صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

توضیحات مدیرکل پزشکی قانونی تهران درباره بررسی پرونده و علت فوت مرحومه مهسا امینی/ تایید جمع‌بندی علت فوت در کمیسیون ۱۹ نفره

۱۵ مهر ۱۴۰۱ - ۲۳:۰۸:۱۳
کد خبر: ۴۴۶۶۶۷۱
دسته بندی‌: حقوق و قضا ، قضایی
مدیر کل پزشکی قانونی تهران گفت: سازمان پزشکی قانونی وظیفه و رسالت آن استقرار عدالت و کشف حقیقت در جامعه است.

خبرگزاری میزان_ مهدی فروزش در برنامه گفت و گوی ویژه خبری در تشریح بررسی پرونده و علت فوت مرحومه مهسا امینی، ضمن عرض تسلیت به خانواده ایشان بیان کرد: وظیفه و رسالت سازمان پزشکی قانونی کشور به عنوان بازوی توانمند قوه قضائیه،‌ به کارگیری علوم و فنون پزشکی در اجرای هرچه صحیح تر قوانین جاری کشور، استقرار عدالت در جامعه و کشف حقیقت است.

وی ادامه داد: در این راستا، ما در سازمان پزشکی قانونی کشور سالیانه بیش از ۲ و نیم میلیون پرونده را مورد بررسی و اظهار نظر کارشناسی قرار می دهیم و بیش از ۳۰ هزار پرونده که دارای پیچیدگی و حساسیت خاصی هستند در کمیسیون های ما مورد بررسی و اظهار نظر کارشناسی در مورد موضوعاتی که مراجع قضایی از ما استعلام کردند صورت می گیرد که این نشانده جایگاه حساس و خطیر سازمان پزشکی قانونی به عنوان بازوی کارشناسی در قوه قضائیه است.

مدیر کل پزشکی قانونی استان تهران خاطر نشان کرد: در بسیاری از پرونده هایی که دارای پیچیدگی و حساسیت خاصی هستند و اظهار نظر پزشکی قانونی به مراجع قضایی ارسال می شود نظریه ما به عنوان فصل الخطاب در پرونده است.

فروزش با تاکید بر اینکه سازمان پزشکی قانونی با تکیه بر مستندات و ارائه تمامی مدارک و ‌شواهد پزشکی که در اختیار دارد اظهار نظر می کند، اظهار داشت: ما بر اساس گفته ها و شنیده ها اظهار نظر نمی کنیم بلکه اظهار نظر پزشکی قانونی، مستدل و مستند به مدارک پزشکی، بررسی های بالینی، آزمایشات پاراکلینیکی، شرح معاینه جسد و آزمایشات آسیب شناسی و سم شناسی است.

وی اظهار داشت: در این راستا ما در پزشکی قانونی فرآیندی که برای بررسی علل فوت در سالن های تشریح داریم و نهایتا در خصوص علت فوت اظهار نظر می کنیم مرگ های طبیعی و غیر طبیعی و مرگ های مشکوک و غیر مشکوک است.

مدیر کل پزشکی قانونی استان تهران ادامه داد: وقتی مرگی حادث می شود اگر در ارتباط با آن مرگ شکایتی وجود داشته باشد، آن مرگ مشکوک تلقی می شود و اگر مرگ طبیعی باشد یعنی هیچ عامل خارجی در وقوع مرگ تاثیر گذار نبوده باشد، مرگ طبیعی حساب می شود و علت آن مرگ به وقایعی که در داخل بدن اتفاق افتاده است برمی گردد.

فروزش تصریح کرد: در مواردی که مرگ غیرطبیعی و مشکوک باشد بنا به صلاحدید مقام محترم قضایی، پرونده آن به سازمان پزشکی ارجاع می شود و ما بر اساس رویه ها و دستورالعمل هایی که داریم اگر هویت فرد مشخص باشد یک روال و فرآیندی را طی می کند و اگر هویت فرد مشخص نباشد فرآیند دیگری برای تعیین هویت طی می شود.

وی بیان داشت: در اکثر پرونده هایی که هویت افراد مشخص است و جسد جهت بررسی علت فوت به سازمان پزشکی قانونی کشور ارجاع می شود، صرفا با انجام معاینه ظاهری، کالبدگشایی، مستندسازی تمامی صدمات و آسیب هایی که به جسد وارد شده، حتی در مواردی که آسیبی وجود ندارد، برای اثبات اینکه آسیب وجود ندارد ما مستند سازی لازم را در پرونده ها انجام می دهیم.

مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران ادامه داد: بعد از مستندسازی، معاینه ظاهری جسد انجام می شود و تمامی قسمت های بدن بر اساس قواعد و اصولی که در سازمان پزشکی قانونی کشور تهیه شده و مستند به قواعد بین المللی است انجام می گیرد؛ معاینه از سر، صورت، گردن، قفسه سینه، ناحیه تناسلی، مقعد و نهایتا در اندام ها انجام می گیرد و بعد از این مرحله کالبدگشایی شروع می شود.

فروزش تصریح کرد: کالبد گشایی از سر، صورت، گردن، قفسه سینه و‌شکم انجام می گیرد و تمامی اعضا و جوارح داخلی بدن در طی یک کالبدگشایی به صورت کاملا علمی، دقیق و بر اساس استانداردهای علمی، پزشکی و روتین دنیا انجام می گیرد.

وی اظهار داشت: ما در پزشکی قانونی با استفاده از تکنولوژی روز دنیا و با استفاده از نیروهای مجرب ، کارآزموده و در عین حال افرادی که بسیار متدین هستند و همیشه خدا را بر کار خود ناظر می بینند، اظهار نظر کارشناسی خود را انجام می دهیم.

مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران در ادامه به بحث هایی که اخیرا در خصوص روند بررسی پرونده متوفی مهسا امینی انجام شد اشاره کرد و گفت: اینکه ما در فرآیندهای بررسی خود می توانستیم دو روزه اظهار نظر کنیم و این را به دو یا سه هفته موکول کردیم، از نظر زمان بندی بحث هایی در فضای مجازی صورت گرفته بود که لازم می دانم مختصر توضیحی را در ارتباط با این موضوع ارائه دهم.

فروزش در پاسخ به این پرسش که آیا پزشکی قانونی می توانست گزارش علت فوت را زودتر اعلام کند، بیان داشت: با توجه به نوع بررسی که ما در فوتی های متفاوت انجام می دهیم این زمان مختلف است؛ به عنوان مثال اگر در یک فوتی نیاز باشد که آزمایشات سم شناسی برداشته شود و به آزمایشگاه ارسال شود با توجه به فرآیند کاملا مشخص و معینی که در آزمایشات آسیب شناسی وجود دارد، نمونه ارسالی حداقل باید دو تا سه هفته داخل فرمالین بماند تا فیکسیشن انجام بگیرد و ما بتوانیم از آن لام تهیه کنیم این فرآیند، فرآیند کاملا علمی است و غیر از این نمی شود عمل کرد.

وی تصریح کرد: این فرآیند، فرآیندی نیست که دست کاربر باشد تا ما بخواهیم با اضافه کردن نیروی انسانی و تجهیزات، این فرآیند را کوتاه تر کنیم؛ این نمونه باید حداقل به مدت دو تا سه هفته داخل فرمالین و الکل بماند تا فیکس شود و برای برش دادن و نهاینا تهیه لام آماده شود.

مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران اظهار داشت: در سایر آزمایشاتی که به عمل می آوریم، به عنوان مثال در آزمایشات ژنتیک اگر نمونه از خون باشد ما می توانیم ظرف ۲۴ تا ۴۸ ساعت نتیجه آزمایش ژنتیک را اعلام کنیم ولی همین آزمایش ژنتیک اگر از عضله تهیه شود حداقل دو هفته زمان نیاز دارد که در مورد آن اظهار نظر شود و اگر همین آزمایش از استخوان باشد حداقل دو تا سه ماه زمان می برد تا نتیجه آزمایش ژنتیک مشخص شود.

فروزش خاطر نشان کرد: بنابراین باید توجه شود در تمامی آزمایشاتی که انجام می گیرد بسته به نوع آزمایش و فرآیندی که برای انجام آن آزمایش از نظر تکنولوژی های روز دنیا تعریف شده، زمان متفاوت است لذا در این مورد خاص و در بررسی پرونده مرحومه مهسا امینی، نمونه ها از نوع آسیب شناسی و سم شناسی بود کما اینکه در یک هفته اول نتیجه آزمایشات سم شناسی ما کاملا مشخص شد ولی به دلیل اینکه آن فرآیند مورد نظر در آزمایشات آسیب شناسی باید از نظر زمانی، مدت زمان مشخصی را طی می کرد تا فیکسیشن انجام بگیرد، زمان به دو تا سه هفته ارتقاء داده شد تا بتوانیم نتیجه مطلوب را از انجام آزمایشات آسیب شناسی دریافت کنیم.

فروزش یادآور شد: با توجه به اهمیتی که در این پرونده وجود داشت و ابعاد بین المللی پیدا کرده بود و نیاز بود که نظرات رشته های تخصصی مختلف اخذ و جمع بندی شود تا نهایتا یک نظر واحد در قالب تعیین علت فوت اعلام شود ما از ۱۹ نفر از متخصصان رشته های مختلف پزشکی اعم از رشته داخلی مغز و اعصاب، جراحی مغز و اعصاب، بیهوشی، طب اورژانس، قلب و عروق، روانشناس بالینی، آسیب شناسی، پزشکی اجتماعی، چشم پزشکی، نورورادیولوژی، پزشکی قانونی و فوق تخصص غدد دعوت کردیم تا در جمع بندی و اظهار نظر در خصوص علت فوت مرحومه مهسا امینی شرکت کنند.

وی در خصوص ترکیب کمیسیون های پزشکی قانونی نیز عنوان کرد: در کمیسیون های سازمان پزشکی قانونی ، تعدادی از همکاران خود ما حضور دارند؛ در کمیسیون های ۳ نفره، یک نفر متخصص پزشک قانونی شاغل در سازمان پزشکی قانونی کشور است و دو نفر دیگر از متخصصان رشته های مربوطه در ارتباط با آن پرونده هستند که با حضور در جلسات کمیسیون اظهار نظر می کنند.

مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران تصریح کرد: ولی در این پرونده خاص با توجه به تعدد تعداد کارشناسانی که انتخاب شده بود، ۵ نفر متخصص پزشک قانون که شاغل در سازمان پزشک قانونی هستند و از مجربین و از کارآزموده های متخصصین پزشکی قانونی کشور هستند حضور داشتند و مابقی از تخصص های رشته های پزشکی بالینی در رشته های دیگر بودند.

جمع بندی علت فوت مرحومه مهسا امینی به تائید یک کمیسیون ۱۹ نفره از پزشکان رسیده است

وی با تاکید بر اینکه بسیار کم اتفاق می افتد که یک تعیین علت فوتی را در کمیسیون برسی کنیم، بیان داشت: با توجه به اهمیت و حساسیتی که نسبت به این پرونده وجود داشت، دستوری که مقام محترم قضایی صادر فرموده بودند این بود که تعیین علت فوت در قالب یک تیم تخصصی کمیسیون پزشکی قانونی باشد که همین رویه طی و نهایتا اظهارنظرها جمع بندی شد.

مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران تصریح کرد: برای اظهار نظر در مورد تعیین علت فوت در موارد عادی، پزشک متخصصی که در سالن تشریح فرد متوفی را معاینه ظاهری و کالبدگشایی کرده است صرفا همان پزشک هم در مورد علت فوت اظهار نظر می کند ولی اگر بنا به دستور مقام محترم قضایی نیاز به تشکیل کمیسیون باشد تا اظهار نظر در قالب کمیسیون انجام شود، بر اساس دستورالعمل ها و قواعد سازمانی ما، کمیسیون اولیه حداقل با حضور ۳ متخصص رسمیت پیدا می کند و‌ اظهار نظر می شود.

وی تاکید کرد: در پیشرفته ترین کشورهای دنیا هم آزمایشات آسیب شناسی دو تا سه هفته زمان می برد تا نتیجه مطلوب و مورد نظر حاصل شود.

مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه چه هیاتی متشکل از چه تعداد افرادی در چند جلسه حضور داشتند تا کار کلی فعالیت ها و فرآیندی که شما به آن اشاره کردید انجام شود، گفت: با توجه به اهمیت و حساسیتی که نسبت به این پرونده خاص وجود داشت و دستور مقام محترم قضایی مبنی بر بررسی ویژه این پرونده در کمیسیون پزشکی صادر شده بود لذا ما فرآیند بررسی این پرونده را باید بر اساس دستورالعمل های کمیسیون ها طی می کردیم و به سرانجام می رسیدیم.

فروزش ادامه داد: بر این اساس بعد از اینکه نتایج آزمایشات سم شناسی و‌ آسیب شناسی را دریافت کردیم با اخذ توضیح از کادر بیمارستان کسری، اخذ توضیح از پرسنل و تکنسین های اورژانس ۱۱۵، اخذ توضیح کتبی و اظهارات کتبی پرستار مقیم نیروی انتظامی و همچنین با مصاحبه ای که با پدر متوفی داشتیم و بررسی کلیه مدارک پزشکی و سوابقی که وجود داشت( سابقه عمل جراحی که در این مورد خاص وجود داشت) و همچنین با عنایت به نتیجه معاینه و کالبدگشایی که به عمل آمده بود، نتیجه این موارد جمع بندی شد و با دعوت از ۱۹ نفر از پزشکانی که در رشته های مختلف تخصصی پزشکی سرآمد و از برجستگان پزشکی در رشته های مختلف هستند دعوت شد و در جلسه کمیسیون حضور پیدا کردند و از نگاه تخصصی خود این موضوع را بررسی کردند و در نهایت همه نظرات جمع بندی و اظهار نظر در مورد علت فوت به مراجع قضایی اعلام گردید.

مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران در پاسخ به این پرسش که شما چطور به این نتیجه رسیدید که مشکلاتی در گذشته متوفی وجود داشته و فرد متوفی بیماری های زمینه ای داشته است و اینکه آیا تنها با اتکا به اظهارات خانواده متوفی متوجه این موضوع شدید، گفت: ما به اظهارات، گفته ها و شنیده ها اکتفا نمی کنیم، اگر ادعا شود فردی که فوت کرده قبلا دارای بیماری زمینه ای بوده و یا عمل جراحی انجام داده و یا دارویی استفاده می کند در ابتدای امر به بستگان و اولیا دم متوفی رجوع و از آن ها سوال می کنیم، اگر پاسخ لازم را از آن ها دریافت نکردیم و یا آن ها ادعای ما را تائید نکردند و یا سوالات و شبهاتی برای ما به وجود آمد در این صورت بر اساس قواعد و دستورالعمل هایی که در سازمان تعریف شده از مراکز ذیربط درمانی مانند وزارت بهداشت، سازمان تامین اجتماعی و بیمه سلامت استعلام و سوابق پزشکی افراد را دریافت می کنیم.

فروزش درباره چگونگی انتخاب ۱۴ نفر دیگری که در سازمان پزشکی قانونی شاغل نیستند، گفت: این افراد طی فرآیندی که به عنوان کارشناس سازمان پزشکی قانونی انتخاب می شوند و توسط رئیس سازمان پزشکی قانونی برایشان حکم کارشناسی صادر می شود به عنوان کارشناس پزشک قانونی هستند که در موارد لزوم و با توجه به ارتباط تخصصی شان در پرونده هایی که در پزشکی قانونی مطرح می شود برای حضور در جلسه کمیسیون از آن ها دعوت می شود.

وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه چه تعداد از جلسات این کمیسیون با حضور خانواده مرحومه بوده است، گفت: یک جلسه در ابتدای امر برای بررسی جسد، معاینه ظاهری و کالبدگشایی که در سالن تشریح اداره کل پزشکی قانونی استان تهران انجام شد در خدمت پدر مرحومه مهسا امینی بودیم و در آنجا اخذ توضیحی را از ایشان داشتیم، در ارتباط با سیر درمان و اینکه ایشان بیماری دارند و یا نه، چه اقدامات درمانی برای ایشان انجام شده و نهایتا چه موضوعاتی را ایشان مطرح می کنند، مصاحبه مفصلی را در سالن تشریح اداره کل پزشکی قانونی استان تهران داشتیم و جلسه دوم حضور ایشان در هنگام برگزاری کمیسیون در سازمان پزشکی قانونی کشور بود که ایشان با وکلای خود در جلسه کمیسیون پزشکی قانونی حضور پیدا کردند و نسبت به سوالاتی که متخصصان رشته های مختلف در ارتباط با سیر درمان و بیماری، نوع بیماری و‌ همچنین داروهای مورد استفاده متوفی داشتند پاسخگو‌ بودند.

در پرونده مرحومه امینی از وزارت بهداشت، سازمان تامین اجتماعی و بیمه سلامت استعلام گرفتیم

مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران تصریح کرد: در این مورد خاص با توجه به اینکه در روزهای اول بعد از حادثه در فضای مجازی به سرعت منتشر شد که ایشان فاقد هرگونه بیماری زمینه ای بودند و هیچگونه دارویی را مصرف نمی کردند و در سلامت کامل بودند ، ما بر اساس قواعد سازمانی خودمان نسبت به استعلام از مراجع ذیربط اقدام و در پاسخ مدارکی را جمع آوری کردیم.

فروزش ادامه داد: استعلامات ما از وزارت بهداشت، سازمان تامین اجتماعی و بیمه سلامت بود که سازمان تامین اجتماعی و وزارت بهداشت مدارکی را برای ما ارسال کردند.

مرحومه امینی در ۸ سالگی در سال ۸۶ به استناد پرونده بیمارستان فوق تخصصی میلاد به علت تومور مغزی تحت عمل جراحی قرار می گیرد

وی بیان داشت: مرحومه امینی متولد سال ۱۳۷۸ در سن ۸ سالگی در سال ۱۳۸۶ به استناد پرونده بیمارستان فوق تخصص میلاد به دلیل بروز علائم سردرد، اختلال رشد و مشکلات بینایی، با تشخیص تومور خوش خیم مغزی به نام کرانیوفارنژیوما تحت عمل جراحی تخلیه تومور قرار می گیرد.

مدیر کل پزشکی قانونی استان تهران ادامه داد: پذیرش متوفی در بخش اطفال بیمارستان میلاد در تاریخ ۸۶/۸/۱۲ صورت گرفته است و در تاریخ ۸۶/۸/۲۱ ترخیص شده اند و پدر بیمار، همراه و معرف ایشان بوده است.

فروزش با اشاره به اینکه تشخیص اولیه و تشخیص نهایی کرانیوفارنژیوما بوده است گفت: کرانیوفارنژیوما یک تومور خوش خیم مغزی است که در ناحیه هیپوتالاموس و هیپوفیزم بروز پیدا می کند و راه درمان آن هم عمل جراحی مغزی است که از دو روش برای عمل جراحی استفاده می شود.

وی افزود:یک روش برای عمل جراحی، استفاده از راه بینی است که این روش در مواردی انجام می گیرد که تومور در مراحل اولیه است و ابعاد آن کوچک است می توان از راه بینی آن را بررسی و خارج کرد، روش دوم روشی است که در مواردی که تومور از شدت و وسعت بیشتری برخوردار است لازم است جمجمه باز شود و از طریق جمجمه وارد محل تومور شویم و آن را تخلیه کنیم که در مورد پرونده مرحومه امینی روش دوم استفاده شده که نشان دهنده شدت و وسعت بیماری بوده است.

مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران گفت: در سوابق بیمارستانی که از بیمارستان میلاد گرفتیم، پدر مرحومه در آن تاریخ عنوان کردند که اینجانب امجد امینی ولی بیمار ساکن شهرستان سقز اجازه می دهم که پزشک یا پزشکان بیمارستان میلاد هر نوع معالجه، عمل جراحی و یا انتقال خون که صلاح بدانند در مورد بیمار اینجانب به مورد اجرا گذاشته شود برائت پزشک و یا پزشکان این بیمارستان را از کلیه اقدامات فوق که در مورد عمل جراحی دخترم مهسا امینی انجام می دهند اعلام می دارم.

فروزش ادامه داد: در برگه خلاصه پرونده مرحومه امینی ذکر شده که شکایت اصلی بیمار و تشخیص اولیه، اختلال رشد و اختلال بینایی بوده است و تشخیص نهایی کرانیوفارنژیوما بوده است که اقدامات درمانی و اعمال جراحی که برای متوفی در نظر گرفته شده بود باز کردن جنجمه و تخلیه تومور کرانیوفارنژیوما بوده است.

مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران اظهار داشت: در قسمت سمت راست پیشانی متوفیه در ناحیه گیجگاهی پیشانی، یک اسکار یا جوشگاه هلالی شکل به طول حدود ۱۰ سانتی متر وجود داشت که در معاینه ظاهری جسد کاملا مشخص شد و روش مورد عمل جراحی شده هم کاملا منطبق با آنچیزی بود که در معاینه ظاهری و‌ کالبد گشایی جسد به آن رسیدیم.

وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا شما در کالبدگشایی آثار عمل بر مغز و جمجمه ایشان را هم مشاهده کردید، اذعان داشت: در کالبد گشایی که انجام شد آثار برداشتن استخوان جمجمه در همان قسمت و در ناحیه زیر جوشگاه مشهود بود؛ بعد از اینکه مغز و مخچه خارج شد در ناحیه زیر بافت مغزی منطبق با ناحیه زین ترکی، آثار عمل جراحی کاملا مشهود و مشخص بود.

فروزش در ادامه گزارش خود بیان داشت: در گزارش ترخیص بیمار توصیه شده که پیگیری درمان از طریق متخصص غدد انجام بگیرد؛ در برگ گزارش عمل جراحی عنوان شده که ساقه هیپوفیز را پیدا کردند، تومور از آن ها جدا شده ولی به دلیل چسبندگی خیلی شدیدی که به طرفین و عروق وجود داشت بخشی از تومور در محل باقی گذاشته شد چراکه جراح این خطر را احساس می کرده که با توجه به شدت و وسعت تومور و‌ با توجه به اینکه عروق ناحیه مغزی هم درگیر هستند اگر بخواهد بیشتر از این، تومور را دستکاری کند ممکن است عوارارض جبران ناپذیری برای بیمار ایجاد کند.

مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران ادامه داد: بعد از اینکه تومور از ناحیه جمجمه خارج می شود، نمونه برای بررسی پاتولوژی به آزمایشگاه آسیب شناسی ارسال شده و در نتیجه بررسی آسیب شناسی کرانیوفارنژیوما به صراحت در نتیجه آزمایش آسیب شناسی عنوان شده است.

وی در خصوص عوارض جانبی عمل جراحی بر بیمار نیز بیان کرد: از آنجا که این دسته از بیماران متعاقب عمل جراحی دچار نقص در عملکرد محور هیپوتالاموس، هیپوفیز و غدد تحت فرمان آن از جمله تیروئید و آدرنال می شود و به دلیل فقدان هورمون های غده هیپوفیزم مبتلا به بیماری دیابت بی مزه مرکزی شده، کم کاری تیروئید و کم کاری غده فوق کلیوی داشته که این بیماران لازم است تحت درمان مستمر با داروهای مورد نیاز و جایگزین هورمون هایی که باید تحت فرمان غده هیپوفیزم در بدن تولید شوند قرار گیرند.

فروزش ادامه داد: داروهای مورد استفاده در این بیمار شامل داروهای دسموپرسین، لووتیروکسین و هیدروکورتیزون بوده است و همچنین طبق سوابق مراجعات سرپایی که ایشان داشته، متوفیه تحت درمان با داروهای حاوی استروژن و پروژسترون هم بوده است.

مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران در پاسخ به اینکه آیا بیمار داروهای خود را تهیه می کرده است نیز عنوان کرد: ما این موضوع را به صورت مستند از سوابق تامین اجتماعی درخواست کردیم و آن ها در پاسخ به استعلام ما سوابق مستند و مستدلی را که داشته اند را به ما ارجاع کردند، مرحومه علاوه در داروهایی که مورد اشاره قرار گرفت داروهای دیگری را هم به صورت غیر مستمر مصرف می کردند که در سوابق پزشکی ایشان وجود دارد.

تمام اظهارنظرهای ما مستدل و مستند به سوابق پزشکی است/ اظهارات ما صرفا بر اساس مشاهدات کالبدگشایی و معاینه جسد نیست

وی در بخش دیگری از اظهارات خود با تاکید بر اینکه تمامی اظهارنظرهای ما مستدل و مستند به سوابق پزشکی است، گفت: بخشی از مستندات ما مربوط به مراجعات سرپایی مرحومه امینی به پزشکان، متخصصان و فوق تخصصان پزشکی در زمینه های گوناگون بوده است و اظهار نظر ما صرفا بر اساس مشاهدات کالبدگشایی و معاینه جسد نبوده و سوابق بیمار را چه به صورت بستری در بیمارستان و چه به صورت سرپایی بررسی کردیم.

فروزش بیان داشت: عمده مراجعات ایشان در شهر تبریز بوده که دکتر سیامک شیوا در سال ۱۳۹۵ مکرر ایشان را معاینه کرده اند و داروهایی که برای این مرحومه تجویز شده دسموپرسین، لووتیروکسین و هیدروکورتیزون بوده است.

مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران افزود: ایشان مراجعات مکرر دیگری بعد از سال ۹۵ داشته اند؛ مراجعاتی هم به دکتر بهرامی فوق تخصص غدد در شهر تبریز در سال ۹۷ داشته اند و آزمایشاتی که در ارتباط با پیگیری درمان این نوع از بیماری باید انجام بگیرد کاملا مستند و مستدل است.

وی یادآور شد: نامبرده در تاریخ ۶/۲۲/ ۱۴۰۱ حدود ساعت ۱۸:۳۰ توسط پلیس امنیت اخلاقی از پارک طالقانی واقع در ابتدای بزرگراه حقانی تهران به همراه ۶ نفر دیگر با همراهی پلیس خانم با وسیله نقلیه به پلیس امنیت اخلاقی واقع در خیابان وزراء منتقل می شود که به استناد فیلم های ضبط شده شواهدی از اختلال در راه رفتن و جهت یابی که نشاندهنده سطح هوشیاری و یا گیجی نامبرده تا لحظه بروز حادثه باشد در مستنداتی که ما بررسی کردیم و بر اساس تحقیقات قضایی که انجام شده وجود ندارد.

مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران ادامه داد: اگر بخواهم حضور ایشان در پلیس و در مواجه با مامورین پلیس را در سه بخش تقسیم بندی کنم، بخش اول به زمان قبل از سوار شدن ایشان به داخل ون پلیس مربوط می شود که دوربین های مدار بسته کاملا صحنه و مواجه این فرد با پلیس را ضبط کردند که هیچگونه مقاومتی برای سوار شدن به داخل ون وجود ندارد که دلالت بر درگیری فیزیکی و یا متوسل شدن به زور وجود داشته باشد که در آن راستا ضربه ای به ایشان وارد شده باشد.

فروزش اضافه کرد: بخش دوم مربوط به داخل ون است که در آنجا هم بر اساس گواه شاهدینی که داخل ون حضور داشتند و آن ها هم به سمت پلیس هدایت می شدند، هیچ درگیری فیزیکی بین مامور پلیس داخل ون و مرحومه امینی اتفاق نمی افتد.

وی ادامه داد: بخش زمان به زمانی مربوط می شود که ایشان در داخل ساختمان پلیس امنیت در خیابان وزرا حضور پیدا می کند که ما دوربین مداربسته آنجا را کامل و به صورت مستند داریم که در آنجا هم هیچگونه درگیری فیزیکی بین ایشان و پلیس مستقر در سالن و یا افراد دیگر وجود ندارد.

مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران در پاسخ به این پرسش که آیا این یک رویه معمول است که شما این بررسی های غیر پزشکی را جمع آوری کنید، گفت: در پرونده هایی که جنایی هستند و به این نیاز است که ما اطلاعات مان را مثل قطعات یک پازل در کنار یکدیگر قرار دهیم؛ نتایج معاینه، نتایج کالبدگشایی، بررسی هایی که در آزمایشگاه از قبیل آزمایشات سم شناسی و آسیب شناسی به عمل می آوریم و نهایتا تحقیقات قضایی که در قالب پرونده کیفری ما از مقام قضایی می خواهیم که در اختیار ما قرار دهد، همه این اطلاعات باید یک همخوانی و همنوایی داشته باشد تا ما بتوانیم به یک نتیجه مشخص برسیم.

فروزش تصریح کرد: در این پرونده هم با توجه به اینکه پرونده بسیار حساس و مهمی تلقی می شود ما اطلاعات کیفری پرونده را از مقام محترم قضایی درخواست کردیم و تحقیقات قضایی که در مراجع قضایی انجام شده در اختیار ما قرار گرفته است؛ تمام دوربین های مداربسته ای که تمامی این وقایع را ثبت کردند را از مراجع قضایی دریافت و آن ها را از لحاظ وضعیت روانشناسی( نوع تطابق ایشان با محیطی که حضور داشته) و آیا اینکه در طی مدت حضور ایشان آثاری از ضربه و یا درگیری فیزیکی وجود داشته باشد را بررسی و با یافته های خود در معاینه ظاهری جسد، کالبدگشایی‌ و نتایج آزمایشات سم شناسی و آسیب شناسی منطبق می کنیم.

در معاینه مهسا امینی هیچ گونه آثار و شواهدی از ضرب و جرح در ناحیه سر و صورت وجود نداشت

وی درباره اینکه آیا مستنداتی مبنی بر وجود ضربه منجر به فوت برای ایشان وجود داشته است یا خیر، گفت: اگر بخواهم این سوال را در دو بخش پاسخ دهم، یک بخش مستند کردن پرونده و استناد به تحقیقات قضایی و پرونده کیفری است که ما با ملاحضه فیلم هابی ضبط شده دوربین های مدار بسته و تحقیقات قضایی که از جانب مقام قضایی انجام شده است، هیچ‌گونه برخورد فیزیکی در ارتباط با این موضوع، فرد مورد نظر با افراد پلیس یا افراد دیگر نداشته اند.

مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران خاطر نشان کرد: در معاینه ظاهری جسد و کالبدگشایی صورت گرفته، هیچ گونه آثار و صدماتی که منجر به فوت نامبرده شده باشد را در بررسی های خود پیدا نکردیم.

خونریزی در گوش و آثاری از خون ریزی و از هم گسیختگی در پارانشیم مغز وجود نداشت

فروزش تاکید کرد: در معاینه ظاهری مهسا امینی، هیچ گونه آثار و شواهدی از ضرب و جرح در ناحیه سر و صورت وجود نداشت و آثاری که مؤید شکستگی استخوان جمجمه در کف جمجمه بوده باشد از جمله سیاه شدگی دور چشم، وجود نداشت و به خونریزی از ناحیه گوش که دلالت بر شکستگی کف استخوان جمجمه باشد در کالبد گشایی نرسیدیم و در بررسی هایی که بر روی خود پارانشیم و نسج مغز انجام شد هیچگونه از هم گسیختگی و یا خونریزی داخل پارانشیم مغز وجود نداشت و ما صرفا به یک توده دو در سه سانتیمتری که ناشی از عمل قبلی ایشان بود رسیدیم.

وی اضافه کرد: در بررسی هایی که ما در پزشکی قانونی انجام دادیم و کالبد گشایی که در ناحیه قفسه سینه و شکم انجام شد، هیچگونه یافته ای دال بر اینکه آسیب به اعضای داخلی بدن از جمله ریه ها، قلب، کبد، روده ها، کلیه ها، پانراکس و طحال رسیده باشد وجود نداشت.

مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران بیان داشت: در داخل بیمارستان کسری، بررسی های تشخیصی و درمانی که برای بیمار انجام شده متاسفانه نهایتا متوجه شدند که بیمار دچار مولتی ارگان فیلر شده‌، درمان های لازم در بیمارستان تخصصی کسری انجام شده و نهایتا در مورخه ۶/۲۵ بیمار فوت می کند که بعد به پزشکی قانونی ارجاع می شود و نتیجه معاینه جسد، کالبدگشایی و اقداماتی را که ما انجام داده ایم را عرض کردم.

فروزش با اشاره به شرح حال مادر متوفیه که در بیمارستان کسری از ایشان گرفته شده اشاره کرد و گفت: در این شرح حال، مادر متوفیه اشاره می کند که دخترش ۲۱ ساله،ساکن سقز، مسافر تهران، خانه دار، دیپلمه است و در پنج سالگی تحت عمل جراحی مغز توسط دکتر شیربانی قرار گرفته، کرانیوفارنژیوما داشته، کم کاری تیروئید دارد و قرص لووتیروکسین و قرص هیدروکورتیزون مصرف می کند و دیابت بی مزه دارد که تحت درمان با داروی دسموپرسین به صورت اسپری بینی است.

وی افزود: این توضیحات مادر متوفیه در تاریخ ۱۴۰۱/۶/۲۳ یعنی مصادف با روز دوم بستری متوفیه در بیمارستان کسری است.

مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران در پایان بیان داشت: نتیجه کمیسیون ما با حضور معاون محترم دادستان و سرپرست دادسرای جنایی تهران، بازپرس محترم پرونده و با حضور ۱۹ نفر از متخصصین رشته های داخلی اعصاب، جراحی مغز و اعصاب، بیهوشی، طب اورژانس، قلب و عروق، روانشناسی بالینی، آسیب شناسی پزشکی اجتماعی، چشم پزشکی، نورورادیولوژی ، پزشکی قانونی و فوق تخصص غدد در سازمان پزشکی قانونی برگزار شد و بعد از بررسی سوابق پزشکی نامبرده اعم از پرونده بیمارستانی، عمل جراحی مغز در بیمارستان میلاد در سال ۸۶، سوابق درمان های سرپایی و مستندات ارائه شده از سوی اورژانس ۱۱۵ تهران، پرونده بیمارستان خصوصی کسری در زمان منتهی به فوت و با توجه به تحقیقات قضایی و مشاهده فیلم دوربین های مداربسته در زمان حضور نامبرده در پلیس امنیت اخلاقی و همچنین با روئیت شرح معاینه ظاهری جسد، کالبدگشایی، نتایج آزمایشات سم شناسی و آسیب شناسی و بررسی اظهارات کتبی کادر درمان بیمارستان کسری، تکنسین های اورژانس تهران و پرستار وظیفه مستقر در پلیس امنیت اخلاقی، استماع اظهارات پدر متوفیه و وکلای اولیای دم و بعد از بحث و تبادل نظر توسط اعضای کمبیسیون به شرح زیر اظهار نظر شد.

وی افزود: در اظهار نظر کمیسیون عنوان شد که با عنایت به سوابق پزشکی مستند و مستدل که پرونده بیمارستان میلاد یکی از این سوابق بود متوفیه خانم مهسا امینی در سال ۱۳۸۶ در سن ۸ سالگی با علایم بالینی اختلال بینایی، اختلال رشد و سردرد با تشخیص تومور کرانیوفارنژیوما در مغز تحت عمل جراحی قرار گرفته و متعاقب جراحی مذکور به علت نارسایی بخشی از عملکرد محور هیپوتالاموس، هیپوفیزم و غدد تحت فرمان آناز جمله تیروئید و آدرنال، زیر نظر پزشک متخصص تحت درمان با داروهای لووتیروکسین، دسموپرسین و هیدروکورتیزون بوده است.

فروزش ادامه داد: بر اساس تحقیقات قضایی و مشاهده فیلم دوربین های مداربسته پلیس امنیت اخلاقی از بدو ورود متوفیه به آن مکان، شواهدی از اصابت ضربه به نامبرده وجود نداشت و نهایتا اختلال ناگهانی هوشیاری و آریتمی و افت فشار خون و ایست قلبی متعاقب آن به دلیل اختلال در عملکرد محور هیپوتالاموس، هیپوفیزم و نارسایی ثانویه در عملکرد غدد فوق کلیه و در نتیجه عدم توان انطباق پذیری مناسب فرد در کنترل هیجانات و عوارض قلبی و عروقی ناشی از آن بوده و با توجه به مشاهده فیلم دوربین های مداربسته اقدامات غیر موثر در احیای قلبی و تنفسی در دقایق اولیه بعد از حادثه در وقوع مرگ نقش داشته و با استناد به مدارک پزشکی بیمارستان خصوصی کسری و بررسی سی تی اسکن مغز و ریه و نتایج معاینه ظاهری و کالبدگشایی جسد، فوت متوفیه به دنبال اصابت ضربه به سر، اعضا و عناصر حیاتی بدن نبوده است.

همچنین دکتر قناعتی، نماینده انجمن رادیولوژی ایران: ضربه مغزی در جمجمه که بخواهد عامل مرگ باشد به هیچ وجه وجود نداشته و خونریزی هم وجود نداشته است. پدر مرحوم امینی گفته بود وقتی جسد را برای دفن تحویل گرفتیم قسمتی از سر خون‌آلود بوده است، از پزشکی قانونی که جویا شدم وقتی جمجمه را برای تشریح باز می کنند و بخیه می کنند هنگام بخیه، جسد انعقاد خون ندارد به همین دلیل امکان وجود خون‌آبه بعد از تشریح وجود دارد

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *