صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

انتخابات بلاکچینی سردفتران و دفتریاران

۰۴ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۱:۲۴:۳۱
کد خبر: ۴۴۰۶۴۹۷
هفتمین دوره انتخابات سردفتران و دفتریاران با همکاری یک شرکت خصوصی بر بستر بلاکچین انجام شد.

خبرگزاری میزان_ انتخابات سردفتران و دفتریاران در حالی برای اولین بار به صورت بلاکچینی و الکترونیکی برگزار شد که حدود ۴ هزار و ۳۰۰ نفر واجد شرایط رای‌دهی و ۵۸ کاندیدا شامل ۱۵ کاندیدا برای دفتریاری و ۴۳ نفر برای سردفتری در این انتخابات حضور داشتند.

اگرچه مشکلات اینترنت در ابتدای این رای‌گیری باعث بروز وقفه 3 دقیقه‌ای در فرایند انتخابات الکترونیکی سردفتران و دفتریاران شد، اما نکته قابل توجه این رای‌گیری را می‌توان امکان ارائه نتایج به صورت لحظه‌ای دانست.

فرایند رای‌گیری

ستار‌هاشمی، معاون توسعه فناوری و خدمات الکترونیکی ثبتی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در مورد نحوه برگزاری انتخابات سردفتران و دفتریاران به استفاده از هوش مصنوعی برای فرایند تایید هویت اشاره کرد و ادامه داد: «با استفاده از پردازش تصویر و دوربین‌هایی که روی دستگاه‌های رای‌گیری نصب شده، عملیات انطباق تصویر با پروفایل سردفتران و دفتریاران انجام می‌شود و به این صورت از درستی عملیات تایید هویت اطمینان حاصل می‌شود.»

به گفته او، بعد از انطباق تصویر، لیست سردفتران و دفتریاران نمایش داده می شود و رای‌دهندگان با انتخاب نمایندگان تا قبل از تایید نهایی امکان ویرایش دارند.

برگزاری نخستین انتخابات بلاکچینی سردفتران و دفتریاران

هاشمی  یادآوری کرد که در مرحله پایانی انتخابات هم هیئت نظارت با استفاده از کلیدهای رمزگشایی، آرای مأخوذه را شمارش خواهند کرد که به این ترتیب همه مراحل این انتخابات به صورت الکترونیکی و هوشمند انجام می‌شود.

به گفته او این شیوه انتخابات، موجب شفافیت رای‌گیری و از بین رفتن تخلفات احتمالی و حصول سریع نتایج بدون خطا و اشتباه خواهد بود.

اهداف انتخابات بلاکچینی

معاون توسعه فناوری و خدمات الکترونیکی ثبتی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور همچنین به اهداف استفاده از فناوری بلاکچین برای برگزاری انتخابات اشاره کرد.

هاشمی با بیان اینکه ما در زیست‌بوم ثبتی کشور به دنبال استفاده حداکثری از فناوری‌های به‌روز دنیا هستیم، هدف از برگزاری انتخابات بلاکچینی را ایجاد ارتباط میان سردفتران و دفتریاران با فناوری زنجیره بلوکی(بلاکچین) و هوش‌مصنوعی عنوان کرد.

او عدم امکان انکار حضور رای‌دهندگان را یکی دیگر از اهداف برگزاری انتخابات با این روش عنوان کرد و حفظ محرمانگی رای رای‌دهندگان را که پیچیدگی‌هایی در لایه فنی دارد، به عنوان هدف بعدی برشمرد.

به گفته او «آخرین هدف امکان حفظ آرای فراد و امکان بازشماری آراست که به وسیله بلاکچین به خوبی امکان تحقق همه این اهداف به وجود آمده است».

هاشمی البته بر موضوع امکان افشا نشدن نتایج هم تاکید کرد و گفت: «برای این انتخابات کلیدهای خصوصی برای مراجع ذی‌صلاح در نظر گرفته شده است و تنها با استفاده از همه کلید‌ها در کنار یکدیگر، امکان نمایش نتیجه وجود دارد که همین موضوع می‌تواند منجر به بالا رفتن کیفیت انتخابات شود.»

حساسیت‌های خاص قوه

حسین اسلامی، رئیس هیات مدیره شرکت برگزارکننده این انتخابات، ضمن تبریک به کانون سردفتران و دفتریاران و همچنین قوه‌قضاییه گفت: «پیش از این شاهد برگزاری انتخابات‌هایی بر بستر بلاکچین بوده‌ایم، اما در قوه‌قضاییه با توجه به حساسیت‌ها و نگرانی‌ها این امر اتفاق نیفتاده بود.»

اسلامی تفاوت اصلی این انتخابات با انتخابات‌های دیگر را آشنایی بیشتر شرکت‌کنندگان و توسعه زیرساخت‌ها عنوان کرد که درنهایت منجر به بهتر شدن فرآیند رای‌گیری شده است.

تجربه‌ای موفق

انتخابات کانون سردفتران و دفتریاران استان تهران را می‌توان نخستین انتخابات این صنف دانست که با استفاده از فناوری‌های نوین و به صورت هوشمند برگزار شد. استفاده از بلاکچین برای انتخابات‌ در سراسر دنیا به تدریج به روالی معمول برای سازمان‌ها و ارگان‌های دولتی و خصوصی تبدیل می‌شود.

اگرچه همچنان حضور فیزیکی رای‌دهندگان و مجریان انتخابات در مکانی مشخص برای برگزاری انتخابات اجتناب ناپذیر است، اما روش‌های بلاکچینی و الکترونیکی تا حدود زیادی می‌تواند از ایرادها و تشکیک‌های رایج که در انتخابات‌های سنتی شاهد آن هستیم، جلوگیری کند.

انتخابات امروز هم با ویژگی‌هایی چون اخذ رأی به صورت رمزنگاری شده و محرمانه، شمارش دقیق و صحیح آرا، امکان اعتبارسنجی مجدد برگه رأی، تضمین صحت آرای اخذ شده و امکان گزارش‌دهی میزان مشارکت، توانست تجربه موفقی را اگرچه در مقیاسی نه چندان بزرگ، برای کشور و به طور خاص برای قوه قضاییه رقم بزند.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *