صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

سازمان پزشکی قانونی: فوت 255 نفر بر اثر مسمومیت با گاز در 7 ماهه امسال

۲۹ آبان ۱۴۰۱ - ۱۵:۱۶:۴۳
کد خبر: ۴۵۲۱۰۲۶
دسته بندی‌: حقوق و قضا ، قضایی
با شروع فصل سرد سال و راه اندازی و استفاده از وسایل گرمایشی، سازمان پزشکی قانونی کشور در خصوص خطر مرگ ناشی از مسمومیت با گاز منوکسید کربن به هموطنان هشدار داد و بر لزوم رعایت نکایت ایمنی و دستورالعمل‌های موجود در استفاده از این وسایل تأکید کرد.

خبرگزاری میزان - بر اساس آمارهای موجود همواره و به ویژه در نیمه دوم هر سال تعدادی از هموطنان به دلیل مسمومیت با گاز منوکسید کربن جان خود را از دست می‌دهند که عمده این حوادث به دلیل بی توجهی به استانداردها در به کارگیری وسایل گرمایشی و رعایت نکردن نکات و اصول ایمنی اتفاق می‌افتد.

78.2 تلفات سال گذشته در نیمه دوم سال ثبت شده است

در سال گذشته (1400)، 839 نفر به دلیل مسمومیت با گاز منوکسید کربن در کشور جان خود را از دست دادند که از این تعداد 631 نفر مرد و 208 نفر زن بودند.

از این تعداد 78.2 تلفات در نیمه دوم سال ثبت شده است. به بیان دیگر 656 نفر از فوت شدگان مسمومیت با گاز سال گذشته در نیمه دوم سال جان باخته‌اند.

در سال گذشته بیشترین آمار تلفات گازگرفتگی با 174 نفر در دی ماه و پس از آن در بهمن ماه با 161 فوتی گزارش شده است. بنابراین توصیه می‌شود که هموطنان در آستانه ورود به فصل زمستان توجه بیشتری به نکات گفته شده در پیشگیری از مسمومیت با گاز داشته باشند.

کاهش 22.5 درصدی تلفات گازگرفتگی در مهر امسال

در مهر ماه امسال 31 نفر بر اثر مسمومیت با گاز در کشور جان خود را از دست دادند این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل که تعداد تلفات 40 نفر بود، 22.5 درصد کمتر شده است.

مرگ 255 نفر بر اثر مسمومیت با گاز در هفت ماهه امسال

اما در هفت ماهه اول سال جاری 255 نفر بر اثر مسمومیت با گاز منوکسیدکربن در کشور جان باختند که از این تعداد 189 نفر مرد و 66 نفر زن بودند. این آمار در مقایسه با مدت مشابه آن در سال گذشته، 14.3 درصد بیشتر شده است.

در این مدت استان های تهران با 32، خراسان رضوی با 30 و آذربایجان شرقی با 27 فوتی بیشترین تلفات گازگرفتگی را داشته‌اند.

سازمان پزشکی قانونی کشور به منظور آگاهسازی هرچه بیشتر مردم عزیز و پیشگیری از بروز حوادث ناخوشایند و مرگ و مسمومیت افراد بر اثر گازگرفتگی نکاتی را در خصوص علایم مسمومیت با گاز و جلوگیری از مرگ افراد بر اثر گارگرفتگی به شرح زیر ارائه می‌دهد:

منواکسیدکربن:

یکی از شایع ترین موارد مسمومیت که پزشک قانونی با آن سروکاردارد، مسمومیت با گاز منوکسیدکربن است که احتراق ناقص سوخت های فسیلی باعث تولید آن شده و به علت تمایل شدید آن برای اتصال به هموگلوبین (حدود200 برابراکسیژن)، حتی غلظت‌های پایین آن نیز می‌تواند در بدن تجمع یابند و مسمومیت با منوکسیدکربن ایجاد کند.

منوکسیدکربن گازی است بی رنگ و بو، و بخاری، آبگرمکن، شومینه و اجاق گازهای با سیستم تهویه نامناسب(دودکش) عامل مسمومیت با این گاز می‌شود.

علائم مسمومیت با گاز منواکسیدکربن:

مسمومیت با منوکسیدکربن می تواند طیف وسیعی از علائم را شامل شود که در بیماری های مختلفی دیده می شود، متاسفانه بسیاری از این علائم شبیه به علائم سرماخوردگی است و اکثر افراد فکر می کنند به دلیل سردی هوا دچار سرماخوردگی شده اند و سعی در خوابیدن می کنند.

عمده این علایم عبارتند از:

1-سردرد

2- ضعف جسمانی

3-سرگیجه و بی قراری

4-تهوع و استفراغ

5-خمیازه کشیدن بیش ازحد

6-کاهش دید

7-حالت خواب آلودگی شدید، کسلی، خستگی و کاهش قدرت عضلانی

این موارد علایم اولیه مسمومیت درافراد به شمار می روند. چنانچه افراد دراین مرحله متوجه چنین علایمی شدند با خارج شدن از فضای آلوده می توانند از پیشرفت مسمومیت جلوگیری کنند.

علائم مراحل پایانی و نزدیک به مرگ:

کبودی دست، دور لب ها و نوک انگشتان از علایم پایانی مسمومیت با این گاز به شمار می روند که در نهایت فرد دچار تنگی نفس شده و فوت می کند.

گروه های در معرض خطر:

تمامی افراد در معرض خطر قرار دارند ولی کودکان، زنان باردار و سالمندان جزو گروه آسیب پذیرتر هستند و بیشتر در معرض خطر مسمومیت با منوکسیدکربن قرار دارند. علایم مسمومیت نیز در آنان سریع تر و با شدت بیشتری ایجاد می شود.

چگونگی برخورد با افراد مسموم شده با گازمنواکسیدکربن:

1-در و پنجره های محیط را باز کنید.

2-فرد مسموم را از محیط آلوده به هوای آزاد منتقل کنید.

3-یقه پیراهن و کمربند و لباس های تنگ افراد مسموم را باز کنید.

4-در صورت امکان اکسیژن دهی به فرد مسموم شده انجام شود.

5-بازنگه داشتن راه های هوایی و تماس با اورژانس 115 در مراحل بعدی درمانی باید مورد توجه قرارگیرد.

پیشگیری از مسمومیت با گاز منوکسیدکربن بسیار ساده است

استفاده از وسایل گرمایشی استاندارد و دقت در سلامت مسیر خروجی محصولات احتراق در وسایل گرمایشی در پیشگیری از این مسمومیت از اهمیت بالایی برخورداراست. توجه داشته باشید که بخاری های بدون دودکش به هیچ عنوان از تولید این گاز جلوگیری نمی کند.

مهم ترین نکات مورد توجه در این خصوص به شرح زیر است:

1- توجه به داغ بودن دودکش بهترین آزمایش سلامت دودکش است. اگر لوله دودکش بخاری شما سرد است دلیل آن خارج نشدن محصولات احتراق و گازهای سمی از دودکش است در این صورت باید ضمن رفع نقص، به طورموقت با بازکردن قسمتی از در یا پنجره تهویه در محیط ایجاد کنید.

2- رنگ شعله بخاری و وسایل پخت و پز باید آبی باشد. چنانچه رنگ شعله قرمز، زرد و یا نارنجی باشد حتما نقص در سوخت رسانی و کمبود اکسیژن در محیط است که سریعا باید تعمیر و سوخت رسانی شود. اگر رنگ شعله بخاری آبی نباشد ممکن است هوای کافی به بخاری نرسیده و تولید گاز منوکسیدکربن کند.

3- درصورت استفاده از وسایل گرمایشی مانند بخاری و شومینه، نباید تمامی روزنه های جریان هوا در منزل و به ویژه اتاق خواب مسدود شود.

4- از نصب آبگرمکن در حمام و نیز روشن کردن شعله های اجاق گاز درآشپزخانه برای گرم نگه داشتن محیط داخل خانه جدا خودداری شود.

5- شومینه مشترک برای چند واحد در صورت کوچک بودن اندازه لوله و نیز مجرای خروجی دود باعث برگشت دود شومینه های روشن طبقات پایین به داخل آپارتمان های طبقات بالاتر از طریق شومینه های خاموش آن ها می شود.

6- انتهای کلیه دودکش ها باید حداقل یک متر از سطح بام و حداقل یک متر از دیوار جانبی بام فاصله داشته و دارای کلاهک مخصوص به شکل H باشد.

7- اگرفضای خود را با شوفاژ و سیستم حرارت مرکزی گرم می کنید، بستن منافذ به منظور جلوگیری از اتلاف حرارتی بلامانع است.

8- در صورتی که از بخاری های گازسوز به منظورگرمایش محیط استفاده می کنید حتما مختصری تهویه از طریق در یا پنجره در فضا ایجاد و از درزبندی و بستن کامل منافذ خودداری کنید.

9- از به کاربردن وسایل گرمایشی بدون نصب دودکش و یا دارای نقص دردودکش جدا خودداری کنید.

10- به کارگیری آب گرمکن های دیواری در فضاهای بسته یا مکان های فاقد جریان هوا مجاز نیست.

11- هر وسیله گازسوز باید دارای یک دودکش مستقل و منتهی به فضای بیرون باشد.

12- هیچگاه از چراغ یا بخاری نفتی یا گازی که فاقد دودکش است درون خانه، به خصوص هنگام خواب، استفاده نکنید.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *