واکنش ظریف به شبهات مطرح شده در مورد سهم دریای خزر
موافقتنامه حمل و نقل بین کشورهای ساحلی خزر، موافقتنامه بین دولتهای ساحلی خزر درباره همکاریهای تجاری و اقتصادی، موافقتنامه پیشگیری از حوادث در دریای خزر، پروتکل مبارزه با جرائم سازمان یافته در دریای خزر، پروتکل مبارزه با تروریسم و همچنین پروتکل همکاری و تعامل نهادهای مرزبانی کشورهای ساحل دریای خزر، شش موافقتنامهای بودند که در اجلاس سران در آکتائو با حضور وزرای مربوطه امضا شد.
اما پس از تصویب کنواسیون رژیم حقوقی دریای خزر، برخی رسانهها و فضای مجازی این موضوع را با دیدگاههای متفاوت براساس احساسات و شایعه نشر کردند. یکی از بحثهایی که در این باره بر سر زبانها افتاده، این است که ایران و شوروی سابق، هر کدام ۵۰ درصد از این دریا را صاحب بودند و این مالکیت به رسمیت شناخته شده، لیکن بعد از فروپاشی شوروی، سهم ایران به ۱۱ درصد کاهش یافت و دولتمردان ایرانی نتوانستند از مالکیت ایران بر خزر حراست کنند.
بیشتر بخوانید: آخرین نماینده ایران در «مذاکرات دریای خزر»: مدعیان سند بیاورند
این موضوع غلط حتی با سوء استفاده تبلیغاتی معاندین و رسانههای ضدانقلاب مواجه شده و آنها نیز به دروغ این بحث را مطرح کرده که «سهم ۵۰ درصدی ایران از دریای خزر»، به شدت تنزل یافته و مسئولان از حق ایران کوتاه آمدهاند و قبول کردهاند که سهم جمهوری اسلامی از دریای خزر کاهش پیدا کند.
در این رابطه محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان این موضوعات مطرح شده را نادرست خواند و افزود: چنین چیزی وجود ندارد.
ظریف در پاسخ سوالی مبنی بر اینکه برخی این شبهات را مطرح میکنند که سهم ایران ۵۰ درصد بوده و در حال حاضر به ۱۱ درصد رسیده است آیا صحت دارد؟ گفت: نخیر در هیچ زمانی در گذشته پنجاه درصد بوده و نه الان ۱۱ درصد یا هر عدد دیگری است. جز کشورهای روسیه و قزاقستان سهمی هنوز تعیین نشده است.
وزیر خارجه کشورمان در مورد اینکه آیا دولت از حق ایران در دریای خزر کوتاه است آمده است؟ گفت: اینطور نیست و ایران از هیچ چیز کوتاه نیامده است.