اهداف دولت آمریکا از خروج از پیمان هستهای با روسیه
نشریه گاردین در گزارشی از اعمال فشار مشاور امنیت ملی کاخ سفید برای خروج از پیمان اتمی موشکهای میانبرد و کوتاه برد میان آمریکا و روسیه خبر میدهد.
ترامپ ضمن تایید خبر خروج آمریکا از معاهده کنترل تسلیحات هستهای با روسیه که در زمان جنگ سرد موشکهای هستهای را برای سه دهه از اروپا دور نگه داشته بود، در جمع خبرنگاران در نوادا گفته است که "ما باید این سلاحها را توسعه دهیم. ما قصد داریم توافقنامه را پایان دهیم و از آن خارج شویم. "
معاهده منع موشکهای هستهای میان برد نام پیمانی میان آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۸۷ برای حذف موشکهای میان برد و کوتاه برد است. این پیمان در ۸ دسامبر ۱۹۸۷ در واشنگتن به امضای رونالد ریگان رئیس جمهور آمریکا و میخائیل گورباچف دبیرکل حزب کمونیست اتحاد جماهیر شوروی رسید و در ۱ ژوئن ۱۹۸۸ اجرایی شد.
براساس این پیمان همه موشکهای هستهای و متعارف و سکوهای پرتاب آنها را تا فاصله ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ کیلومتر (کوتاهبرد) و ۱۰۰۰ تا ۵۵۰۰ کیلومتر (میانبرد) از میان برده شدند. براساس این پیمان که موشکهای دریایی را پوشش نمیداد، در ماه می ۱۹۹۱ (میلادی)، ۲۶۹۲ موشک نابود شدند. در واقع این معاهده با لغو استفاده از یک مجموعه موشکهای دارای برد متفاوت از ۵۰۰ کیلومتر تا ۵۵۰۰ کیلومتر، به بحرانی که در سالهای ۱۹۸۰ با استقرار موشکهای اس اس ۲۰ دارای کلاهک هستهای اتحاد جماهیر شوروی به وجود آمده بود، پایان داد. در زمان این بحران، این موشکها به طرف پایتختهای کشورهای غربی نشانه رفته بودند.
گاردین همچنین روز جمعه گزارش داد که سومین مشاور امنیت ملی ترامپ، جان بولتون که از مخالفان این معاهده کنترل تسلیحاتی است برای خروج آمریکا از این پیمان در حال رایزنی و اعمال فشار بر دولت است. دولت آمریکا به اقدام مسکو برای استقرار سامانه موشکی ۹ ام ۷۲۹ انتقاد دارد که به ادعای واشنگتن برد آن از ۵۰۰ کیلومتر بیشتر است و این یکی از موارد نقض معاهده سلاحهای هستهای میان برد است. براساس مفاد این معاهده آمریکا ۶ ماه فرصت دارد تا از این پیمان خارج شود.
بولتون و تیم موریسون مشاور ارشد کنترل سلاح در شورای امنیت ملی (NSC)، از مخالفان عمده این توافقنامه در دولت آمریکا هستند که در سال ۲۰۱۰ توسط باراک اوباما رئیس جمهور وقت آمریکا و دیمیتری مدودف رئیس جمهور وقت روسیه تمدید شد و تعداد کلاهکهای استراتژیک را به ۱۵۵۰ مورد رساند. این پیمان جدید در سال ۲۰۲۱ منقضی خواهد شد.
ترامپ در توجیه این خروج غیرمنتظره با طرح ادعای نقض این پیمان از سوی روسیه به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: "در صورتی که چین و روسیه با انعقاد یک پیمان جدید موافقت نکنند، ما این توافق را فسخ خواهیم کرد و پس از آن تسلیحات خود را توسعه خواهیم داد. "
این در حالی است که روسیه بارها بر پایبندی خود بر این پیمان تا زمان رعایت دقیق آن توسط آمریکا تاکید کرده است. پیشتر نیز ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در اکتبر ۲۰۱۷ اعلام کرد که خروج احتمالی واشنگتن از این پیمان واکنش فوری و متقابل مسکو را در پی خواهد داشت.
یک منبع وزارت امور خارجه روسیه در گفتگو با خبرگزاری ریانووستی گفت: خروج آمریکا از توافقنامه سلاحهای هستهای میانبرد با روسیه که در زمان جنگ سرد منعقد شده است، بر مبنای "رویای" آنها برای تسلط به جهان به تنهایی انجام میشود. آنگیزه اصلی آنها از این اقدام، رویای جهانی تک قطبی است. آیا این رویا واقعیت پیدا خواهد کرد؟ خیر.
پس از اعلام خروج آمریکا از معاهده تسلیحات هستهای با روسیه (INF) کارشناسان از بروز بحران شدیدتری در کنترل تسلیحات هستهای نسبت به دهه ۱۹۸۰ ابراز نگرانی کرده اند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *