تامین بودجه ایران اینترنشنال از سوی بن سلمان و ارتباط این شبکه با تیم ترور خاشقجی
نشریه گاردین روز چهارشنبه در گزارشی به موضوع ارتباط شبکه تلویزیونی فارسی زبان ایران اینترنشنال مستقر در انگلیس با محمد بن سلمان ولیعهد سعودی پرداخته است.
در این گزارش آمده است: شبکه تلویزیونی ایرانی مستقر در انگلیس توسط یک شرکت دریانوردی مرموز با مدیریت تاجری سعودی تامین بودجه میشود که ارتباط نزدیکی با محمد بن سلمان دارد.
افشاگریها در این زمینه احتمالا موجب افزایش گمانه زنیها درباره عدم استقلال شبکه ایران اینترنشنال و همزمان افزایش نگرانی درباره شبکههای تلویزیونی مرتبط با عربستان مستقر در لندن خواهد شد.
یک منبع آگاه به گاردین میگوید: محمد بن سلمان که به اعتقاد بسیاری مسئول اصلی قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار سعودی است، حامی پشت پرده ایران اینترنشنال است. این ایستگاه تلویزیونی که خارج از منطقه چیسویک (منطقهای در غرب لندن که ایستگاههای تلویزیونی و استودیوهای بسیاری را در خود جای داده است) قرار دارد، ادعاهای مربوط به دریافت کمکهای مالی از سوی دادگاه سلطنتی عربستان سعودی را رد یا تکذیب نکرده است.
شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال سال گذشته به شکلی ناگهانی در صحنه رسانههای لندن ظاهر شد. بسیاری از کارکنان ۱۰۰ نفره این شبکه تلویزیونی حقوقهای بالایی دریافت میکنند. تفاوت حقوق پرداختی این شبکه با شبکههای رقیب گاها به دو برابر میرسد. اما منبع مالی آن همچنان در هالهای از ابهام قرار داشت.
این منبع آگاه در گفتوگو با گاردین اظهار داشت: سعود القحطانی مامور اطلاعاتی شاهزاده سعودی – یکی از دو مقام ارشدی که در ارتباط با قتل خاشقجی از کار برکنار شدند- از عوامل پشت پرده تامین مالی شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال بوده است.
این منبع آگاه گفت: "با این تفاسیر شما میتوانید تصویر واضح و شفاف تری از این که چگونه این بچهها (رسانههای عربستان) با پول دریافتی از شاهزاده در سراسر جهان شکل میگیرند و تلاش میکنند با استفاده از رسانهها جهان را تغییر دهند، خواهید داشت. این پولها از دادگاه سلطنتی عربستان واریز میشود. "
در حالی که عربستان سعودی نشان داده که هیچگونه بردباری در مقابل انتقادات از سلطنت مطلقهاش را بر نمیتابد، همانگونه که در موضوع خاشقجی نشان داد، سازمانهای رسانهای مختلف با زبانهای متفاوتی را برای تبلیغ و حمایت آزادی بیان به ویژه در مورد ایران ایجاد میکند.
اسکندر صادقی بروجردی، یکی از پژوهشگران علوم انسانی در تاریخ مدرن ایران در دانشگاه آکسفورد، گفت: "به نظر میرسد ایران اینترنشنال بخش و جزیی از تصمیم شاهزاده سعودی برای تشدید فشارها و هجمه علیه ایران است که بدون شک توسط دولت ترامپ طراحی شده است. "
یکی از کارکنان این شبکه اعلام کرد:"به من گفته شد حتی یک ریال عربستان سعودی در بودجه این شبکه وارد نمیشود. من اگر میدانستم این شبکه توسط عربستان تامین بودجه میشود هرگز وارد آن نمیشدم. من با اطمینان میتوانم بگویم که شبکه ایران اینترنشنال به پلتفرمی برای جدایی طلبی و فرقه گرایی قومی تبدیل شده است. "
گاردین در ادامه مینویسد: در اوایل تابستان سال جاری این شبکه تلویزیونی به دلیل پخش زنده تلویزیونی گردهمایی گروهک منافقین –سازمان مسلحانه که با عربستان سعودی ارتباطات نزدیکی دارد- مورد انتقادات گستردهای قرار گرفت. مقامات عالی رتبه دولت آمریکا، از جمله جان بولتون از حامیان این گروه تروریستی هستند که تا سال ۲۰۱۲ در آمریکا به عنوان گروهی تروریستی شناخته میشد.
کارمند این شبکه اعلام کرد که محتوای برنامههای این شبکه متاثر از خواستههای سرمایه گذار رمزآلودی است که پشت شرکت دریانوردی کایمن آیسلند پنهان شده است. پوشش نشست گروهک منافقین نیز به زعم کارمند این شبکه نمونهای از این سیاست است.
آفکام اخیرا از این شبکه به دلیل دادن آنتن به سخنگوی گروه تروریستی که عملیات تروریستی ماه گذشته در ایران را مورد تقدیر قرار داده بود، مورد بررسی و نظارت قرار داد.
مدیر رسانه ولانت (Volant)، شرکتی که شبکه ایران اینترنشنال را اداره میکند، فردی به نام عادل عبدالکریم است که ملیت سعودی دارد. او رابطه درازمدت و عمیقی با مدیران مرتبط با عربستان سعودی داشته است که برخی از آنان دارای ارتباطاتی با دادگاه سلطنتی عربستان بودهاند. یکی از آن افراد عبدالرحمان الراشد است که در راس هیئت بازاریابی و تحقیقات رسانهای عربستان سعودی به عنوان بزرگترین شرکت چاپ و نشر خاورمیانه قرار دارد.
منابع متعدد ادعا میکنند که راشد، مدیر کل سابق کانال خبری سعودی العربیه نیز در اداره و تامین مالی شبکه ایران اینترنشنال دست دارد.
نبیل الخطیب، مشاور همکار شبکه ایران اینترنشنال، از سوی مدیران این شبکه به عنوان سرپرست شبکه یا نماینده سرمایه گذاران معرفی شده است. گفته میشود مدیران شبکه ایران اینترنشنال از ملیت فلسطینی خطیب استفاده کردند تا از منابع مالی عربستان بهرهمند شوند.
گاردین سندهایی در دست دارد که نشان میدهد خطیب با تصمیم مدیران این شبکه مبنی بر پوشش اخبار حقوق بشری در ایران مخالفت کرده و ادعا کرده وی مشاوری مستقل است که به رسانههای مختلف سراسر جهان خدمات مشاورهای میدهد. ماه گذشته خطیب در قرارداد منعقده میان بلومبرگ و هیئت تحقیقات و بازاریابی رسانهای عربستان سعودی موسوم به اشراق به عنوان مشاور ظاهر شد.
به گفته منبع آگاه عربستان سعودی برای راه اندازی شبکه ایران اینترنشنال ۲۵۰ میلیون دلار معادل ۱۹۷ میلیون پوند کمک کرده است؛ آن هم برای شبکهای که هیچ تبلیغ بازرگانیای پخش نمیکند. اگرچه این منبع اطلاعات دقیقی از میزان و دوره زمانی دریافت این کمکها نداشت، اما با بررسی اجاره دفتر شبکه و حقوق کارکنان آن در دوره پنج ساله میتوان گفت که عربستان سالانه ۵۰ میلیون پوند به این شبکه پرداخت کرده است. با توجه به مدارک منتشر شده از رسانه ولانت، این رسانه در سال ۲۰۱۷، مبلغی معادل ۲۶ میلیون پوند کسری داشته است.
یکی از کارکنان سابق این شبکه نیز گفت که بسیاری از کارکنان این شبکه در دوراهی قرار گرفتهاند. آنها متوجه شدهاند به آنان درباره حمایت مالی و تامین بودجه شبکه توسط عربستان سعودی حقیقت را نگفتهاند، اما همزمان به دلیل نگرانی از پرداخت مبلغ فسخ قرارداد خود، نمیتوانند از شغل خود استعفا بدهند. وی ادامه داد برخی از کارکنان برای ادامه زندگی در لندن بر ویزای تحت حمایت تلویزیون تکیه دارند.
گری سیک که در دوران ریاست جمهوری کارتر در شورای امنیت ملی آمریکا خدمت میکرد به رقابت رسانهای ایران و عربستان در منطقه اشاره کرده و گفت:" رسانههای رسمی و غیر رسمی عربستان سعودی در تلاش هستند تا ایران را به عنوان بزرگترین منبع بی ثباتی و تروریسم در خاورمیانه معرفی کنند. "
راب بینون، رئیس اجرایی ایستگاه تلویزیونی با ارائه توجیهاتی مبنی بر شفافیت این شبکه و ساختار مدیریتی آن، تامین بودجه این شبکه توسط دادگاه سلطنتی عربستان را رد نکرده و اعلام کرد تصمیمها توسط مدیران ارشد گرفته میشوند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *