از صدور ۵۰ هزار جواز دفن در قالب طرح دادپزشک تا درخواست مشاوره از سوی مردم / ارائه ۱۲ خدمت جدید در طرح دادپزشک تا پایان سال
طرح دادپزشک به منظور کاهش کالبد شکافی اجساد پزشکی قانونی از سال ۹۳ در پزشکی قانونی کشور اجرایی شده است، به گفته رئیس گروه پزشکان معتمد این سازمان در سال گذشته ۵۰ هزار جسد در چارچوب طرح دادپزشک معاینه و برای آنها جواز دفن صادر شده است.
به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، طرح دادپزشک برای کاهش کالبدشکافی اجساد پزشکی قانونی برای اولین بار در سال ۹۳ در پزشکی قانونی کشور کلید خورد و پزشکی قانونی طی تفاهم نامه ای با وزارت بهداشت آن را اجرایی کرد. در حال حاضر اکثر استانهای کشور به این طرح پیوسته اند که در اجرای این طرح علت بسیاری از مرگهای طبیعی بدون کالبد شکافی مشخص میشود.
در اجرای این طرح پزشکان با توجه به تجربه، تخصص، حسن سابقه کار پس از گذراندن دورههای آموزشی توسط سازمان پزشکی قانونی انتخاب میشوند.
به گفته احمد شجاعی رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور، ۱۲ خدمت جدید به طرح دادپزشک اضافه شده است که طبق آن مردم میتوانند با دادپزشک تماس بگیرند و درخواست مشاوره کنند.
علی بخشی رئیس گروه پزشکان معتمد سازمان پزشکی قانونی کشور در گفتوگو با خبرنگار گروه حقوقی و قضایی با اشاره به اجرای طرح دادپزشک، گفت: طرح دادپزشک طرحی برای واگذار کردن امور غیرحاکمیتی به بخش خصوصی بود.
وی با اشاره به ارجاعات پزشکی قانونی، اعلام کرد: ارجاعات پزشکی قانونی دو دسته هستند، قسمتی به واسطه دستورات قضایی انجام میشود و دسته دوم خدماتی است که نیاز سایر دستگاهها و مردم هستند. برای اجرای این طرح بررسیهایی بصورت پایلوت انجام گرفته و پیشنهاد این طرح در قانون پنج ساله برنامه ششم توسعه ارائه و در قالب یک تفاهم نامه بین سازمان پزشکی قانونی و وزارت بهداشت در سال ۹۲ منعقد شد.
علی بخشی خاطرنشان ساخت: این تفاهم نامه مبنی براین بود که معاینات اجساد، در مواردی که فوت طبیعی باشد و نیازی به ارجاع به دستگاه قضایی نداشته باشد در قالب طرح دادپزشک که بر اسم قدیمی و باستانی پزشکی قانونی مشتمل است، توسط مرکز تحقیقات پزشکی قانونی انجام شود. در گذشته نامی که برای پزشکان قانونی به کار میرفت دادپزشک بود که در این طرح از همین نام وام گرفته و آن را اجرایی کردهایم.
رئیس گروه پزشکان معتمد سازمان پزشکی قانونی کشور در ادامه با اشاره به عملیات اجرایی این طرح، گفت: این طرح به صورت پایلوت از سال ۹۳ در تهران آغاز شد و در حال حاضر در تمامی ۳۱ استان کشور در حال اجرا است.
علی بخشی همچنین گفت: در سال گذشته جواز دفن ۵۰ هزار متوفا که فوت طبیعی داشته و نیاز به ارجاع به پزشکی قانونی نداشتند، صادر شده است.
وی با اشاره به نکات مثبت طرح دادپزشک افزود: در این طرح مواردی فوت طبیعی داشتند و نیاز به ارجاع به دادسرا و نیروی انتظامی برای تشکیل پرونده قضایی نبود؛ بنابراین نیروی انتظامی ومحاکم قضایی میتوانستند به پروندههای مهم رسیدگی کنند و بار اضافی از پروندهها به آنها تحمیل نشود.
به گفته رئیس گروه پزشکان معتمد سازمان پزشکی قانونی کشور، از دیگر نکات مثبت این طرح این است که اگر کارشناسان و پزشکان معتمد در جریان بررسیها به یافتههای غیرطبیعی برخورد کنند با ذکر دلایل توجیهی مورد را به دادسرا اعلام میکنند بنابراین اگر بزهی صورت گرفته باشد از طریق این افراد کشف میشود.
علی بخشی با بیان اینکه رضایت مندی مردم از اجرای این طرح بسیار زیاد است، اضافه کرد: در قانون پنج ساله برنامه ششم توسعه، قانون به پزشکی قانونی اجازه داد که برخی از خدمات پزشکی قانونی مورد نیاز دستگاهها و مردم را به گروه پزشکی معتمد واگذار کند، اما این یک استثناء داشت مبنی براینکه مواردی که ارجاعات قضایی داشتند و پروندههای قضایی از این امر مستثنی شدند؛ پزشکی قانونی امور حاکمیتی را خودش نظر میدهد و امور غیرحاکمیتی که بی جهت باعث شلوغی ادارات پزشکی قانونی میشود به گروه پزشکی معتمد واگذار شود.
وی در ادامه افزود: گروه پزشکی معتمد گروهی از پزشکان هستند که به لحاظ امور پزشکی و علمی توانایی انجام این کار را دارند و صلاحیت آنها توسط سازمان پزشکی قانونی کشور تایید میشود. این گروه در قالب یک موسسه انجام وظیفه میکند و هدفش این است که سطح دسترسی مردم و نهادهایی که خدماتی غیر از خدمات مربوط به دستگاه قضایی از پزشکی قانونی میخواهند را بتوانند سریعتر و راحتر از این گروه دریافت کنند.
رئیس گروه پزشکان معتمد سازمان پزشکی قانونی کشور تصریح کرد: در گام نخست طرح دادپزشک به این گروه منتقل شد که فعالیتش را دراین رابطه انجام میدهد و در سایر موارد نیز آیین نامه در دست تدوین و تا پایان امسال شاهد ارائه خدمات در موارد دیگر نیز خواهیم بود.
وی موارد ۱۹ گانه از مرگ که باید مجوز دفن آن از سوی پزشکی قانونی صادر شود را مورد اشاره قرار داد و افزود: مرگ در پی سوءمصرف مواد مخدر، تصادف رانندگی، حوادث کار، مسمومیت و... از جمله این موارد است که نیازمند صدور جواز دفن از سوی پزشکی قانونی است. به جز این موارد در طرح دادپزشک، پزشک میتواند تشخیص دهد که علت مرگ چه بوده تا جواز دفن صادر شود که این موضوع بار پزشکی قانونی را کم میکند.
علی بخشی در ادامه گفت: شهروندان میتوانند از طریق تماس با دادپزشک درخواست خود را برای معاینه اجساد را اعلام کنند. اطلاعرسانی کردهایم و با بیمارستانها نیز جلسات توجیهی مختلفی داشتهایم. اگر فردی در بیمارستان فوت کند با توجه به اینکه اکثر پزشکان آموزشهای لازم را دیدهاند جواز دفن صادر خواهد شد، اما اگر در خانه فوت کند بستگانش میتوانند از طریق تماس با دادپزشک درخواست خود را برای معاینه جسد مطرح کنند. البته یک تیم از عوامل دادپزشک در بهشتزهرا مستقر هستند و جواز دفن را صادر میکنند.
وی همچنین از شهروندان تهرانی خواست برای دریافت مشاوره و درخواست معاینه باشماره تلفن ۷۷۵۳۷۵۳۰ تماس بگیرند و در شهرستانها نیز این شماره روی سایت دادپزشک منتشر شده است.
علی بخشی با بیان اینکه در حال حاضر ارجاع به دادپزشک تنها برای فوتیهاست، درباره هزینههای آن نیز گفت: هزینههای معاینه دادپزشک حسب تعرفه مصوب است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *