صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

۵ چالشی که قتل خاشقجی برای دولت ترامپ ایجاد کرد

۰۵ آبان ۱۳۹۷ - ۰۶:۵۵:۰۱
کد خبر: ۴۶۲۴۰۰
دسته بندی‌: بین‌الملل- جهان ، عمومی
امریکن کانزرویتیو در یادداشتی به موضوع قتل خاشقجی پرداخته و دلایل خطرناک بودن این پرونده برای دولت و شخص ترامپ را بررسی می‌کند.
به گزارش گروه بین الملل ، پایگاه امریکن کانزرویتیو در یادداشتی به موضوع قتل جمال خاشقجی پرداخته و دلایل خطرناک بودن این پرونده برای دولت و شخص ترامپ را بررسی می‌کند.

پاتریک بوکانان تحلیلگر و دستیار ارشد سه رئیس جمهور پیشین آمریکا، با مقایسه توجه مطبوعات آمریکایی به ترور جان اف کندی توسط لی هاروی اسوالد و جمال خاشقجی توسط دولت عربستان سعودی نوشت: مطبوعات برجسته ما هنوز سه هفته پس از مرگ جمال خاشقجی به این موضوع توجه زیادی دارند؛ کاری که در مورد جان اف کندی نکردند. باید توجه داشت که خاشقجی شهروند آمریکایی نبود، توسط یک آمریکایی هم به قتل نرسیده بود و حتی در خاک آمریکا هم به قتل نرسیده است.

واشنگتن پست روز دوشنبه دو ستون اصلی صفحه نخست خود را به موضوع خاشقجی اختصاص داد. مطلب سومی هم در صفحات داخلی با این عنوان منتشر کرد که ممکن است ترامپ برای مجازات سعودی‌ها در تنگنا و فشار قرار بگیرد.

روز یکشنبه نیز واشنگتن پست سه مقاله با موضوع خاشقجی در صفحه نخست خود قرار داد و سردبیر واشنگتن پست موضع گیری مبهم ترامپ را مورد انتقاد قرار داد.
 

دو ستون از چهار ستون اصلی این روزنامه نیز خواستار روشن شدن نقش محمد بن سلمان ولیعهد عربستان و متهم درجه نخست این پرونده توسط خود وی شدند.

بوکانان در ادامه به سایر مطالب منتشر شده واشنگتن پست در موضوع پرونده قتل خاشقجی و ارتباط آن با دولت ترامپ اشاره کرده و به موضع گیری جمهوری خواهان توجه می‌کند. در مطلب اخیر از همکاری جمهوری خواهان افراطی و مفسران محافظه کار برای تشکیل کمپین مخفیانه به منظور تخریب چهره خاشقجی و دور نگه داشتن ترامپ از سرزنش‌های بین‎المللی خبر داد. ضمن این که بخش اقتصادی این روزنامه نیز با انتشار عکسی از جیمی دایمن مدیرعامل اجرایی و رئیس هیات مدیره جی. پی. مورگان چیس بزرگترین بانک آمریکا از لحاظ دارایی که از حضور در کنفرانس داووس بیابان به دلیل اتهام عربستان در پرونده قتل خاشقجی انصراف داد، به موضوع انصراف مدیران اجرایی شرکت‌های بزرگ از کنفرانس سه روزه ریاض پرداخت.

بوکانان به پوشش خبری گسترده پرونده خاشقجی توسط نیویورک تایمز اشاره کرد. سردبیر نیویورک تایمز با اشاره به پرونده جنجالی قتل روزنامه نگار سعودی، خواستار بررسی سازمان ملل و قطع فروش تسلیحات آمریکایی به ریاض شده و این پیام را به پادشاهی عربستان ارسال کرد که ما شاهزاده این کشور را "سمی" می‌دانیم.

نویسنده با این مقدمه، سوال مهمی را مطرح می‌کند: چرا مطبوعات سرشناس و صاحب نام آمریکا این چنین به موضوع قتل خبرنگاری می‌پردازند که پیش از این یکی از هر هزاران آمریکایی هرگز نامش را نیز نشنیده بود؟

پاسخ: خاشقجی ستون نویس واشنگتن پست بود. او یک روزنامه نگار بود؛ روزنامه نگاری با مصونیت شغلی. واشنگتن پست و نیویورک تایمز در حال آموختن درسی به پادشاهی سعودی هستند؛ شما نمی‌توانید مطبوعات آمریکا را هدف قرار دهید!

ضمن این که قتل از پیش برنامه ریزی شده یک روزنامه نگار تبعیدی به دستور شاهزاده سعودی و با ماموریت ۱۵ افسر امنیتی سعودی و متخصص آسیب شناسی با یک اره استخوان بر در کنسولگری این کشور در استانبول و فرار به ریاض در همان روز، داستان خارق العاده‌ای بود.
 

به زعم بوکانان آن چه در این جریان نباید نادیده گرفته شود، هدف سیاسی رسانه‌های آمریکا در پیش برد این ماجرا طی سه هفته است. نخبگان رسانه ای آمریکا از این پرونده به خوبی برای بی اعتبار سازی ترامپ استفاده کردند و بی اخلاقی وی در سیاست خارجی را به معرض دید همگان گذاشتند. در این راستا ابزار‌های مفیدی نیز در اختیار داشتند:

1؛ ارتباطات شخصی نزدیکی میان بن سلمان ولیعهد عربستان و جرد کوشنر داماد رئیس جمهور آمریکا وجود دارد.

2؛ ارتباطات بازرگانی سال‌های گذشته میان ترامپ بساز و بفروش  عربستان نشان می‌دهد که زمانی که رئیس جمهور فعلی آمریکا به شدت در تنگنای مالی قرار داشت، عربستان با خرید یک طبقه از برج ترامپ و نیز قایق تفریحی وی به او کمک مالی خوبی رساندند.

3؛ ارتباطات استراتژیک میان ترامپ و عربستان سعودی با اختصاص نخستین سفر خارجی دوران ریاست جمهوری ترامپ به ریاض و دیدار با پادشاه این کشور بیش از پیش مشخص می‌شود. ضمن این که رئیس جمهور تاکنون تلاش‌های بسیاری برای تقویت ارتباطات با سعودی‌ها نموده است.
 

4؛ ترامپ به فروش تسلیحات آمریکایی به عربستان سعودی به عنوان یک منفعت اقتصادی و فرصت شغلی برای آمریکا و راهی برای حفظ عربستان به عنوان شریک استراتژیک در ائتلاف خاورمیانه‌ای ضد ایرانی می‌نگرد.

5؛ روسای دو گرایش عمده حزب جمهوری خواه -حزب ترامپ-، رند پال و لیندسی گراهام که یکی موافق و دیگری مخالف سرسخت سیاست مداخله گرایی آمریکا هستند، خواستار اعمال تحریم علیه ریاض و رسوا کردن شاهزاده سعودی هستند.

به موازات روایت‌های متفاوت ریاض از اتفاقی که در کنسولگری این کشور در استانبول ترکیه در دوم اکتبر رخ داده و ائتلاف جهانی و داخلی در محکومیت این موضوع و اعمال فشار بر عربستان، فشار به ترامپ برای اعمال تحریم علیه عربستان و تخریب وجهه دروغین شاهزاده نیز افزایش یافته است.

بوکانان، اکنون زمان را برای ترامپ مناسب می‌بیند که اظهارات مبهم و دو پهلوی خود را رها کرده و به نقش شاهزاده عربستان در قتل خاشقجی اذعان کند. وی تاکید می کند در همین راستا آمریکا باید کمک نظامی به عربستان در جنگ سه ساله یمن را متوقف کند تا به نتیجه برد- برد برسد.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *