صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

معاون قضایی قوه‌قضاییه: عفو مقام معظم رهبری جمع زیادی از محکومان و متهمان را در برمی‌گیرد

۱۸ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۳:۱۷:۵۹
کد خبر: ۴۶۲۷۱۵۰
دسته بندی‌: حقوق و قضا ، قضایی
معاون قضایی قوه قضاییه گفت: عفو مقام معظم رهبری بعد از انقلاب مهم‌ترین و گسترده‌ترین عفو است که جمع زیادی از محکومان و متهمان را در برمی‌گیرد.

خبرگزاری میزان - جلسه «اجرای دستورالعمل عفو معیاری ریاست قوه قضاییه» امروز سه شنبه ۱۸ بهمن ۱۴۰۱ با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین صادق رحیمی معاون قضایی قوه قضاییه، معاون رئیس دادگستری تهران، معاون دادستان مرکز استان تهران ،مدیر کل سازمان قضایی، مدیر کل سازمان زندان‌ها استان برگزار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین رحیمی در ابتدای این جلسه، اظهار کرد: موضوع این جلسه در خصوص بررسی دستورالعمل عفو 22 بهمن است که با پیشنهاد ریاست قوه قضاییه به موافقت مقام معظم رهبری رسیده است، همواره رأفت و محبت‌ رهبر معظم انقلاب اسلامی شامل حال جوانان و افرادی که برای آنان مشکلات قضایی به شکلی درست شده است می‌شود.

وی افزود: با توجه به اینکه همکاران قضایی در استان‌ها همچنین مسئولین قضایی در شهرستان‌ها، مقامات امنیتی، نظارتی، نظامی و انتظامی باعث شدند که در حوادث اخیر و اغتشاشات با مدیریت دقیق و کارشناسی آرامش نسبی در کشور ایجاد شود باید در خصوص دستورالعمل عفو معیاری که یک کار دقیق و حساسی است، تمام توان خود را به کار گیرند تا با سرعت و دقت این کار انجام شود.

معاون قضایی قوه قضاییه گفت: مقام معظم رهبری در خصوص حوادث اخیر فرمودند که این حوادث در واقع یک فتنه طراحی شده از طرف دشمنان، معاندین و خائنین است و در این اغتشاشات نقشه دشمن جامع ولی محاسبه او غلط بود که این حرف بسیار عمیق است.

وی در ادامه بیان کرد: یکی از دغدغه های ریاست قوه این است که باید در این قضیه تفکیک قائل شویم و زمانی که لازم است با یک عده قلیلی برخورد صورت گیرد، باید برخورد دقیق، لازم و در چارچوب قانون و شرع انجام گیرد که انجام شد و زمانی که لازم به مساعدت و کمک است باید با مدارا عمل کرد و کمک کنیم.

معاون قضایی قوه قضاییه اظهار کرد: در تاریخ انقلاب روزی مهم‌تر از روز 22 بهمن را نداریم، و با توجه به اینکه 44 سال از پیروزی انقلاب می‌گذرد و نظام در آستانه ورود چهل و پنجمین سال پیروزی خود قرار می‌گیرد و ماه رجب،شعبان و رمضان نیز در پیش است بنابراین ریاست قوه این پیشنهاد را اعلام کردند و رهبر حکیم، فرزانه و هوشمند با این پیشنهاد موافقت کردند در نهایت نیز تعدادی از کسانی که مورد عفو قرار گرفتند همین جوان‌هایی بودند که فریب خوردند، هیجانی و احساساتی شدند، شعارهای هنجارشکنانه داده اند.

وی افزود: این عفو بعد از انقلاب مهم‌ترین و گسترده‌ترین عفو بود و جمع زیادی از محکومان و متهمان را در بر گرفته است پس از انقلاب عفوی با این گستره از حیث ادعای شمول و این اهمیت نداشتیم ولی امروز با دست توانای رهبر معظم انقلاب شاهد هستیم که جمع کثیری از محکومان و متهمان مشمول رأفت اسلامی قرار گرفته‌اند.

معاون قضایی قوه قضاییه بیان کرد: در قوه قضاییه این وظیفه را داریم که با یک احساس تکلیف بیشتر وقت بگذاریم تا با دقت و سرعت این عفو اجرا شود.

وی در ادامه گفت: در سنوات گذشته یعنی قبل از سال97 که عفوهای معیاری داشتیم همواره با دو مشکل مواجه بودیم یکی دیر اجرا شدن و دیگری در تطبیق معیارها با مصادیق گاهی اوقات سلیقه‌ای عمل می‌شود یک استان از یک بند و از یک معیار یک تفسیری داشت و یک عده‌ای را آزاد می‌کرد در حالی که استان دیگر یک تفسیر مزین‌تر داشت و همان افراد مشابه را آزاد نمی‌کرد بنابراین همکاران باید تطبیق مصادیق با این معیارها را باید کارشناسانه، دقیق و بدون ایراد انجام دهند.

حجت الاسلام والمسلمین رحیمی بیان کرد: روزی که این عفو به ما ابلاغ شد همان روز بعد به تمامی استانها اعلام کردیم یک کارگروهی را در مراکز استانها تشکیل دهند.

عفو معیاری شامل محکومان تعزیرات حکومتی و اتباع بیگانه نمی شود

وی در ادامه گفت: بندهای پیشنهاد دستورالعمل عفو در ۴ جلسه کارشناسی با حضور رئیس قوه قضاییه تنظیم و مقرر شده است که پس از ۱۵ روز نتایج نهایی اعلام شود، بخش اول این عفو در خصوص محکومان و متهمان پرونده های حوادث اخیر است و بخش دوم در خصوص سایر محکومان محاکم عمومی و انقلاب و سازمان قضایی نیروهای مسلح است که این بخش دوم دو قسمت دارد یک قسمت مربوط به افرادی است که به دلیل مجازات حبس درزندان به سر می‌برند یک قسمت هم مربوط به افرادی است که صرفا به دلیل جزای نقدی در زندان به سر می‌برند بنابراین اگر محکوم صرفا به دلیل جزای نقدی در زندان است مشمول عفو قرار می‌گیرد ولی اگر کسی مجازات حبس و جزای نقدی دارد این عفو شامل محکومان تعزیرات حکومتی نمی‌شود.

وی افزود: عفو معیاری شامل محکومان و متهمان اتباع بیگانه نمی‌شود، اتباع بیگانه در بخش اول و بخش دوم مشمول عفو قرار نمی‌گیرند و متهمان اتباع بیگانه تعدادشان زیاد نیست بنابراین در آینده برای آنها برنامه‌های دیگر داریم.

حجت‌الاسلام والمسلمین رحیمی بیان کرد: روسای کل دادگستری استانها از یک قاضی با تجربه در حوزه اجرای احکام استفاده کنند.

حجت‌الاسلام والمسلمین رحیمی گفت: اگر شخصی در تخریب یا احراق، خسارت را تأمین کرده باشد مشمول عفو قرار می‌گیرند.

اولویت اول پرونده‌های حوادث اخیر در عفو معیاری

وی افزود: بنا به تاکید رئیس قوه قضاییه شأن نزول دستورالعمل عفو معیاری مساعدت برای جوانان و نوجوانان فریب خورده ای بوده که در حوادث اخیر برای آنها مشکل درست شده است و بخش دوم به تبع آنان در عفو معیاری قرار می‌گیرد لذا پرونده‌های حوادث اخیر در اولویت اول قرار می گیرد و کسانی که در بازداشت و تحت قرار هستند یعنی با قرار تأمین آزاد نیستند مثلا وثیقه صادر شده ولی وثیقه برای آزاد نداشتند قرار کفالت بوده ولی کفیل برای آزادی نداشته یا بازداشت موقت است، تعیین تکلیف نسبت به بازداشتی‌ها در پرونده‌های اغتشاشات در اولویت قرار گیرد همچنین کسانی که در زندان هستند که دو قسمت می شوند برخی با این عفو آزاد می‌شوند و برخی دیگر با این عفو شاید مجازاتشان تغییر یابد و کسانی که آزاد می‌شوند باید را اولویت قرار گیرند.

معاون قضایی قوه قضاییه :پرونده اغتشاشات و زندانی دار ها تا قبل از 22 بهمن حتما تمام شود

حجت الاسلام و المسلمین رحیمی گفت: معتقدم پرونده اغتشاشات و زندانی دار ها تا قبل از 22 بهمن حتما تمام شود استان ها سلیقه‌ای عمل نکنند به گونه ای نباشد یک استان از این بند یک تفسیری کند واستان دیگر تفسیر دیگری داشته باشد بیش از 90 درصد از مصادیق روشن و مشخص است و رئیس کل دادگستری استان و دادستان مرکز استان به عنوان عالی‌ترین مقام قضایی استان باید نقش رهبری داشته باشند.

وی در ادامه گفت:در بخش اول تخفیف وجود نداریم یا عفو شامل حال شخص می‌شود یا نمی‌شود. متهمان و محکومان حوادث اخیر که از تاریخ ۲۵ شهریور ۱۴۰۱ تا زمانی ابلاغ این عفو بازداشت نشد و تحت تعقیب هم قرار نگرفت همچین پرونده‌ای برای او تشکیل نشده است اگر بعدا حاضر شود مشمول این عفوقرار نمی‌گیرد یا قبل از این تاریخ پرونده امنیتی داشت در صورت داشتن شرایط پرونده آنان در هر مرحله‌ای که باشد مختومه می‌شود.

معاون قضایی قوه قضاییه بیان کرد: طبق بند پ ماده 13 آیین دادرسی کیفری که مربوط به شمول عفو است ، اگر پرونده در مرحله دادسرا قرار دارد، قاضی دادسرا در مرحله تعقیب است به استناد همین بند قرار موقوفی می‌زند. اگر پرونده در مرحله دادگاه است دادگاه تصمیم می‌گیرد اگر در مرحله تعیین نظر است تعیین نظر تصمیم می‌گیرد اگر حکم قطعی صادر شده و در اجرای احکام است قاضی اجرای احکام در نظر می‌گیرد. خیلی ایراد نگیرد.

حجت‌الاسلام والمسلمین رحیمی اظهار کرد: با وجود شرایط عدم مباشرت، مشارکت و معاونت در جرائم مستوجب مجازات محاربه، افساد فی الارض، عدم ارتکاب جاسوسی به نفع اجانب،عدم ارتباط مستقیم با عوامل سرویس‌های اطلاعاتی خارجی، عدم ارتکاب قتل و جرح عمدی، عدم ارتکاب تخریب و احراق عمده تاسیسات دولتی، نظامی و عمومی،عدم عضویت و وابستگی در گروه‌های معاند و برانداز، نداشتن بیش از دو فقره سابقه محکومیت موثر کیفری (هر کسی که بیش از 2 سابقه موثر کیفری داشته باشد از شمولیت این عفو خارج می‌شود)،نداشتن شاکی یا مدعی خصوصی یا حسب مورد اعلام رضایت آنان یا جبران ضرر و زیان، اظهار ندامت و تعهد کتبی مبنی بر عدم تکرار جرم امنیتی مشابه، پرونده متهمان در هر مرحله‌ای که باشد مختومه می‌شود.

وی بیان کرد: محکومانی که تا تاریخ ۲۲ بهمن ۱۴۰۱ محکومیت حبس آنها قطعی شده باشد. با این شرایط مورد عفو قرار میگیرند، نداشتن شاکی یا مدعی خصوصی و یا جبران ضرر و زیان، باقیمانده محکومیت محکومان به حبس تا یک سال در صورتی که حداقل یک ماه (با احتساب ایام بازداشت) را تحمل کرده باشند. در صورتی که تا تاریخ ۲۲ بهمن ۱۴۰۱ حداقل یک ماه را بعد از محکومیت قطعی یا در ایام بازداشت تحمل کرده باشند، باقیمانده مشمول عفو قرار می‌گیرد. اگر کسی یک سال محکوم شد ولی الان با تأمین آزاد است ولی در زمان تأمین یعنی زمانی که قرار صادر شد یک ماه بازداشت بود او هم مشمول این عفو قرار می‌گیرد نکته دیگر اینکه سه چهارم محکومیت محکومان به حبس از یک سال تا پنج سال مشروط بر اینکه تا تاریخ ۲۲ بهمن ۱۴۰۱ یک پنجم آن را تحمل کرده باشند.

حجت الاسلام و المسلمین رحیمی گفت: از جمله شرایط دیگر برای محکومانی که مشمول عفو قرار می گیرند،دو سوم محکومیت محکومان به حبس بیش از پنج سال تا ده سال مشروط بر اینکه یک سوم آن را تحمل کرده باشند همچنین یک‌دوم محکومیت محکومان به حبس بیش از ۱۰ سال تا بیست سال مشروط بر این که حداقل یک سال حبس را تحمل کرده باشند و یک‌دوم محکومیت محکومان بیش از بیست سال مشروط بر اینکه حداقل دو سال حبس را تحمل کرده باشند همچنین کسانی که به جرایم غیرعمدی محکوم به حبس شدند چه در زندان باشند و چه در زندان نباشند و شاکی خصوصی نداشته باشند یا خسارت شاکی تأمین شده باشد.

معاون قضایی قوه قضاییه گفت: از جمله مواردی که مشمول عفو قرار میگیرد شامل زنانی که به حکم قانون سرپرستی یا حضانت فرزندانشان را بر عهده دارند مشروط بر اینکه سه سال از حبس خود را تحمل کرده باشند و باقیمانده حبس محکومان خانواده معظم شهدا و جانبازان (پدر، مادر، همسر ،فرزند) به شرط آنکه در محکومیت حبس تا ده سال حداقل یک‌پنجم و در محکومیت به حبس بیش از ۱۰ سال حداقل پنج سال تحمل حبس کرده باشند
همچنین باقیمانده محکومیت حبس بیماران صعب العلاج یا لاعلاج که مراتب بیماری آنان مورد تایید کمیسیون پزشکی قانونی قرار گیرد و در نهایت باقیمانده محکومیت حبس محکومان مرد بالای ۷۰ سال و زنان بالای ۶۰ سال به شرط آنکه در محکومیت به حبس غیر از ابد حداقل یک پنجم و در محکومیت به حبس ابد حداقل هشت سال تحمل کرده باشند.

حجت‌الاسلام والمسلمین رحیمی بیان کرد: مرتکبین جرایم خرید، فروش، توزیع و قاچاق سلاح گرم و مهمات جنگی، جرم سرقت و راهزنی ، جرایم مربوط به مواد مخدر و روانگردان به صورت عمده، مباشرت و معاونت در اخلال عمده و کلان در نظام اقتصادی، اختلاس و ارتشاء، اسید پاشی و… از این عفو مستثنی هستند.

انتهای پیام/


برچسب ها: عفو

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *