صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

حمایت قوانین ایران از حقوق بیگناهان/افرادی که پس از بازداشت تبرئه‌شوند، می‌توانند از دولت مطالبه خسارت مادی و معنوی کنند

۰۶ آبان ۱۳۹۷ - ۱۵:۴۸:۴۸
کد خبر: ۴۶۳۳۶۱
دسته بندی‌: مجله حقوقی ، عمومی
افرادی که پس از بازداشت تبرئه شوند، می‌توانند از دولت مطالبه خسارت مادی و معنوی کنند. کارشناسان وکیل‌آنلاین در این مورد توضیح داده‌اند.

به گزارش ، پرسش مخاطب وکیل‌آنلاین درباره حقوق کسانی که پس از بازداشت تبرئه می‌شوند، این است:

سلام و سپاس از شما. من مدتی به خاطر اتهامی که بصورت ناروا به من زدن، بازداشت شدم؛ اما بعدا بیگناهی‌ام ثابت شد. اکنون قانون چه تدبیری دارد؟ قاضی پرونده گفت میتوانی خسارت بگیری؛ اما من متوجه نشدم.تروخدا کمکم کنید؛ هرچند که می دانم احتمالا پرسشم را منتشر هم نمی کنید؛ چه برسد به پاسخ. در هرحال من چشم به راه پاسخ و لطفتان هستم.
پاسخ کارشناسان وکیل‌آنلاین:
در پاسخ باید بیان داشت گاهی اوقات به منظور کشف حقیقت و حفظ نظم و امنیت جامعه دستگاه عدالت کیفری ناگزیر به بازداشت برخی افراد می شود؛ اما در ادامه با روشن شدن حقیقت برای این افراد قرار منع تعقیب یا حکم بیگناهی صادر می شود. یکی از نوآوری های قانونگذار برای این دست از افراد همین امر است که می‌توانند خسارت وارد به خود را تحت شرایطی مطالبه کنند. این حکم در راستای حفظ حقوق بازداشت شده‌ی بیگناه می باشد.
از همین روی ماده ۲۵۵ قانون آیین دادرسی کیفری بیان می دارد، اشخاصي كه در جريان تحقيقات مقدماتي و دادرسي به هر علت بازداشت مي‌شوند و از سوي مراجع قضايي، حكم برائت يا قرار منع تعقيب در مورد آنان صادر شود، مي‌توانند با رعايت ماده (۱۴) اين قانون خسارت ايام بازداشت را از دولت مطالبه كنند.
شاکی می تواند جبران تمام ضرر و زیان های مادی و معنوی و منافع ممکن الحصول ناشی از جرم را مطالبه کند.
تبصره ۱- زیان معنوی عبارت از صدمات روحی یا هتک حیثیت و اعتبار شخصی، خانوادگی یا اجتماعی است. دادگاه می تواند علاوه بر صدور حکم به جبران خسارت مالی، به رفع زیان از طرق دیگر از قبیل الزام به عذرخواهی و درج حکم در جراید و امثال آن حکم نماید.
تبصره ۲- منافع ممکن الحصول تنها به مواردی اختصاص دارد که صدق اتلاف نماید. همچنین مقررات مرتبط به منافع ممکن الحصول و نیز پرداخت خسارت معنوی شامل جرائمِ موجب تعزیرات منصوص شرعی و دیه نمی شود.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *