صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

حذف یا اصلاح؛ یک بام و دو هوای «تعطیلات تابستانه»/ سیاست هئیت رئیسه مجلس چیست؟

۲۱ شهريور ۱۳۹۷ - ۱۱:۱۱:۱۰
کد خبر: ۴۵۱۷۲۰
دسته بندی‌: سیاست ، مجلس و دولت
برخی از نمایندگان مجلس دهم «حذف تعطیلات تابستانه» مجلس را به صلاح می‌دانند اما تاکید می‌کنند که هئیت رئیسه مجلس براساس اختیاراتش می‌تواند این تعطیلات را حذف کند. این در حالی است که سیاست هئیت رئیسه مجلس چیز دیگری است.
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی ، براساس تقویم سالانه، همواره روز‌هایی به دلیل برگزاری اعیاد و مراسم‌های مذهبی در کشور تعطیل رسمی است که البته دستگاه‌های اجرایی و خدماتی هم مشمول این تعطیلات می‌شوند.

امسال هم چون سال‌های گذشته ۲۶ روز تعطیلات رسمی دورن تقویم سالانه ثبت شده است که به اعتقاد برخی از کارشناسان این تعطیلات باید کاهش پیدا کند اما این مهم مورد بحث ما نیست.

تعطیلات تبعیض آمیز
مجلس شورای اسلامی هم به عنوان یکی از قوای سه گانه کشور، تعطیلاتی را براساس نوع فعالیت خود و طبق آئین نامه داخلی مجلس پیش بینی کرده است که چند سالی است مورد مخالفت برخی از نمایندگان قرار دارد.

بر اساس ماده ۸۴ آئین داخلی مجلس شورای اسلامی تعطیلات تابستانى مجلس در هر سال سى روز است که زمان آن با تشخیص هئیت رئیسه مجلس تعیین مى‏‌شود.

اما در حالی تعطیلات تابستانه در آئین نامه داخلی مجلس گنجانده شده است که برخی از کارشناسان این تعطیلات را به استناد بند ۹ اصل ۳ قانون اساسی، تبعیض آمیز قلمداد می‌کنند چراکه پیش‌بینی این تعطیلات تنها برای مجلس شورای اسلامی بوده و سایر قوا مشمول چنینی تعطیلاتی نمی‌شوند.

تابستان داغ
البته در تابستان سال‌های گذشته جمعی از نمایندگان در مجلس نهم کوشیدند تا به وسیله طرحی با عنوان طرح «حذف تعطیلات تابستانه»، مانع از اجرای این موضوع در آئین نامه داخلی مجلس شوند.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه ۱۱ تیرماه سال ۱۳۹۱ بررسی یک فوریت طرح «حذف تعطیلات تابستانی» در دستور کار خود قرار دادند. این طرح که به امضای ۲۵ نفر از نمایندگان رسیده بود، به صراحت تاکید داشت باید تعطیلات یک ماهه تابستان نمایندگان حذف شود و این مدت جهت سرکشی نمایندگان به حوزه‌های انتخابیه و رسیدگی به وظایف نمایندگی اختصاص یابد.

در طرح اصلاح ماده ۸۴ آئین نامه داخلی مجلس آمده بود هیئت رئیسه می‌تواند در تنظیم برنامه جلسات علنی و کمیسیون‌ها به گونه‌ای عمل کند که نمایندگان در هر ماه حداقل یک هفته کاری برای رسیدگی به وظایف نمایندگی و سرکشی به حوزه انتخابیه فرصت داشته باشند.

طرح اصلاحی دو تبصره داشت و در تبصره یک این طرح آمده بود حداکثر زمان برای سرکشی به حوزه انتخابیه و رسیدگی به وظایف نمایندگی در طول سال نباید بیش از چهار ماه باشد.

همچنین در تبصره ۲ این طرح اصلاحی آمده بود که در صورت ضرورت، رئیس مجلس می‌تواند با تقاضای حداقل ۵۰ نفر از نمایندگان و یا درخواست دولت، با ذکر دلیل، در اوقات تعطیلات، مجلس را به طور فوق العاده دعوت به انعقاد کند.

موافقت رئیس
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی آن زمان در موافقت با طرح «حذف تعطیلات تابستانه مجلس» در مجلس گفت این طرح همان خواسته نمایندگان شهرستانی است، زیرا بیشتر نمایندگان شهرستان در زمان تعطیلات وقت خود را صرف حوزه انتخابیه خود می‌کنند و فقط این عنوان به عنوان تعطیلات محسوب می‌شود.  اصلاح این ماده اتفاق خوبی است که می‌تواند برخی مشکلات را حل کند.

با این حال طرح «حذف تعطیلات تابستانه» مورد مخالفت ۱۳۹ نفر از نمایندگان قرار گرفت و از دستور کار مجلس خارج شد تا موضوع تعطیلات تابستانه مجلس در هاله‌ای از ابهام قرار گیرد.

اما این پایان ماجرا نبود و با پایان یافتن مجلس نهم، موضوع حذف تعطیلات تابستانه مجلس به مجلس دهم هم کشیده شد. با این تفاوت که انتقادات نمایندگان به حذف این تعطیلات، این بار صرفا در قالب چند نطق، تذکر و مصاحبه مطرح شد و ره به جایی نبرد.

ماموریت به هئیت رئیسه
ابوالفضل ابوترابی با اشاره به موضوع تهیه طرحی درباره «حذف تعطیلات تابستانه» مجلس به خبرنگار میزان گفت: به اعتقاد بنده این مسئله نیاز به تهیه طرح ندارد و هئیت رئیسه مجلس باید برای تعطیلات تابستانه پارلمان تصمیم‌گیری کند.

وی افزود: هئیت رئیسه مجلس باید کاهش تعطیلات تابستانه مجلس را مورد بررسی و در دستور کار خود قرار دهد و این مسئله نیاز به قانون گذاری ندارد.

این نماینده مجلس با اشاره به تهیه طرح «حذف تعطیلات تابستانه» در مجلس نهم بیان داشت: در آن مقطع ضرورت ایجاب می‌کرد که این مسئله در قالب طرح مطرح شود، اما در حال حاضر به نظر می‌رسد که اگر این موضوع در قالب طرح در مجلس مطرح شود کمی زمان بر خواهد شد، بنابراین تصمیم هئیت رئیسه در این رابطه کفایت می‌کند.

عضو «کمیسیون شورا‌ها و امور داخلی کشور در مجلس» تصریح کرد: البته تهیه طرح «حذف تعطیلات تابستانه» مجلس می‌تواند مفید باشد، اما به دلیل اینکه این مسئله می‌تواند زمان بر شود، نباید این موضوع را از این طریق پیگری کرد.

رای منفی
البته در کنار این دیگاه برخی از نمایندگان معتقداند که اگر طرح «حذف تعطیلات تابستانه» تهیه شود رای لازم را کسب نخواهد کرد.

سید محمدجواد ابطحی در همین زمینه به خبرنگار میزان گفت: «حذف تعطیلات تابستانه» مجلس نیاز به تهیه طرح ندارد و هئیت رئیسه مجلس این اختیار را دارد که این موضوع را در آئین نامه داخلی مجلس برطرف کند.

وی تاکید کرد: البته بنده معتقدم اگر طرحی در این رابطه در مجلس تهیه شود، نمایندگان به آن رای منفی خواهند داد.

طبق اظهارات نمایندگان مجلس به نظر می‌رسد که مجلس دیگر هیچ تمایلی به تهیه طرحی مبنی بر «حذف تعطیلات تابستانه» ندارد و این مسئولیت را به هئیت رئیسه مجلس محول کرده است.

اصلاح تعطیلات
البته برخلاف نظر این دو نماینده، اکبر رنجبرزاده عضو هئیت رئیسه مجلس شورای اسلامی به خبرنگار میزان گفت: هئیت رئیسه نمی‌تواند براساس آئین نامه داخلی مجلس تعطیلات تابستانه را لغو کند.

وی افزود: اگر بخواهیم تعطیلات تابستانه مجلس کاهش پیدا کند حتما نمایندگان باید طرحی را با عنوان اصلاح ماده ۸۴ آئین نامه داخلی مجلس به هئیت رئیسه ارائه کنند تا این موضوع در دستور قرار گرفته و تصویب شود.

عضو هئیت رئیسه مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: البته هئیت رئیسه مجلس طبق نظر نمایندگان سیاستی را پیرو تعطیلات تابستانه نمایندگان درپی گرفته که هفته سرکشی نمایندگان در دل دو هفته تعیطلات تابستانه مجلس قرار گیرد یعنی عملا در تابستان سال جاری ما دیدیم که نمایندگان یک هفته از دو هفته تعطیلات تابستانه خود را در حوزه‌های انتخابیه به سر بردند که این خود می‌تواند نوعی تقلیل تعطیلات تابستانه مجلس تلقی شود.

وی ادامه داد: این سیاست جدیدی بود که از سوی هئیت رئیسه مجلس درباره تعطیلات تابستانه مجلس اتخاذ شد.
 
سرنوشت نامعلوم
به اعتقاد بسیاری از کارشناسان و با توجه به خروج آمریکا از برجام و سرنوشت نامعلوم توافق ایران با اروپا، کشور در حال حاضر در یک جنگ اقتصادی قرار دارد که بدون شک عبور از این بحران، بدون همفکری قوا ره به جایی نخواهد برد و به واقع در راس امور بودن مجلس، حتی بدون یک روز تعطیلی می‌تواند راهگشا باشد.
 
با این تفاسیر باید منتظر ماند و دید که بالاخره سرنوشت طرح «حذف تعیطیلات تابستانه» مجلس چه خواهد شد؟ آیا نمایندگان مجلس دهم عزمی برای تهیه این طرح خواهند داشت؟
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *