صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

مدارک لازم برای گواهی عدم اعتیاد

۱۲ مهر ۱۴۰۱ - ۱۲:۰۸:۳۲
کد خبر: ۴۴۶۳۰۶۵
دسته بندی‌: مجله حقوقی ، عمومی
گواهی عدم اعتیاد، به گواهی گفته می‌شود که برای اثبات معتاد نبودن فرد صادر می‌شود.

خبرگزاری میزان –  در حال حاضر، مشکل اعتیاد، گریبانگیر برخی از افراد جامعه شده است؛ به صورتی که زندگی شخصی، اجتماعی، شغلی و حرفه‌ای آنها، به صورت مشخصی، تحت الشعاع قرار گرفته و سبب ایجاد مشکلاتی برای خود ایشان و اطرافیان آنها خواهد شد.

به همین دلیل، اطلاع از عدم اعتیاد، به ویژه در صورتی که فردی، قصد داشته باشد که در یک محیط، مشغول به کار شود و یا اینکه قصد داشته باشد با شخصی ازدواج نماید، تبدیل به موضوعی مهم می‌شود.

عدم اعتیاد فرد در این موقعیت‌ها، می‌بایست با ارائه مدارک قابل استناد، اثبات شود و به همین دلیل، اشخاصی که قصد دارند عدم اعتیاد خود به مواد مخدر را اثبات نمایند، می‌بایست با انجام دادن آزمایش یا تست اعتیاد در آزمایشگاه‌های مربوطه، گواهی عدم اعتیاد دریافت نمایند. از جمله شرایط دریافت گواهی عدم اعتیاد، آن است که فرد، به مواد مخدر اعتیاد نداشته و ضمن مراجعه به آزمایشگاه و ارائه اطلاعات و مدارک لازم، برای دریافت گواهی عدم اعتیاد اقدام نماید.

گواهی عدم اعتیاد چیست؟

متاسفانه، در حال حاضر، حجم بالایی از مواد مخدر، در کشور ما، وجود دارد و هرچند مراجع انتظامی، وظیفه مقابله با ورود مواد مخدر به کشور را به عهده داشته و بر اساس قانون جدید مبارزه با مواد مخدر سال ۹۶، تلاش‌های زیادی در این راستا انجام می‌دهند، باز هم تعدادی از افراد، به هر دلیل، اقدام به مصرف مواد مخدر نموده و بعد از مدتی، به این مواد، اعتیاد پیدا می‌کنند.

برخلاف گذشته، در حال حاضر، انواعی از مواد مخدر تولید می‌شود که خطرناک‌تر از مواد مخدر سنتی می‌باشند و به نحو خطرناکی، سلامتی افراد را در معرض تهدید قرار می‌دهند. از آن جهت که مصرف مواد مخدر مذکور، سلامتی ذهنی و روانی افراد را دستخوش آسیب‌های فراوانی می‌کنند، بسیاری از مراجعی که قصد استخدام نیروی کار را دارند، از استخدام معتادان به مواد مخدر، جلوگیری به عمل آورده و ابتدا، مدرکی تحت عنوان گواهی عدم اعتیاد را از فرد، مطالبه می‌کنند.

بیشتر بخوانید:

مستثنیات دین شامل چه اموالی است؟

همچنین، از آن جهت که خانواده‌ها، حساسیت‌های ویژه‌ای برای ازدواج فرزندان خود دارند، اثبات عدم اعتیاد داماد، موضوع بسیار مهمی قلمداد شده و معمولا از جمله مهم‌ترین مدارک لازم برای ثبت ازدواج در محضر، آزمایش‌های اعتیاد است که پس از انجام دادن آن، گواهی عدم اعتیاد به فرد داده می‌شود.

بنابراین، در پاسخ به این سوال که گواهی عدم اعتیاد چیست، باید گفت که اصولا، گواهی عدم اعتیاد، گواهی است که بیانگر این مساله می‌باشد که فرد انجام دهنده آزمایش عدم اعتیاد، به هیچ یک از مواد مخدر ذکر شده در آزمایش، اعتیاد ندارد؛ اما در یک معنای دقیق‌تر، باید گفت که دریافت گواهی عدم اعتیاد، به معنای آن است که فرد، در زمانی که آزمایش داده، نشانی از وجود مواد مخدر در خون یا ادرار وی، مشاهده نشده است.

به عبارت دیگر، از آن جهت که تاثیر برخی از مواد مخدر، ممکن است تنها تا چند روز در بدن فرد باقی مانده و پس از آن، از بین بروند، ممکن است که یک فرد، علی رغم داشتن اعتیاد به یکی از انواع مواد مخدر، در فاصله چند روز یا چند هفته مانده به آزمایش، مواد مخدر مصرف نکرده باشد و به این لحاظ، آزمایش انجام گرفته، نشانگر عدم اعتیاد وی باشد؛ در حالی که واقعا اعتیاد دارد.

در هر حال، دریافت گواهی عدم اعتیاد، در موارد زیادی، ممکن است از افراد، مطالبه شود؛ مانند گواهی عدم اعتیاد برای دریافت جواز کسب، گواهینامه رانندگی، صدور کارت سوخت و یا برای سربازی. گاهی نیز، گواهی عدم اعتیاد، برای ارائه به دادگاه، در دعاوی طلاق از طرف زن و یا سلب حضانت پدر معتاد، مورد نیاز است.

دریافت گواهی مذکور، نیازمند انجام تست و آزمایش معتاد نبودن در آزمایشگاه‌های معتبر می‌باشد که معمولا با انجام آزمایش‌های خون یا ادرار، فاکتورهای مربوط به وجود مواد مخدر در فرد متقاضی، بررسی می‌شود و پس از ارائه مدارک لازم، توسط فرد به آزمایشگاه، در صورتی که فرد، معتاد تشخیص داده نشود، گواهی عدم اعتیاد صادر می‌گردد و به اطلاع نهاد مربوطه خواهد رسید.

مدارک لازم برای گواهی عدم اعتیاد

یکی از مهم‌ترین مدارک لازم برای آزمایش اعتیاد و گرفتن گواهی عدم اعتیاد، مدارک شناسایی و هویتی خود فرد می‌باشد؛ به این معنا که افراد، برای مراجعه به آزمایشگاه‌ها و انجام آزمایش معتاد نبودن، می‌بایست شناسنامه و کارت ملی و یک قطعه عکس، همراه خود داشته باشند.

علاوه بر این، در حال حاضر، ارائه معرفی نامه از نهاد یا مرجع مربوطه، جزء اطلاعات مورد نیاز برای آزمایش و تست عدم اعتیاد تلقی می‌شود. به عنوان نمونه، مرجعی که قصد استخدام فرد را دارد، یک معرفی نامه به متقاضی می‌دهد و متقاضی، با مراجعه به آزمایشگاه‌ها، باید گواهی عدم اعتیاد بگیرد. لازم به ذکر است که اعتیاد یا استعمال مواد مخدر، بر اساس قانون رسیدگی به تخلفات اداری، یکی از انواع تخلفات اداری کارمندان تلقی می‌شود.

در صورتی هم که دریافت گواهی عدم اعتیاد برای ثبت ازدواج در محضر، مورد نیاز است، ابتدا می‌بایست به دفترخانه ازدواج و طلاق مراجعه نموده و پس از دریافت معرفی نامه، تست عدم اعتیاد را انجام داده تا آزمایشگاه، نتیجه این آزمایش را به مرجع مربوطه، گزارش نماید.

نکات مربوط به مدارک لازم برای گواهی عدم اعتیاد

به لحاظ حقوقی، گواهی عدم اعتیاد، با ملاحظه مشخصات فردی که در معرفی نامه ذکر شده است، صادر می‌شود و معمولا آزمایشگاه‌ها، برای صدور این گواهی، عکس متقاضی را نیز بر روی گواهی، الصاق می‌نمایند تا به این ترتیب، شخص، نتواند فرد دیگری را به جای خود، به آزمایشگاه برده تا به جای وی آزمایش یا تست عدم اعتیاد بدهد.

همچنین، باید در نظر داشت که دریافت گواهی عدم اعتیاد که نشانگر معتاد نبودن فرد است، می‌بایست حتما از طریق مراجعه به آزمایشگاه دریافت شود و اشخاصی که به جای انجام آزمایش، اقدام به دریافت گواهی عدم اعتیاد جعلی می‌نمایند، ممکن است بر حسب مورد، درگیر پرونده‌های مربوط به جرم جعل سند شوند؛ به این ترتیب، توصیه می‌شود که برای دریافت گواهی عدم اعتیاد، نکات قانونی مذکور، مد نظر قرار گیرد.

گفتنی است که دریافت گواهی عدم اعتیاد جعلی و ارائه آن به دفترخانه برای ثبت ازدواج، ممکن است در صورت عدم اطلاع زوجه، سبب ایجاد مشکلاتی در ارتباط زناشویی زوجین شود؛ به این معنا که پنهان نمودن اعتیاد مرد، سبب شود که زوجه، به فریب یا تدلیس در ازدواج، استناد نموده و اقدام به فسخ نکاح و جدا شدن نماید.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *