صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

کلانتری که از خط خارج شد/ خداحافظی «نیکی» با دستاورد «هیچ»

۱۹ مهر ۱۳۹۷ - ۰۹:۲۷:۵۴
کد خبر: ۴۵۸۷۳۵
دسته بندی‌: سیاست ، عمومی
نمایش لاشه آهنی برای متهم کردن ایران به بی‌ثبات‌سازی منطقه از سوی آمریکا، بیشتر شبیه یک طنز سیاسی بود که در داخل آمریکا نیز از استقبال چندانی مواجه نشد. نشان به آن نشان که حتی ژنرال‌های آمریکایی نیز در این مراسم که با صحنه گردانی نیکی هیلی در جریان بود شرکت نکردند.

به گزارش خبرنگار گروه سیاسی ، دوروز پیش خبر استعفای «نیکی هیلی» از سمت نمایندگی آمریکا در سازمان ملل، و موافقت ترامپ با این استعفا، در صدر اخبار رسانه‌ها قرارگرفت.

نیکی هیلی از ابتدای روی کار آمدن دونالد ترامپ در کاخ سفید، یعنی از ژانویه ۲۰۱۷ (دی ۹۵) مسئولیت نمایندگی آمریکا در سازمان ملل را برعهده داشت.

با توجه به نوع روابط ترامپ با هیلی و همنظری آن‌ها در امور مختلف و همچنین با توجه به نحوه تودیع هیلی، گمانه‌زنی محافل رسانه‌ای این بود که وی احتمالا پستی بالاتر را در دولت ترامپ تصاحب خواهد کرد؛ پستی در حد وزیر دفاع و یا حتی معاون رئیس جمهور.

احتمال فوق از آنجایی نشئت گرفت که در ماه‌های اخیر، به نظر می‌رسد روابط ترامپ با «مایک پنس» معاون اولش و «جیمز متیس» وزیر دفاعش به سردی گراییده است.

گفته می‌شود آن مقاله‌ای که روز چهارشنبه ۵ سپتامبر (۱۴ شهریور) به قلم یکی از مقامات کاخ سفید علیه ترامپ در «نیویورک تایمز» منتشر شده، کار «مایک پنس» بوده است. همچنین اختلافات ترامپ و «جیمزمتیس» رئیس پنتاگون در حوزه سیاست‌های آمریکا در غرب آسیا هم نکته‌ای نیست که برای اصحاب سیاست و رسانه در داخل آمریکا پنهان باشد.

اما با وجود گمانه زنی رسانه‌های آمریکایی، مبنی بر ارتقاء شغلی نیکی هیلی در دولت ترامپ، خود وی در نامه استعفا اعلام کرده که می‌خواهد به عنوان یک شهروند معمولی به زندگی‌اش ادامه دهد و در صورت نیاز پیرامون سیاست به اظهار نظر بپردازد.

ترامپ نیز روز سه‌شنبه (۱۷ مهر) در جمع خبرنگاران در کاخ سفید با بیان اینکه نیکی هیلی قصد استراحت دارد، گفت که او می‌تواند در نقشی دیگر به دولت بازگردد و در این مورد انتخاب با خود او است.

هیلی هم در جمع خبرنگاران در کاخ سفید، گمانه‌زنی‌ها درباره اینکه قصد دارد نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۰ شود را رد کرد و گفت: برای پیروزی ترامپ در این انتخابات تلاش خواهد کرد.

نیکی هیلی که قریب به ۲۱ ماه نماینده آمریکا در سازمان ملل بوده، کلکسیونی از شکست‌ها را برای آمریکا به بار آورد. «غلامعلی خوشرو» نماینده ایران در سازمان ملل طی مصاحبه‌ای با اشاره به استعفای هیلی همتای آمریکایی‌اش، گفت که «هیلی در مدت نمایندگی اش برای آمریکا در سازمان ملل، هیچ دستاوردی جزء منزوی کردن بیشتر آمریکا نداشت و تفکر یکجانبه گرایانه او در سازمانی چندجانبه گرا به شکست انجامید و ذوب شد».

خوشرو این را هم گفت که «هیلی در ابتدای تصدی پست نمایندگی آمریکا در سازمان ملل، اعلام کرد که من کلانتر جدید هستم و آمده‌ام همه را به خط کنم»!

افتضاحات خانم کلانتر
اما فردی که ادعا می‌کرد «کلانتر جدید» است، در حالی کرسی نمایندگی آمریکا در سازمان ملل را ترک می‌کند که مجموعه‌ای از ناکامی‌ها و شکست‌ها را برای آمریکا به ارمغان آورد.

انتصاب «نیکی هیلی» به سمت نمایندگی آمریکا در سازمان ملل، از همان ابتدا با برخی حواشی همراه بود. او که سابقه فرمانداری «کارولینای جنوبی» را هم در کارنامه خود داشت، متهم به داشتن رابطه غیراخلاقی با سخنگوی مطبوعاتی و مشاور سیاسی رقیب انتخاباتی‌اش در کارولینای جنوبی بود. هیلی اگر چه این اتهام را رد می‌کرد، اما در محافل سیاسی و رسانه‌ای آمریکا از همان ابتدای انتصابش به سمت نماینده آمریکا در سازمان ملل، سایه این اتهام سنگینی می‌کرد.

هیلی در بدو ورود به سازمان ملل، رویکردی تخاصم‌آمیز را در قبال ایران در پیش گرفت و در تلاش بود سایر اعضای سازمان ملل را در این زمینه با خود همراه سازد، اما هر بار به در بسته می‌خورد و مفتضح می‌شد.

ناکام ماندن نیکی هیلی در جلب نظر جهانی برای حمایت از اغتشاشگران در ایران
در تاریخ ۱۵ دی‌ماه ۹۶، جلسه شورای امنیت سازمان ملل به درخواست آمریکا برای بررسی اغتشاشات در ایران برگزار شد. در جریان این جلسه، آمریکایی‌ها با شومنی «نیکی هیلی» قصد داشتند با تحریف واقعیت‌های موجود در داخل ایران، قطعنامه‌ای را علیه کشورمان به تصویب برسانند.

اما در عمل، نه تنها سایر اعضای شورای امنیت به ادعا‌ها و نکات خلاف واقع آمریکایی‌ها پیرامون موضوعات داخلی ایران بی توجهی کردند بلکه نسبت به تلاش‌های آمریکا برای از بین بردن توافق هسته‌ای نیز تذکر دادند.

شوی «لاشه موشکی»
۲۳ آذرماه ۹۶ نیز سردمدران رژیم آمریکا از جمله دونالد ترامپ و نیکی هیلی به صرافت افتاده بودند که پرونده ایران را بواسطه مسائل موشکی به شورای امنیت بکشانند. در همین زمینه نمایندگان کشور‌ها در شورای امنیت را از نیویورک به واشنگتن اعزام کردند و ضمن برپایی ضیافت ناهار بری آن‌ها، یک شوی رسانه‌ای با نمایش مقداری آهن قراضه به اسم لاشه موشک برپا کردند.

نمایش لاشه آهنی برای متهم کردن ایران به بی‌ثبات‌سازی منطقه از سوی آمریکا، بیشتر شبیه یک طنز سیاسی بود که در داخل آمریکا نیز از استقبال چندانی مواجه نشد. نشان به آن نشان که حتی ژنرال‌های آمریکایی نیز در این مراسم که با صحنه گردانی نیکی هیلی در جریان بود شرکت نکردند چرا که از عمق بی‌مایگی و مضحک بودن چنین نشستی آگاه بودند.

ناکامی آمریکا در صدور قطعنامه موشکی علیه ایران
چند روز بعد از نمایش مضحک و خفت‌بار نیکی هیلی با عنوان «لاشه موشکی»، آمریکایی‌ها تلاش کردند تا بحث قطعنامه ۲۲۳۱ را پیش بکشند و به همین واسطه ایران را در نشست شورای امنیت محکوم کنند.

به همین منظور در جلسه روز ۲۸ آذر ۹۶، اعضای شورای امنیت سازمان ملل بار دیگر پیرامون موضوع ایران و قطعنامه ۲۲۳۱ تشکیل جلسه دادند.

در این جلسه، «نیکی هیلی» نماینده پرحاشیه آمریکا در سازمان ملل باز هم به تکرار ادعا‌های بی پایه و اساس خود علیه ایران پرداخت و مدعی شد که ایران به قطعنامه ۲۲۳۱ پایبند نبوده است.

نماینده پرحاشیه و جنگ‌طلب آمریکا در سازمان ملل، در نشست ۲۸ آذر ۹۶، شورای امنیت، علاوه بر اینکه به دروغ مدعی شد ایران به قطعنامه ۲۲۳۱ پایبند نبوده است تلویحا به این موضوع نیز اشاره کرد که قطعنامه مزبور ناظر بر تحدید اقتدار دفاعی و موشکی ایران نیست. آنجایی که نیکی هیلی گفت: «باید برای تقویت عناصر قطعنامه ۲۲۳۱، یک قطعنامه جدید صادر شود که ایران را از هرگونه فعالیت مرتبط با موشک‌های بالستیک منع کند».

هیلی پیش‌تر هم به این موضوع که قطعنامه ۲۲۳۱ ممنوعیتی برای اقتدار موشکی و دفاعی ایران قائل نشده، اشاره کرده بود. وی در تاریخ ۶ تیر ۹۶ در جلسه استماع کمیته تخصیص بودجه کنگره آمریکا، اذعان کرد که «خیلی دلمان می‌خواست شورای امنیت، ایران را بخاطر فعالیت‌های موشکی تحریم کند، اما نمی‌توانیم».

ناکامی آمریکا در صدور قطعنامه علیه ایران در ماجرای یمن
روز دوشنبه ۷ اسفند ۹۶ در جریان جلسه شورای امنیت سازمان ملل، آمریکایی‌ها مجددا با محوریت نیکی هیلی در تلاش برای محکوم کردن ایران این بار در قضیه یمن بودند که ناکام ماندند.

در جریان جلسه مزبور، قطعنامه پیشنهادی که از جانب آمریکا طراحی شده بود، اما برای تقسیم کار از جانب انگلیسی‌ها ارائه شد، با هوشیاری روسیه وتو شد. این قطعنامه با محوریت تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه یمن بود که در آن ایران به نقض تحریم‌های تسلیحاتی یمن متهم شده بود.

در قطعنامه مزبور بجای تمدید مأموریت کارگروه ناظر تحریم‌های تسلیحاتی یمن، صرفا محکوم‌کردن ایران مدنظر قرار گرفته بود.

آمریکا بزرگترین تسلیح کننده ارتش سعودی در تجاوز به یمن
نکته طنز جلسه هفتم اسفند ۹۶، شورای امنیت آنجایی بود که انگلیس و آمریکا که تا آن مقطع سرجمع بالغ بر ۱۲۰ میلیارد دلار سلاح به عربستان سعودی متجاوز به یمن فروخته بودند، قصد داشتند ایران را به اتهام ارسال سلاح به یمن محکوم کنند! یمنی که هنوز هم تحت محاصره ائتلاف متجاوز سعودی است و نه تنها سلاح که حتی اقلام غذایی و بهداشتی هم نمی‌توان به آن صادر کرد؛ کشوری که به تصریح مسئولان حقوق بشری سازمان ملل به سبب تجاوزعربستان سعودی درگیر یک فاجعه انسانی است.

البته در آن جلسه شورای امنیت، روسیه علاوه بر وتوی قطعنامه پیشنهاد شده از سوی انگلیس و آمریکا، قطعنامه فنی خود را در شورای امنیت مطرح کرد که با رأی موافق اعضای این شورا به تصویب رسید.

آخرین پرده از تلاش‌های هیلی در سازمان ملل برای انزوای ایران
اما آخرین پرده از تلاش‌های نیکی هیلی در سازمان ملل برای ایجاد اجماع جهت محکومیت ایران، به همین اوایل مهرماه سال جاری مربوط می‌شود. در روز چهارشنبه ۴ مهر جلسه شورای امنیت سازمان ملل با ریاست آمریکا برگزار شد. دونالد ترامپ رئیس‌جمهور این کشور در اقدامی غیرمتعارف در این جلسه به عنوان رئیس حضور یافت.

نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل روز چهارشنبه ۱۴ شهریور اعلام کرده بود که هدف از تشکیل جلسه شورای امنیت به ریاست آمریکا در ۲۶ سپتامبر (۴ مهر)، بررسی نحوه اعمال فشار بیشتر بر ایران به خاطر نقض قطعنامه‌های سازمان ملل است.

اما بر خلاف تصورات نیکی هیلی و مافوقش ترامپ، جلسه روز ۴ مهر شورای امنیت، بدون هیچگونه دستاوردی برای آمریکا در راستای هدف محکوم کردن ایران به پایان رسید.

ترامپ در جلسه مذکور تلاش کرد تا نظر اعضای شورای امنیت سازمان ملل را برای همراهی با تحریم ایران در خرید نفت و مراودات بانکی جلب کند، اما نه تنها چنین نشد، بلکه از زبان رئیس‌جمهور کشور متحد خود یعنی فرانسه شنید که «علی‌رغم اقدامات آمریکا، ایران به تعهدات خود در توافق هسته‌ای پایبند مانده است».

همچنین در آن جلسه، «وانگ یی» وزیر خارجه چین در واکنش به سخنان تهدیدآمیز ترامپ مبنی بر ضروت همراهی جامعه جهانی با تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران، گفت: «باید به حق همه کشور‌ها برای داشتن روابط عادی اقتصادی و تجارت با ایران احترام گذاشته شود».

نماینده هندی‌الاصل آمریکا در متقاعد کردن دهلی برای نخریدن نفت از ایران شکست خورد
اما دامنه شکست‌های نیکی‌هیلی و مافوقش ترامپ در منزوی کردن ایران و محکومیت کشورمان، به ناکامی آن‌ها در جلسات شورای امنیت سازمان ملل منحصر نماند. در هیئت حاکمه آمریکا این امید وجود داشت که با توجه به تبار هندی نیکی هیلی، ترامپ بواسطه او بتواند، هند دومین خریدار بزرگ نفت ایران را از استمرار خرید نفت از کشورمان منصرف کند؛ امری که به طور کامل و آنطور که خواست آمریکا بود، تحقق نیافت و در تازه‌ترین تحول در این زمینه، منابع هندی اعلام کردند که برای استمرار خرید نفت از ایران با وجود تحریم‌های یکجانبه آمریکا، مجاز هستند.

به هر ترتیب، موارد فوق‌الذکر، تنها بخشی از شکست‌هایی بود که نیکی هیلی در طول ۲۱ ماه به نمایندگی از آمریکا در سازمان ملل متحمل شد، شکست‌هایی که منجر به انزوای بیشتر آمریکا در عرصه جهانی شد. شاید نیکی هیلی که این روز‌ها در حال بستن چمدان‌هایش برای رفتن به مرخصی است، وقتی به عرصه سیاست بازگردد دیگر از واژه «کلانتر» استفاده نکند. او که یک یروز می‌گفت آمده است تا در سازمان ملل همه را خط کند با شکست از خط خارج شد.

پیروزی‌های پیاپی ایران بر آمریکا در سازمان ملل
اما شکست‌های پیاپی آمریکا در مجامع جهانی از جمله سازمان ملل برای انزواء و محکومیت ایران را باید یکی از مصادیق پیروزی‌های ملت ایران بر آمریکا قلمداد کرد؛ پیروزی‌هایی که همچون سیلی بر صورت مقامات جهانخوار آمریکا فرود می‌آید.

مقام معظم رهبری در بیانات اخیرشان در اجتماع ده‌ها هزار نفری بسیجیان در ورزشگاه آزادی به این موضوع اشاره کردند و گفتند: «این جلسه‌ی بزرگ در موقعیّت بسیار حسّاسی تشکیل شده است؛ موقعیّت کشور، موقعیّت منطقه، موقعیّت جهان، موقعیّتهای حسّاسی است، بخصوص برای ما ملّت ایران. حسّاسیّت از این جهت که از یک طرف عربده‌کشی‌های سران استکبار و سیاستمداران آمریکای جهان‌خوار، از یک طرف قدرت‌نمایی جوانان مؤمن و پیروزی‌های پیاپی در میدان‌های مختلف، از یک طرف مشکلات اقتصادی کشور و تنگیِ معیشتِ بخش بزرگی از مردم ضعیف کشور و از طرفی حسّاس شدن و به تکاپو افتادن نخبگان کشور که این وضعیّت آن‌ها را حسّاس کرده و به تکاپو و تلاش فکری و عملی وادار کرده است. کشور به‌خاطر وجود مشکل، از خمودگی و بی‌عملی درآمده است؛ خیلی‌ها که فقط تماشاگر بودند، امروز احساس وظیفه میکنند و سرگرم تلاش میشوند؛ این‌ها جهات مختلفی است، اوضاع ویژه‌ای است برای کشور و این جلسه در چنین شرایطی تشکیل شده است».



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *