ایران به برکت انقلاب، هجدهمین اقتصاد بزرگ جهان شده است/ افزایش 20 برابری صادرات غیرنفتی بعد از انقلاب
بیست و هفتمین نشست شنبههای انقلاب با موضوع «اقتصاد» و با هدف تبیین دستاوردهای انقلاب اسلامی در این حوزه برگزار شد.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، بیست وهفتمین نشست شنبههای انقلاب با موضوع «اقتصاد» و با هدف تبیین دستاوردهای انقلاب اسلامی در این حوزه برگزار شد.
در این برنامه، کارنامه چهلساله انقلاب اسلامی در حوزه «اقتصاد»، در موضوعاتی، چون مدیریت اقتصادی، رشد اقتصادی، قدرت اقتصادی ایران، دیپلماسی اقتصادی، برخورداری و رفاه عمومی، اقتصاد دفاعی، عدالت و توزیع منابع، تأمین نیازهای اساسی و جایگاه اقتصادی ایران در منطقه و جهان، مورد بررسی و تبیین قرار گرفت.
شمس الدین حسینی، وزیر اسبق اقتصاد و دارایی در ابتدای این نشست در سخنانی اظهار کرد: ارزیابی عملکرد اقتصادی کشور فرصتی برای درس گرفتن از گذشته است تا چراغ راهی برای آینده باشد.مس الدین حسینی، وزیر اسبق اقتصاد و دارایی در ابتدای این نشست در سخنانی اظهارداشت: ارزیابی عملکرد اقتصادی کشور فرصتی برای درس گرفتن از گذشته است تا چراغ راهی برای آینده باشد.
وی با اشاره به اینکه علیرغم فراز و فرودهای متعدد کشور در عرصه اقتصاد، دستاوردهای بسیاری حاصل شده است، تصریح کرد: در چنین محفلی که بناست دستاوردهای 40 ساله انقلاب اسلامی در عرصه اقتصاد تببین شود، باید به بیان روند و فرایندی پرداخت که این دستاوردها را محقق کرده است.
وزیر اسبق اقتصاد و دارایی اضافه کرد: ایران اسلامی هفدهمین کشور پهناور و پرجمعیت جهان محسوب می شود و یک درصد مساحت جهان را در اختیار دارد و براساس شاخص قدرت خرید مردم، به عنوان هجدهمین اقتصاد بزرگ دنیا به حساب می آید.
حسینی گفت: برخی از مردم، اقتصاد کشور بزرگ ایران را با اقتصادهای کوچک دنیا مقایسه می کنند، در حالی که این قیاس اصلا صحیح نیست .
وی با اشاره به گزارش سال 2016 موسسه «مک کینزی» پیرامون ظرفیت های اقتصادی دنیا افزود: براساس این گزارش، اقتصاد ایران متنوع است و به رغم تصور برخی مبنی بر وابستگی به نفت، تنها 25 درصد اقتصاد ایران به فروش نفت تعلق دارد .
وزیر اسبق اقتصاد و دارایی ادامه داد: دومین شاخص مطرح شده پیرامون اقتصاد ایران در این گزارش، جمعیت تحصیل کرده و علمی کشور بود که ذکر شده، ایران همطراز آمریکا موفق به تربیت مهندس شده است.
حسینی با اشاره به سومین شاخص مطرح شده پیرامون اقتصاد ایران در این گزارش گفت: فرهنگ کارآفرینی براساس این گزارش در ایران بسیار رواج دارد به طوری که امروز استارتاپهای ایران قابل رقابت با موسسات مطرح دنیا هستند.
وی با اشاره به دستاوردهای سه حوزه زیرساختی ایران افزود: با سرمایه گذاری های صورت گرفته، امروز 97 درصد جمعیت ایران از آب آشامیدنی سالم و بهداشتی برخودار هستند و 100 درصد جعیت کشور از انرژی الکتریکی بهره مند است که شاخص مهمی از رفاه خانواده ها و بستری برای رشد زیرساختی محسوب می شود.
وزیر اسبق اقتصاد و دارایی اضافه کرد: زیرساخت های بهداشتی، علمی و آموزشی کشور نیز قابل تحسین است.
حسینی با اشاره به دوران تحصیل خود در رشته اقتصاد گفت: سال 64 که وارد دانشکده اقتصاد دانشکده علامه طباطبایی شدم، تمام افراد دارای مدرک PHD اقتصاد،خارج از کشور تحصیل کرده بودند اما امروز اساتید برتر دانشگاهی کشور در رشته اقتصاد، تحصیل کرده دانشگاه های خودمان هستند و خوشبختانه نخبه های اقتصادی کشور امکان جذب در دانشگاهها و صندوق های فکر جهانی را دارند.
وی با اشاره به اینکه امروز شاخص های ترکیبی توسعه انسانی در جهان ملاک ارزیابی های اقتصادی کشورها محسوب می شود، تصریح کرد: این شاخص ها براساس سه قابلیت دانایی، سلامتی و درآمد ارزیابی می شوند و به صورت سالانه برای هر کشور مطرح می شوند.
وزیر اسبق اقتصاد و دارایی اضافه کرد: براساس این شاخص ، کشورهایی که تراز کمتر از نیم را کسب کنند، کمتر توسعه یافته تلقی می شوند، کشورهای با تراز و شاخص 5/0 تا 7/0 متوسط، کشورهای با شاخص 7/0 تا 8/0 بالا و کشورهای با شاخص بالای 8/0 از لحاظ توسعه بسیار بالا معرفی می شوند.
حسینی در همین رابطه ادامه داد: کشور ایران در سال 1980 براساس این گزارش دارای شاخص کمتر از نیم بود و از لحاظ توسعه انسانی پایین محسوب می شد، در سال 1990 این شاخص برای ایران از مرکز نیم گذشت و به 6/0 رسید تا کشور توسعه یافته متوسط تلقی شود و در ابتدای قرن 20 ، این شاخص از 7/0 گذر کرد و در سال 2017 به رقم 798/0 رسید که حاکی از توسعه یافتگی بسیار بالای کشور در حوزه انسانی است.
وی افزود: به رقم تمامی فراز و فرودها، نوسانات و نقاط ضعف و قوت به ویژه در دو سال اخیر، روند توسعه انسانی کشور قابل قبول است.
وزیر اسبق اقتصاد و دارایی با اشاره به شاخص درآمدی این گزارش برای ایران افزود: درآمد سالانه کشور در سال 1990، 11 هزار و 400 میلیارد دلار بود که این رقم در سال 2017 به رقم 19 هزار و 100 میلیارد دلار رسیده است و در زمینه شاخص امید به زندگی نیز متوسط سن در سال 1990 در ایران 8/63 ارزیابی شده بود که امروز این رقم از 76 سال عبور کرده است.
حسینی گفت: سال های مورد انتظار تحصیل کشور در 1990 براساس این گزارش، 2/9 سال بود که امروز به 15 سال رسیده است و میانگین سال تحصیلی کشور نیز از 2/4 سال در 1990 به 10 سال رسیده است.
وی با اشاره به اینکه کشور ایران دارای جمعیتی جوان و تحصیل کرده است و این یک فرصت و استعداد مهم برای کشور به حساب می آید، تصریح کرد: برخی این جمعیت جوان را با مشکل بیکاری به عنوان مشکل معرفی می کنند، در حالی که این مهم یک استعداد است و در دهه پنجم انقلاب اسلامی باید ظرفیت و بستر به کارگیری آنان را فراهم کنیم تا کشور در طبقه بالاتری از رفاه قرار گیرد.
وزیر اسبق اقتصاد و دارایی با اشاره به مولفه هایی که موجب شده حلاوت این پیشرفت ها و دستاوردها توسط مردم چشیده نشود، خاطرنشان کرد: تثبیت شاخص های نوسانی تورم و اشتغال در کشور حلاوت این شیرینی ها را به مردم خواهد چشاند که امیدواریم به کارگیری ظرفیت ها و استعدادهای کشور در اقتصاد این ظرفیت را فراهم آورد.
نفوذ بخش خصوصی در اقتصاد در دروان پهلوی تنها 10 درصد بود
در ادامه این نشست غلامرضا حیدری کرد زنگنه رئیس سابق سازمان مالیاتی کشور و رئیس سابق سازمان خصوصی سازی طی سخنانی اظهار کرد: میزان نفوذ بخش خصوصی در اقتصاد ایران قبل از انقلاب کمتر از 10 درصد بود در حالی که امروز 70 درصد اقتصاد ایران در دست بخش خصوصی قرار دارد.
وی ادامه داد: درآمد مالیاتی بودجه کشور قبل از انقلاب 4 درصد بوده است در حالی که امروز به واسطه اصلاح برنامه بودجه و سالم سازی بودجه کشور میزان درآمد مالیاتی کشور به 55 درصد رسیده است.
حیدری کرد زنگنه با اشاره به اینکه اقتصاد قبل از انقلاب به صورت کامل وابسته به نفت بود گفت: صادرات غیر نفتی قبل از انقلاب حدود 2 الی 3 میلیارد دلار بود که در دهه چهارم انقلاب میزان صادرات غیر نفتی کشور به بیش از 50 میلیارد دلار رسید و سیاست گذاری های اقتصادی کشور توانست وابستگی به نفت بسیار کاهش دهد.
رئیس سابق سازمان مالیاتی کشور تشریح کرد: طبق آمار صندوق بین المللی پول در محاسبه ضریب جینی ایران، قبل از انقلاب 47 درصد از مردم زیر خط فقر زندگی می کردند در حالی که در نظام جمهوری اسلامی ایران این آمار کاهش یافته و امروز با توجه به آمار صندوق های بین المللی میزان افراد زیر خط فقر، 9 درصد تخمین زده شده است.
حیدری کرد زنگنه با اشاره به عدم توجه به تربیت نیروی انسانی در دوران پهلوی گفت: نرخ با سوادی کشور از 41.8 درصد قبل از انقلاب به 89 درصد بعد از انقلاب رسیده است.
وی ادامه داد: ضریب جینی کشور بعد از انقلاب اسلامی به 37 درصد کاهش پیدا کرده است و پس از انقلاب اختلاف طبقاتی شدید از بین رفت و با اصلاح ساختار اجتماعی ضریب اختلاف طبقاتی به 18 درصد رسید؛ این آمار در کشوری مانند انگلیس حدود 13.8 درصد است.
رئیس سابق سازمان خصوصی سازی با بیان رشد شاخص توسعه نیروی انسانی پس از انقلاب گفت: علیرغم درآمد بالای نفتی در کشور از سال 1335 تا سال 1355 اما در این بازه 20 ساله، ضریب شاخص توسعه انسانی کشور 0.004 رشد داشت در صورتی که اکنون ایران در این شاخص در منطقه اول است.
حیدری ادامه داد: نظام در بالا بردن شاخص توسعه جنسیتی کشور موفق عمل کرده به نحوی که تعداد دانشجویان زن که قبل از انقلاب اسلامی کمتر از 10 درصد بودند امروز به بالای 50 درصد رسیده است.
وی تصریح کرد: ایران اسلامی به برکت انقلاب در تولید علم، فناوری، پژوهش، مقاله، نانو و علوم فضایی در منطقه رتبه اول را دارد و در سطح جهان نیز به رتبه های برتر رسیده است.
رئیس سابق سازمان خصوصی سازی در پایان خاطر نشان کرد: قبل از انقلاب در ایران، توسعه تامین اجتماعی مفهومی نداشت اما با برنامه ریزی هایی که پس از انقلاب انجام شد در حال حاضر همه مردم روستا از دفترچه درمان برخوردار هستند و کشور از پوشش سراسری بیمه برخوردار است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *