حذف گرسنگی تا سال ۲۰۳۰ میلادی امکانپذیر است
به گزارش گروه جامعه ، زهرا عبداللهی در آستانه ۱۶ اکتبر، روز جهانی غذا گفت: هدف از انتخاب روز جهانی غذا توجه دادن کشورها به اهمیت تغذیه کافی، امنیت غذایی و پیشگیری از سوء تغذیه و حذف گرسنگی است.
وی افزود: هدف شماره دو از اهداف توسعه پایدار SDG تا سال ۲۰۳۰، کشورهای جهان را متعهد کرده است که برای حذف گرسنگی و اشکال مختلف سوء تغذیه، پیشبرد کشاورزی پایدار و اتخاذ راهکارهای مناسب برای مهار ناامنی غذایی (در شرایط تغییرات آب و هوایی و خشکسالی و کم آبی) تلاش کنند.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت تصریح کرد: عواملی مانند افزایش قیمت مواد غذایی که باعث کاهش دسترسی مردم به مواد غذایی میشود، فقر و بیکاری میتواند موجب ناامنی غذایی یا تشدید آن شود؛ لذا لازم است به عنوان عوامل نگران کننده به آنها توجه شود.
وی بیان داشت: اشکال مختلف سوء تغذیه شامل کوتاه قدی، لاغری، کم وزنی در کودکان و اضافه وزن و چاقی در افراد است. درخصوص اضافه وزرن و چاقی، وقتی مواد غذایی گران شوند، فرد از منابع نشاستهای و کربوهیدراتها غذای بدن خود را تامین میکند و فقط انرژی دریافت داشته و چاق میشود.
عبداللهی خاطرنشان کرد: در جمهوری اسلامی ایران برای کاهش سوء تغذیه تاکنون اقدامات وسیعی صورت گرفته است. نتیجه مداخلات و برنامهها در این بخش باعث شده سوء تغذیه کودکان زیر ۵ سال تا ۷۵ درصد کاهش یابد.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، گفت: همچنین در یک دوره ۲۰ ساله از سال ۷۴ تا ۹۵ کم وزنی و کوتاه قدی در کودکان تا ۷۵ درصد کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه با اجرای برنامه غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک در ۱۰ سال کمبود آهن تا ۵۰ درصد کاهش یافت، افزود: اقدامات و برنامههایی که در شبکه بهداشت به صورت رایگان درخصوص تغذیه صورت گرفته است. به ویژه برنامههای طرح تحول سلامت، موجب کاهش سوء تغذیه در افراد کم درآمد، حاشیه نشینان و روستاها شده است.
وی با اشاره به مکمل یاری رایگان ریزمغذیها و مکمل یاری ویتامین "دی"، آهن و مولتی ویتامینها به افراد جامعه در شبکه بهداشت، گفت: برای همه گروههای سنی از کودکان زیر دو سال تا نوجوانان، جوانان، میانسالان، سالمندان و مادران باردار برنامههای غنی سازی روغن و شیر با ریز مغذیها برای کاهش سوء تغذیه انجام میشود.
عبداللهی افزود: با وجود کاهش سوء تغذیه در کودکان و کاهش کمبود آهن و روی و در نتیجه کم خونی در آنان متاسفانه با افزایش چاقی و اضافه وزن مواجهیم.
مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت تصریح کرد: بر اساس مطالعات در سال ۹۵ حدود ۶۰ درصد افزاد بالای ۱۸ سال اضافه وزن و چاقی دارند که به دلیل اختلال در تغذیه نوعی سوء تغذیه محسوب میشود.
وی مصرف بی رویه نمک، چربی، شیرینی و فست فودها و تحرک نداشتن را علل اصلی چاقی عنوان کرد و گفت: ۲۰ درصد دانش آموزان ۷ تا ۱۸ سال چاقی شکمی دارند. چاقی کودکی تبدیل به چاقی در بزرگسالی و دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی و ابتلا به سایر بیماریهای غیر واگیر میشود.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت افزود: در همین راستا برای کاهش چاقی و اضافه وزن در کودکان و نوجوانان هم اکنون برنامههایی از طریق شبکه بهداشت در دانشگاههای علوم پزشکی کشور در حال انجام است. از جمله این برنامهها غربالگری بچههای چاق و ارائه خدمات مشاوره تغذیه و تنظیم برنامه غذایی آنان در طرح تحول سلامت است که در مراکز جامع سلامت انجام میشود.
عبداللهی ادامه داد: اجرای برنامه مشترک از سال ۹۶ با مشارکت وزارت جهاد کشاورزی برای بهبود امنیت غذایی به نام «بهبود تغذیه زنان روستایی و عشایری» با هدف توانمندسازی زنان روستایی و عشایری برای تولید غذای سالم و عاری از هرگونه آلودگی سموم و آفات و کود شیمیایی و ترویج فرهنگ تغذیه صحیح، از جمله برنامههای دیگر در راستای بهبود امنیت غذایی است.
وی اظهار داشت: علاوه بر این برای جلوگیری از سوء تغذیه، برنامه حمایتی تغذیهای برای کودکان زیر ۵ سال و مادران باردار و مادرانی که کودکشان را با شیر خود تغذیه میکنند با کمک بنیاد علوی و کمیته امداد امام خمینی (ره) در حال اجراست.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: برای این افراد که پس از شناسایی تحت پوشش سبد غذایی رایگان قرار میگیرند، همچنین کلاسهای آموزشی علمی تغذیه و مشاوره رایگان توسط مراقبان سلامت و بهورزان و کارشناسان تغذیه برگزار میشود.
وی ادامه داد: بحث همکاریهای بین بخشی بسیار مهم است. زیرا تامین امنیت غذایی به دلیل ماهیت چندبخشی بودن نیاز به همکاری منسجم بین بخشی دارد. دستگاههایی مثل وزارتخانههای جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت، کار و رفاه و آموزش و پرورش در این زمینه نقش مهمی دارند.
عبداللهی در پایان افزود: اول باید غذای تولید شده، سالم باشد. در مرحله بعد ارتقای فرهنگ و سواد تغذیهای مردم ضرورت دارد تا به دنبال آن، رفتارهای غذایی مردم اصلاح شود. در مدارس نیز باید به دانش آموزان از کودکی رفتار تغذیهای آموزش داده شود. رسانهها و صداوسیما هم، باید پیامهای صحیح غذایی را به مردم برسانند.