کرباسیان هم رفت/ استیضاح وزیر اقتصاد بدون حضور روحانی/ اظهارات نمایندگان موافق و مخالف/ چه کسانی کرباسیان را همراهی کردند؟ + تصاویر و حاشیهها
تقاضای «استیضاح مسعود کرباسیان وزیر امور اقتصاد و امور دارایی» در جلسه علنی روز یکشنبه ۲۸ مرداد ۱۳۹۷ مجلس شورای اسلامی، با ۳۳ امضا، اعلام وصول شده بود.
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور، محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور، حسینعلی امیری معاون پارلمانی، رئیس علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی، سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده، محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی در جلسه استیضاح مسعود کرباسیان حضور داشتند.
علی اصغر یوسفنژاد در توضیح نحوه بررسی جلسه استیضاح وزیر اقتصاد و امور دارایی گفت: طبق آییننامه داخلی مجلس وزیر اقتصاد و دارایی برای پاسخ به سوالات نمایندگان دو ساعت زمان و استیضاح کنندگان نیز دو ساعت زمان دارند که میتوانند در دو بخش از این زمان استفاده کنند.
وی افزود: در ابتدا استیضاحکنندگان میتوانند دو ساعت زمان خود را در اول سوالات استفاده کرده یا حداکثر میتوانند دو ساعت را به دو قسمت ۹۰ دقیقه و ۳۰ دقیقه تقسیمبندی کنند، اما با هماهنگیهای صورت گرفته قرار است استیضاحکنندگان در دو بخش موارد مورد نظر را مطرح کنند.
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: وزیر اقتصاد دو ساعت فرصت دارد که میتواند در قسمت اول توضیحات به دو نفراز نمایندگان اجازه صحبت داده شود در نهایت وزیر و استیضاحکنندگان میتوانند در پایان صحبتهای خود در ۳۰ دقیقه جمعبندیهای خود را ارائه دهند. نمایندگان باید در ۱۷ محور استیضاح موارد خود را مطرح کرده و از پرداختن به مباحث حاشیهای و غیرمستند خودداری کنند.
اسامی نمایندگان سوالکننده از وزیر اقتصاد به شرح زیر است:
حسینعلی حاجی دلیگانی
هادی بهادری
هدایتالله خادمی
طیبه سیاووشی
عباس پاپیزاده
حسن نوروزی
صدیف بدری
شادمهر کاظم زاده
مجید کیانپور
علی ساری
قاسم جاسمی
مهرداد لاهوتی
الیاس حضرتی
حسینعلی حاجیدلیگانی نماینده شاهینشهر که نخستین موافق استیضاح بود در صحن علنی مجلس گفت: شما چه وزیری هستید که نقشی در تیم اقتصادی دولت ندارید؟
هادی بهادری نماینده مردم ارومیه به عنوان یکی دیگر از موافقان استیضاح در این جلسه گفت: از ابتدا هم مشخص بود که آقای کرباسیان تخصصی در حوزه وزارت اقتصاد ندارد.
وی افزود: این جای تعجب دارد که برای اقتصاد اندازه فوتبال هم ارزش قائل نیستیم.
این نماینده مجلس با بیان اینکه با وصله پینه نمیشود کابینه تشکیل داد، گفت: کرباسیان هیچ گونه تئوری برای تصدی وزارت اقتصاد نداشت و بهتر بود از ابتدا این پست را نمیپذیرفت.
رحیمی جهان آبادی به عنوان موافق استیضاح کرباسیان در مجلس گفت: نه کرباسیان مقصر است و نه ترامپ و نه روحانی و نه هیچ کس دیگر. ما مقصریم که پشت این دیوارها صدای زجه مردم را نمیشنویم.
جلسه استیضاح وزیر اقتصاد و امور دارایی در حالی در مجلس ادامه دارد که برخی از نمایندگان با علامت دست خود به خبرنگاران نشان میدهند که این استیضاح رأی نخواهد آورد اما برخی هم در این بین ادعا میکنند که وزیر اقتصاد رای اعتماد مجدد نخواهد گرفت.
بر اساس این گزارش، زمانی که «مهرداد لاهوتی» نماینده مردم لنگرود در مجلس در موافقت با استیضاح وزیر اقتصاد در حال بیان اظهارات خود بود، گفت: آقای عزیزی از مقابل آقای کرباسیان کنار بروید تا وزیر صحبتهای من را بشنود.
در همین حین «عبدالرضا عزیزی» نماینده شیروان به وی اعتراض کرد و از پشت صندلی خود اعلام کرد که بنده حواسم هست آقای لاهوتی شما به ادامه اظهارات خود بپردازید.
سس نمایندگانی که در کنار صندلی نماینده شیروان بودند برای آرام کردن وی اقدام کردند، ولی نتوانستند این کار را انجام دهند. «عبدالرضا عزیزی» نیز پس از پوشیدن کُت خود به سرعت به سمت جایگاهی که لاهوتی در حال سخنرانی بود رفت و بار دیگر اعتراض خود را ابراز داشت که نشان میداد لاهوتی نام وی را به اشتباه در مجلس خطاب کرده و این نماینده از آوردن نامش در پشت تریبون معترض است.
پس از اینکه درگیری لفظی این دو نماینده بالا گرفت و نمایندگان نتواسنتند این دو نماینده را آرام کنند نماینده شیروان با سرعت تلاش کرد به پشت تریبونی که نماینده لنگرود در حال صحبت کردن بود برود. برخی از نمایندگان از اقدام وی جلوگیری و این نماینده را به سمت صندلی خود هدایت کردند.
پس از آرام شدن فضای مجلس، لاهوتی اعلام کرد بنده منظورم آقای «عزیزی» شیروان بود که با این گفته مجددا صدای خنده نمایندگان شنیده شد.
لاهوتی پس از خنده نمایندگان خطاب به «علی لاریجانی» رئیس مجلس گفت: آقای رئیس، لطفا جلسه را مدیریت کنید.
لاریجانی نیز در پاسخ به وی گفت: آقای لاهوتی شما هم به گونهای صحبت کنید که بنده هم بتوانم جلسه را اداره کنم.
بر اساس این گزارش و پس از پیگیریها، مشخص شد که خطاب لاهوتی به «محمد عزیزی» نماینده ابهر و خرمدره بوده است و وی به اشتباه نام نماینده شیروان را بیان کرده است.
طبق گزارش خانه ملت، اظهارات موافقان و مخالفان استیضاح مسعود کرباسیان وزیر اقتصاد و امور دارایی به شرح زیر است.
در این یکسال چه بر سر اقتصاد و معیشت مردم آمد؟
حسینعلی حاجی دلیگانی در موافقت با استیضاح مسعود کرباسیان وزیر امور اقتصاد و دارایی خطاب به وی گفت: یک سال از زمان رأی اعتماد مجلس به شما و ارائه برنامه کاری شما با شعار آزادی، امنیت، آرامش و پیشرفت براساس ماده ۲۰۶ آیین نامه داخلی گذشته است، اما در این یکسال چه بر سر اقتصاد و معیشت مردم آمد؟
نماینده مردم شاهین شهر، میمه و برخوار در مجلس شورای اسلامی افزود: وضعیت زندگی کارگران، کشاورزان، معلمان، رانندگان در یک سال وزارت شما چگونه بود؟ امروز باید از کدام مشکل اقتصادی صحبت کرد؛ از گرانی افسارگسیخته و بی حساب و کتاب در حوزه مواد غذایی و خوراکی مردم، مسکن، اجاره بها، خودرو، ارز، عدم شفافیت در اقتصاد یا خروج سرمایههای هزاران میلیاردی؟ از کدام باید صحبت کرد؟
وی با بیان اینکه رکود تورمی کمر تولیدکننده، کسبه و بازاریان را شکسته است، تصریح کرد: آقای وزیر؛ یادتان هست در سال گذشته در برنامهای که به مجلس ارائه دادید مهار تورم افسارگسیخته را از دستاوردهای دولت یازدهم دانستید و بیان کردید رشد منفی اقتصاد در این دولت مثبت شده است و مهار تورم در کنار احیای رشد اقتصادی سبب التهاب زدایی از اقتصاد شده و دیگر شاهد نوسانات شدید در بازار کالا، خدمات و ارز نیستیم؟
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: در سال گذشته به زعم گفتههای وزیر اقتصاد ثبات و آرامش نسبی در اقتصاد حاکم شده بود، تورم افسارگسیخته که برخی زمانها از مرز ۴۰ درصد عبور میکرد، پس از ۲۶ سال در سال ۹۵ تک رقمی شده بود؛ براساس آمار ارائه شده توسط آقای کرباسیان تورم گروههای خوراکی و آشامیدنیها از ۴۱.۷ درصد در سال ۹۲ به ۸.۲ درصد در سال ۹۵ رسیده است و با توجه به اهمیت این گروه در سبد هزینه خانوار وضعیت معیشتی دهکهای پایین درآمدی در سالهای اخیر و پیش از وزارت شما در دولت یازدهم بهبود پیدا کرده است.
حاجی دلیگانی با اشاره به صحبتهای وزیر اقتصاد در سال ۹۶ عنوان کرد: شما درباره دستاوردهای دولت یازدهم در برنامه خود اعلام کردید به گواه ارزیابان مستقل بینالمللی و گزارشهای جهانی در شاخصهایی مانند فضای کسب و کار، نوآوری، کارآفرینی، شادی و کیفیت زندگی بهبود داشتیم، به عنوان مثال گفتید ۳۸ پله در شاخص نوآوری و ۳۲ پله در شاخص بهبود فضای کسب و کار پیشرفت کردیم و مدعی شدید ایران از گروه کشورهای با ریسک بالا خارج شده و درجه کشور ما از ۷ به ۶ کاهش یافته است و جایگاه بینالمللی کشور نیز در شاخص آزادی اقتصادی ۱۳ پله و در فلاکت اقتصادی ۱۵ رتبه بهبود یافته است.
وی ادامه داد: آقای کرباسیان از زمانی که شما وزیر شدید دلار از ۳۸۰۰ تومان به ۱۲ هزار تومان، متوسط قیمت یک متر مربع مسکن با حداقل ۶۵ درصد افزایش به متری ۸ میلیون رسیده است. روزانه یک هزار میلیارد تومان نقدینگی کشور افزودید و بالاترین میزان نقدینگی کشور یعنی ۱.۶ تریلیون تومان را تجربه کردیم.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه رشد اقتصادی در دوران وزارت آقای کرباسیان ۳ تا ۴ درصد کاهش داشته است، یادآور شد: نرخ تورم نقطه به نقطه نشان میدهد در خرداد ماه تورم به ۱۳.۷ رسیده یعنی ۹۵ درصد افزایش قیمت داشتهایم؛ این رشد در برخی زیربخشها که در معیشت مردم اثر بسیار دارد قابل توجه است.
این نماینده مردم در مجلس دهم بیان کرد: شاخص قیمت خوراکیها و آشامیدنیها هر ماه حدود ۹ درصد رشد داشته است، در یک سالی که وزیر شدید رتبه بهبودی فضای کسب و کار ایران ۴ رتبه سقوط داشته، قیمت خودرو ۴۰ تا ۵۰ درصد افزایش داشته، قیمت یک سکه از یک میلیون و ۲۰۰ تومان به بالای ۴ میلیون تومان رسیده است.
عضو فراکسیون ولایی مجلس با بیان اینکه سفره مردم از مرز کوچک شدن به مرحله نامرئی شدن رسیده است، گفت: قدرت خرید مردم را حدود ۵۰ درصد کاهش دادید و مردم فقیر را فقیرتر و متوسط را ندارتر کردید. گوشت کیلویی ۷۰ تومان با سفرههای مردم بیگانه است؛ نقش شما در تهیه و ابلاغ بسته اول ارزی چه بود، اگر نقشی داشتید بر چه اساسی مفاد آن را تهیه کردید، چرا پس از ۴ ماه که این بسته زیانهای بسیار برای کشور به بار آورد بسته دیگر را ارائه کردید و اگر نقشی نداشتید چه وزیر اقتصادی هستید.
سید هادی بهادری در موافقت با استیضاح وزیر اقتصاد خطاب به رئیس جمهور گفت: شان وزارت اقتصاد در کابینه به هماهنگ کننده چند اداره تقلیل پیدا کرد، انتظار داشتیم یک اقتصاددان در راس وزارت اقتصاد باشد، اما متاسفانه به بحث تخصص در اقتصاد توجه نشده است، این در حالی است که هرجا از افراد متخصص استفاده نشده آسیب دیدیم.
به اندازه فوتبال برای اقتصاد ارزش قائل نشدیم
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه به اندازه فوتبال برای اقتصاد ارزش قائل نشدیم، افزود: در فوتبال به دلیل نبود مربی خوب از خارج کشور به دنبال متخصص میگردیم، اما در اقتصاد این موضوع مورد بی توجهی واقع شده است.
با وصله و پینه کابینه درست نمیشود
وی خطاب به رئیس جمهور با انتقاد از اینکه با وصله و پینه کابینه درست نمیشود، ادامه داد: وزارت اقتصاد توان هماهنگی تیم اقتصادی دولت را ندارد؛ اقتصاد کشور تئوری ندارد و وزیر اقتصاد نمیتواند تئوری پردازی و سیاستهای اقتصادی دولت را تبیین کند.
این نماینده مردم در مجلس دهم خطاب به کرباسیان گفت: شما چرا وقتی خودتان بر این باور بودید که اقتصاد کلان نمیدانید پیشنهاد تصدی وزارت را قبول کردید؟ چرا در اردیبهشت ماه استعفاء ندادید؟ چرا حتی یک عذرخواهی از ملت نکردید؟ آیا نمیدانید مردم در چه فشار اقتصادی هستند.
بهادری با تاکید بر اینکه مهمترین مسئله امروز مردم گرانی و بیکاری است، خطاب به وزیر افزود: آیا میدانید ریشه بیکاری و گرانی در وزارتخانه شماست؟ میدانید اگر میتوانستید این داراییها و نقدینگی کلان کشور را درست هدایت کنید گرانیها اتفاق نمیافتاد، آیا میدانید واحدهای تولیدی و اصناف و بازار یا توسط بانکها گرفتار شدند یا توسط اداره دارایی و مالیاتی، آیا میدانید بانکها با تحمیل عقود یک جامعه فقط در سود تولیدیها شریک هستند و در ضرر آنها را به سمت ممنوع الخروجی، زندان و مصادره اموال هدایت میکنند، آیا میدانید چه بروکراسیهایی در بانکهای شما حاکم است؟
کسانی ۳ هزار سکه خریدند و مالیات نمیدهند، اما بقال سرکوچه باید مالیات پرداخت کند
وی ادامه داد: آیا میدانید برای یک تولیدی یک یا دو سال طول میکشد سرمایه در گردش داده شود؟ آیا میدانید هنوز بند و تبصره ۱۶ بودجه ۹۷ که براساس آن جرائم تاخیرکنندگان بخشیده میشود هنوز بعد از گذشت ۵ ماه با فرصت ۶ ماهه اجرا نشده است؟ آیا میدانید گمرک شما باعث شده تلمباری از محصولات کشور ما در گمرکات خراب شود. متاسفانه کسانی ۳ هزار سکه خریدند و مالیات نمیدهند، اما بقال سرکوچه باید مالیات پرداخت کند، آیا میدانید چه درصدی از تولیدکنندگان در زندان هستند، آیا میدانید کسی که سالها برای واحد تولیدی خود زحمت کشیده، واحدش مصادره شده است؟ آیا میدانید عدالت مالیاتی وجود ندارد.
آقای کرباسیان؛ لباس وزارت اقتصاد به تنتان نمیآید
بهادری خطاب به کرباسیان با بیان اینکه شما انسان خوش برخورد و خوش منشی هستید، اما لباس وزارت اقتصاد به تنتان نمیآید، یادآور شد: شما نه توان هماهنگی تیم اقتصادی را دارید و نه سیاستگذاری اقتصادی را میدانید، شما میتوانید مدیر اقتصادی خوبی باشید، اما نمیتوانید وزیر اقتصاد خوبی باشید.
باید برای شرایط سختتر و اقتصاد مقاومتی آماده شویم
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: هنوز تحریمها شروع نشده و با این وضعیت بحرانی مواجه هستیم باید برای شرایط سختتر و اقتصاد مقاومتی آماده شویم؛ از نمایندگان تقاضا دارم با رأی به استیضاح فرصت دهیم از نخبگان اقتصادی و متخصصان برای مدیریت این وزارتخانه مهم استفاده شود.
مگر ما در میان مردم نیستیم و کنار اقشار جامعه زندگی نمیکنیم؟
هدایت الله خادمی در موافقت با استیضاح وزیر امور اقتصادی و دارایی ضمن گرامیداشت هفته دولت گفت: امیدواریم امروز بتوانیم از زبان مردم شریف ایران سخن بگوییم؛ سخن از پدران شرمنده، سخن از جوانان بیکار، سخن از تبعیض، سخن از رانت، سخن از فساد و سخن از سوء مدیریت؛ بنابراین مخاطب تمام این سخنان شما نمایندگان ملت هستید.
نماینده مردم ایذه و باغملک در مجلس شورای اسلامی با ذکر چند سوال تصریح کرد: آیا وضعیت اقتصادی مردم را نمیبینیم؟ آیا صدای مستمندان و مستضعفان را نمیشنویم؟ مگر ما در میان مردم نیستیم و کنار اقشار جامعه زندگی نمیکنیم؟ چگونه است که در این اوضاع بد اقتصادی زندگی توده مردم تحت فشار و دشوارتر شده، ولی برای برخی بهتر و شیرینتر شده است؟ چه کسی پاسخگوی تمام این سوالات است؟
وی ادامه است: درست است که پاسخگوی تمام این سوالات و مشکلات شخص رئیس جمهور است، اما وزیری که از بانکها تا بیمه ها، از گمرکات تا وضع مالیات، از مناطق آزاد تا ... در مجموعه مدیریت خود دارد، اگر از ایشان نپرسیم پس از چه کسی باید پرسید؟
عضو کمیسیون انرژی در مجلس دهم تصریح کرد: جناب آقای کرباسیان! یکی از دهها وظیفه وزارت اقتصاد و دارایی تنظیم سیاستهای اقتصادی و مالی کشور و ایجاد هماهنگی در اجرای آنها است که متاسفانه هیچ کدام انجام نمیشود.
وی افزود: متاسفانه ایشان در یک سال گذشته هیچ استراتژی برای پیشبرد اقتصاد کشور نداشتند و برنامهای برای اداره امور اجرایی و مدیریتی وزارتخانه و سازمانهای تابعه خود ارائه ندادند. انتصابات بسیار ضعیف، امکان اداره مجموعه مهم وزارت اقتصاد و امور دارایی را با مشکل روبرو کرده است و نفس این وزارتخانه را گرفته است.
خادمی بیان کرد: نبود دانش و انگیزه، ناهمگونی مدیریتی، اراده جزیرهای و ملوک الطوایفی وزارت اقتصاد و امور دارایی و سازمانهای تابعه را دچار مشکل کرد که آثار آن را میتوان در وضعیت اقتصادی و ارزی کشور مشاهده نمود.
وی افزود: برای اثبات این موارد برخی مصادیق را اشاره میکنم. استفاده از مدیران بی انگیزه و خسته در رأس امور که متاسفانه آقایی به مدت ۹ ماه در معاونت بانک، بیمه و شرکتهای دولتی قرار دارد و بیشتر وقت خود را در سفرهای خارجی سپری کرده و کارکردی از خود نشان نمیدهد، در نهایت از مجموعه خارج میشود.
خادمی تصریح کرد: فساد دیگر استفاده از کسانی است که در بیمه مرکزی در طی یکسال گذشته یا در انتظار سفر به چین هستند و یا علاقمند به تصدی گری در بانک مرکزی بوده اند. متاسفانه در بیمه مرکزی چندین شرکت بیمهای بلاتکلیف و بدون مدیرعامل هستند که بیمه ایران به عنوان بزرگترین سرمایه بیمهای کشور با بیش از ۸۰ سال قدمت تبدیل به بزرگترین بنگاه زیانده و با کمترین توانگری مالی روبرو شده است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: استفاده از شخصی در بزرگترین شرکت بیمهای کشور با تحصیلات غیرتخصصی باعث کاهش معنادار سهم شرکت بیمه ایران شده است و این امر باعث شده که ضریب پرداخت خسارت بر اساس آمار اولیه نزدیک به صددرصد شود، در حالی که آمارها برای سالهای قبل از ۹۶ نزدیک به ۸۰ درصد بوده است.
این نماینده مردم در مجلس تصریح کرد: زیان انباشته در این شرکت بزرگ که مردم به آن اتکا کرده اند، از ۳۴۰۰ میلیارد تومان به بیش از ۵ هزار میلیارد تومان در حال رشد است، لذا همین عدم شفافیت در برگزاری مجمع باعث بروز چنین مشکلاتی شده است، در حالی که به اعضای هیات مدیره در هنگام پاداش اعلام سود میکنند، ولی هنگام حضور ناظرین اعلام زیان میکنند.
وی ادامه داد: صدور بیمه نامه هواپیمایی آسمان بدون دریافت حق بیمه سنوات قبل و حق بیمه سال جاری در حالی که تنها به دلیل سانحه هواپیمایی آسمان نزدیک به ۲۸ میلیارد تومان خسارت پرداخت خواهد شد و این جای تاسف دارد که بدون دریافت هیچ حق بیمهای خسارت پرداخت میشود.
خادمی بیان کرد: عملکرد شرکت توسعه کسب و کار وخیمتر است و مدیریت آن با فرزند کیست؟ سرمایه گذاری در این شرکت در سال ۹۵ به نسبت ۱۱.۳ درصد رسیده که در مقایسه با سال ۹۳ کاهش ۵ درصدی دارد، میانگین این شاخص بین تمامی شرکتهای بیمهای در سال ۹۵ نسبتی در حدود ۱۹ درصد بوده است که بیمه ایران متاسفانه فاصله زیادی با این میانگین دارد و پایینترین رده را در سرمایه گذاری کسب کرده است.
نماینده مردم ایذه و باغملک در مجلس شورای اسلامی افزود: عمده درآمد و سود خالص در شرکت توسعه کسب و کار در سالهای اخیر از فروش دارایی بوده و غیرمستمر است، لذا وضعیت این شرکت و وضعیت بیمه ایران برای استیضاح یک دولت کافی است، اما این تمام ماجرا در حقیقت نیست.
وی گفت: متاسفانه صنعت بانکداری کشور که تمام شاخصهای کلانش رو به نابودی است، وضعیت بهتری ندارد، تمام بانکهای کشور از رسالت خود دور شده و بانی فساد در امور اقتصادی کشور هستند. با پول مردم دهها شرکت و هلدینگ در کشور تاسیس کرده اند، آیا وظیفه بانکها در دنیا اینگونه است؟ بانکها چه ارتباطی با خرید صنایع فولاد و پتروشیمی دارند؟ چرا اجازه نمیدهیم بخش خصوصی در کشور رشد کند؟ لذا در این خصوص شرکتها و هلدینگها را به نزدیکان سپرده ایم و در این خصوص گروهی تحت عنوان توسعه ملی را ایجاد کرده که بیشتر شرکتهای زیرمجموعه را به نزدیکان سپرده است.
خادمی تصریح کرد: فساد تخلفات مالی در برخی بانکهای دولتی به اوج رسیده، مواردی مانند تخلف مدیران در اعطای وامهای اتومبیلهای خارجی، وامهای چندین میلیونی تحت عنوان قرض الحسنه و با اقساط بلند مدت، در حالی که جوانان این کشور با بدبختی و بیکاری دست و پنجه نرم میکنند، بانکها چنین وامهایی اعطا میکنند.
وی افزود: اگر خاوری نیست، روحیه اشرافیت گری خاوری وجود دارد، متاسفانه ابر شرکت تحت مدیریت بزرگترین بانک جهان اسلامی در وضعیت نگران کنندهای قرار دارد، ژنهای معیوب علاوه بر دخالت در صنعت کشور و مختل کردن وضعیت آن در بانکها نیز اثرات مخربی گذاشته اند.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی افزود: آقای کرباسیان، چرا فرزند بیست و چند ساله مشاور سابق رئیس جمهور در شرکت توسعه کسب و کار مدیریت میکند، ایشان با چه تخصص و دانشی در این شرکت مدیریت میکند؟ با مشاهده اقدامات شما در گمرک شاهد اختلاس، قاچاق و تخلفات مالی گسترده بوده ایم.
خادمی ادامه داد: شما در گمرک پرویزخان و در سالهای حضور شما در گمرک چه گذشت که بازرسی تحت شماره نامه ۶۹۴۶۷ مورخ ۴ آذر ۹۵ پرده از قاچاق گسترده به ارزش ۱۵ تریلیون ریال برداشته است؟ چرا بایگانی گمرک یک شبه آتش گرفته و اسناد میسوزد؟ چه اسنادی در آن شب میسوزد؟ طی گزارش سازمان بازرسی مرکز اسناد گمرک پرویزخان در سال ۹۴ به طرز مشکوکی میسوزد و تعداد قابل توجهی از اسناد و پروندهها از بین میرود که پروندههای مربوط به ترانزیت سوخت در سال ۹۲ و ۹۳ از بین میرود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: متاسفانه دولت برای پرداخت بدهی خود دلار را گران کرده و داراییهای مردم را به یک سوم تقلیل میدهد، شما میدانید با این کار جوانان را نسبت به آینده ناامید کرده و آنها دیگر توانی برای زندگی نخواهند داشت، بنابراین باید پاسخگو باشید.
کانون زلزله اقتصادی اخیر سیاستهای پولی و مالی دولت بوده است
عباس پاپی زاده در موافقت با استیضاح مسعود کرباسیان وزیر امور اقتصاد و دارایی اظهار داشت: همکاران گرامی برنامه اقتصادی اعلامی دولت اقتصاد اجتماعی و مردم محور بود در حالی که عملکرد واقعی دولت کاملا برخلاف برنامه اعلامی است، به طوری که سیاستهای پولی و مالی دولت و وزیر اقتصاد موجب کاهش ثروت عمومی، کاهش بی سابقه ارزش پول ملی و داراییهای مردم، کاهش تولید، افزایش بیکاری تورم و افزایش رکود بی سابقه شده است.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس ادامه داد: با وجود تصویب قانون بهبود محیط کسب و کار توسط مجلس، دولت به جای جهت گیری نقدینگی به سوی تولید، آن را به سمت پیش فروش سکه و ارز و التهاب آفرینی در بازار سوق داد و همین تصمیم اشتباه دولت موجب شد عدهای معدود به قیمت ویرانی اقتصاد کشور به ثروتهای نجومی باد آورده دست پیدا کنند.
نماینده مردم دزفول در مجلس دهم شورای اسلامی گفت: کانون زلزله اقتصادی اخیر سیاستهای پولی و مالی دولت بوده است، افزایش ۳.۳ دهم برابری نقدینگی، افزایش دو برابری پایه پولی کشور، شکستن رکود، افزایش چندین برابری بدهی دولت به بانک مرکزی و استقراض مداوم از اتفاقات ناگوار اقتصادی سالهای اخیر است.
وی بیان داشت: کدام یک از تغییرات چندین برابری وخانمان سوز شاخصهای اقتصادی ذکر شده ناشی از تحریمها بوده است، متاسفانه ناکارآمدی و بی برنامگی متولیان اقتصادی در سایه و تاریکی تحریمها پنهان میشود، در حالی که میدانیم خسارت اقتصادی وارد شده به مردم به خصوص محرومین، کارمندان، کارگران و کشاورزان تماما ناشی از تصمیمات اقتصادی دولت است.
این نماینده مجلس دهم عنوان کرد: این اقدامات اشتباه باعث ایجاد شرایط غبار آلود و مسموم در فضای اقتصادی کشور شده است تا افراد رانت خوار و فرصت طلب از اشتباهات مهلک تیم اقتصادی جهت غارت اموال و داراییهای مردم استفاده کند به طوری که افراد خاص یک شبه به ثروت نجومی دست پیدا میکند، اما میلیونها نفر ازآحاد مردم ایران به خاک سیاه نشسته اند.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس دهم افزود: جناب آقای کرباسیان، بی ثباتی در سیاستهای مالی و پولی شما و تیم اقتصادی دولت موجب شده شاخص درجه اعتبار بانک مرکزی کاهش بی سابقه و تاریخی داشته باشد که علاوه بر ایجاد بیاعتمادی موجب عدم اطمینان مردم و بنگاههای اقتصادی شده است.
پاپی زاده در موافقت با استیضاح وزیر اقتصاد گفت: چرا وزرات اقتصاد، بانک مرکزی را با تصمیم ناصحیح خود بانکهای غیردولتی به مسابقه افزایش نرخ سود ترغیب کرد که در نهایت باعث رشد بی سابقه نقدینگی به حدود هزار و ۶۰۰ هزار میلیارد تومان رسید و سونامی نقدینگی حوزه مختلف اقتصاد را یکی پس از دیگری نابود کرد.
وی خطاب به وزیر ادامه داد: انحراف مسیر توسعه کشور از اقتصاد تولید محور به اقتصاد رانت محور، تضعیف بخش خصوصی مولد، غیر مردمی شدن اقتصاد و تشدید رکورد، کاهش سطح درآمد و معشیت مردم به خصوص جامعه زحمت کش کارگران، کشاورزان و معلمان، کاهش بی سابقه ارزش پول ملی و تسلط به چیرگی سه ضلعی اقتصادی نامولد سفته بازی، دلالی، ربا خواری بر اقتصاد ایران حاصل وزارت جنابعالی است.
این نماینده مجلس عنوان کرد: نه تنها رویکرد علمی در تصمیمات دولت وجود ندارد، بلکه پایداری و هماهنگی سیاستهای اقتصادی در دولت از جمله در وزارت اقتصاد وجود ندارد، متاسفانه دولت از همان ابتدا نیز به توصیههای مکرر متخصصان کارشناسان اقتصادی کشور بی توجه بود، همه میدانیم برآیند سیاستهای وزارت اقتصاد در مسیر اولویتهای کشور نیست، عملکرد اقتصادی دولت در جهت بهبود معشیت و رفاه و محرومان و گسترش فعالیت و فرصتهای شغلی نیست.
پاپی زاده بیان داشت: متاسفانه در دوران وزارت کرباسیان، برای اجرایی شدن مهمترین دغدغه مقام معظم رهبری مبنی بر بهبود وضعیت معشیت مردم و رفع بیکاری با تکیه بر توان و ظرفیت داخلی در قالب سیاستهای اقتصاد مقاومتی هیچ اقدام عملی صورت نگرفت، وزیر اقتصاد مردم انتظار داشتند در جهت امنیت اقتصادی و دفاع از حقوق مردم و برخورد قاطع با اخلال گران اقتصادی و بازگشت ثروتهای نجومی نامشروع ناشی از نوسانات ارز، سکه و واردات به نفع مردم و قشر کم درآمد جامعه گام بردارید، ولی متاسفانه تیم اقتصادی دولت اسناد مالی و بازرگانی خرید و فروش واردات کالا، خودروهای خارجی و نهادهای کشاورزی که به ارز دولتی دست یافته بودند را در اختیار دستگاه قضایی نداده است که بزرگترین مانع با متخلفین و احقاق حق مردم و شفافیت اقتصادی است.
وی گفت: آقای وزیر شما عضو شورای اقتصاد کشور هستید، ظلمی که این شورا به بخش کشاورزی زد هیچ کس نزد، چرا شورای اقتصاد برخلاف قانون از افزایش قیمت تضمینی گندم کشاورزان جلوگیری کرد در حالی که قیمتهای خودروهای بی کیفیت داخلی که قاتل جان مردم شده اند به راحتی افزایش میدهید، امروز مردم ناچارند خودروی بی کیفیت پراید را به قیمت ۳۵ میلیون تومان خریداری کنند، آیا این بی عدالتی نیست؟
عضو کیسیون کشاورزی مجلس تاکید کرد: چرا صدای کشاورزان زحمت کش که ستون فقرات اقتصاد مقاومتی کشور هستند را نمیشنوید در حالی که ندای گوش خراش لابی خودروسازان بی کیفیت را به سرعت اجابت میکنید، آقای کرباسیان در حالی که در چند ماه گذشته قیمت مسکن بیش از ۴۰ درصدافزایش داشته، خودرو تا ۳۰۰ درصد و مواد غذایی تا ۱۰۰ افزایش قیمت داشته است چگونه است که نرخ تورم کشور را ۸.۷ درصد اعلام میکنید صداقت شما و تیم اقتصادی دولت در مقابل مردم کجاست؟
وی ادامه داد: در بحث جذب سرمایه گذاری خارجی بر خلاف وعدههای داده شده اتفاقات تحقیرکنندهای برای ملت ایران افتاد، به دلیل قراردادهای غیر اصولی و یک طرفه و عدم دریافت تضامنی لازم از کشورهای خارجی در روزهای اخیر متاسفانه شاهد خروج یک طرفه آنها از کشورو به سخره گرفتن دولت و قوانین کشور توسط کشورهای خارجی بوده ایم
این نماینده مجلس خطاب به وزیر گفت: آقای وزیر چرا دردوران جنابعالی شفافیت اقتصادی و کسب وکارهای ارزی و ریالی و مبارزه فراگیر با فساد و رانت خواری صورت نگرفت، فقط در یک فقره قاچاق از کمرگ بیش از هزار کانتینر ظروف شیشهای قاچاق شده است چرا شما با به کارگیری افراد دو تابعیت که خانواده آنها در خارج از کشور به سر میبرند اعتراض نکرده اید، مگر در جنگ قتصادی نیستیم؟ چرا افرادی که تابعیت آمریکا، کانادا و اروپا دارند و دل در گرو تامین منافع کشورهای مذکور را دارند به عنوان فرماندهان اقتصادی کشور منسوب کرده اید؟ چرا با بی تدبیری تمام حدود ۲۰ میلیاد دلار ارز و حدود ۶۰ تن طلای کشور به حراج گذاشته شد؟ مسئول حراست از ذخایر کشور چه کسی است؟
پاپی زاده در ادامه موافقت خود را استیضاح کرباسیان عنوان کرد: کدام یک از ۲۰ پروژه اقتصادی بزرگ شما که به مجلس وعده دادید عملیاتی شد؟ سرنوشت قانون بهبود کسب و کار چه شد؟ احیا و اصلاح نظام بانکی کشور چه شد؟ اصلاح صندوق بازنشستگی کشور به کجا رسید؟ وعده اقتصاد در اتاق شیشهای به کجا رسید؟ و سرنوشت مدیریت بدهیهای دولت چه شد؟
وی بیان داشت: هرکجای دنیا این تورم افسارگسیخته و زلزله اقتصادی رخ میداد مدیران اقتصادی آن قبول مسئولیت میکردند و استعفا میدادند، اما ظاهرا فرهنگ پذیرش مسئولیت و عذرخواهی از مردم در مسئولان کشور وجود ندارد.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس گفت: همکاران هزینه سنگین ویرانی اقتصادی ایران و خسارت مردم مظلوم ناشی از تصمیمات و راهبردهای ناصحیح و نادرست اقتصادی دولت است، مردم انتظار دارند مجلس با استفاده از ابزار نظارتی و وظیفه شرعی و قانونی خود در جهت اصلاح امور و معشیت مردم عمل و امروز بر تصمیم عادلانه خود فضا برای اصلاح تیم اقتصادی دولت فراهم کند.
در ایران اتاق اقتصادی مقابله با تحریم چه میکند؟
شادمهر کاظم زاده در موافقت با استیضاح مسعود کرباسیان وزیر امور اقتصاد و دارایی گفت: کشور در معرض جنگ اقتصادی تمام عیار قرار گرفته و آمریکاییها در اتاق جنگشان علیه جمهوری اسلامی نقشه طراحی میکنند و در سالروز کودتای ننگین ۲۸ مرداد، ستاد اقدام تحریم تشکیل میشود و در روز استکبار، روز تحریم کامل مطرح میشود. اما در مقابل اتاق جنگ اقتصادی آمریکایی ها، در ایران اتاق اقتصادی مقابله با تحریم چه میکند؟
نماینده مردم دهلران، آبدانان و بدره در مجلس شورای اسلامی افزود: تاکنون پاتک اقتصادی علیه اقدامات آمریکا چه بوده است؟ متاسفانه ۶۰ تن از ذخایر طلای کشور در قالب پیش فروش سکه فروخته شد، سوال این است که ذخایر ارزی کشور به چه صورتی به این وضعیت دچار شده است؟ کاهش دستوری نرخ سود بانکی و افزایش نقدینگی باعث شده تبعاتی به همراه داشته باشد که مردم تبعات آن را با گوشت و خون حس کنند.
وی ادامه داد: اتاق جنگ اقتصادی کابینه نیازمند افراد متخصص و باهوش است. کاهش قدرت مردم، کوچک شدن سفره مردم و افزایش فقر میتواند آسیبهای اعتقادی به همراه داشته باشد. امام موسی کاظم (ع) میفرماید که به حاکمان سفارش میکنیم که مردم را فقیر نسازند، زیرا نتیجه آن به کفر میانجامد.
کاظم زاده ادامه داد: آقای کرباسیان در زمانی که متولی وزارت اقتصاد شدند، برنامههای خوبی را اعلام کردند و نمایندگان به برنامههای کرباسیان رأی اعتماد دادند، اما در یک سال گذشته وی چه اقدامی انجام داده است؟ بازار ارز آرامش ندارد، آیا آرامش اقتصادی که در برنامههای وی بیان میشد، همین وضعیت کنونی است؟ بنده زبان دولت نیستم، که دلار را به صورت دستوری تعیین قیمت کنم.
وی تصریح کرد: بانک مرکزی باید عملکرد مستقلی داشته باشد، اینکه وزیر اقتصاد اعلام کرده است من کارهای نیستم! و بانک مرکزی نرخ ارز را تعیین میکند! صحیح نیست، چرا که این وزارتخانه مسئول تنظیم سیاستهای اقتصادی و مالی کشور است و باید وزیر اقتصاد به مانند نخ تسبیح در تیم اقتصادی انسجام ایجاد کند.
نماینده مردم دهلران در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از حجم بالای نقدینگی سرگردان در کشور گفت: سرمایه گذاران به دنبال فضای امن برای سرمایه گذاری هستند، حال از وزیر اقتصاد سوال میکنم برای هدایت نقدینگیها چه اقدامی انجام داده است.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی افزود: نوسانات ارزی کشور در حالی اتفاق میافتد که ایران از ظرفیتها و امکانات اقتصادی خوبی برخوردار است و این التهابات قابل توجیه نیست، عدم رعایت شایسته سالاری و عمل نکردن به سیاستهای اقتصاد مقاومتی و عدم استفاده از نخبگان باعث التهابات شده است.
وی گفت: اینکه مطرح میشود هزینه تغییرات در مدیریت اقتصادی از جیب مجلس پرداخت میشود، به فرض صحت موضوع مذکور باید گفت که برای مردم باید هر هزینهای پرداخت شود. اینکه گفته میشود کرباسیان تصمیم ساز اقتصادی نیست، به فرض صحت موضوع مذکور باید گفت که ما وزیر بی اختیار نمیخواهیم، آیا حفظ منصب تا این اندازه ارزش دارد؟
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی افزود: مجلس از استیضاح به عنوان آخرین اهرم نظارتی استفاده میکند و نباید فراموش کرد نمایندگان در دو مرحله تقاضای تغییرات در تیم اقتصادی دولت را با امضای بیش از ۱۸۰ امضای نمایندگان به رئیس جمهور تقدیم کردند و تذکرات زیادی را در این رابطه در مجلس بیان کردند، اما آیا اتفاقی افتاد؟
کاظم زاده خطاب به وزیر اقتصاد ادامه داد: پرواضح است که حال اقتصاد کشور خوب نیست و در تب میسوزد، به طور مثال یکی از همکاران نماینده به بنده گفت که دیروز یک شخص به دفترش مراجعه کرده و تقاضای ۵ هزار تومان بابت هزینه شام شب داشته است! چرا جوانان کشور در شرایط اقتصادی موجود برای دریافت یک وام کم بهره باید مجبور باشند، دو سال دوندگی داشته باشند؟ چرا در شرایط مذکور وزیر اقتصاد اعلام میکند مشکل اقتصادی در کشور وجود ندارد؟
نقدینگی از ابتدای دولت یازدهم تا پایان سال ۹۵ حدود ۳.۵ برابر شد
حسن نوروزی در موافقت با استیضاح مسعود کرباسیان ضمن تبریک هفته دولت و اعیاد ماه ذیحجه، گفت: در ماده ۳ برنامه ششم توسعه مواردی که وزارت اقتصاد باید به منظور دستیابی به رشد اقتصادی متوسط سالانه ۸ درصد و ضریب جینی ۳۴ صدم درصد در سال پایانی برنامه اهداف کمی، کلان و بخشهای اقتصادی به آن عمل کند، آمده است.
سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی افزود: تولید ناخالص داخلی ۸ درصد، تولید سرانه ۶.۷ درصد، بهره وری کل عوامل تولید ۲.۸ درصد، تشکیل سرمایه ثابت ناخالص ۳۱.۴ درصد در متوسط سالانه، هزینههای مصرفی ۵ درصد، صادرات غیرنفتی، کالا و خدمات بدون میعانات گازی ۳۱.۷ درصد، واردات کل ۱۶.۹ درصد، نقدینگی ۷ دهم درصد، نرخ تورم در متوسط برنامه ۸.۸ درصد و نرخ بیکاری در متوسط برنامه ۱۰.۲ درصد لحاظ شده است.
وی خطاب به کرباسیان ادامه داد: آیا این برنامه که دو سال از تصویب آن میگذرد اجرایی شده است، اگر انجام شده دقیقا اعلام شود که متوسط رشد سالانه چه بوده و وزارت اقتصاد در این باره چه کرده است.
نماینده مردم رباط کریم و بهارستان در مجلس شورای اسلامی با طرح سوالی از کرباسیان با بیان اینکه مقدار نقدینگی در برابر تولید ناخالص داخلی، کالا و خدمات چه میزان است، یادآور شد: از ابتدای دولت یازدهم نقدینگی ۳۵۰ هزار میلیارد تومان بود که در سال ۱۳۹۵، هزار و ۵۰۰ هزار میلیارد تومان یعنی ۳.۵ برابر شد و در پایان سال ۹۶، هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان یعنی نقدینگی ۴ برابر از تولید ناخالص بیشتر است.
وی با بیان اینکه در کشورهای پیشرفته تولید و خدمات آنها ۲.۵ برابر نقدینگی است، افزود: در کشورهای در حال توسعه این آمار یک و نیم برابر است که اگر کشوری نقدینگی و تولید و خدمات به مرز یک برسد یعنی یک برابر شود یعنی این کشور ورشکسته شده است.
نوروزی با تاکید بر اینکه در حال حاضر آمار نقدینگی ۴.۵ برابر تولید و خدمات است، ادامه داد: به این ترتیب یعنی جیب مردم خالی شده است و سرمایه مردم ۴.۵ برابر افت کرده است یعنی ۱۰۰ هزار تومان ۲۵ هزار تومان شده است.
وی اظهار داشت: زمانی که چنین اتفاقی رخ میدهد سرمایه سرگردان شده و به سمت بازار دلار، طلا و مسکن روا نمیشود و تورم را رقم میزند.
این نماینده مردم در مجلس دهم خطاب به کرباسیان افزود: وزیر امور اقتصادی و دارایی توضیح دهد که نسبت به مهار تورم، ایجاد تولید و خدمات در برابر تورم چه اقدامی انجام داده است.
وی با بیان اینکه در ماده ۲۱ برنامه ششم توسعه دولت موظف شده در جهت توسعه فعالیتهای صنعت بیمه و بهبود محیط کسب وکار و گسترش بخش غیردولتی اقدامات لازم را انجام دهد، ادامه داد: در این قانون آمده که براساس قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی سهام دولت در شرکتهای بیمه در دو سال نخست اجرای برنامه از طریق عرضه سهام در بازار سرمایه و سازمان خصوصی سازی به بخش غیردولتی واگذار شود.
نوروزی با تاکید بر اینکه براساس گزارش کمیسیون ویژه تولید ملی ۲۰ درصد قانون فوق الذکر اجرا شده است، تصریح کرد: این در حالی است که دفتر پایش و بهبود محیط کسب و کار در معاونت اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارایی است.
وی خطاب به کرباسیان افزود: وزیر اقتصاد نسبت به بهبود محیط کسب و کار، واگذار کردن بنگاههای دولتی چه اقدامی انجام داده است.
این نماینده مردم در مجلس دهم با بیان اینکه مهمترین مشکل مبارزه با قاچاق عدم تمکین گمرک به قانون تبادل اطلاعات صحیح به سایر دستگاهها است، ادامه داد: وزیر اقتصاد پیش از این مسئول گمرک کشور بود که اگر ۱۰ میلیارد دلار کالای قاچاق وارد کشور شود ۳۰ میلیارد دلار به تولید ضربه میزند که مشکل قاچاق و گمرک این است که براساس ماده ۶ قانون مبارزه با قاچاق تمامی دستگاهها باید از طریق سامانه جامع تبادل اطلاعات انجام دهند.
وی با اشاره به اینکه از ۵ سال گذشته مجوزها از ۲۳ دستگاه به جز گمرک استعلام میشد، یادآور شد: برای هر گمرک سامانه جداگانهای وجود دارد که سه ماه قبل که نیروی انتظامی یک محموله قاچاق هزار خودرو را کشف و رسانهای کرد عنوان کردند که اشتباه صورت گرفته و اطلاعات با تاخیر آمده است.
نوروزی با بیان اینکه وزارت امور اقتصادی و دارایی نپذیرفت که سامانه خود را با سامانه سایر دستگاهها یکی کند، افزود: در گزارشهای قاچاق خودرو تناقضات عجیبی وجود دارد و این رویه غلط ادامه دارد که براساس اطلاعات واصله ۷۰ درصد قاچاق کشور از مبادی رسمی وارد میشود که وزیر اقتصاد مسئول آن است.
وی تاکید کرد: عدم همکاری گمرک در تبادل اطلاعات، موازی کاری گمرک در راه اندازی سامانه شناسه کالا، عدم ارائه اطلاعات کالاهای گمرکی به سازمان راهداری، تاخیر بسیار بالای عملیاتی و بر خط کردن سامانه جامع گمرک از دیگر ایرادات گمرک است.
سخنگوی هیئت رئیسه کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: در سه ماه نخست سال جاری ۶ هزار میلیارد تومان به مسافران خارجی ارز پرداخت شده است، اما مشخص نیست که چه میزان به تولیدکنندگان ارز پرداخت شده است.
آقای کرباسیان چه نمره ای به خودتان میدهید؟
صدیف بدری در موافقت با استیضاح وزیر اقتصاد و امور دارایی، اظهار داشت: یکی از مهمترین وظایف آقای کرباسیان به عنوان وزیر اقتصاد و امور دارایی تنظیم سیاستهای اقتصادی و مالی کشور و ایجاد هماهنگی در اجرای آنها است، با توجه به سیاستهای ضد و نقیض و عملکرد نامطلوب دولت در قبال بحرانهای اقتصادی و ارزی پیش آمده در ماههای اخیر شما چه نمرهای به خود در این زمینه میدهید.
نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه آیا جز این است که سیاستهای مختلف اعمالی از سوی دولت که شما تنظیم کننده سیاستهای اقتصادی آن هستید، نه تنها کمکی به حل مشکلات اقتصادی و مالی در ماههای اخیر نکرد بلکه با تشدید مسئله و افزایش دامنه بحران اعتماد عمومی جامعه را خدشه دار کرد، گفت: تغییر و تحولات نامتعارف اقتصادی و نوسانات شدید و افسارگسیخته قیمتی به ویژه در بخش ارز، طلا و سکه ثبات اقتصاد کشور را به صورت جدی تهدید میکند و عملکرد نامطلوب شما در این وزارتخانه بر دامنه تهدیدات افزوده است.
سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه واضح است بخش عمده مشکلات فعلی ناشی از مشکلات مدیریت بوده و تیم اقتصادی دولت که شما نیز جزو افرادی هستید که بر صدر آن تکیه زدند به دلیل ناهماهنگی و عدم عمل به وظایف قانونی مقصر است، ادامه داد: ایجاد شفافیت همه جانبه اقتصادی در اتاق شیشهای از برنامههای اعلامی شما برای تصدی وزارت اقتصاد بود که همکاران من در مجلس به برنامههای شما رأی اعتماد دادند.
وی افزود: روند ثبت سفارش گسترده محصولات وارداتی اغلب غیرضروری و با ارز دولتی و چندین برابر سالهای گذشته که کشور شرایط عادی خود را داشت چندین میلیارد دلار دولتی اختصاص داده شد به واردات که همچنان گزارش شفافی در خصوص آن ارائه نشده در کدامین گوشه اتاق شیشهای شما پنهان شده که مردم و نمایندگان از مشاهده آن عاجز هستند.
بدری با تاکید بر اینکه در شرایطی که افق پیش رو وضعیت سخت تری را از لحاظ تامین ارز نشان میدهد، تیم اقتصادی دولت با مدیریت نسنجیده ارز موجود را به جای استفاده حساب شده و دقیق در بخش تولید و تامین کالاهای اساسی مردم به واردات گوشی آیفون و خودروهای لوکس اختصاص داده است، عنوان کرد: دولت به جای عذرخواهی، جبران مافات و برگرداندن پول بیت المال از چنگال رانت خواران و سودجویان به صورت کاملا منفعلانه خواستار فروش این محصولات لوکس با ارز ۴۲۰۰ تومانی است که همانند سایر توصیههای دولتی هیچ نتیجهای نداشته است.
سخنگوی کمیسیون عمران مجلس با بیان اینکه آقای کرباسیان شما کجای این معادلات تاسف برانگیز قرار دارید، اگر توان مدیریت فضا را نداشتید بهتر بود با مشاهده این همه سوء مدیریت و تعرض به حقوق مردم شخصا استعفا میدادید، تصریح کرد: اکنون که توان مدیریت فضای اقتصادی کشور را ندارید و در مقابل سوء مدیریتهای رخ داده عافیت طلبی را پیشه کرده اید مجلس به نمایندگی از ملت ایران شما را استیضاح میکند تا بلکه افقی امیدوارکنندهتر برای اقتصاد کشور ترسیم شود.
وی با اشاره به اینکه یکی دیگر از مهمترین برنامههایی که شما برای رأی اعتماد ارائه کردید نقش آفرینی و تقویت ثبات ارزش پول ملی کشور بود، شما به عنوان یکی از مسئولین حوزه اقتصاد چه برآوردی از ارزش پول ملی در ماههای اخیر دارید، ادامه داد: اگر قضاوت کنید و به جای فرافکنی با واقعیات ملموس جامعه مواجه شوید اقرار میکنید پول ملی کشور در ماههای اخیر به میزان قابل توجهی ارزش خود را از دست داده و ظاهرا برنامههای شما در حفظ و تقویت ثبات ارزش پول کشور نه تنها به ثمر ننشسته بلکه تاثیر سوء خود را بر این حوزه گذاشته است.
نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه اگر اکنون از قطار اقتصاد کشور پیاده نشوید بعید نیست پول ملی به سیر نزولی ارزش خود ادامه دهد، عنوان کرد: افت ارزش پول ملی بیشترین فشار را به دهکهای پایینی جامعه وارد میکند، افسوس که در شرایط فعلی طبقه متوسط جامعه نیز با کاهش قدرت خرید و فشارهای بی سابقه روبه رو است.
وی با اشاره به اینکه سوء مدیریت در مجموعه تحت نظر شما بخش تولید را در وضعیت وخیمی قرار داده است، اضافه کرد: عدم تامین ارز برای مواد اولیه واحدهای تولیدی و ترخیص تجهیزات از گمرک، کارگاههای تولیدی کشور را در آستانه ورشکستگی قرار داده است، ایجاد سامانه نیما از همان ابتدا ناکارآمدی خود را نشان داد چرا که تولیدکنندگان را با مشکل مواجه کرد که در افزایش افسارگسیخته قیمت کالاها از یک سو و کمبود برخی از کالاها از سوی دیگر مشهود است.
سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در پایان با بیان اینکه طبیعی است در وضعیت موجود علاوه بر مشکلات ناشی از نرخ تورم و گران شدن کالاهای مصرفی روند صادرات کشور نیز با اختلالات جدی مواجه شده است، اظهار داشت: با توجه به موارد ذکر شده و وضعیت نامناسب معیشتی مردم، گرانیهای اخیر، سوءمدیریت در اختصاص ارز دولتی، مشکلات روبه گسترش بخش تولیدی و کاهش شدید ارزش پول ملی از نمایندگان درخواست میکنم که به استیضاح آقای کرباسیان رأی مثبت دهند تا شاید از ادامه روند نابسامان موجود جلوگیری و تغییرات اساسی در مدیریت اقتصاد کشور حاصل شود.
برنامههای وزارت اقتصاد ثروتمندان را غنیتر و افراد مستضعف را ضعیفتر کرد
سیدقاسم جاسمی در موافقت با استیضاح مسعود کرباسیان وزیر امور اقتصاد و دارایی گفت: زمانی که ترامپ از برجام خارج شد و تصمیماتی جدید در ایالات متحده آمریکا اتخاذ کرد، جنگ اقتصادی علیه ایران از مهمترین تصمیمات وی بود لذا ما بر اساس مقتضیات و برنامهها باید خود را برای جنگ تمام عیار علیه دشمن آماده کنیم.
نماینده مردم کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: خون مردم را در شیشه کردید لذا هماکنون زمان مقابله با آمریکا است. در جنگ اقتصادی که در رأس آن وزیر اقتصاد قرار گرفته باید طوری خود را آماده کنیم که خسارات کمتر شود. در مدت اخیر با شرایط و جمعیت ۸۰ میلیونی خسارات جبران ناپذیری به مردم عزیز ایرانی اسلامی وارد شده است.
وی افزود: آقای کرباسیان با اقداماتی که شما انجام دادید و کارهای در دستور وزارت اقتصاد، ثروتمندان غنیتر و افراد مستضعف ضعیفتر شدند، وضعیت معیشت مردم هم سخت و دشوار و نگران کننده است. با حضور در حوزههای انتخابیه متوجه شدیم که افراد متوسط به بالا هم نگران وضعیت کنونی بوده و در رنج هستند.
جاسمی با بیان اینکه سفرههای مردم روز به روز خالیتر میشود، گفت: شما بر اساس شعار تدبیر و امید، امید مردم را ناامید کردید و زمینه ناامیدی را هم در کشور بسط دادید. این گناه نابخشودنی است، زیرا از خطر قرمزها عبور کردید.
وی یادآور شد: شمادر یک سالی که در مُسند وزارت اقتصاد و دارایی قرار گرفتید، منبابع و دارایی که در طول ۴۰ سال انقلاب و در دولت یازدهم به دست آمده بود را به تاراج دادید و پول ایران را بعد از ونزوئلا بیارزشترین پول بین کشورها تبدیل کردید.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی، با ااشره به آمار نرخ تورم ۲۰ درصدی اعلام شده، گفت: بر اساس آمارهای واقعی نرخ تورم بیش از ۲۰۰ درصد است، اقتصاد در مناطق زلزلهزده وضعیت اسفبار مردم را نگران کنندهتر کرده است، امروز نیز زلزله ۶.۱ دهم ریشتر در کرمانشاه زلزله آمده، اما منابعی که شما در اختیار مردم گذاشتید حتی هزینه میل گرد و سیمان آنها برای ساخت خانههایشان را نمیدهد.
جاسمی معتقد است: دولت هر روز فربهتر و بزرگتر شده، اما جیب مردم خالیتر از روز گذشته است. حال آنکه حضرت امام خمینی (ره) فرمودند: یک تار موی وخ نشینان به کاخ نشینان ارجح است.
وی افزود: از زمانی که شما در مُسند وزارت اقتصاد و دارایی قرار گرفتید، میزان فساد در گمرکات به ویژه در گمرکات غرب کشور افزایش یافته است، متاسفانه افرادی در گمرک غرب کشور قرار گرفتند که در زمان جنگ تحمیلی یک تیر هم شلیک نکردند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: یکی از مشکلات دیگر در واگذاری بخشهای دولتی به خصوصی است که هماکنون با شرایط پیش آمده، بزرگترین ظلمها در حال رخ دادن است.
کرباسیان تنها دوبار در جلسات شورای پول و اعتبار حضور پیدا کرده است
علی ساری در موافقت با استیضاح مسعود کرباسیان وزیر امور اقتصاد و دارایی، اظهار داشت: آقای کرباسیان شما به عنوان کارگزار نظام و دولت موظف بودید که اقتصاد را به گونهای اداره کنید تا کشور با یک توئیت و تهدید دچار مشکل نشود یا در صورت وقوع بحران تصمیمی نصف و نیمه را برای کنترل اتخاذ میکردید، کرباسیان تنها دوبار در جلسات شورای پول و اعتبار حضور پیدا کرده است و اساسا به دلیل عدم تسلط به اظهار نظر در خصوص مسائل مطرح شده تخصصی در این جلسات، غایب بوده آیا این شخص شایسته وزارت است؟.
نماینده مردم اهواز و باوی در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: وزیر اقتصاد یک روز پس از اعلام وصول استیضاح خود متنی را منتشر کرده و گفت: در مجلس پیرامون مبارزه با فساد و دستاوردهایش حرف میزند، کرباسیان در آن متن گفته من واگذاریهای متعدد را انجام دادهام که همه آنها در بخش خصوصی باقی بود، وی به خوبی میداند که بزرگترین واگذاری دوران تصدی ایشان، فروختن بیمه البرز بود، آیا واقعا این بیمه به بخش خصوصی واقعی واگذار شد؟ وقتی در آن ماجرا موج مخالفت را دیدید، چرا نام خریدار را اعلام نکرده و در آخر نیز مشخص نشد که چگونه سر و ته ماجرا را به هم آوردهاید.
فروش اموال بانکها شق القمر نیست
وی افزود: آقای کرباسیان در همان دستاوردهای چند خطی گفته است که ۶ هزار میلیارد تومان از اموال مازاد بانکها را فروخته است، آیا در وضعیتی که بازار ملک نزدیک به ۵۰ درصد افزایش قیمت داشته و از آن طرف نیز قیمت پایه اموال بانکها چند ده درصد کاهش داشته، آیا فروش این اموال شق القمر است؟.
ساری ادامه داد: آقای کرباسیانای کاش میگفتید شبکه بانکهای دولتی به ویژه بانک ملی به ریاست آقای حسین زاده چه میزان اموال مازاد دارند و شما در آن بازار داغ با ارزان فروشی چه نسبتی از اموال مازاد را فروختهاید؟ اگر شما واقعا مصلح نظام بانکی هستید، املاک مازاد بانکها فقط بخش کوچکی از اموال آن است، توضیح دهید با ۱۳۵ هزار میلیارد تومان مطالبات معوق چه کردهاید؟ آیا خبر دارید که زیان انتظاری بانکها از رقم نجومی ۵۰۰ هزار میلیارد تومان فراتر رفته است و به زعم برخی به ۷۰۰ میلیارد تومان رسیده است، کدام سیاست را برای آن جرا کردهاید؟.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفت: آیا میدانید که نسبت زیان انتظاری شبکه بانکی به تولید ناخالص داخلی از ۵۰ درصد بالاتر رفته است؟ آقای کرباسیان البته که من شما را انسان متشخصی میدانم و مطمئن هستم که درکی از این شاخصها ندارید، قطعا خودتان استعفا میداید بهتر بود.
وی افزود: تمام مشکلات ارزی و بانکی را به گردن بانک مرکزی انداخته و وقتی که دیدید افکار عمومی به درستی نسبت به رئیس بانک مرکزی گارد گرفتهاند، به جای کار اساسی سعی کردید، در حاشیه امن قرار بگیرید. آقای سیف به درستی و به حق برکنار شد و شما نیز باید برکنار شوید، زیرا مجلس در این شرایط بر نمیتابید که افرادی بر مسند تصمیم گیری کشور بنشینند که آسیبهای بزرگی را به اقتصاد کشور بزنند.
ساری اظهار داشت: حتما در جریان هستید که ۱۱ شهریورماه، دقیقا ۷ روز دیگر سررسید سپردههای بلند مدت ۱۵ درصدی است، میدانید حجم نقدینگی به هزار و ۵۰۰ و ۳۰ هزار میلیارد تومان رسیده است و به طرز شفگت انگیزی برای اولین بار از تولید ناخالص ملی پیشی گرفته است.
وی گفت: وزیر اقتصاد از مبارزه با فساد میگوید، ولی نمیگوید با کدام فساد مبارزه میکند یا باید مبارزه کند، آقای وزیر شما از کدام لایحه اقتصادی دفاع کردهاید، آیا از لایحه FATF دفاع کردهاید، وزیر اقتصاد مدام از لایحه بودجه سال ۹۷ گلایه دارد، ولی نمیگوید که ایشان در جلسات هیئت دولت چه مواضعی را اتخاذ کرده است.
نماینده مردم اهواز و باوی در مجلس شورای اسلامی افزود: آقای کرباسیان در خصوص دلار ۴۲۰۰ تومانی مصاحبه کرده و گفتهاید این دلارها فراوان است، لطفا به عنوان وزیر اقتصاد به مجلس توضیح دهید که این دلار برای چه کسانی موجود میباشد؟ لازم است دوباره اضافه کنم که در همین ماجرای ارزی چندصد هزار نفر را به خاک سیاه را نشاندهاید، نرخ تورم را دو رقمی کرده و چوب حراج به منابع ذخایر دلاری و طلای کشور زدهاید. ۳۸ میلیارد دلار را بدون ذرهای تاثیر به بازار تزریق کردید و بعدا یادتان آمده که از وارد کننده ما به التفاوت بگیرید.
نظاره گر بودن تیم اقتصادی دولت در شرایط کنونی سوال برانگیز است
سلام امینی در موافقت با استیضاح مسعود کرباسیان وزیر امور اقتصاد و دارایی، گفت: شرایط نامطلوب اقتصادی موجب شد تا نمایندگان وادار به طرح استیضاح وزیر امور اقتصاد و دارایی شوند.
نماینده مردم ایلام، ایوان و چرداول در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه استیضاح کنندگان امروز، در واقع همان رای دهندگان سال گذشته به آقای کرباسیان هستند، اظهار کرد: خوب میدانیم که وزارت امور اقتصاد و دارایی تنها مسبب شرایط کنونی نیست، اما نظاره گر بودن تیم اقتصادی دولت، خصوصا وزارتخانه مذکور و شخص کرباسچیان برایمان سوال برانگیز است.
وی با اشاره به اینکه آثار شوم شرایط بد اقتصادی امروز بر کسی پوشیده نیست، ادامه داد: همه آحاد جامعه خصوصا اشخاص آسیب پذیر و طبقات مختلف اجتماعی بیشتر از همه گرانی را حس میکنند.
این نماینده مردم در مجلس دهم افزود: دایره فقر و محرومیت در یکسال گذشته خصوصا در ماههای اخیر گستردهتر شده و بجای اینکه طبقات پایین و دهکهای زیرین به دهکهای بالا ارتقاء یابند، متاسفانه این روند بالعکس شده و دهکهای متوسط سقوط به سمت دهکها و لایههای پایین جامعه دارند.
امینی گفت: در واقع میتوان اذعان کرد ضریب جینی به واحد کامل نزدیکتر میشود و قیمت اجناس و کالاهای مورد نیاز جامعه حداقل دوبرابر و واقعا تا سه برابر افزایش یافته است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه جامعه تورم ۱۰۰ الی ۲۰۰ درصدی را تجربه میکند، تصریح کرد: در مقابل درآمد جامعه رشد آنچنانی نداشته و به عنوان شاخص میتوان به افزایش حقوق کارکندان دولت در همان حد ۱۰ الی ۱۲ درصدی اشاره کرد.
نماینده مردم ایلام، ایوان و چرداول در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: در این اوضاع و احوال فقط درصد کمی بهرهمند شدند و یک شبه راه هزاران ساله را طی کرده اند، اما درصد بالایی از جمعیت جامعه که به نان و پنیر قانع بودند متاسفانه قوت لایموتشان را به خطر افتاده میبینند.
وی با اشاره به اینکه خیلی از خانوادهها در حال از هم پاشیدگی است و سکههای مهریه امروزه آب و تاب بیشتری پیدا کرده و پروندههای قضایی زیادی در حال شکل گیری است، ادامه داد: خرید مسکن به ویژه برای جوانان به رویا تبدیل شده و دارایی مردم به میزان سقوط ریال در برابر ارزهای خارجی و مسکوکات طلا و نقره تبدیل در جیبشان سقوط کرده است. به عبارتی اگر هزار تومان در جیبشان داشتند ارزش آن به کمتر از نصف رسیده است.
این نماینده مردم در مجلس دهم با اشاره به اینکه مشکل خیلی از سپرده گذاران همچنان لاینحل باقی مانده است، افزود: بر اساس سخنان رهبر انقلاب مالیات در کشور از ضعفا، کارمندان، کارگران و تازه کاران گرفته میشود، اما سرمایه گذاران کلان از نظر پرداخت مالیات در بیشتر موارد در مصونیت کامل هستند.
امینی با اشاره به اینکه جامعه در مسیر دو قطبی شدن فقیر فقیرتر و غنی غنیتر قرار گرفته است، گفت: مردم روزانه منتظر هستند هر لحظه از اختلاس و فساد اقتصادی خبر جدید دریافت کنند و این در حالیست که چه کسی پاسخگوی چنین شرایط و اوضاعی است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه موارد مذکور نتیجه سیاستهای اقتصادی است و اوضاع بغرنج اقتصادی جامعه است، تصریح کرد: بنابراین باید به استیضاح رای داده شود؛ در غیر این صورت تایید خواهیم کرد مشکلات اقتصادی وجود ندارد.
اخذ مابه التفاوت کالا با قیمت بازار ثانویه پاک کردن صورت مسأله است
مجید کیانپور در جریان رسیدگی به استیضاح مسعود کرباسیان وزیر اقتصادی و دارایی ضمن تبریک هفته دولت به عنوان موافق این استیضاح گفت: همواره حامی سیاستهای خردمندانه دولت بوده و هستیم، اما به نظر میرسد سیاستهای متفاوت و لحظهای در اقتصاد ایران سبب آشفتگی در اقتصاد و بازار شده به طوری که بخشنامههای متعدد و متفاوت بدون داشتن هدف مشخص موجب تزلزل در اقتصاد و سردرگمی مردم در کشور شده است.
نماینده مردم درود و ازنا در مجلس شورای اسلامی بر همین اساس تصریح کرد: یک روز کالا با دلار ۴۲۰۰ تومانی ثبت سفارش میشود و روز بعد میگویند موضوع منتفی است؛ یک روز صرافیها مجاز هستند و روز دیگر برای خرید و فروش ارز غیرمجاز میشوند لذا به جای اصلاح رویه با پاک کردن صورت مسأله به دنبال اخذ مابه التفاوت کالا با قیمت بازار ثانویه هستیم.
وی در ادامه با بیان اینکه در این شرایط کاهش ارزش پول ملی و از بین رفتن دارایی مردم را شاهد خواهیم بود، عنوان کرد: حجم انبوه کالا در گمرک و عدم ترخیص کالاها را داریم، اما روز به روز از ارزش پول ملی کم میشود و هیچ مسئولی در قوه مجریه پاسخگو نیستند و همه موضوع را به نفر دیگری حواله میدهند.
کیان پور ادامه داد: وزیر معتقد است که این موضوع ربطی به وزیر ندارد؛ رئیس جمهور و بانک مرکزی هم مسئولیت نمیپذیرد در حالی که تمام سیاستهای غلط بانک مرکزی ظرف سه ماه گذشته ارزش پول کشور را به بیش از یک سوم کاهش داده است.
این نماینده مردم در مجلس با ابراز تأسف از عدم اقدام برای نقدینگی افسارگسیخته کشور اظهار داشت: متأسفانه بانکها پول بدون پشتوانه خلق میکنند و سودهای ۲۳، ۲۷ و ۲۸ درصد میدهند که معنایی ندارد و باعث شده سود پولهای بانکی روزانه ۷۶۰ هزار میلیارد تومان باشد.
وی در ادامه با بیان اینکه وزیر اقتصاد میگوید روی بانک مرکزی تسلط ندارد در حالی که رئیس این بانک با پیشنهاد وی انتخاب میشود، ابراز داشت: ما معمار اقتصاد هستیم از این رو نباید بی تفاوت باشیم؛ طرح جامع مالیاتی درست اجرا نمیشود و تمام موانع موجود و گلوگاهها شناسایی و رفع نمیشود همچنین به گزارشهای دیوان محاسبات و بازرسی توجه نشده و به گمرک توجه نمیشود که قسمت زیادی از قاچاق کالا از طریق گمرک کشور است، اما با متخلفان برخورد نمیشود.
کیان پور افزود: اخلالگران اقتصادی حاصل سوءتدبیر مسئولان بی تدبیری هستند که در قوه مجریه سبب ایجاد رانت برای آنهایی شده اند که شبانه به اطلاعات دسترسی داشتند و توانستند ثبت سفارش انجام دهند؛ تمام این موارد در جهت کسب درآمد برای دولت است که باعث شده فقرا فقیرتر و اغنیا ثروتمندتر شوند.
عضو فراکسیون مستقلین مجلس ادامه داد: تا چند ماه پیش هنگام خرید مواد غذایی تاریخ تولید و انقضای اجناس را کنترل میکردیم، اما در حال حاضر قیمت کالا را هر روز کنترل میکنیم که چند درصد افزایش یافته است از این رو تورم ارقامی نیست که دولت میگوید و تورم امسال تک رقمی نیست و رقمی بیش از ۵۰ درصد را تجربه میکند.
وی اضافه کرد: آقای وزیر سری به بازار بزنید تا ببینید گزارشهایی که به شما میدهند با واقعیت یکی نیست و کالاهایی که با ارز ارتباط مستقیم دارد به شدت افزایش قیمت داشته است؛ ۳۰ میلیارد دلار خانگی، ۱۲ میلیارد دلار کالا در انبارها چه معنایی دارد که باعث شده مردم به اقتصاد کشور بی اعتماد شوند و همه میدانند فردا همه چیز گرانتر میشود از این رو هیچ چیز مهمتر از جلب اعتماد مردم به اقتصاد کشور نیست.
کیان پور در ادامه با بیان اینکه ارز صادرات پتروشیمی پیگیری نمیشود، عنوان کرد: نیمی از این ارز هنوز به سامانهها تزریق نشده و پاسخ شفافی نیز داده نمیشود، اما وزارت اقتصاد توانست سکه یک میلیون تومانی را به ۴ میلیون تومان و دلار ۳۸۰۰ تومانی را به ۱۲ هزار تومان برسانید، قیمت مسکن را حداقل ۸۰ درصد افزایش دهد و قیمت خودروی داخلی در بازار غیررسمی حداقل دو برابر شده است که جای خدا قوت به وزارت اقتصاد دارد!
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: آمار منتشر شده در خصوص تورم نه تنها درست نیست بلکه به صورت طنزگونه با واقعیات جاری جریان اقتصاد جامعه مغایرت دارد و تأکید بر مطلوب بودن وضع اقتصاد در برهه کنونی نمک پاشیدن بر زخم مردم است در حالی که هیچ تلاشی در جهت تسکین آلام مردم در حوزه اقتصادی نمیشود.
شرایط ایجاب میکند در مخالفت با استیضاح وزیر اقتصاد صحبت کنم
مسعود پزشکیان در مخالفت با استیضاح مسعود کرباسیان گفت: بنده کارشناس نبوده و ارتباطی با آقای کرباسیان ندارم، اما شرایط ایجاب میکند که در وضعیت کنونی در مخالفت با استیضاح وزیر امور اقتصاد و دارایی صحبت کنم.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: در نشست استیضاح وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی یکی از نمایندگان مطلبی را درباره خانواده بنده عنوان کرد و سپس از بیان این مطلب ابراز ناراحتی کرد که لازم است نکاتی در این باره عنوان کنم.
وی با قرائت این شعر "گر صید خدا شوی ز غم رسته شوی / ور در صفت خویش روی بسته شوی/ میدان که وجود تو حجاب ره تست/ با خود منشین که هر زمان خسته شوی" ادامه داد: بنده به عنوان یک ایرانی و شخصی که در این کشور زندگی میکند تا آنجا که توانستهام با تمام وجود برای حل مسائل کشور تلاش میکنم و از لحاظ علمی از هیچ سهمیهای استفاده نکرده و در امتحانات برد در تمام کشور نفر دوم آزمون کتبی شدهام.
از زمانی که جراح قلب شدهام از هیچ بیماری پولی دریافت نکردهام
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه از زمانی که جراح قلب شدهام از هیچ بیماری پولی دریافت نکردهام، یادآور شد: تاکنون هیچ زد و بندی با هیچ شخصی نداشتهام و زندگی خود و فرزندانم شفاف است و میتوانم در صدا و سیما و فضای مجازی کم و کیف زندگی بنده را پخش کنند تا همگان متوجه شرایط زندگی بنده شوند.
وی با تأکید بر اینکه سعی کردم با تمام وجود برای کشور و انقلاب و مردم کار کنم، افزود: تلاش کردم علم و مدرک خود را در استخدام مردم قرار دهم نه اینکه برای زد و بندهای سیاسی، جناحی و دستهای صرف کنم.
ایران در برابر بزرگترین اقتصاد دنیا ایستاده است
پزشکیان با بیان اینکه فرزندان بنده چیزی ندارند و آنچه که در اختیارشان است از سوی من به آنها واگذار شده، ادامه داد: در عرض ۳ سال که از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کنار رفتم به اندازه ۳۰ سال به حسابم پول واریز شد البته برای واریز این پول عمل جراحی انجام دادهام.
این نماینده مردم در مجلس دهم با اشاره به شعر "محتسب، مستی به ره دید و گریبانش گرفت/مست گفت:ای دوست، این پیراهن است، افسار نیست/ گفت: مستی، زان سبب افتان و خیزان میروی/ گفت: جرم راه رفتن نیست، ره هموار نیست"، اظهار داشت: ایران در برابر بزرگترین اقتصاد دنیا ایستاده است و آمریکا کشور کوچکی نبوده و بزرگترین قدرت اقتصادی جهان است.
آمریکا برنامهریزی میکند تا تمام راهها برای رشد اقتصادی ایران را ببندد
وی با بیان اینکه بزرگترین قدرت اقتصادی دنیا هم اکنون با تمام وجود به صحنه آمده و میخواهد ایران را زمینگیر کند، افزود: علاوه بر آمریکا عربستان سعودی که توسط افرادی که به سفارت این کشور در ایران تعرض کردند جری شده، میلیاردها دلار هزینه میکند تا اقتصاد ایران را زمینگیر کند و در این راستا تکلیف اسرائیل نیز روشن است.
پزشکیان ادامه داد: ایران در مقابل چنین قدرتی که با تمام قدرت برای زمینگیر کردن ما تلاش میکند ایستاده و میخواهد بگوید که وزیر اقتصاد مقصر است در حالی که آمریکا برنامهریزی و تلاش میکند تا تمام راهها برای رشد اقتصادی ایران را ببندد.
آیا کشور حال جنگی به خود گرفته است؟
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ایران هم اکنون در شرایط جنگی است، تصریح کرد: آیا کشور حال جنگی به خود گرفته است، آیا اعلام شده که ایران در حال جنگ است، خیر در حالی که زمانی که عراق دو بمب در ایران فرود آورد تمام کشور متوجه شد و حالت جنگی به خود گرفت. همه مسئولیتپذیر شده و هر تصمیمی که از ستاد جنگ اتخاذ میشد همه موظف به اطاعت بوده و کسی دیگری را محاکمه نمیکرد.
وی با بیان اینکه در شرایط کنونی هر شخصی که بخواهد وسط گود قرار بگیرد، دیگران آن را محاکمه میکنند، ادامه داد: همه در این شرایط به این فرد خرده میگیرند که چرا اینگونه فعالیت میکند، بنابراین باید یک نفر مشخص کند که چگونه باید کار شود.
پزشکیان باتاکید بر اینکه لاجرم باید ستاد جنگ در کشور تشکیل شود، اظهار داشت: به ناچار مشکلات اقتصادی، معیشتی و فرهنگی وجود دارد و یک راه بیشتر برای عبور از این بحرانها وجود ندارد که این راهکار وحدت، انسجام و پذیرش چنین مشکلی است که همه باید این مشکل را بر گردن گیرند.
وی با بیان اینکه مقصر شرایط کنونی یک یا دو نفر نیستند، افزود: نمیخواهم بگویم که آقای کرباسیان هیچ عیب و نقصی ندارد و اگر هر یک از ما در این جایگاه قرار بگیریم، با چنین مشکلاتی مواجه میشویم، بنابراین راه حل این بوده که دست به دست یکدیگر داده و اختلافات را کنار بگذاریم.
این نماینده مردم در مجلس دهم با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری دستور دادند که همه در یک ستاد که تشکیل شده، حضور یابند، ادامه داد: هر تصمیمی که توسط این ستاد اخذ شد، باید توسط همه اطاعت شود نه اینکه فردی را وسط انداخت و به آن خرده گرفته شود. البته هر شخصی میتواند نسبت به مشکلات انتقاد کند.
نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در شرایط جنگ تحمیلی حضرت امام (ره) آیت الله هاشمی رفسنجانی را قائم مقام خود در ستاد جنگ قرار داده بودند و مسئولان این ستاد از هر تصمیمی که اخذ میشد، اطاعت میکردند.
وی با بیان اینکه باید ستاد جنگ در کشور ایجاد شود و همه پشت این ستاد بایستند، افزود: همه باید دست به دست هم بدهیم و اختلافات را کنار بگذاریم.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بنده با برجام موافق بوده و هستم چرا که برجام، ترامپ، اسرائیل و عربستان سعودی را دیوانه کرده است.
وی با بیان اینکه باید دست به دست هم داده و بپذیریم که شرایط اقتصادی سختی خواهیم داشت، بیان کرد: اگر قرار است بایستیم باید ایستادن، ساده زیستن و سختی کشیدن را یاد بگیریم.
انتقاد از واردات خودروهای لوکس به کشور
پزشکیان با انتقاد از واردات خودروهای لوکس به کشور افزود: چه کسی گفته است که باید سوار چنین خودروهایی شویم، بناراین همه باید بپذیرند که ساده زندگی کنند، چرا که در حال جنگ هستیم و این جنگ اقتصادی بوده و سختتر از جنگ روبرو با دشمن است که در گذشته با آن مواجه شده بودیم.
این نماینده مردم در مجلس دهم با تاکید بر اینکه متاسفانه بر کسانی که در خط مقدم جنگ اقتصادی ایستاده اند، خرده گرفته میشود، اظهار کرد: هر کسی که در وسط جنگ قرار داشته باشد، با مشکلات مواجه میشود و غیرممکن است که با مشکلات مواجه نشود.
وی با بیان اینکه علی رغم برخی رفتارهای افراط گرایانه که دشمن را جری کرده، وضعیت اقتصاد کنونی توسط همه ما ایجاد شده است، افزود: دولت، مجلس، قوه قضائیه و سخنرانان پشت منبر همه در سیدن به شرایط کنونی مقصریم، بنابراین اگر میخواهیم مشکلات حل شود، باید دست به دست هم داده و با کمک یکدیگر مشکلات را حل کنیم.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: باید در واقع اختلافات را کنار گذاشت و ستاد جنگ اقتصادی باید ستاد جنگ اقتصادی شود واکنون که ستاد مقابله با تحریم به ریاست آقای جهانگیری تشکیل شده، زمانی که تصمیمی اتخاذ میشود، هر کسی میتواند آن را نقد کرده و جلوی آن را بگیرد.
پزشکیان با بیان اینکه مسئولان رده اول و سیاستمداران اصلی کشور، صادقانه با مردم صحبت کنند، گفت: نمیتوانیم در حال حاضر ولخرجی کنیم، باید مراقب باشیم اقشار متوسط و متوسط به پایین جامعه مشکل معیشت، مسکن و زندگی پیدا نکنند، مسئولان باید تصمیم گیری کنند، نمیتوان مصرف کرد و سپس اعلام کنیم که باید با آمریکا بجنگیم و دیگران را مورد نقد قرار دهیم.
FATF را قبول نکنیم هیچ بانکی با ما معامله نمیکند
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه باید بپذیریم کسانی که در میدان هستند و میجنگند، نیاز به پشتیبانی و همفکری دارند، راه همفکری نقد کردن و گیر دادن نیست! ادامه داد: مسئولیت بیکاریها تنها برعهده دولت نیست، تصور میکنیم، دولت را برداریم و دولت دیگری را روی کار بیاوریم، مشکلات برطرف میشود، قصد داریم FATF را قبول نکنیم، در این صورت هیچ بانکی با ما معامله نمیکند. این را میتوان از تمام اقتصاددانان، کارخانه داران و تولیدکنندگان پرسید.
ستاد جنگ اقتصادی باید با همفکری همه تشکیل شود
وی با تاکید بر اینکه در وضعیتی که در آن قرار گرفته ایم و مواجهیم تنها یک راه پیش رو داریم، کنار هم قرار گرفتن علما، دانشمندان، دلسوزان و سیاستمداران است و باید از همه جناحها و نماینده مقام معظم رهبری در این بین حضور داشته باشند، عنوان کرد: ستاد جنگ اقتصادی باید با همفکری همه تشکیل شود.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه باید ایمان و باور داشته باشیم که در مقابل قلدری، زورگویی و تجاوز دیگران تسلیم نمیشویم و قد خم نمیکنیم، تصریح کرد: اگر قرار است سر خم نکنیم، نیاز به ایمان، باور و علم داریم، دست به دست هم دهیم و در مقابل یکصدا فریاد بکشیم، نه اینکه صداهای مختلف داشته باشیم و بگوییم اکنون که فرصت پیش آمده، مشکلات را بر روی دوش دیگران قرار دهیم.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در شرایطی که باید در هفته دولت بنشینیم و برای مردم تصمیماتی را داشته باشیم، در حال استیضاح یکدیگر هستیم، اضافه کرد: نمیگوییم که مشکلات مطرح شده وجود ندارد و نقدها وارد نیست، اما مشکلات مطرح شده تنها برعهده وزارت امور اقتصادی و دارایی نیست.
پزشکیان با بیان اینکه تصور داریم با استیضاح وزیر کار، اشتغال ایجاد میشود، تصریح کرد: باید روشها تغییر کند، نباید به دنبال مقصر باشیم، بلکه باید به دنبال مشکل باشیم و آن را حل کنیم، با تغییر آدمها نمیتوان مشکل کشور را حل کرد.
وی با اشاره به اینکه بین تئوری و عمل سالها فاصله وجود دارد، ادامه داد: همه ما دلمان برای این کشور میسوزد و همگی، صداقت، راستی و درستی را طلب میکنیم، همگی به این اعتقاد داریم که کشور باید آزاد، مستقل و اسلامی باشد و برای رسیدن به این باورها و اعتقادها باید در صحنه حضور داشته باشیم.
نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ۴۰ سال است که در این کشور حضور داریم، این وضعیت زاییده رفتار و کردار ما است، گفت: در وضعیت بحرانی که دشمن با تمام قوا و نیرو ایستاده است و هر کاری انجام میدهد تا ما را زمینگیر کند، باید در کنار یکدیگر باشیم و به یکدیگر کمک کنیم.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان با تاکید بر اینکه ساده زیستی را در تمام وجود خود ایجاد کرده و شعار ندهیم، تصور من این است گناه تنها در وزارت اقتصاد نیست و باید با علم، توان و مشارکت تلاش کنیم، گفت: کشور متعلق به عده، گروه، دسته و جناح خاصی نیست، بلکه برای تمام ایرانیان است. در جنگ اقتصادی باید صنعتگران و تولیدکنندگان حضور داشته باشند و به آنها اعتماد کنیم. /
مخاطب اقتصاد مقاومتی دولت است یا وزیر اقتصاد؟
حسن سلیمانی در مخالفت با استیضاح مسعود کرباسیان وزیر امور اقتصاد و دارایی اظهار داشت: برای اینکه مطلب روشن شود که ما در استیضاح به موجب قانون اساسی و آیین نامه داخلی مجلس چه کاری انجام میدهیم و چه مناسبتی بین مفهوم رفتاری مجلس با معنی استیضاح و کاربرد آن است، اجازه میخواهم این مطلب را از نظر مباحث لغوی توضیح دهم.
نماینده مردم کنگاور، هریسن و صحنه در مجلس دهم شورای اسلامی ادامه داد: استیضاح از باب استفعال مصدر است و یعنی طلب کردن و توضیح دادن و روشن کردن، ولی عزیزان قانون اساسی نویس در اصل ۸۲ گفته اند نمایندگان مجلس شورای اسلامی میتوانند در مواردی که لازم میدانند هیات وزیران یا هریک از وزیران را استیضاح کند، در قانون گفته نشده است که چه موردی، برای چه امری، در چه جهتی، بلکه عنوان شده مواردی که صلاح میدانند.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس توضیح داد: در آیین نامه داخلی بخشی از این مفهوم تعریف و تعبیر شده است، در آنجا گفته شده که استیضاح با ذکر و موارد صریح باشد، یعنی صراحت بیان مهم است، در تبصره ذیل ماده ۲۲۶ آیین نامه داخلی برای استیضاح کنندگان ممنوعیتی قائل شده است به این ترتیب که استیضاح کنندگان مجاز نخواهند بود در ضمن ارائه دلایل و توضیحات خود موضوعات دیگری را که مورد به استیضاح مربوط نیست مورد بحث قرار دهند.
وی گفت: بنابراین ذکر توضیحات و جزییات در ممنوعیت آمده است، بالاخره باید این توضیحات و استدلال به طریقه اولا در مورد وجود داشته باشد، یعنی صرف کلیات مطلب نیست، اما فهم عمومی از استیضاح و عمل به رویه که شده این است که از نظر نتیجه گفته میشود عدم اعتماد به رای گذاشته میشود، قانون گذار از استیضاح بیان کرده است یعنی در حقیقت ذکر عدم بقای استیضاح کنندگان بر اعتماد به وزیر مربوطه است، بنابراین استیضاح کنندگان تلاش میکند با صراحت گفتار و امکان تاثیرگذاری برای تبدیل دیگرانی که این عمل را امضا نکردند قبول کنند استیضاح به معنای توانایی در انجام وظیفه است، تلاش میکنند.
این نماینده مجلس ادامه داد: استیضاح کنندگان در ۱۷ بند موضوعات استیضاح را بیان کرده اند که در توجه به مفاد و موضوعی که ذکر کردند، بند ۱، ۱۳ و ۹ تقریبا یک موضوع است، عدم توانایی در تدوین سیاست اقتصادی، عدم مشارکت فعال در تنظیم سیاستها و برنامههای اجرایی واقتصادی و عدم تقدیم و اجرای سیاستهای اقتصادی، در سه بند از سیاست اقتصادی صحبت کرده اند.
سلیمانی در ادامه دفاع از وزیر اقتصاد بیان داشت: در بند ۲ و ۵ به ناتوانی در اداره امور اقتصادی و عدم تدبیر لازم در سیاستهای اقتصاد اشاره شده است، باید دید این ناتوانی چه تفاوتی دارد؟ این عنوان یکی است. در بند سه عدم اعمال تکالیف عموم در حوزه بانکی مورد تاکید شده است، درامور بانکها بر اساسی قانون عملیات بانکی یا تعیین مدیریت بانکها بر اساس بانکهای دولتی چه اختیاراتی برای وزیر وجود دارد که اختیارات را اعمال نکرده که پاسخگو باشد.
وی گفت: استیضاح کنندگان به عدم اجرای عادلانه نظام مالیاتی به نحوی که بیشترین فشار مالیاتی بر واحدهای تولیدی و اقشار کم درآمد وارد است و دلالان و رانت خواران و صاحبان درآمدهای کلان از دادن مالیات فرار میکنند، اشاره دارند، دراین زمینه قانون مالیاتهای مستقیم و غیر مستقیم ترتیبی اتخاذ کرده است که مسئولیت وزیر فقط اعمال ماده ۲۵۱ مکرر است چز آن اختیاراتی در مقررات مالیاتی ندارد و باقی موارد در اختیار سازمان امور مالیاتی است.
این نماینده مجلس افزود: در رابطه با محور ۷ یعنی نابسامانی افزایش قیمتها و تورم افسارگسیخته در اقتصادی، باید گفت: مسئولیت وزارت اقتصاد بر اساس قانون تشکیل وزارت اقتصاد و دارایی در رابطه قیمت گذاری و تورم کجا است؟ چه مسئولیتی در قیمت گذاری دارد؟ به موجب قانون بودجه و برنامه کجا وزارت اقتصاد را مسئول قیمت گذاری کردیم؟
عضو کمیسیون برنامه، بودجه ومحاسبات مجلس بیان داشت: تکالیف در اقتصادی آزاد برای واگذاری به بخش خصوصی به صورت غیر کنترل دولتی است و ضوابط قیمت که توسط شورای اقتصاد تعیین میشود نه وزیر اقتصاد.
وی با اشاره به محور عدم توجه به اقتصاد مقاومتی، توضیح داد: مخاطب اقتصاد مقاومتی دولت است یا وزیر اقتصاد؟ سران قوا است یا وزیر اقتصاد؟
این نماینده مجلس تاکید کرد: برای پولشویی مرکزی قرار داده ایم کل نظارت بر عملیات اقتصادی و عملیات مالی را بر عهده دارد غیر از آن جایی دیگر تعیین نشده که اختیار رصد بر معاملات را داشته باشد در زمینه عدم توانایی درافزایش ثروت عمومی، باید گفت: مسئولیت تولید ثروت برای عموم مردم با مجموعه دولت و مجلس در وضع قوانین است.
سلیمانی عنوان کرد: بنابراین از این عناوین روشن شد عدهای معتقد هستند وزیر توانایی اداره امور اقتصادی کشور را ندارد، اما این عناوین به توانایی و قابلیت ایشان بر نمیگردد، توانایی ایشان از نظر اداره مدیریت و سطح تحصیلات در رابطه با شخص کرباسیان و مسئولانی که با او همراهی دارند بر میگردد.
وی گفت: وزیر از نظر شرایط شخصی متولد ۱۳۳۵ است، با اتمام تحصیلات در سال ۱۳۶۱ در قائم مقامی معاون اقتصاد و بازرگانی و مدیر کل بین المللی و قراردادهای وزارت صنایع سنگین مشغول به کار میشود، از سال ۱۳۶۱ تا سال ۱۳۶۸ در عنوان معاونت اقتصادی و بازرگانی وزارت صنایع سنگین کار میکند، این فردی که میگویم قابلیت مدیریت برای اعمال مقررات اقتصادی ندارد، تجربه دارد.
این نماینده مجلس ادامه داد: در سالهای ۱۳۶۸ تا سال ۱۳۸۹ هم به عنوان معاون طرح و برنامه وزارت بازرگانی، معاون بازرگانی خارجی، معاون بازرگانی در وزارت نفت، معاون بازرگانی داخلی در وزارت بازرگانی، معاون وزیر و رییس کل گمرک در وزارت اقتصاد، معاونت خدمات شهری در شهرداری تهران خدمت کرده است، بنابراین طول مدت خدمت مدیریت است.
سلیمانی بیان داشت: از سال ۱۳۹۲ تا سال ۱۳۹۶ معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل گمرک بود از تجربه لازم در بخشهای مدیریت مختلف اقتصادی و بازرگانی فعالیت داشته و دارای تجربه است.
به گزارش میزان، نمایندگان پیشتر و در جلسه علنی روز یکشنبه ۲۸ مرداد ۹۷ پس از بررسی تقاضای استیضاح وزیر «تعاون، کار و رفاه اجتماعی»، رای اعتماد به «علی ربیعی» را سلب کردند.
انتهای پیام/