصی زیر نظر جهاد کشاورزی اقدام به خرید گندم به ارزش 20 هزار میلیارد تومان با هزینه بیت المال می کند؛ اما با وجود خرید گندم داخلی، اقدام به فروش گندم خارجی به جای گندم داخلی و مخلوط کردن آن با ماسه و حیف و میل مایحتاج مردم می کنند.
نماینده دادستان با اشاره به اینکه از فروردین تا شهریورماه، خرید گندم به صورت مستقیم و غیرمستقیم انجام می شود، اذعان کرد: در استان فارس 204 مرکز تولید، تحویل گیری و ثبت اطلاعات محموله ها وجود دارد که با اعلام شرکت، اقدام به حمل گندم به مراکز خرید می کنند که مربوط به بخش خصوصی است اما در این میان مراکز خصوصی تلاش می کنند تا تناژ بیشتری خریداری و این موضوعات باعث سوءاستفاده و مخلوط کردن آرد و گندم با ناخالصی ها شده است.
وی ادامه داد: از دیگر موارد، روند خرید تضمینی گندم و دوباره فروشی گندم و ثبت صوری گندم بوده که در این حوزه برخی کارخانه ها، گندم خارجی را با واسطه دلالان به دولت فروخته اند و این امر در حالی صورت گرفته که هرساله جشن خودکفایی گندم برگزار ولي با اين وجود، میزان زیادی گندم از خارج خریداری و وارد کشور می شده است.
زارعی در ادامه بیان کرد: با توجه به نحوه ارتکاب جرم از سوی متهمان، خیانت در امانت، تحصیل مال از طریق نامشروع، حیف و میل اموال بیت المال و... از سوی آن ها محرز است از این رو متهمان، اخلالگران در نظام اقتصادی کشور هستند و تقاضای مجازات قانونی آن ها را دارم.
در این بخش از جلسه دادگاه مهدی جمالی نماینده شرکت غله استان فارس در جایگاه حاضر شد و گفت: در خصوص شرکت خوشه طلایی سروستان بعد از اینکه مراکز مقاصد دریافت گندم اعلام کردند که گندم این شرکت افت مفید و غیرمفید مبدا و مقصد دارد نامه نگاری برای مشخص شدن علت انجام شد.
وی افزود: از طرف شرکت غله سیستان و بلوچستان، البرز و هرمزگان به ما اعلام شد که گندم های سیلوی سروستان با ماسه مخلوط است با توجه به حساسیت موضوع روند ارسال گندم به این سیلو تحت نظر قرار گرفت و به هر حال دو سناریو مطرح بود اول اینکه گندم ها سالم بارگیری می شود اما بیرون و طی مسیر رانندگان گندم ها را با ماسه قاطی می کنند از این رو کامیون ها را تعقیب کردیم و این فرضیه رد شد.
نماینده شرکت غله استان فارس در ادامه اذعان کرد: سناریوی دوم این بود که گندم پس از ورود به سیلو با خاک قاطی می شود و نظرات کارشناسان را گرفتیم بعد از مطرح شدن این سناریو دستگاه های اطلاعاتی و امنتیی وارد شدند و با کنکاش مشخص شد این سیلو دارای سه دریچه اضطراری است به همین دلیل نمونه برداری انجام و مشخص شد در زمان بارگیری ماسه و خاک با گندم در سیلو مخلوط می شده است.
دراین بخش از جلسه دادگاه قاضی فرهادی پور مستشار دادگاه خطاب به نماینده شرکت غله گفت: این مخلوط کردن هنگام ورود یا خروج گندم بوده است؟
نماینده شرکت غله استان فارس در پاسخ به قاضی فرهادی پور گفت: در انتهای بارگیری زیر دریچه اضطراری قیفی نصب شده بود که اصلا دید ندارد. البته باید یادآور شوم بر اساس قرارداد همه مسئولیت ها بر عهده خودشان است و ما کارشناسی در سیلو نداریم.
قاضی فرهادی پور در واکنش به اظهارات نماینده شرکت غله استان فارس گفت: در جلسه قبل رییس شرکت غله گفتند که یک کارشناس هست اما شما الان می گویید همه مسئولیت ها بر عهده خود شرکت است.
قاضی ساداتی در مورد سیلوی متهم، سروستانی مربوط به خوشه طلایی سروستان از نماینده شکرت غله استان فارس توضیح خواست.
نماینده شرکت غله نیز اظهار داشت: در شرکت خوشه طلایی گندم، نزدیک به دو هزار تن کسری گندم داشتیم. ما متوجه شدیم که این سیلو باید کسری داشته باشد که اقدام به این کار می کند. البته از استان های البرز، سیستان و هرمزگان به ما اعلام کردند که گندم های این سیلوی سروستان ناخالصی دارد و تمامی گزارشات موجود است. فیلم های زمان تخلیه گندم نیز به گونه ای است که به نظر می رسد خاک تخلیه می شود.
وی ادامه داد: بر اساس اطلاعات موجود در هر قبض شرکت خوشه طلایی سروستان از 100 تا 150 کیلوگرم کسری داشتند و دستکاری کرده بودند.
قاضی ساداتی خطاب به نماینده شرکت غله گفت: در مورد ثبت صوری خرید و فروش گندم و دوباره فروشی سیلوی سروستان هم توضیح دهید.
نماینده شرکت غله در پاسخ بیان داشت: سیلوی خوشه طلایی سروستان در این مورد فعالیت نداشته و تخلف آن ها مربوط به ناخالصی گندم است؛ چراکه به ما اعلام کردند گندمهایی که به این شرکت تحویل شده و عرضه می شود با گندمی که تحویل داده ایم یکی نیست. در بازار به ما می گفتند چرا باید گندم هایی که به همه مراکز عرضه شده و از یک نوع بوده اینقدر با گندم شرکت خوشه طلایی سروستان متفاوت باشد.
قاضی در واکنش به اظهارات نماینده شرکت غله اذعان داشت: مابه التفاوت این گندم هایی که با خاک مخلوط شده کجا رفته و سود حاصله از مخلوط کردن شن و ماسه با گندم چقدر بوده است و آیا به غیر از ماسه چیز دیگري هم قاطی شده است؟
نماینده شرکت غله استان فارس نیز بیان کرد: شرکت غله محاسبه ای از سود حاصله نداشته است. گندم سم زده بذری، گندم خارجی و ذرت هم بوده است. راننده های مربوط به این شرکت خیلی حساس بودند و هر اتفاقی می افتاد به مدیر شرکت اطلاع می دادند. مدیر این سیلو هم کلیپی را ساخته بودند که عملکرد شرکت غله را زیر سوال ببرند و با تهدید، قصد گرفتن گندم را داشتند که ما قبول نکردیم. در این کلیپ می خواستند نشان دهند گندم آلوده گرفته اند.
وی ادامه داد: آقای براتی یکی از دلالان خرید گندم در فیروزآباد است و از کشاورزان گندم را خرده پا، خرید می کند و گندم ها را تحویل انبارهای دولتی می دهد . وی گندم را خریداری می کند و به شرکت غله تحویل داده و پس از بررسی مشخص شد که گندم ها با خاک مخلوط شده و عودت دادند. در این میان آقای براتی، سد معبر کرده و مسیرهای تردد را در فیروزآباد بسته و حتی ما را تهدید به قتل کردند که ما شکایت کردیم.
وی افزود: پس از بررسی دقیق و نمونه برداری بار دیگر اعلام شد که گندم های مربوط به آقای براتی نزدیک به 11 درصد با خاک و ماسه بادی مخلوط شده است.
دراین بخش از جلسه دادگاه قاضی ساداتی از نماینده شرکت غله استان فارس در مورد آقای منوچهر پورفرد و اسماعیل نصراللهی توضیح خواست.
نماینده شرکت غله استان فارس نیز در پاسخ گفت: یکی از تخلفات شرکت نصر لامرد که مربوط به منوچهر پورفرد و اسماعیل نصرالهی است فروش غیر قانونی گندم بوده است. گندم هایی که ما تحویل دادیم را دوباره فروشی کرده اند. پنج درصد را آقای پورفرد می برند و آقای نصر الهی هم که از افراد شاغل در این کارخانه است 10 درصد را برده و از سال 92 دوباره فروشی و ثبت صوری داشته اند.
وی افزود: این افراد گندم را به نام بستگان خود می گرفتند و با مشخصات صوری، وزن خالی صوری وارد سامانه می کردند و از این طریق پول به حسابشان واریز می شد؛ اما گندمی را تحویل نمی دادند.
نماینده شرکت غله استان فارس در ادامه گفت: آقای براتی و نصراللهی از طریق کارت هایی که داشتند پول به حساب نانوایان واریز می کردند و از حساب نانوا خرید می کردند. مثلا اگر 200 کیسه گندم سهمیه یک نانوایی بود گندم ها را می خریدند و پس از تبدیل گندم به آرد 100 کیسه آرد را تحویل می دادند.
قاضی ساداتی خطاب به نماینده شرکت غله استان فارس بیان کرد: چه میزان گندم با این شرکت قرارداد داشتید؟
نماینده شرکت غله نیز گفت: 27 هزار تن آرد تحویل داده ایم که دو هزار تن ماهیانه مصرف داشتند. گندم هایی که ما به آن ها تحویل می دادیم آرد نشده و گندم ها باز وارد بازار می شده و توسط دلالان عرضه می شده است. این شرکت هم ثبت صوری، کم فروشی و هم گران فروشی داشته اند.
قاضی ساداتی خطاب به نماینده شرکت غله استان فارس از تخلفات مهدی رضایی پرسید.
نماینده شرکت غله استان فارس نیز در پاسخ بیان کرد: وی گندم هایی که خارج از شبکه عرضه شده را از دلالان از جمله آقای مزارعی و محمدهادی محمدی تحویل می گرفتند.
قاضی ساداتی در ادامه از نماینده شرکت غله استان فارس در مورد آقای حبیبی نسب توضیح خواست.
نماینده شرکت غله استان فارس نیز گفت: وی مراوداتی با آقای رضایی داشته و گندم را تحویل آقای رضایی داده و گندم ها را از استان های دیگر خریداری و در سامانه ثبت می کردند.
در این هنگام قاضی ساداتی در مورد تخلفات مرکز خرید سکه روان و ثاقب پور از نماینده شرکت غله استان فارس توضیح خواست.
وی در پاسخ به قاضی ساداتی گفت: گندم های مربوط به وی هم دارای ناخالصی بوده و به نوعی با آقای همکاری داشته است.
دادگاه قاضی ساداتی در مورد حسن منصوری هم توضیح خواست و نماینده شرکت غله استان فارس گفت: وی هم تخلف انضباطی داشته و یک مرکز فرعی به نام مرکز خرید سکه روان بدون مجوز و نظارت گرفته و گندم ها را به آنجا منتقل می کرد.
در ادامه ع.ر نماینده جهادکشاورزی به جایگاه آمد و در مورد توزیع آرد و گندم توضیحاتی داد.
قاضی ساداتی خطاب به نماینده جهاد کشاورزی تصریح کرد: در مورد عملکرد زیر مجموعه خودتان از جمله شرکت غله بفرمایید؟
نماینده جهادکشاورزی نیز پاسخ داد: سیلوی لامرد در خرید صوری تخلفاتی داشته و خوشه طلایی اختلاط گندم با ماسه بوده و کلیپی که تهیه کرده است.