صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

مشترکان پرمصرف، عاملان ناترازی انرژی در فصول سرد

۲۸ آبان ۱۴۰۱ - ۱۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۴۵۱۹۴۳۵
دسته بندی‌: اقتصاد ، عمومی
کارشناس انرژی گفت: بخش خانگی مهم ترین عامل ناترازی در فصل سرد زمستان است و برای حل مشکل باید به بخشی که بیشترین مصرف خارج از الگوی مصرف را دارند؛ توجه کرد. یکی از سیاست هایی که باید در پیش گرفته شود، اعمال سیاست های قیمتی بر پرمصرف هاست که عمدتاً از طبقات مرفه جامعه هستند.

خبرگزاری میزان - امروزه گاز به یک کالای استراتژیک برای کشورها بدل شده است. به طوری که اختلال در صادرات گاز روسیه به اروپا، این اتحادیه را با مشکلات عدیده‌ای مواجه کرده است. کشورهایی که از این نعمت بهره‌مند نیستند، آن را با قیمت بالایی از دیگر کشورها وارد می کنند و در نهایت قیمت تمام شده گاز برای مصرف کنندگان خانگی و صنعتی بسیار بالاست. اما در کشور ما گاز با قیمت پایینی در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرد. به طوری که حتی هزینه های تولید نیز از مصرف کننده دریافت نمی شود.

به نظر می رسد، قیمت پایین گاز در عدم توجه به مدیریت صحیح مصرف آن اثرگذار بوده است. از طرف دیگر، بهینه نبودن وسایل گرمایشی و سرمایشی، عدم رعایت استانداردهای مدیریت مصرف انرژی در ساختمان سازی و نبود فرهنگ سازی های درست در زمینه مصرف صحیح به افزایش مصرف گاز در بخش خانگی منجر شده است که این موضوع به نوبه خود به ناترازی گاز در کشورمان در فصول سرد سال دامن می زند. نظرات علیرضا سلطانی، کارشناس انرژی را در ادامه درباره این موضوع می خوانید.

سلطانی با اشاره به این موضوع که مدیریت مصرف سوخت و انرژی مسئله تازه ای نیست و طی سالیان سال مطرح بوده است، تصریح کرد: سیاستگذاری‌های غلط، اجرای برنامه های نادرست و سیاست های پولولیستی زمینه ساز ناترازی گاز در کشورمان بوده است. در حال حاضر، ایران در زمره پرمصرف ترین کشورهای جهان به لحاظ انرژی در جهان قرار دارد. این وضعیت به ویژه در حوزه گاز شدیدتر است. به طوری که چندبرابر استاندارد جهانی گاز مصرف می کنیم و مصرف ما معادل مصرف گاز کل اروپاست. این موضوع چالش های زیادی را برای کشورمان به خصوص در فصول سرد سال به دلیل عدم توازن بین تولید و مصرف ایجاد کرده است. واقعیت این است که مصرف گاز در کشورمان تبدیل به یک چالش بزرگ شده است.

وی در ادامه گفت: شاید قیمت پایین، مهم ترین دلیل افزایش مصرف انرژی در کشورمان باشد. این موضوع باعث شده است که مصرف کنندگان حساسیت لازم را در مدیریت صحیح مصرف نداشته باشند و آن را بدون هیچ ملاحظه ای مورد استفاده قرار دهند. تاکنون دولت و مصرف کنندگان دلیلی برای کنترل مصرف خودشان ندیده اند و همین امر به ناترازی گاز در کشورمان دامن زده است. ما با کمبود گاز 250 میلیون متر مکعبی مواجه هستیم. مهم ترین راهکار کوتاه مدت برای عبور از این شرایط به گونه ای که مردم دچار مشکلات جدی در فصول سرد سال نشوند، بحث صرفه جویی است. راهکارهای بلندمدت تر نیز شامل اعمال سیاست های قیمتی و کاهش مصرف در قالب بهینه سازی تجهیزات گرمایشی به خصوص موتورخانه ها و وسایل گازسوز مطرح است. پایین بودن فناوری تولید تجهیزات سرمایشی و گرمایشی زمینه را برای بالا رفتن میزان مصرف انرژی در کشورمان فراهم کرده است. این موارد تحت کنترل مصرف کنندگان نیست. شرایط تحریمی باعث شده است نتوانیم تجهیزات با راندمان بالا و مصرف پایین در اختیار داشته باشیم و این مسئله نیز بر ناترازی گاز در کشورمان دامن زده است. شرایط اقتصادی نامناسب دست دولت را برای اصلاح قیمت ها بسته و قدرت مانور دولت را کاهش داده است. همچنین دولت نمی تواند به بهینه سازی تجهیزات گرمایشی و سرمایشی اقدام کند. تمامی این موارد دست به دست هم داده و میزان مصرف را کاهش داده است.

این کارشناس انرژی خاطرنشان کرد: وقتی شرایط اقتصادی بهبود یابد دولت می تواند به اعمال سیاست های قیمتی بپردازد و با واقعی سازی قیمت ها به کنترل مصرف روی بیاورد. بهینه سازی تجهیزات تولید انرژی در کشور نیز در شرایطی که اقتصاد بهبود یابد، می تواند رخ دهد و به مدیریت مصرف کمک کند.

به گفته این کارشناس انرژی، بخش خانگی مهم ترین عامل ناترازی در فصل سرد زمستان است و برای حل مشکل باید به بخشی که بیشترین مصرف خارج از الگوی مصرف را دارند؛ توجه کرد. یکی از سیاست هایی که باید در پیش گرفته شود، اعمال سیاست های قیمتی بر پرمصرف هاست که عمدتاً از طبقات مرفه جامعه هستند. قیمت گذاری پلکانی پرمصرف ها سیاست مناسبی است که می تواند تا حدی به ایجاد عدالت در بهره مندی از یارانه انرژی منجر شود. در این روش، انرژی با قیمت بالاتری در اختیار پرمصرف ها قرار می گیرد و کم مصرف ها با قیمت های پایین تری از آن بهره مند می شوند.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *