راه فرار از پرداخت مالیات بسته شد؛ حواستان به کارت به کارتها هم باشد
خبرگزاری میزان _ روزنامه ایران نوشت: پس از تغییر روش محاسبه مالیات برعملکرد مشاغل برای سال مالی گذشته برمبنای تراکنشهای مالی دستگاههای کارتخوان، برخی از فروشندهها برای فرار از مالیات اقدام به جمعآوری دستگاههای کارتخوان و مطالبه وجه نقد یا کارت به کارت از خریداران خود کردند، موضوعی که طی هفتههای اخیر بتدریج رو به افزایش بود، اما با اطلاعیه جدید سازمان مالیاتی درخصوص اینکه هرنوع وجهی که به حسابهای تجاری واریز میشود، درآمد بوده و مشمول مالیات است، این مسیر هم برای فرارمالیاتی درصورت اجرای سریعتر تفکیک حسابهای تجاری و شخصی مسدود شد.
یکی از اساسیترین منابع درآمدی دولت در بودجههای سنواتی در کنار فروش نفت، کسب درآمدهای مالیاتی است. از درآمدهای مالیاتی به عنوان درآمد پاک یاد میشود و هر کشوری بتواند در زمینه تدوین مقررات و اجرایی کردن قوانین مالیاتی، بهتر عمل کند؛ طبیعتاً درآمد مالیاتی عادلانهتر و مناسبتری نیز خواهد داشت.
با وجود این، هیچ کشوری هم در دنیا وجود ندارد که توانسته باشد فرار مالیاتی را به صفر برساند و در پیشرفتهترین سیستمهای مالیاتی دنیا نیز روشهایی برای فرار مالیاتی وجود دارد. در ایران ارقام گوناگونی به عنوان میزان فرار مالیاتی از 40 هزار میلیارد تومان تا 100 و 135 هزار میلیارد تومان تخمین زده میشود؛ همچنین برخی کارشناسان میگویند بیش از 40 درصد از فعالیتهای اقتصادی ایران قابل شناسایی و ردیابی نبوده، از اینرو طراحی سازوکاری برای دریافت مالیات از بخشها و فعالیتهای خاکستری اقتصاد نیز دشوار است.
در طول سالهای گذشته در قالب بودجههای سنواتی تلاشهای فراوانی برای طراحی سازوکارهای عملیاتی و جدید به منظور وصول مالیات از گروههای مختلف اقتصادی و بویژه گروههایی که مالیات ستانی مناسبی از آنها صورت نمیگرفت، شده است و در برخی موارد نیز موفقیتهایی حاصل شده است.
جدیدترین اقدامات صورت گرفته در زمینه شناسایی مؤدیان جدید مالیاتی را میتوان ساماندهی کارتخوانهای فروشگاهی دانست که پرونده آن اخیراً بسته شده است.
با وجود این، همانگونه که عنوان شد هرچقدر دولت و مشخصاً سازمان امور مالیاتی برای به روزرسانی قوانین و شناسایی مؤدیان جدید مالیاتی تلاش میکند، از آن سو برخی برای فرار از پرداخت مالیات در تلاش هستند و راههای گوناگونی را برای فرار مالیاتی به کار میگیرند.
یکی از مباحثی که در هفتههای اخیر مطرح و واکنشهایی را در پی داشته، فرار برخی اصناف و فعالان اقتصادی در استفاده از دستگاههای کارتخوان و درخواست از خریداران برای کارت به کارت مبالغ به جای استفاده از کارتخوانها با بهانههایی مانند قطعی کارتخوان و... بوده است.
طی مدت اخیر این بحث به رسانهها کشیده شده بود و در این زمینه نیز داوود منظور؛ رئیس کل سازمان امور مالیاتی کمتر از یک ماه پیش عنوان کرده بود که تاکنون مبالغ کارت به کارت شده بررسی نشده و برای بررسی این موارد نیاز به دستورالعمل بانک مرکزی درباره تفکیک حسابهای تجاری و شخصی افراد داریم.
رئیس کل سازمان امور مالیاتی همچنین در توضیح بیشتر عنوان کرده بود که براساس دستورالعمل بانک مرکزی باید طی یک ماه آینده (تا پایان مردادماه) حسابهای شخصی و تجاری افراد از هم تفکیک و به سازمان امور مالیاتی کشور اعلام شود.
منظور ادامه داد: تفکیک حسابها یا براساس اعلام خود صاحبان حساب صورت میگیرد یا از طریق بررسی تراکنشها و گردش مالی صاحب حساب توسط بانک مرکزی انجام میگیرد.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی در تشریح شرایط تشخیص حسابهای تجاری با اشاره به اینکه اگر تعداد دفعات واریزی به یک حساب طی یک ماه از میزان تعیینشده به طور مثال بیش از ۱۰۰ مرتبه واریز به کارت فراتر باشد، گفت: این حساب مشکوک به تجاری بوده و از طریق بانک مرکزی به سازمان امور مالیاتی کشور معرفی میشود.
اما روز سهشنبه سازمان امور مالیاتی برای حل این مشکل دست به کار شد و با صدور اطلاعیهای اعلام کرد: با عنایت به مفاد قوانین مالیاتهای مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده، بند (م) تبصره ۱۲ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور و مواد ۱۰ و ۱۱ قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان، کلیه وجوه واریزی به حسابهای بانکی تجاری از تمام طرق از جمله درگاههای الکترونیکی پرداخت، دستگاههای کارتخوان، کارت به کارت، ساتنا، پایا و... به عنوان فروش تلقی شده و مبنای محاسبات مالیاتی قرار میگیرد.
بنابراین لازم است مؤدیان مالیاتی به گونهای اقدام کنند که صرفاً مبالغ ناشی از فعالیتهای اقتصادی و تجاری به حسابهای مذکور واریز شود.
بدیهی است پایش سایر حسابهای بانکی غیرتجاری نیز به صورت مستمر انجام شده و چنانچه مبالغی بابت فعالیتهای تجاری (فروش) به آن حسابها واریز شده و در اظهارنامههای مالیاتی مؤدیان به عنوان درآمد ابراز نشود، به عنوان درآمد کتمان شده مشمول مالیات و جرایم غیرقابل بخشش خواهد شد.
- بیشتر بخوانید:
- ۳۰۰ نفر مالیات خانه لوکس خود را پرداخت کردند
انتهای پیام/
خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانههای داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای منتشر میشود.