۵۶ میلیون کاربر فضای مجازی/رشد ۹۰۰ درصدی جرایم اینترنتی نسبت به سال ۹۲
هادیانفر تصریح کرد: رشد ۹۰۰ درصدی جرائم را نسبت به سال ۹۲ شاهدیم؛ بیش از ۳ هزار و ۲۰۰ درصد استارتآپها افزایش یافتهاند.
وی با بیان این مطلب که پلیس هم اکنون با گوگل، تلگرام و اینستاگرام در حال دست و پنجه نرم کردن است، گفت: سرورهای آنها در آمریکا است و هیچ نظارتی بر آنها از سمت کشور ما نیست، در حالی که پلیس برخی کشورها به آن دسترسی دارند، اما به دلیل تحریم چنین دسترسی را نداشتهایم.
رئیس پلیس فتا ناجا به رشد ۳۵۴ درصدی ATMها و وجود ۳۰۰ میلیون کارت بانکی برای ۸۲ میلیون ایرانی اشاره کرد وگفت: متاسفانه هر فرد چند صد سیم کارت و کارت بانکی ندارد و هیچ محدودیتی وجود ندارد.
هادیانفر به دستاوردهای خوب این پلیس علیرغم مشکلات موجود پرداخت و گفت: در ۱۴۸ نقطه کشور پلیس فتا داریم و آزمایشگاهها عدله دیجیتال ما به طور مجهز در حال فعالیت هستند، ۸ سال از عمر پلیس فتا میگذرد و زمان رسیدگی به پروندهها در این پلیس از ۳۲ روز به ۲۲ روز کاهش یافته است.
وی گفت:درصددیم تا با عملیاتی کردن سامانهای که بین پلیس فتا و مقامات قضایی و بانکها در دست طراحی است بتوانیم از عملیاتهای کلاهبرداری و برداشتها در ایام تعطیل جلوگیری کنیم تا اقدامات بحرانی کمتر شود.
رئیس پلیس فتا ناجا به حوزه پیشگیری از جرائم پرداخت و گفت:اطلاعرسانی و آموزش به نوجوانان در طراح کوآ که در سال ۹۷ نیز ادامه خواهد داشت و همچنین بحث سند نظام پیشگیری مقابله که حوزه مردم و کسب و کار را به پلیس فتا واگذار کرده نیز از جمله عملکرد این پلیس در پیشگیری از جرائم است، در حوزه مردم و کسب و کار، ساماندهی، آموزش و ارتقاء آگاهی به پلیس فتا داده شده و ما در این حوزه مسئول هستیم.
هادیانفر افزود: در بیش از ۱۳ هزار موضوع اطلاعرسانی کردهآیم و ۴۲ هزار همیار پلیس داریم.
وی در ادامه با اشاره به اینکه ۸ سال از اغاز به کار پلیس فتا در ۱۴۸ شهر کشور پلیس فتا فعال است و آزمایشگاههای در حوزه موبایل شبکهها و مولتی مدیا نیز فعالیت دارند.
عالیترین مقام پلیس فتا به تعداد پرونده در ۸ سال فعالیت این پلیس پرداخت و گفت: ۱۳۳ هزار و ۳۳۳ فقره پرونده در این مدت در پلیس فتا تشکیل شده که ۱۱۱ هزار و ۷۶۵ مورد کشف شده است؛ ۷۴ هزار و ۹۱۷ نفر دستگیر شدند و متوسط کشف ۸۳ درصد بوده است.
وی به آمار عملکرد این پلیس در ۶ ماه امسال اشاره و بیان داشت: ۲۶ هزار و ۹۶۲ فقره پرونده داشتیم و متاسفانه ۵۵ درصد رشد جرائم نسبت به مدت مشابه در سال گذشته را شاهد هستیم.
رئیس پلیس فتا ناجا گفت: میزان کشف پلیس فتا در این مدت ۷۰ درصد پروندهها بوده و ۹ هزار نفر در سال جاری دستگیر شدند که بیشترین انگیزهشان کسب منافع مالی بوده است. بیشترین جرمها در حوزه برداشتهای غیرمجاز، انتقامجویی، تسویه حساب شخصی و مسائل غیراخلاقی بوده است.
هادیانفر به جرائم غیراخلاقی پرداخت و گفت: ۴۳ درصد جرائم حوزه مجازی در بحث جرائم غیر اخلاقی است؛ ۱۳ هزار و ۶۳۵ پرونده را پلیس فتا در این حوزه راسا تشکیل داد که عمده آنها در تلگرام و اینستاگرام بوده است، درصد رشد ۵۵ درصد نسبت به مدت مشابه در سال گذشته بوده است.
ریس پلیس فتای ناجا گفت:زمان رسیدگی به پروندهها در پلیس فتا ۳۲ روز بوده که با توجه به پیچیدگیهای فضای مجازی در این سالها زمان رسیدگی به پروندهها ۲۲ روز شده است. همچنین با هماهنگیهایی که با مقام قضایی و بانکها داشته ایم تدابیری اندیشیده شود تا حتی در روزهای تعطیل نیز شهروندان بتوانند از خدمات مسدودی کارتها در هنگام سرقت یا فقدانی استفاده کنند.
هادیان فر اضافه کرد:در حوزه پیشگیری و اطلاع رسانی، آموزش طرح کوآ را داشتیم طرحی که مربوط به کودک و اینترنت است و ۲۱۰ هزار دانش آموز را در قالب ۷۰۰ کارگاه آموزشی در سال گذشته آموزش داده و این طرح در سال ۹۷ نیز ادامه پیدا خواهد کرد.
هادیانفر افزود:در سال ۹۷ تقریبا ۷۰ درصد پرونده ها کشف و تقریبا حدود ۹ هزارنفر دستگیر شده اند و بیشترین انگیزه ها در جرایم سایبری منافع مالی،برداشت های غیرمجاز و همچنین انتقام جویی و تسویه حساب شخصی بوده که از این جرایم ۲۳ درصد مربوط به جرایم اخلاقی ،سرگرمی و غبره بوده است.
رئیس پلیس فتای ناجا در ادامه گفت: امسال ۱۳ هزارو ۶۳۵ پرونده تشکیل دادیم که بسیاری از این پروندهها شاکی نداشتند و در حوزه جرایم غیراخلاقی بودند. همچنین در تلگرام و بعد در اینستاگرام شاهد رشد ۵۰ درصدی در جرایم غیر اخلاقی بودیم.
وی در ادامه افزود: عمده افرادی که توسط پلیس فتا دستگیرشدهاند ۵۱ درصد از آنها زیر دیپلم بوده، ۵ درصد کارشناسی ارشد و یک درصد دارای دکترا بودند. این یعنی بیکاری تأثیر زیادی در بروز جرایم داشته است.
هادیانفراضافه کرد: ۶۲ درصد از افرادی که دستگیر شدهاند بین ۲۱ تا ۴۰ سال داشتهاند که درصد بیشتر این افراد را مردان تشکیل میدهند.
رئیس پلیس فتای ناجا گفت: ۶۴ درصد فعالیت در فضای مجازی در تلگرام است و کاربران از هاتگرام وتلگرام نیز که از سرور اصلی تلگرام استفاده میکند بهره میبرند و همچنین ۱۲ میلیون کاربر از وی پی انها استفاده میکنند.
۳۴ درصد موضوعات غیر اخلاقی نیز در تلگرام است و بیشترین جرایم در فضای مجازی را کلاهبرداری اینترنتی، مزاحمتهای اینترنتی، نشر اکاذیب، تهمت، افترا، شایعه سازی در بر میگیرد که بیشتر این جرایم به دلیل عدم احراز هویت دراین فضا رخ میدهد. اگر در این فضا امنیت بیشتری برقرار شود میتوان اقدامات گستردهای انجام داد.
وی با بیان اینکه درتهران، خراسان رضوی، اصفهان، مازندران بیشترین جرایم اینترنتی را داشتهایم، افزود: در گلستان، سیستان و بلوچستان، لرستان، کهکیلویه و بویراحمد و کیش کمترین جرایم را شاهد بودهایم.
هادیانفراظهار کرد: در بحث تالارهای گفتگو بخصوص در ماجرای سکه ثامن شاهد بودیم گفتگوهایی که بین کاربران سایت سکه ثامن برقرار شده بود بسیاری از شهروندان را ترغیب به سرمایه گذاری کرده بود.
رئیس پلیس فتای ناجا با اشاره به عملیاتهای مختلف پلیس فتا گفت: درعملیات پانجی آ. که بین ۱۳۲ کشور انجام شد و درباره مبارزه با داروهای تقلبی طبابتهای غیر قانونی بود ۵۴۰ سایت اقدامات مجرمانه آنها محرز شد و ۵۵۰ نفر نیز دستگیر شدند و همچنین ۱۲ هزار و ۱۸۴ سایت مجرمانه نیز شناسایی وحدود ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان اموال نیز کشف شد و این طرح همچنان ادامه دارد.
وی با بیان اینکه ۴۵ هزار و ۱۶۷ گزارش از سمت مردم به پلیس فتا شده اضافه کرد: ۱۵۱ فیشینگ سازمانی کشف شده وبا ۵۰ مورد برخورد کردیم و مابقی نیز مسدود سازی و مجرمان به مقام قضایی معرفی شدند.
هادیانفر تصریح کرد: درحوزه اوتی تیها و یا همان رمزهای یکبار مصرف در طی جلساتی که با با نک مرکزی و وزیر ارتباطات داشتیم و همچنین نامهای که به رئیس جمهورارسال کردیم به چندین بانک ابلاغ شده است که تا پایان امسال از رمزهای یکبار مصرف برای مشتریان خود استفاده کنند. این موضوع به این صورت است که وقتی فردی برای انجام عملیات بانکی به دستگاههای عابر بانک مراجعه میکند در همان لحظه یک پیامک با رمز جدید برای او ارسال میشود.
رئیس پلیس فتای ناجا گفت: با این روش شاهد ۷۰ درصد کاهش در برداشتهای غیر مجاز خواهیم بود.
وی اضافه کرد: دو حمله سایبری به شرکت فرودگاههای مشهد و تبریز داشتیم که پلیس فتا هکر را شناسایی و دستگیر کرد و همچنین در خصوص سایتهای سکه و ارز ۱۳۸۱ سایت را شناسایی کردیم که از این تعداد ۵۲۲ سایت مسدود و ۲۰۰ سایت با مشخصات کامل به پلیس آگاهی احضار شدند تا دیگر قیمت لحظهای سکه وارز را اعلام نکنند. همچنین ۲۴ سایت دیگر را پلیس فتا احضار کرده و تعدادی هم از ادمینها در خارج از کشور هستند که برخی از سایتها و کانالهای آنها مسدود شده و برخی هم در حال مسدود شدن است.
هادیانفر با بیان اینکه متاسفانه در شش ماه اول سال جاری و اواخر سال گذشته شاهد افزایش فعالیت در قماربازی فضای مجازی بودیم، تصریح کرد: ۷۰۴ سایت اصلی شناسایی، ۴۰۰ پرونده قضایی تشکیل و برخورد شده و ۱۴۶ نفر دستگیر شدند و ۴۴۵ میلیارد ریال را نیز توقیف کردیم.
رئیس پلیس فتای ناجا گفت: ۲۱۸ درگاه بانکی این افراد با دستور مقام قضایی مسدود شده است که دریکی از این پروندهها ۳ هزار و ۵۹۸ نفر در بازی قمار در استان مازندران نقش داشتهاند که ۶۰ میلیارد تومان گردش مالی این پرونده بود.
وی با بیان اینکه ۵ هزار حساب بانکی از طریق فیشینگ سرقت شده، برای همه مالباختهها از طریق پلیس فتا پیامکی ارسال شده است که رمز کارت خود را تغییر دهند. همچنین ۴ هزار فقره سرقت اطلاعات بانکی نیز وجود داشته که پس از دستگیری متهم به همه مالباختهها پیامکی ارسال کردیم تا برای تغییر رمز کارت خود اقدام کنند.
هادیانفر گفت: در بحث موضوعات همسریابی متاسفانه متولی مشخصی برای نظارت بر این سایتها وجود ندارد و با اینکه پلیس فتا مسئولیتی در قبال شناسایی این افراد ندارد، اما با تلاشهای مأموران پلیس فتا بسیاری از این افراد شناسایی شدند.
رئیس پلیس فتای ناجا بیان کرد: باید به این نکته اشاره کرد که در سال گذشته در تلگرام شاهد موضوعات همسریابی بودیم که به جدیت در پلیس فتای استانها برخورد کردیم در این خصوص به خانمها توصیه میکنیم که به هیچ عنوان درفضای مجازی عکسهای شخصی خود را به اشتراک نگذارند.
وی اظهار کرد: امنیت یک فرآیند است نه یک محصول که قابل نصب باشد و همه در ایجاد امنیت نقش بسزایی دارند وما به عنوان پلیس سعی بر آن داریم تامین کننده امنیت و ناظم امنیت باشیم.
انتهای پیام//