صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

ابتکارعمل بی‌سابقه ایران در اجلاس روز گذشته تهران/ ترکیه به دنبال چه اهدافی بود؟

۱۷ شهريور ۱۳۹۷ - ۱۶:۲۸:۰۶
کد خبر: ۴۵۰۶۹۱
دسته بندی‌: سیاست
کارشناس مسائل ترکیه گفت: ترکیه و آمریکا نمی‌خواهند ارتش سوریه و حامیانش در شمال سوریه و بخشی از رودخانه فرات، حاکم شوند تا نوعی فدرال عملی در آنجا اجرا کنند.
سیدعلی قائم‌مقامی در گفت‌وگو با خبرنگارگروه سیاسی ، با اشاره به برگزاری اجلاس سه جانبه ایران، ترکیه و روسیه در تهران گفت: ایران ابتکار عمل بی‌سابقه‌ای را در زنده پخش کردن مذاکرات سه جانبه ایران، ترکیه و روسیه نشان داد، این اقدام باعث شد افکارعمومی در منطقه و جهان از جزئیات این نشست باخبر شوند و نتوانند اقدامات ضد تبلیغی انجام دهند.

وی تاکید کرد: یکی از مهمترین مسائلی که در این اجلاس مطرح شد، اینکه اردوغان گفت چه با سلاح شیمایی و چه با سلاح‌های متعارف، مردم کشته می‌شوند و هیچ تفاوتی بین آن‌ها نیست. اما دولت‌های ابرقدرت تنها تاکید دارند اگر بشار اسد از سلاح شیمایی استفاده کند ما دخالت می‌کنیم. اردوغان با این جمله نارضایتی خود را نسبت به اینکه چرا قدرت‌های بین المللی مانند آمریکا، انگلیس و فرانسه تنها درباره سلاح‌های شیمیایی مداخله می‌کنند، نشان داد.

کارشناس مسائل ترکیه اضافه کرد: روسیه نیز در این اجلاس، پرواز پهپاد‌ها در سوریه را مطرح کرد زیراکه آنها از ادلب به مناطق مختلف به‌خصوص پایگاه‌های روسیه و یا ارتش سوریه می‌روند و آنها بمباران می‌کنند. پوتین گفت قطعات این پهپاد‌ها از کشورهای دیگر مانند آمریکا وترکیه می‌آید.

وی افزود: پوتین درباره ادعای استفاده دولت سوریه از سلاح شیمایی در ادلب نیز گفت این یک توطئه است و با این شایعات می‌خواهند، بگویند حمله شیمیای شده تا آمریکا، انگلیس و ترکیه بتوانند حملات خود به سوریه را آغاز کنند.

قائم مقامی یادآور شد: طبق اطلاعاتی که هفته گذشته از ادلب رسید، نیرو‌های عملیات مخصوص انگلیس چندین تریلر مواد شیمایی را به احرار الشام تحویل داده اند، قرار است این گروه سلاح‌ها را مورد استفاده قرار دهند و این اقدام را به گردن ارتش سوریه بیندازند.

کارشناس مسائل ترکیه افزود: در این اجلاس همچنین اردوغان اعلام کرد در ماده سوم بیانیه مشترک ۱۲ ماده‌ای کلمه (آتش بس) قید شود؛ منظورش این بود که عملیات نظامی ارتش سوریه به اضافه نیروی هوایی روسیه متوقف شود، این به معنای حمایت از گروه‌های سلفی، تکفیری و ارتش آزاد سوریه حاکم بر ادلب است.

قائم مقامی تصریح کرد: پیشنهاد آتش بس اردوغان با مخالفت ایران و روسیه رو به رو شد، چنانچه رئیس جمهور کشورمان اعلام کرد، آتش بس نمی‌تواند انجام بگیرد و تنها شرط این است که گروه‌های تروریستی مسلح آنجا خلع سلاح شوند و در آن صورت عملیات متوقف خواهد شد.
 
 وی گفت: در اجلاس سه جانبه روزگذشته همچنین، اردوغان یک پیشنهاد دیگر ارائه داد مبنی بر اینکه گروه‌های مسلح در دراز مدت خلع سلاح شوند؛ مخصوصاً گروه‌های وابسته به القاعده مانند جبهه النصره، هیئت تحریر الشام و غیره خلع سلاح شده و خود را منحل اعلام کنند و به گروه‌های میانه رو مسلح دیگر بپیوندند. هدف اردوغان این است که موجودیت این گروه‌های مسلح را تحت پوشش نیرو‌های مسلح میانه رو حفظ کند واجازه ندهد ارتش و دولت سوریه در این مناطق حاکمیت کامل را به دست بگیرند.

کارشناس مسائل ترکیه یادآور شد: با این پیشنهاد اردوغان ارتش آزاد سوریه و نیز ۴۰ گروه سلفی، تکفیری و وهابی تحت کنترل این ارتش و نیز سرویس اطلاعاتی ترکیه هستند، حفظ می‌شدند؛ پذیرش این موضوع مانع آزادی ادلب و پاکسازی این منطقه از شر گروه‌های تروریستی می‌شد.

وی درعین حال افزود: مسئله دیگر حاکمیت کل شمال سوریه شامل عزاز، طرابلس، الباب و عفرین است که تحت کنترل ارتش ترکیه و ارتش آزاد است. در منبج نیز ترکیه و آمریکا مشترکاً حضور دارند. در شرق فرات هم آمریکا و یگان‌های مدافع خلق حضور دارند.
 
قائم مقامی یادآور شد: ترکیه و آمریکا نمی‌خواهند ارتش سوریه و حامیانش در شمال سوریه و بخشی از رودخانه فرات، حاکم شوند تا نوعی فدرال عملی در آنجا اجرا کنند. رئیس جمهور کشورمان در این باره گفت، علاوه بر این مناطق و ادلب، باید مناطق شرق فرات نیز از کنترل آمریکا و رژیم صهیونیستی خارج شود و تمامیت ارضی سوریه تامین و حفظ شود.

کارشناس مسائل ترکیه بیان داشت: از سوی دیگر آمریکا، یگان‌های مدافع خلق و حزب اتحاد دموکرات سوری را تحت کنترل خود درآورد لذا بیش از ۵ هزار سورت پرواز و همچنین تریلرهای حامل سلاح‌ از آمریکا به آنها تحویل داده و قصد دارد کرد‌های سوریه را در آن منطقه حاکم کند.

وی در ادامه تاکید کرد: اما ترکیه مخالف این اقدام است و می‌گوید، همکاری آمریکا با یگان‌های مدافع خلق، امنیت ملی ترکیه را تهدید می‌کند. لذا ترکیه، ایران و ارتش سوریه با همکار همدیگر می‌توانند آمریکا را از این منطقه بیرون کنند.

قائم مقامی افزود: در اینجا یک تضادی وجود دارد؛ زیرا  ترکیه و حتی آمریکا مایل نیستند شمال سوریه تحت کنترل بشار اسد و ارتش ملی سوریه قرار بگیرد. اما با توجه به اینکه در ادلب گروه‌های تکفیری و تروریستی گرد هم آمده و تحت محاصره ارتش سوریه و هم‌پیمانان این کشور هستند باید هرچه سریعتر شناسایی، خلع سلاح و مجازات شوند و کسانی که کشتار نکردند، تحت تربیت قرار گرفته و به زندگی عادی برگردند که متاسفانه ترکیه مخالف این امر است. ترکیه از مخالفین میانه رو و مسلح حمایت می‌کند و این امر  اوضاع را پیچیده کند.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *