صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

قیمت مرغ ۱۰ هزار تومان کمتر از قیمت مصوب

۰۸ آذر ۱۴۰۱ - ۱۰:۱۵:۰۹
کد خبر: ۴۵۳۳۹۰۵
بررسی‌ها نشان می‌دهد با گذشت روزهای متوالی همچنان قیمت مرغ تحت تأثیر مازاد جوجه‌ریزی و توزیع مرغ منجمد کمتر از نرخ مصوب به فروش می‌رسد.

خبرگزاری میزان _ روزنامه ایران نوشت: قیمت مرغ به عنوان اصلی‌ترین محصول پروتئینی مورد استفاده طی روزهای متوالی در مدار نزولی قرار گرفته است. در حالی که نرخ مصوب مرغ گرم ۶۳ هزار تومان تعیین شده است، قیمت مرغ گرم تازه در میادین و بازار‌های میوه و تره‌بار به 53 هزار و 200 تومان و بعضاً 51 هزار و 600 تومان رسیده است.

قیمت مرغ پس از اصلاح ارز ترجیحی به 59 هزار و 500 تومان و پس از آن با انتقاد تولید‌کنندگان کیلویی 63 هزار تومان مصوب شد.

کارشناسان دلایل کاهش قیمت مرغ را درعرضه بالای مرغ منجمد دربازار، افزایش جوجه‌ریزی یا همان تولید مازاد و کاهش تقاضا عنوان کرده‌اند.

یوسفخانی، رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی استان تهران در این باره می‌گوید: «وقتی عرضه مرغ زیاد و تقاضا کمتر است، قیمت مرغ گرم در بازار زیر قیمت مصوب در مراکز عرضه به دست مردم می‌رسد. تولیدکنندگان جوجه‌ریزی بیش از مصرف داخل الان انجام داده‌اند و تا پایان سال بازار به همین روند ادامه پیدا می‌کند.»

وی افزود: «پیش‌بینی این است که ما تا پایان سال‌جاری در بحث تولید و عرضه مرغ هیچگونه مشکلی نداشته باشیم. تولید و عرضه کافی است و بیش از مصرف تولید انجام می‌شود به‌طوری که با تولید 108 میلیون قطعه جوجه در ماه برای مصرف داخل، با مازاد جوجه‌ریزی مواجه خواهیم بود.»

اقدامات حمایتی دولت از تولیدکنندگان مرغ و طیور

وزارت جهاد کشاورزی در هفته‌های گذشته اعلام کرد با توجه به ذخایر مناسب شرکت پشتیبانی امور دام، اقدام به عرضه گوشت مرغ منجمد با قیمت 45 هزار تومان برای مصرف‌کننده و تنظیم بازار کرده است.

حسین دماوندی‌نژاد، معاون امور دام و طیور وزارت جهاد کشاورزی پیش از این درباره برنامه‌های وزارت جهاد برای تعادل عرضه و قیمت مرغ در بازار گفته بود:‌ تلاش می‌کنیم عرضه مرغ منجمد به بازار محدود ‌شود، قیمت مرغ منجمد هم به کیلویی 50 هزار تومان افزایش می‌یابد تا تقاضا به سمت مرغ گرم پیش رود.

دماوندی‌نژاد، کاهش جوجه‌ریزی در آبان ماه را به 109 میلیون قطعه به عنوان عاملی برای به تعادل رساندن قیمت‌ها در بازار عنوان کرده و گفته بود: ما به دنبال جمع‌آوری و گرفتن مجوز صادرات برای سایر نژادها غیر از آرین هستیم که طی روزهای آینده این مجوز صادر می‌شود. ضمن اینکه به تولیدکنندگان و زنجیره‌های عرضه مجوز ذخیره‌سازی داده شده است.

رضا مبصری به‌عنوان دبیر انجمن تولیدکنندگان زنجیره‌ای گوشت درباره دلایل کاهش قیمت مرغ در روزهای گذشته گفت: کاهش قیمت مرغ با افزایش تولید و همزمان با کاهش تقاضا همراه شده است. ما در شرایط فعلی به میزان سال گذشته و حتی بیشتر جوجه یک‌روزه تولید کرده‌ایم. تعداد جوجه‌ریزی شاخص اصلی در صنعت مرغداری محسوب می‌شود و با توجه به افزایش آن با رشد عرضه روبه‌رو شده‌ایم.

وی ادامه داد: میزان جوجه‌ریزی در شهریور امسال 96 میلیون قطعه، مهرماه 109 میلیون قطعه و در آبان ماه به 127 میلیون قطعه رسیده است. این افزایش جوجه‌ریزی باعث رشد تولید شد در شرایطی که قدرت خرید کاهش پیدا کرده است. بنابراین با عرضه بیش از تقاضا مواجه هستیم و کاهش قیمت مرغ حاصل میزان عرضه و تقاضا در کشور است.

وی کاهش قیمت مرغ را به ضرر تولیدکنندگان صنعت طیور عنوان کرد و افزود: ضرر و زیان ناشی از کاهش قیمت منجر به کاهش جوجه‌ریزی خواهد شد و احتمال دارد در ماه‌های آینده میزان آن کاهش پیدا کند و بالطبع با افت میزان تولید، قیمت مرغ بالا برود. ضمن اینکه دولت در هفته‌های گذشته اقدام به توزیع مرغ منجمد کرده و در نتیجه عرضه افزایش پیدا کرده است و به عنوان عاملی در کاهش قیمت مرغ اثرگذار است.

دبیر انجمن تولیدکنندگان زنجیره‌ای گوشت مرغ، تولید مرغ را در بازار رقابتی عنوان کرد و افزود: در کشور 20 هزار تولیدکننده مرغ مشغول به فعالیت هستند که قیمت‌گذار نیستند بلکه قیمت‌پذیر هستند. به علت وجود تعداد بالای تولیدکنندگان مرغ و طیور در کشور، تولیدکننده امکان پایین آوردن قیمت‌ها را ندارد بلکه مکانیسم قیمت‌گذاری خود به خود قیمت‌ها را کاهش می‌دهد.

مبصری تأکید کرد: در شرایطی که تولیدکننده افزایش جوجه‌ریزی داشته و مرغ را تولید کرده است مجبور به فروش محصول با قیمتی به مراتب کمتر از نرخ مصوب است. در واقع تولیدکننده در مکانیسم تعیین قیمت به دنبال مشتری برای فروش محصول خود است تا کالا روی دست تولیدکننده نماند.

مبصری در پایان سخنانش با اشاره به میزان مصرف سرانه و تولید مرغ در کشور گفت: به‌طور میانگین در هر سال 2 میلیون و 600 هزار تن مرغ تولید می‌شود و سرانه مصرف مرغ هم به ازای هر نفر 28 کیلوگرم در سال است. گوشت مرغ در میان سایر انواع محصولات پروتئینی استفاده می‌شود زیرا بر اساس آمار میزان مصرف گوشت قرمز به کمتر از 10 کیلوگرم در سال به ازای هر نفر می‌رسد.

سیاست‌های واردات و صادرات؛ عامل اثرگذار متعادل کردن عرضه و تقاضا در بازار

بازار محصولات پروتئینی در برابر نوسانات عرضه و تقاضا بشدت واکنش نشان می‌دهد بنابراین در شرایطی که عرضه از تقاضا پیشی گرفته است، سیاست‌های صادراتی می‌تواند به متعادل کردن عرضه و تقاضا در بازار منجر شود. صادرات مرغ گرم به کشورهای همسایه در راستای حمایت از تولید داخل انجام می‌شود. در همین راستا اخیراً کویت تقاضای صادرات مرغ از ایران را کرده است که فرصت بسیار مغتنمی است تا وزارت جهاد مرغ مازاد را به این کشور صادر کند.

این کاهش تقاضا در پی افزایش عرضه همزمان باعاری بودن کشور از ویروس آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، درخواست کویت را برای واردات مرغ از کشورمان به دنبال داشته است. در شرایطی که کشور سالانه بیش از 2.5 میلیون تن مرغ تولید می‌کند و علاوه بر تأمین نیاز داخل، امکان صادرات هم دارد، حفظ و بهبود این وضعیت، علاوه بر ارزآوری می‌تواند در ثبات قیمت سایر محصولات پروتئینی مانند گوشت قرمز هم تأثیر‌گذار باشد.

طی چند ماهی که از آزادسازی نرخ نهاده‌های دام و طیور گذشت، بارها فعالان و تولیدکنندگان بخش طیورعنوان کردند که علاوه بر هزینه‌های تمام‌شده تولید، نهاده‌ها را با ارز نیمایی و آزاد می‌خرند و از آنجایی‌ که دست تولیدکنندگان خالی از نقدینگی است، تولید برایشان به‌صرفه نیست. توجیه تولیدکنندگان برای افزایش قیمت مرغ در شرایط اقتصادی، عدم تداوم تولید با قیمت‌های فعلی بود و بارها تهدید به کاهش جوجه ریزی و بالطبع کاهش عرضه و بالا رفتن قیمت مرغ کرده بودند.

محمدعلی کمالی سروستانی مشاور اتحادیه مرغداران گوشتی تأکید می‌کند که  با توجه به مازاد جوجه‌ریزی در کشور، امکاناتی باید فراهم شود تا حداقل حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تن مرغ تا پایان سال صادر شود.

حبیب اسدالله‌نژاد مدیرعامل اتحادیه مرغداران کشور نیز با بیان اینکه قیمت مرغ گرم در بازار در حال حاضر از قیمت مصوب کمتر شد، گفته است: قیمت مرغ زنده در استان‌های معین تهران که مرغ تهران را تأمین می کنند از قیمت مصوب زنده یعنی کیلویی 44 هزار تومان پایین‌تر و کیلویی40 تا 43 هزار تومان است.

انتهای پیام/

خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *