مشروح ششمین جلسه محاکمه حمید باقری درمنی/ روایت وکیل شرکت نفت جی از کارشناسی پالایشگاه 42 میلیاردی به قیمت 123 میلیارد/ وکالتنامهای که متهم مدعی بود ارتباطی با وی ندارد
قاضی صلواتی در ابتدا با تذکر به حاضرین از آنان خواست نسبت به رعایت نظم جلسه اقدام کنند و از اخلال در جلسه خودداری کنند.
قاضی صلواتی سپس از متهم ردیف اول خواست در جایگاه حاضر شده و خود را معرفی کند.
متهم پس از حاضر شدن در جایگاه خود را معرفی کرد و گفت: من حمید باقری درمنی فرزند محمدباقر متاهل، متولد سال ۱۳۴۸ هستم.
قاضی صلواتی از او پرسید: آیا سابقه کیفری هم دارید؟
متهم گفت: خیر ندارم؛ که دراینجا قاضی صلواتی خطاب به متهم گفت: شما یک پرونده قاچاق کالا در همین دادگاه داشتهاید و در آن پرونده محکوم هم شدهاید؛ لذا سابقهدار هستید.
در ادامه قاضی صلواتی با قرائت کیفرخواست از متهم خواست از خود دفاع کند.
متهم در دفاع از خود اظهار کرد: من هیچ یک از این اتهامات را قبول ندارم و همه آنها را رد میکنم و در قالب لایحه تمامی دفاعیات خود را ارائه میدهم، اما درباره اتهام افساد فیالارض بنده حرفهایی دارم که اگر اجازه دهید وکیلم درباره این اتهام از من دفاع کند.
قاضی صلواتی با رد این درخواست گفت: شما در ابتدا از خود دفاع کنید و در زمان دیگر وکیل شما به دفاع از شما خواهد پرداخت.
درمنی متهم ردیف اول این پرونده در دفاع از خود گفت: ریاست محترم دادگاه یکی از اتهامات که در کیفرخواست برای من در نظر گرفته شده است افساد فیالارض است که این اتهام دارای چند ایراد است. در قانون گفته شده است که اگر جرمی در حد وسیع باشد و موجب اخلال در نظام اقتصادی کشور شود آن را میتوان افساد فیالارض دانست؛ در حالیکه اقدامات من به این گستردگی نیست و همچنین شاکی پرونده من یک شرکت خصوصی است.
وی مدعی شد: موضوع پرونده جنبه کیفری ندارد و باید در خصوص خرید و فروش بورس به دادگاه صالح ارجاع شود.
وی گفت: اتهام افساد فیالارض دارای احکام خاصی است که متاسفانه بازپرس پرونده بدون توجه به آن احکام، کیفرخواست خود را صادر کرده است.
درمنی در ادامه دفاع از خود اظهار کرد: حسب محتویات پرونده تناژ خریداری شده درباره قیر مربوط به ۶ شرکت است و نه یک شرکت و از ۶ شرکت اینجانب فقط دو شرکت را میشناسم و اصلا باقی شرکتها را نمیشناسم.
وی گفت: همچنین مبلغی که برای تحقیقات کارشناسی از بورس لازم است در کیفرخواست نیامده و موجب گردیده که مبالغ واقعی نباشند. همچنین همانطور که در پروندهها موجود است، تمامی قرادادهای ما قراردادهای حقوقی است و اصلا جنبه کیفری ندارد؛ چون هیچگونه ادعای جعلی در پرونده مطرح نیست.
وی گفت: لذا اتهام کلاهبرداری متوجه من نمیباشد، چون قانونگذار محترم به صورت شفاف و روشن تعریفی از کلاهبرداری ارائه داده است.
وی افزود: در پرونده بنده هیچگونه کلاهبرداری صورت نگرفته و صرفا اختلاف حساب است که اختلاف حساب هم شامل کلاهبرداری نمیشود.
وی در بخش دیگری از دفاعیات خود گفت: بسیاری از اتهامات وارد شده در کیفرخواست مربوط به قبل از سال ۱۳۹۲ است. این در حالی است که قانون مجازات اسلامی جدید در سال ۱۳۹۲ تصویب و به قانون تبدیل شده است.
وی ادامه داد: یکی دیگر از اتهامات بنده سرکردگی اعضای یک تیم کلاهبرداری است. در حالیکه بجز بنده کسی به عنوان اعضای باند و تیم در کیفرخواست معرفی نشده است؛ لذا عنوان اتهامی سرکردگی شامل حال من نمیگردد.
وی درخصوص نحوه فروش پالایشگاه واقع در بوشهر گفت: پالایشگاه واقع در بوشهر با امکانات ۸۵ هزار تن ذخیرهسازی در سال ۱۳۹۰ به آقای ج پیشنهاد داده شد و وی اعلام کرد که امکان فروش این پالایشگاه وجود دارد. همچنین من در سال ۱۳۹۰ برای اولین بار مدیران شرکت نفت جی را دیدم.
وی افزود: پس از مدتی آقای ج اعلام کرد که میتوان به جای فروش پالایشگاه آن را اجاره داد که من هم گفتم قصد کرایه دادن آن را ندارم؛ هر چند که بسیاری از مخازن آن در آن موقع کرایه داده شده بود.
وی اظهار کرد: در رابطه با اقدامات انجام شده وکیل شرکت نفت جی دلیل انجام ندادن تعهدات خود را تحریمها اعلام کرده است و گفته است با توجه به تحریمها ما نمیتوانیم بطور کامل تعهدات خود را انجام دهیم.
وی در بخش دیگری از دفاعیات خود به بحث قیمت گذاری اموال اشاره کرد و گفت: اختلاف ارزشی که بین مبلغ کارشناسی و مبلغ واقعی اموال وجود دارد بسیار زیاد است. به عنوان مثال ارزش هر متر مربع از زمین کارخانه در منطقه ویژه اقتصادی فقط ۲۵ هزار تومان قیمت گذاری شده است در حالیکه قیمت زمین در بدترین جا متری ۲۰ هزار تومان است.
وی گفت: در کجای دنیا یک پالایشگاه با ظرفیت ذخیره سازی ۸۵ هزار تن فقط ۱۹ میلیارد تومان کارشناسی میشود؟ لذا قیمتهای کارشناسی قیمتهای واقعی نیست.
در ادامه متهم ردیف اول گفت: من از دادگاه خواستم پالایشگاه توسط کارشناسی بی طرف ارزیابی شود تعجب میکنم چرا پرونده من کیفری است؟ من کدام ضرر را به شرکت نفت جی رساندم؟ ضمانت نامه و پولهای نقد در قرارداد وصول شده است.
باقری درمنی افزود: سوال این است که کیفری کردن این موضوع چه منافعی داشته است؟ در حال حاضر شرکت نفت جی اصل سندها را دارد. من میخواهم شکایت کنم؛ اما سند در اختیار من نیست. چرا شرکت نفت جی به جای راه حل قانونی به دنبال شکایت کیفری آن هم در یافت آباد و اصفهان و... بوده است؟ این موضوع برای من تعجب برانگیز است.
قاضی صلواتی از متهم ردیف اول پرسید: در چند مرحله و جمعا چقدر قیر تحویل گرفتید؟
متهم پاسخ داد: جمعا ۱۷۷ هزار تن بر اساس کارشناسیهای انجام شده از ۶ شرکت، مقدار قیر تحویلی بوده است که به صورت نقدی و با ضمانت بانکی و چک گرفتهام و هیچ کدام ازقراردادها جنبه کیفری ندارد و مشکل دار نیست.
قاضی پرسید: بدهی شما به شرکتها چقدر است؟
متهم ردیف اول گفت: بر اساس کارشناسی ۱۰۸ میلیارد تومان بوده است و به نظر میرسد دلیل اختلاف با شرکت نفت جی ارزش گذاری املاک باشد. تخفیفات در بورس هم در این کارشناسی منظور نشده است.
متهم گفت: هیچ ملک مشکل دار و ضمانت نامهای به شرکت نفت جی داده نشده است و اگر کلاهبرداری وجود دارد، باید ارکانی هم برای آن وجود داشته باشد. تمام قراردادها بابت املاک وجود دارد و خرید کالا از طریق بورس بوده و وثیقهها نقدی محاسبه میشد. چطور ممکن است پرونده کیفری شود ارکان آن کجاست؟
باقری درمنی بیان کرد: در همه پروندهها به من اتهام مشارکت داده شده که این اشکال در پرونده است. تکلیف رد مالها هنوز مشخص نشده است. در کیفرخواست باید این مبالغ مشخص شود.
متهم گفت: این اتهامات پرونده است که در ۴ سال گذشته بصورت کارشناسی به آن رسیدگی نشده و من دلیل آن را نمیدانم. یکسری از شرکتها تسویه کردند و تعدادی از مطالبات هم وصول شده؛ پس مشکل کجاست؟ خرید و فروش قیر در شرکت نفت جی خیلی جالب است و مراحل مختلفی دارد و از طرف شرکت مدرکی به خریداران داده نمیشود. ما ده بار مدارک خواستیم؛ اما مدارکی ندیدیم. ما چه زیانی به شرکت نفت جی رساندیم؟
متهم افزود: وکلای بنده به این پرونده به طور فشرده رسیدگی میکنند.
متهم ردیف اول گفت: من هیچگونه از اقدامات "آقای ن" را در بانک نمیدانستم و هیچ مراودهای به غیر ازاملاک با آقای ن نداشتم و پرداختیها در اداره آگاهی مشخص شده است. من در معاملات آقای ن یکی از زیان دیدهها بودم.
متهم ردیف اول این پرونده در دفاع از خود ادامه داد: جناب آقای قاضی من اصلا شرکت نفت جی را نمیشناسم و با آقای ج من ارتباطی نداشتم و از طریق آقای ن با وی آشنا شده ام و خود من بصورت شخصی اصلا با شرکت نفت جی مراوده و همکاری نداشته ام.
وی گفت: بر اساس کیفرخواست صادره بنده ۷۶ هزار تن قیر را قبل از انعقاد قرار داد به آقای ج داده ام و هیچ ضمانتی هم نگرفته ام. چگونه چنین چیزی ممکن است که من این کار را کرده باشم و ضمانتی نگرفته باشم؟
پس از پایان دفاعیات متهم در رابطه با اتهامات وارده مبنی بر کلاهبرداری از شرکت نفت جی، قاضی صلواتی از وکیل این شرکت خواست در صورت آمادگی دفاعیات خود را ارائه دهد.
"حبیب الله میرزاحسینی"، یکی از وکلای شرکت نفت جی در دفاع از این شرکت گفت: جناب آقای قاضی مسائل شرکت نفت جی از اواخر سال ۸۹ شروع شد و مدیران وقت شرکت نفت جی که اکنون تحت تعقیب هستند، در جریان تمامی اقدامات این شرکت بوده اند.
وی بیان کرد: آقای باقری درمنی متهم پرونده ارتباط خود را با آقای ن قبول دارد و وی را به عنوان نماینده خود برای معامله با شرکت نفت جی معرفی کرده است.
این وکیل دادگستری اظهار کرد: متهم در اقاریر خود در رابطه با آشنایی با آقای ن در سال ۹۳ اینگونه اظهار کرده است: من ۱۵ سال پیش زمانی که به مغازهام دستبرد زدند، به کلانتری مراجعه کردم و آقای ن توانست سارقان را شناسایی کند و در آنجا با آقای ن آشنا شدم؛ لذا سابقه آشنایی متهم با آقای ن به بیش از ۱۹ سال میرسد.
این وکیل دادگستری در رابطه با آشنایی آقای ن با آقای باقری به اقاریر "خانم ع" مسئول دفتر این متهم اشاره کرد و گفت: خانم ع مسئول دفتر آقای باقری بوده و در اقاریر خود گفته است که آقای ن با آقای باقری از مدتها قبل مراوده و ارتباط داشته اند او در اقاریر خود گفته است که آقای ن در ابتدا وضعیت مالی خوبی نداشته؛ اما بعدا وضعیت مالی او بهتر شده است.
وی بیان کرد: در سال ۹۰ شرکت فجر گستر نوین کارهای معاملاتی خود را شروع میکند و این متهم جزو سهامداران آن شرکت بوده و برادر متواری وی نیز مدیرعامل این شرکت بوده است و در این شرکت است که آقای ج وارد معاملات میشود. در آن زمان برای خرید و فروش قیر این شرکت یک بیمه نامه به شرکت نفت میدهد؛ اما بعدا معلوم میشود که بیمه نامه جعلی بوده است.
وی گفت: البته مدیران شرکت فجر گستر نوین قبل از ارائه بیمه نامه گفته بودند که شما در ابتدا روی چکهای ضمانت اقدام کنید که شرکت نفت جی پس از اقدام روی چکها متوجه میشود که چکها نقد نمیشوند و لذا روی بیمه نامه اقدام میکند و آنجاست که متوجه میشوند بیمه نامه جعلی بوده است.
میرزاحسینی ادامه داد: آقای باقری گفته است که املاک و اموال خود را به صورت ضمانت ارائه داده است؛ در صورتی که اینچنین نیست و املاک ارائه شده به دلایل قانونی قابل استفاده و ضمانت دادن نبوده است.
در ادامه وکیل شرکت نفت جی توضیح داد: در تاریخهای ۱۲/۵ و ۳/۷، ۶۸ هزار و ۴۰۰ تن قیر آقای ج برده و هیچ ضمانت نامهای بابت آن تحویل نشده است و تا ۱۳/۷ این اقدامات صورت میگرفته و با این پولها یک شرکت را میخرند و این شرکت با پالایشگاهی به همین نام متفاوت است.
میرزا حسینی تصریح کرد: آقای باقری درمنی در اظهارات خود گفته ۴۲ میلیارد تومان بابت این پالایشگاه دادهاند و قیمت دفتری شرکت را ۱۲۳ میلیارد تومان کارشناسی میکنند؛ در حالیکه اینگونه نبوده است.
وی گفت: ایشان (آقای باقری درمنی) میگفت: پالایشگاه قابل بهرهبرداری بوده؛ اما همان موقع پالایشگاه را به شرکت دیگری اجاره دادند که همه چکهای آن برگشت خورد و در آن هنگام ما به دلیل اینکه پالایشگاه درآمد ایجاد نمیکرد، آن را تحویل گرفتیم و در حال حاضر هم به دلیل نبود خوراک هیچ درآمدی ندارد.
وکیل شرکت نفت جی افزود: مکرر با آقای صحبت کردیم تا میزان بدهی خود را بپردازد و ما فقط توانستیم ۳۸ میلیارد تومان از زمینهای وردآورد را نقد کنیم. اینکه او میگوید در این مورد کاری انجام نشده به دلیل اسنادی بود که همه در رهن قرار داشت؛ به همین دلیل ما هیچ کاری نتوانستیم با املاک انجام دهیم.
وکیل شرکت نفت جی افزود: ۳۲۲ هزار تن قیر صادره با قیمت بهروز ۱۴۵ میلیون دلار، قیمت مقدار قیری است که در مجموع عملیات از شرکت نفت جی برده شده است.
وی افزود: درباره افساد فیالارض که آقای باقری نمیپذیرند باید بگویم طبق ماده ۴ قانون تشدید مجازات اسلامی، موضوع افساد فیالارض براساس قانون مشخص است که این به تشیخص دادگاه بستگی دارد.
در ادامه آقای باقری درمنی با اذن قاضی صلواتی برای توضیحات در جایگاه آمد و گفت: آنچه که وکیل شرکت جی میگوید و قیمتهای ارائه شده توسط او مستند نیست و بابت همه قراردادها، چک و وثیقه وجود دارد. من همیشه گفتهام که ۱۵ سال است آقای ن را میشناختم. وکیل شرکت نفت جی دنبال بازی با کلمات است.
قاضی در ادامه دادگاه پرسید درباره تناژ توضیح دهید.
متهم پاسخ داد: برای ۶ شرکت کارشناسی وجود دارد؛ ۵۰ میلیارد تومان شرکت نفت جی از این شش شرکت طلب دارد.
قاضی پرسید: در خصوص پالایشگاه توضیح بدهید.
متهم پاسخ داد: وکالتنامهای وجود داشته که با آقای ج بسته شده. آقای ج چه ربطی به من دارد؟
قاضی پرسید: نبود خوراک و موضوع انبار در پالایشگاه را توضیح بدهید.
متهم در این باره توضیح داد و خطاب به شرکت نفت جی گفت: شما هدفی به غیر از ضربه زدن به ما نداشتید.
قاضی پرسید: ارزش پالایشگاه چقدر است.
متهم پاسخ داد: بالای ۱۴۰ الی ۱۵۰ میلیارد تومان است.
وکیل نفت جی گفت: اظهارات شما موجود است. چطور پالایشگاهی را ۴۰ میلیارد تومان خریدهاید، الان این قیمت را میگویید.
قاضی گفت: ارزش پالایشگاه موقع خرید شما چقد بوده است؟
متهم پاسخ داد: بالای ۱۰۰ میلیارد تومان بوده است.
قاضی پرسید: پس موضوع ۴۲ میلیارد تومان چیست؟
متهم پاسخ داد: پالایشگاه قیمت خاص خود را دارد. آیا پالایشگاه اینگونه کارشناسی میشود؟ این موضوع تخصصی است.
قاضی پرسید: پالایشگاه کی فعال شد؟
متهم پاسخ داد: من درباره مجوزهای خوراک پالایشگاه در هفته آینده مدارکم را خواهم آورد.
وکیل نفت جی در این لحظه گفت: وقتی ما پالایشگاه را تحویل گرفتیم، دو سال رفت و آمد کردیم تا مجوز خوراک بگیریم که به ما ندادند. متهم چگونه میگوید مجوز خوراک داشتیم؟
درمنی در دفاع از خود گفت: آقای قاضی قیمت اجاره مخازن خالی به ازای هر تن ۸ تا ۱۲ دلار است. یعنی اینها حتی اگر به همین قیمت هم کرایه میدادند، کلی پول گیرشان میآمد. بنده قبل از اینکه پالایشگاه را واگذار کنم در حال تولید خوراک برای آنها بودم؛ اما هیچگونه تعهدی نداشتم که پس از واگذاری باز هم برای آنها خوراک تهیه کنم؛ لذا اینکه گفته شود شرکت فجر گستر با ارزش زیاد پالایشگاهی سر شرکت نفت کلاه گذاشته است، کاملا غیر منطقی است.