صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

رفاه، مهم‌ترین چالش اقتصادی کشور

۰۷ مهر ۱۳۹۷ - ۱۳:۴۹:۲۴
کد خبر: ۴۵۵۸۹۵
دسته بندی‌: اقتصاد ، انرژی
وزیر راه و شهرسازی گفت:مرتب بودجه رفاه افزایش پیدا می‌کند و از آنجا که اقتصاددانان اعلام می‌کنند تا وقتی این ابرچالش‌ها وجود دارد، ناپایداری اقتصاد نیز وجود دارد پاسخ این است که چه اتفاقی در این چند ماه گذشته رخ داده است که عدم قطعیت افزایش یافت.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، عباس آخوندی در هجدهمین همایش سیاست‌های توسعه مسکن در ایران با اشاره به شرایط و محیط حاکم بر ایران قاعدتاً بحث در مورد سیاست‌های بخشی بسیار مشکل و ناقص است، گفت: برای صحبت کردن در مورد سیاست‌های بخشی و کلان ۴ موضوع مهم وجود دارد که اولین موضوع این گونه است که چرا اوضاع اقتصاد کلان باید این گونه باشد.

وی افزود: بحران رفاه در ایران تغییر پارادایم است که به حوزه سیاست‌های شهرسازی باز میگردد و اینکه چطور دولت می‌تواند اقتدار لازم را برای اجرای سیاست‌های خود داشته باشد، از مهمترین موضوعات است.

وزیر راه و شهرسازی گفت: وضعیت اقتصاد کلان نگران‌کننده است و همه عصبی و ناراضی هستند که آنچه که در بازار رخ می‌دهد نشان از بی‌ثباتی بازار بوده و تغییرات نرخ‌ها همه را نگران کرده و در جامعه قابل مشاهده است.

آخوندی با بیان اینکه اگر رفتار مردم را نبینیم و در سیاست‌گذاری‌ها تغییراتی ایجاد نکنیم، قاعدتاً نمی‌توانیم آن را حل و فصل کنیم، گفت: اقتصاددانان معمولاً عنوان می‌کنند که این وضع بی‌ثباتی بازار معلول عدم قطعیت در جامعه است.

وی با اشاره به اینکه هیچ سمی مهلک‌تر از عدم قطعیت و روشن نبودن آینده برای اقتصاد وجود ندارد، گفت: این بزرگ‌ترین چالشی است که اقتصاد‌ها با آن مواجه می‌شوند، پس نباید بگذاریم جامعه دچار عدم قطعیت شود و سؤال اینکه چرا در ایران دچار عدم قطعیت شدیم.

وزیر راه و شهرسازی با تأکید بر اینکه این عدم قطعیت موجود بازار را بی‌ثبات کرده است و باید دید ریشه این عدم قطعیت در کجا است، خاطرنشان کرد: در این ریشه‌یابی عده‌ای عنوان می‌کنند که این عدم قطعیت ناشی از توطئه‌های بین المللی توسط عوامل داخلی و رقبا منطقه ایجاد شده است و ماهیت آن سیاسی است.

آخوندی ادامه داد: این‌ها یک نظریه است که طرفدارانی هم در جامعه دارد و در برابر آن‌ها هم عده‌ای عنوان می‌کنند که اگر ساختار اقتصاد دچار مشکل نباشد، هیچ اقدام سیاسی نمی‌تواند برای اقتصاد ایجاد کند.

وی گفت: برخی از اقتصاددانان ابرچالش‌های بنیادی برای اقتصاد ایران را مطرح می‌کنند که همه آن‌ها هم درست است، اما چالشی مانند چالش بدهی‌های دولت به اقتصاد که متأسفانه در پایان دولت دهم حتی آمار دقیقی از بدهی‌ها عنوان نشد، یکی از این مشکلات است.

وزیر راه و شهرسازی افزود: بعد‌ها در وزارت اقتصاد اعلام شد که این بدهی‌ها ۴۲ درصد تا ۴۵ درصد تولید ناخالص داخلی را تشکیل می‌دهد که رقم بزرگی است. این رقم به این دلیل عدد بزرگی است که ۴۰ درصد اقتصاد ایران راکد است.

آخوندی عنوان کرد: موضوع دارایی‌های رسمی در بانک‌ها که در سال ۹۳ از سوی بنده مطرح شد این است که معوقات به تمام تسهیلات پرداخت نشده رسید و عدد ۱۲.۵ درصد مانده را نشان داد. پس این آمار نشان می‌دهد که بحث ساختار بانکی در یک چالش جدی است.

وی گفت: آمار صندوق بازنشستگی در سال جاری نشان می‌دهد که رقم کسری حقوق بازنشستگی در بودجه ایران ۷۰ هزار میلیارد تومان است، یعنی حدود یک چهارم بودجه پس باید فکری به حال بحران اقتصاد رفاه انجام داد.

وزیر راه و شهرسازی با تأکید بر اینکه بودجه خاصیت اهرمی و اقتصادی خود را از دست داده است و خود تبدیل به رکود و تورم بیشتر شده است، گفت: مرتب بودجه رفاه افزایش پیدا می‌کند و از آنجا که اقتصاددانان اعلام می‌کنند تا وقتی این ابرچالش‌ها وجود دارد، ناپایداری اقتصاد نیز وجود دارد پاسخ این است که چه اتفاقی در این چند ماه گذشته رخ داده است که عدم قطعیت افزایش یافت.

آخوندی ادامه داد: اقتصاددانان می‌گویند این اتفاقات یک ماشه است که در حوزه سیاست عمل کرده است و انفجار در حوزه اقتصاد رخ داده است، پس اگر این حرف را قبول کنیم، به تئوری انتظارات برمی‌گردد.

وی تصریح کرد: بعد از روی کار آمدن دولت یازدهم و فضایی که در انتخابات به وجود آمد، یک انتظار مثبت در جامعه ایجاد شد که تعاملات بین‌المللی افزایش و تجارت به خوبی انجام خواهد شد. این انتظار مثبت در جامعه ایجاد و بلافاصله دولت دست به کار شد و در ۱۴ تیر ماه ۹۴ برجام امضا شد و همه انتظاراتی که به جامعه القا می‌شد، مثبت شد.

وزیر راه و شهرسازی اظهار کرد: وقتی که به سمت بهبود اقتصادی حرکت کردیم، اتفاقی با عنوان خروج آمریکا از برجام رخ داد و انتظارات مثبت به منفی تبدیل شد. پس اگر بخواهیم در مورد ریشه‌های عدم قطعیت اظهارنظر کنیم که چرا انتظارات منفی شد، باید بگوییم که ریشه‌های عدم قطعیت در اقتصاد ایران چیست؟ از نظر بنده آنچه که انتظار بازار را شکل می‌دهد، این است که آیا بازار می‌تواند مبادله بین‌المللی انجام دهد و آیا می‌تواند به منابع تولید دسترسی پیدا کند.

آخوندی ادامه داد: اگر بازار حس کند که می‌تواند به منابع تولید دسترسی پیدا کند، آن حس مثبت است و سرمایه‌گذاری افزایش می‌یابد. پس این موارد نقطه اساسی است که ما در پایان دولت دهم موجب مشکلاتی شدیم.


آخوندی افزود: استدلال خانم موگرینی این بود که ما به دلایل امنیتی در برجام می‌مانیم، تمام تأکید او این است که اگر برجام به هم بخورد، امنیت به هم می‌خورد.

وی ادامه داد: اولین تردید بعد از خروج آمریکا از برجام اتفاقاً از سوی ما اعلام شد که اعلام کردیم ما این موضوع را بررسی و اعلام می‌کنیم، این اولین نشانه تردید بود که اگر از برجام بیرون بیاییم بحث امنیت به خطر خواهد افتاد.

وزیر راه و شهرسازی بیان کرد: چند ماه است که در تردید مانده‌ایم و از وقتی که آمریکا از برجام خارج شد، فضای ضدآمریکایی را باید ایجاد می‌کردیم، پس هنوز ظرفیت ضدآمریکایی وجود دارد و باید از آن استفاده کنیم.

آخوندی گفت: به نظر بنده رفتار حاکمیت نیز بر بازار اثر گذاشت، چرا که تغییر نرخ ارز در سال ۹۷ رخ نداد، بلکه از مرداد سال ۹۶ به تدریج آغاز شد.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *