کشتار مردم یمن از سوی عربستان و معمای ناپدید شدن خاشقجی در استانبول
نشریه ایندیپندنت با انتشار مقالهای ضمن اشاره به ناپدید شدن و قتل احتمالی جمال خاشقجی روزنامه نگار منتقد رژیم سعودی، هدف قراردادن مسیرهای تامین مواد غذایی در یمن را فاجعهای به مراتب بدتر از ناپدید شدن خاشقجی دانسته است.
به گزارش گروه بین الملل ، نشریه ایندیپندنت با انتشار مقالهای ضمن اشاره به ناپدید شدن و قتل احتمالی جمال خاشقجی، هدف قراردادن مسیرهای تامین مواد غذایی در یمن را فاجعهای به مراتب بدتر از ناپدید شدن خاشقجی دانسته است.
ایندیپندنت میگوید: با وجود ارائه شواهد صوتی و تصویری مربوط به قتل احتمالی جمال خاشقجی از سوی دولت ترکیه به مقامات آمریکایی، هیچ جای تعجب و حیرتی در مورد این موضوع وجود ندارد. آن چه در عربستان امروز رخ میدهد پیشتر در عراق صدام نیز که تلاش زیادی برای از بین بردن منتقدان تبعیدی که اساسا خطری برای رژیم وی به حساب نمیآمدند، رخ داده است.
حمله عراق به ایران در دهه ۱۹۸۰ و به کویت در دهه ۱۹۹۰، با نتایج فاجعه آمیز درست مانند حمله عربستان سعودی به یمن در سال ۲۰۱۵ با نتایج فاجعه بار مشابه است. به نظر میرسد اکنون عربستان بر این تصور است که میتواند خاشقجی را با قتل از سر راه خود بردارد. اما این قتل از سوی ترکیه افشا شده است، اگرچه عربستان با قاطعیت هرگونه مداخله در ناپدید شدن وی را رد کرده و تاکید دارد که این منتقد سعودی بعد از ظهر دوم اکتبر با خیالی آسوده کنسولگری را ترک کرده است.
طولانی شدن پروسه انتقادات از شاهزاده محمد بن سلمان و عربستان سعودی اهمیت بسیاری دارد. این ماجرا از سوی ترامپ رئیس جمهور آمریکا به دلیل قرارداد ۱۱۰ میلیاردی تسلیحاتی آمریکا با عربستان با تاکید وی بر ضرورت حفظ مناسبات با سعودی ها، نادیده گرفته شد. برخی دیگر از سیاستمداران مانند تونی بلر نیز که به زیاده خواهی و تجاوزات پادشاهیهای خلیج فارس عادت کردهاند، با وجود ارائه شواهد قانع کننده مبنی بر قتل این نویسنده از سوی ترکیه همچنان نسبت به انتقاد علیه سعودیها بی میل هستند. بهترین کاری که بلر خواهد کرد این است که خواهان بررسی و توضیح این موضوع از سوی عربستان شود؛ زیرا به زعم وی در غیر اینصورت به روند نوسازی در این کشور لطمه وارد خواهد شد! این واکنشها نشان دهنده عدم تغییر در مواضع نخبگان سیاسی آمریکا و انگلیس بوده و انتقادات آنها در نهایت محدود به مورد خاشقجی خواهد شد.
باید این نکته را در نظر داشت که این قتل (بنا به شواهد ارائه شده از سوی ترکیه) به هیچ وجه بدترین اقدام عربستان سعودی از سال ۲۰۱۵ تا به امروز نیست و فقط بهتر از سایر جنایات این کشور عمومی و رسانهای شده است. در جواب مخالفان این ادعا، میتوان فقط به گزارشی از بمبارانها و سایر اقدامات نظامی ائتلاف سعودی در یمن که عمدتا منابع و انبارهای مواد غذایی و یا توزیع کنندگان مواد غذایی را به منظور پیروزی در جنگ از طریق گرسنگی دادن به میلیونها غیرنظامی یمنی هدف قرار میدهند، اشاره کرد.
براساس گزارش ها، این حملات اتفاقی و غیر عمدی رخ نمیدهد. منابع غذایی غیر نظامی که تبدیل به هدف عمده بمبارانهای نظامی ائتلاف سعودی شدهاند، نتایج وحشتناکی را بنا به اعلام سازمان ملل در پی داشتهاند؛ بر اساس گزارش این سازمان در پایان ماه سپتامبر، ۲۲.۲ میلیون یمنی یا سه چهارم جمعیت این کشور نیاز به کمک دارند، ۸.۴ میلیون نفر از آنها غذای کافی برای خوردن ندارند و امکان افزایش این افراد به ۱۰ میلیون تا پایان سال نیز وجود دارد. مارک لاکوک هماهنگ کننده ازرشد امور دوستانه سازمان ملل به شورای امنیت گفت: "این ناامید است. ما در حال باختن به جنگ با قحطی هستیم. ".
اما عربستان سعودی، امارات و متحدان آنها در واشنگتن، لندن و پاریس هیچگونه تاسفی در این زمینه ابراز نمیکنند و تمایلی برای حل و فصل شرایط ناشی از این قحطی عمدی که به نظر تنها راه پیروزی بر حوثیها(انصارالله) که همچنان مناطق پرجمعیت کشور و نیز صنعا، پایتخت را در اختیار دارند، وجود ندارد. این نتیجه گیریِ گزارش بسیار دقیق پروفسور مارتا موندی به نام "استراتژیهای ائتلاف در جنگ یمن: بمباران هوایی و جنگ غذایی" برای بنیاد جهانی صلح وابسته به مدرسه فلچر در دانشگاه تافتز ماساچوست است.
این گزارش چنین نتیجه گیری میکند که آسیب زدن به منابع تولید کننده مواد غذایی مانند کشاورزان، دامداران و ماهیگیران همزمان با حمله و تخریب انبارهای ذخیره سازی مواد غذایی و سیستم حمل و نقل این مواد در مناطق شهری، موجب گسترش جنگ اقتصادی شده است. شواهد متقنی وجود دارد که هدف استراتژی ائتلاف در مناطق تحت کنترل صنعا، نابودی محصولات تولیدی و توزیع مواد غذایی است. در ادامه گزارش میافزاید این استراتژی از سال ۲۰۱۶ آغاز شده و همچنان ادامه دارد و به نظر میرسد از گذشته موثرتر نیز شده است.
بعضی از جنبههای جنگ مواد غذایی را به راحتی میتوان در یمن مشاهده و ثبت کرد؛ در ساحل دریای سرخ یمن، حدود ۲۲۰ قایق ماهیگیری تخریب شدهاند و به همین دلیل صید ماهی بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته است. در ۱۶ سپتامبر در اتفاقی عجیب ۱۸ ماهیگیر توسط یک کشتی از ناوگان ائتلاف مورد بازداشت و بازجویی قرار گرفتند. قایق این ماهیگیران که پس از آزادی از دست نیروهای نظامی ائتلاف به ساحل میرفت هدف یک موشک قرار گرفت، اما تنها یک تن کشته شد. گزارش این حادثه از سوی ائتلاف رد و اساسا دست داشتن در این حادثه تکذیب شده است.
ائتلاف تحت فرماندهی سعودی که مداخله در یمن را از سال ۲۰۱۵ با عملیاتی تحت عنوان طوفان قاطع آغاز کرده است، تاکنون همواره از سوخت گیری هوایی و پشتیبانی لجستیک آمریکا برخوردار بوده و پرسنل نظامی انگلیس را نیز در مراکز فرماندهی و کنترل خود داشته است.
در این رابطه: وحشت سران سعودی از طوفان نیروهای یمنی در جنوب عربستان
حملات هوایی ائتلاف در ابتدا فقط اهداف نظامی را هدف قرار میدادند، اما زمانی که ائتلاف موفق به کسب پیروزی سریع مورد انتظار خود نشد، رویه خود را عوض کرد. پروفسور موندی میگوید: "از اوت ۲۰۱۵ هدف گیریها از اهداف نظامی و دولتی به اهداف غیرنظامی و اقتصادی مانند زیرساختهای انتقال آب، تولید و توزیع مواد غذایی، جادهها و سیستم حمل و نقل، مدارس، بناهای تاریخی، درمانگاهها و بیمارستانها و خانهها، مزارع و دامپروریها تغییر یافت."
این گزارش که با نقشهها و نمودارها مستند شده، تاثیر بمبارانها و دیگر عملیاتهای نظامی در تولید و دسترسی مواد غذایی برای مردم غیرنظامی را نشان میدهد. فقدان برق برای پمپ آب و سوخت برای وسایل نقلیه مزارع توسط حملات هوایی تشدید شده است. وی ادامه میدهد: "تولید دام برای خانوادههایی که از طریق فروش آنها نیاز خود را تامین میکنند و دسترسی به بازار به طور فزایندهای دشوار شده است. "
ورود کشاورزان و دامداران به بازار به معنای پایان مشکلات آنها نیست. حملات هوایی ائتلاف با محاصره بندر حدیده در ماه ژوئن مرگبارتر شده است. حدود ۷۰ درصد از واردات یمن از طریق بندر حدیده با جمعیتی بالغ بر ۶۰۰ هزار نفر وارد کشور میشود. در ۲ آگوست، بازار اصلی ماهی این شهر همزمان با بیمارستان دولتی آن مورد حمله قرار گرفت.
فقدان اعتراضات بین المللی در مورد جنگ در یمن و دخالت آمریکا و انگلیس به عنوان متحدان عربستان سعودی و امارات، توضیحی برای رمزآلود بودن ناپدید شدن خاشقجی است. چرا سعودیها باید از قتل خاشقجی در فقدان تهدیدات بینالمللی هراس داشته باشند؟ پاسخ احتمالی این است که مقامات سعودی بر این باور بودند که با وجود سکوت مجامع بین المللی علیرغم بدتر شدن وضعیت جنایات در یمن، کسی توجهی به قتل مردی تنها در کنسولگری عربستان در استانبول نخواهد داشت.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *