نخبگان اهل مسجد باید شناسایی شوند/تربیت و رشد نیروهای متعهد انقلابی در مساجد
حجتالاسلام والمسلمین حبیبرضا ارزانی مشاور وزیر و دبیر ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگی ، در خصوص برنامههای کانون برای شناساندن هرچه بهتر و بیشتر ارزش والای مساجد در جامعه گفت: خوشخبتانه پس از جلسات مستمر و برنامه ریزیهای مداوم، اساسنامه ستاد هماهنگی و نظارت بر کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور توسط شورای معینِ شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید.
وی در همین راستا ادامه داد: این اساسنامه بنا دارد تا با احیای نقش واقعیِ فرهنگی، آموزشی و تبلیغی مساجد؛ تربیت و رشد نیروهای متعهد انقلابی و کارآمد در حوزه فرهنگ و هنر، توسعه فرهنگ اصیل اسلامی در شهرها و روستاهای کشور و مقابله با تهاجم فرهنگی دشمنان را سرلوحه اهداف و برنامههای خود قرار داده و فعالیتهای کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور را در این مسیر ساماندهی کند.
دبیر ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور درباره کارکردهای مختلف اساسنامه ستاد هماهنگی مساجد افزود: برنامهریزی، نظارت، انسجام و هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد؛ کمک به راهاندازی و تجهیز کتابخانههای مساجد، به روزرسانی بانک اطلاعات کانونها، کمک به تولید و عرضه محصولات فرهنگی و دینی و کمک به راهاندازی و توسعه پایگاههای فرهنگی عمومی و دیجیتال در حوزه فعالیت مساجد از جمله برنامه های ذکر شده در این اساسنامه است.
وی در همین رابطه ادامه داد: همچنین ما با اساسنامه هماهنگی کانون های مساجد قصد داریم استعدادهای برتر و نخبگان مساجد را شناسایی، جذب و حمایت کنیم. تلاش در جهت تجهیز کتابخانههای مساجد؛ حمایت و هدایت فعالیتهای دینی کانونها و فراهم آوردن زمینه رشد بینشی و عقیدتیِ عوامل اجرایی و اعضاء از طریق برگزاری دورهها و مسابقات فرهنگی، هنری و قرآنی از دیگر محورهای اصلی این اساسنامه است.
ارزانی درباره ماهیت کلی اساسنامه هماهنگی کانون مساجد اذعان کرد: پر واضح است که این اساسنامه در حیطه اختیارات کانونهای فرهنگی مساجد است و ارتباطی به اختیارات مساجد و یا ائمه محترم جماعات مساجد ندارد. تأکید میکنم "کانونهای فرهنگی هنری مساجد" به عنوان جزئی از کل (مسجد) فعالیت میکنند؛ حتی بر موضوع غیر دولتی بودن آن نیز تأکید شده است.
وی افزود: از طرف دیگر طبق اساسنامه، علاوه بر وزرای فرهنگ و ارشاد اسلامی، آموزش و پرورش و وزیر ورزش و جوانان؛ نماینده شورای سیاستگذاری ائمه جمعه، رییس مرکز رسیدگی به امور مساجد، رییس سازمان تبلیغات اسلامی، رییس سازمان اوقاف و امور خیریه، رییس سازمان بسیج مستضعین و نماینده مرکز مدیریت حوزههای علمیه کشور و شهردار تهران، از اعضای شورای سیاستگذاری این ستاد میباشند و رییس ستاد نیز از بین روحانیون با تجربه انتخاب میشود.
دبیر ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور در مورد دولتی نشدن مساجد تاکید کرد: اساساً یک مجموعه غیر دولتی مانند این ستاد، نمیتواند و قصد ندارد که مساجد را تحت پوشش دولت درآورد و رعایت این نکته از جمله نگرانیها و حساسیتهای تهیهکنندگان اساسنامه بوده و الحمدلله در این اساسنامه جز تقویت نقش روحانیت معزّز و امام جماعت مسجد به منظور بالابردن سطح کارکرد فرهنگی هنری مساجد، رویکرد دیگری نداشتهایم.
وی ادامه داد: علاوهبر دیدگاه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مبنی بر دولتی نشدن مساجد؛ وزیر آموزش پرورش نیز صراحتاً به این نکته اذعان داشتهاند که در نظام اسلامی، همه امکانات کشور باید در خدمت مساجد باشد و اداره عالی مساجد از شئون ولیّ محترم فقیه است که مورد تأیید همه اعضای شورای سیاستگذاری ستاد کانونهای فرهنگی هنری مساجد نیز میباشد. با این توصیف همه اعضاء بر این نکته واقف بودند که مبادا مطلب یا موضوعی به تصویب رسد که زمینهساز کاهش نقش مردمی مساجد و تأثیر روحانیت معزّز شود.
ارزانی اساسنامه را نقشه راه کانون ستاد مساجد اعلام کرد و افزود: این اساسنامه قرار است نقشه راه ستاد و همه اعضای کانونهای فرهنگی هنری در کشور شده، بستر و مسیر را بیش از گذشته برای ایجاد تمدن نوین اسلامی فراهم نماید. جلوگیری از دولتیشدن مساجد و ممانعت از کاهش نقش روحانیت، از جمله مواردی بوده که نه تنها در تدوین اساسنامه، بلکه در تدوین برنامه تحول راهبردی ستاد به صورت خاص مد نظر قرار گرفته است.
وی راجع به برنامه تحول راهبردی ستاد کمی تاکید کرد: کانونهای فرهنگی هنری مساجد، با منویات مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) در سال ۱۳۷۱ با مصوبه ۳۰۲ شورای عالی انقلاب فرهنگی تأسیس شده و اکنون افق ۱۴۱۴ را در پیش رو داریم که با دعوت از اندیشمندان و نخبگان حوزه و دانشگاه، پیشنویس اولین برنامه بلندمدت کانونهای فرهنگی هنری مساجد تنظیم و تدوین شده است و جهت بررسی و اعلام نظر به دفاتر مراجع محترم عظام تقلید ارسال شده و اکنون منتظر اعلام نظرات بزرگواران یاد شده هستیم و انشاءالله تا پایان تابستان برنامه مذکور نهایی و ابلاغ خواهد شد.
وی با اشاره به انتقاداتی که اخیراً در مورد تصویب اساسنامه مطرح میشود اذعان کرد: انتقاد اساساً خوب است و از هر انتقاد دلسوزانه و خردمندانه در این رابطه استقبال میکنیم؛ البته برخی از بزرگواران هم مطالب نادرستی را مطرح میکنند که پیشنهاد میشود با مطالعه کامل و دقیق اساسنامه، با مفاد آن آشنا شده و انتقادات خود را در چارچوب آن مطرح نمایند. البته در هیچ کاری نمیتوان رضایت همگان را جلب کرد و کاری که بخواهد رضایت همه افکار و آراء را در پی داشته باشد ممکن است از مسیر اصلی خود خارج شود.
حجتالاسلام والمسلمین حبیبرضا ارزانی خاطرنشان کرد: من تأکید چندباره درخصوص گفت و گو و بررسی حضوری درباره موضوع اساسنامه این ستاد با منتقدین محترم را دارم و نسبت به مضامین اساسنامه مطمئن هستم که مطلبی که باعث برداشت ناصحیح شود وجود ندارد و این اساسنامه مورد تأیید نخبگان و فرهیختگان شورای عالی انقلاب فرهنگی بوده و مورد تصویب اکثریت اعضاء قرار گرفته و اعضای کانونهای فرهنگی هنری نیز از بهترین اقشار و جزء نخبگان محلات هستند و سالهاست در مسیر ارتقای فرهنگ و هنر جامعه و مبارزه با تهاجم فرهنگی دشمنان فعال میباشند. آنان یک لحظه هم از کسب مشورت و راهنمایی امام جماعت مسجد محل فعالیت خود غافل نمیشوند؛ چرا که امام جماعت مسجد اصلیترین رکن کانونهای فرهنگی مساجد است.