سهم ۲۰ درصدی فرار مالیاتی در کشور/ نقش کلیدی مالیات در توسعه بنگاههای اقتصادی
مالیات به عنوان یکی از ابزارهای هدایت غیرمستقیم دولت از طریق تأثیر بر فعالیتهای بنگاههای اقتصادی میتواند در سیاستگذاریهای توسعه صنعتی نقش کلیدی ایفا کند.
اتکا به درآمدهای نفتی و تداوم این رویکرد سبب ناپایداری در بهبود شاخصها و نوسان در رشد اقتصادی خواهد شد به نحوی که کاهش قیمت نفت به عنوان اصلیترین منبع درآمد دولت، بسیاری از سیاستها و برنامهها را با تعویق همراه میسازد. بدون تردید مالیات و نظام مالیاتی میتوانند نقش موثری در روند توسعه کشورداشته باشند.
در همین راستا با اعمال سیاستهای مالیاتی مناسب و حتی مشوقهای مالیاتی لازم میتوان در ایجاد تعادل و توازن تولید، توزیع و صادرات به رونق اقتصادی کشور کمک نمود.
مالیات به عنوان یکی از ابزارهای هدایت غیرمستقیم دولت از طریق تأثیر بر فعالیتهای بنگاههای اقتصادی میتواند در سیاستگذاریهای توسعه صنعتی نقش کلیدی ایفا کند.
نکته قابل تامل اینجاست که در ایران تنها حدود ۴۰ درصد از مردم مالیات پرداخت میکنند و حدود ۴۰ درصد معاف از مالیات و ۲۰ درصد دیگر فرار مالیاتی هستند اقتصاد ایران از نظر ظرفیت اقتصادی جزء ۲۰ کشور جهان است، ولی متاسفانه از نظر دریافتهای مالیاتی بسیار ضعیف است این به معنای دریافت بیشتر از افرادی که پرداخت میکنند نیست بلکه به معنای این است که با فرارهای مالیاتی مقابله و معافیتهای مالیاتی را کمتر کنیم.
در این رابطه هادی حق شناس کارشناس اقتصادی در گفت وگو با مطرح کرد: نظام مالیاتی یکی از ابزارهای تامین منابع پولی کشور به شمار می رود که مهمترین آن توزیع عادلانه ثروت است. برای اینکه جامعه از فاصله طبقاتی خارج و فاصله طبقاتی به حداقل خود برسد، دهکهای مختلف درآمدی تنظیم میشود.
وی درباره تاثیر بعدی مالیات بر اقتصاد که استفاده از کالاهای سودمند است، بیان کرد: هدایت سرمایه و سرمایه گذاری به سمت بخشهایی که به آن نیاز است می تواند به عنوان راهکاری برای بهبود شرایط به حساب آید به طور مثال خودروهایی که طول عمر آنها بیش از ۱۰ سال باشد مالیاتشان هنگام خرید و فروش نیز بیشتر میشود، یعنی با ابزار مالیاتی میتوان به تشویق مصرف کالاهای سودمند پرداخت و یا مصرف کالاهای غیر نیاز را محدود کرد.
این کارشناس اقتصادی در ادامه تصریح کرد: کسب در آمد برای دولت، تاثیر دیگری از مالیات بر روند اقتصاد کشور است از این جهت که دولت میتواند به وسیلهی مالیات هزینههای پیش روی خود را برای رفاه مردم پوشش دهد، به وسیله نظام مالیاتی میتوان از واردات کالاهای غیرضروری جلوگیری کرد و بلعکس یعنی میتوانیم مشوق صادرات تولیدات داخلی به دیگر کشورها شویم.
حق شناس در مورد وابستگی به مالیات گفت: هر چقدر وابستگی به مالیات بیشتر شود پاسخ گویی مسئولین به مردم نیز به مراتب بیشتر میشود و همچنین هر چقدر وابستگی به مالیات کمتر و به فشار بر روی منابع معدنی و زیرزمینی بیشتر شود پاسخ گویی مسئولین به مردم کمتر خواهد شد.
وی در ادامه در مورد الکترونیکی کردن دریافت مالیات بیان کرد: الکترونیکی کردن ابزار مالیاتی یک نوع تسهیل سازی در نظام مالیاتی است این امر هم برای دولت و هم برای پرداخت کنندگان مالیات راحتتر است از این جهت که ممیزهای موجود در اعداد و ارقام را از بین میبرد، به عنوان مثال در گذشته برای دریافت مفاصا حساب از طریق بنگاههای اقتصادی باید زمان زیادی را طی کرد، ولی از طریق ابزار الکترونیکی این زمان به حداقل خود میرسد.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه نسبت مالیات دریافتی در کشور ما به تولید ناخالص ملی حدود ۷ درصد است، تصریح کرد: میانگین این درصد در دنیا بیش از دوبرابر است و حتی در کشورهای توسعه یافته به سه برابر هم میرسد.
براساس این گزارش، باید فرهنگ سازی لازم برای پرداخت مالیات در میان اشخاص حقیقی و حقوقی نهادینه شود تا از این ابزار به عنوان مهمترین منبع درآمد دولت بهترین بهرهبری رصورت گیرد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *