توقف «طرح اقتصادی ۲۴ مادهای» در ایستگاه بهارستان؟
فضای مجلس اینگونه نیست که بخواهد در زمینه برونرفت از شرایط اقتصادی طرحی را تهیه کند لذا طرح ۲۴ ماده که تهیه شده بود مورد موافقت نمایندگان قرار نگرفت؛ بنابراین این احتمال وجود دارد که دولت تمامی مشکلات را به گردن مجلس بیاندازد و با توجه به این شرایط مجلس معتقد است که دولت خود باید اقدام به تهیه طرحی در زمینه برونرفت از مشکلات کند.
نمایندگان جلسه غیر علنی چهارشنبه ۱۳ تیرماه ۹۷ را با دستور بررسی طرح مشکلات اقتصادی کشور، برگزار کردند تا با دریافت نقطه نظرات کارشناسی موشکافانهتر به حل مشکلات بپردازند.
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در تشریح جلسه غیر علنی همان روز گفت: کمیتههایی در کمیسیونها کار کرده بودند و پیشنهاداتی نیز در این زمینه تدوین شده بود که این پیشنهادات در چارچوب قوانین قابل اجرا است و میتواند کمک کند.
وی تاکید کرد: با دولت صحبت خواهیم کرد تا این پیشنهادات را مورد توجه قرار دهد.
دقیق و بدون تعارف!
بهروز نعمتی، سخنگوی هئیت رئیسه مجلس نیز در جمع خبرنگاران گفت: در این جلسه بحثهای «دقیق» و «بدون تعارف» در حوزه مسائل اقتصادی مطرح شد و اکثر نمایندگان در این جلسه عنوان کردند، مشکلات همیشه وجود دارد و به تحریمها برنمیگردد و اکثر مشکلات به مسائل مدیریتی مربوط میشود.
نعمتی تاکید کرد: همچنین یکی دیگر از بحثهای این بود که چرا دولت در زمان مقتضی تصمیم گیری نمیکند و مدیریت زمان در دستور کار دولت نیست چراکه نمایندگان معتقد بودند در جاهایی که دولت تصمیمات مقتضی میگیرد حتی این تصمیمات به گونهای نیست که دولت در آن استقامت داشته باشد و روی تصمیم خود بایستد وحتی ممکن است در جاهایی هم تصمیماتش را نقض و تصمیمات جدیدی بگیرد.
البته مجلس در این جلسه به موضوع افزایش نقدینگی هم پرداخت و این مسئله را مورد واکاوی قرار داد نعمتی در همین رابطه ادامه داد: در این جلسه مطرح شد که بیش از ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی در بازار وجود دارد که روزی این نقدینگی به سمت خودرو و روز دیگر به سمت ارز سوق داده میشود که دولت در این جلسه مکلف شد تا این مشکل را حل و فصل کند.
ناهماهنگی تیم اقتصادی!
سخنگوی هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به طرح موضوع عدم هماهنگی بین تیم اقتصادی دولت درجلسه غیر علنی بیان داشت: متاسفانه در تیم اقتصادی دولت هر کسی ساز خودش را میزند و ما اکنون ساز ناکوکی را از تیم اقتصادی دولت میشنویم. البته شاید این تیم برای مقطعی خوب عمل کرده باشد، اما ممکن است نتواند مشکلات فعلی کشور را حل و فصل کند.
مذاکرات «لاریجانی» با «روحانی» برای تهیه یک لایحه
نعمتی درباره بررسی طرح ۲۴ مادهای نمایندگان در جلسه غیر علنی ۱۲ تیرماه مجلس در گفتوگو با خبرنگار میزان گفت: پیشنویس طرح ۲۴ مادهای «حمایت از اقتصاد ملی در مقابل اقدامات خصمانه آمریکا» در جلسه غیر علنی مجلس مورد بررسی قرار گرفت.
وی افزود: تاکید مجلس همواره بر این است که دولت در این زمینه لایحه خود را به مجلس ارائه کند. اما اگر دولت در زمینه مشکلات اقتصادی پیش رو لایحه خود را به مجلس ارائه نکرد، مجلس طرح ۲۴ مادهای خود را در دستور قرار خواهد داد.
نعمتی تاکید کرد: حتی در این رابطه قرار است آقای لاریجانی با رئیس جمهور مذاکراتی داشته باشد تا دولت نهایتا درباره شرایط اقتصادی پیش رو لایحهای را به مجلس تقدیم کند.
زیر و بَم پیش نویس/ رفاهکارت در راه
سخنگوی هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی با اشاره به محورهای پیشنویس طرح ۲۴ مادهای حمایت از اقتصاد ملی در مقابل اقدامات خصمانه آمریکا گفت: موضوعات ارزی، تورم، حرکت نقدینگی کشور به سمت تولید، مقابله با تحریمها، واگذاری طرحهای نیمهکاره به بخش خصوصی از جمله مواد پیشنویس طرح ۲۴ مادهای نمایندگان قلمداد میشود.
وی تاکید کرد: همچنین در راستای این طرح موضوع رفاهکارت برای عدم آسیبپذیری اقشار نیازمند گنجانده شده است. البته این مسئله باید مقداری در مجلس پختهتر شود و در حال حاضر در حد یک نظریه است. با این وجود ما باید نظر دوستانمان را در وزارت کار هم جویا شویم.
البته نعمتی درپی این مصاحبه عنوان داشت که نمایندگان همچنان منتظر لایحه دولت خواهند بود و اگر دولت در این زمینه لایحهای به مجلس ارائه نکند، این طرح ۲۴ مادهای در دستور کار مجلس قرار خواهد گرفت.
طرحی برای مقابله ...
جبار کوچکی نژاد نیز ۱۲ تیرماه در همین زمینه به خبرنگار میزان گفت: طرح ۲۴ مادهای نمایندگان قرار است شرایط اقتصادی کشور را به دقت مورد رصد قرار دهد و مدت اجرای آن نیز متغییر بوده و هنگامه اعمال تحریمهای آمریکا علیه ملت ایرات قابیت اجرا خواهد داشت.
برون رفت از مجلس
زمزمه تهیه طرح ۲۴ مادهای مجلس برای برون رفت از شرایط اقتصادی کشور هنوز به خوبی شنیده نمیشد تا اینکه نمایندگان به تعطیلات تابستانی رفتند و در دستور قرار گرفتن این طرح در هالهای از ابهام باقی ماند.
بهروز نعمتی، سخنگوی هئیت رئیسه مجلس یک هفته بعد از تعطیلات پارلمان در رابطه با سرنوشت طرح ۲۴ مادهای نمایندگان و در دستور کار قرار گرفتن آن در هفته پس از تعطیلات به خبرنگار میزان گفت: هنوز ما منتظریم تا دولت در این زمینه به مجلس لایحه دهد این لایحه تاکنون از سوی دولت به مجلس ارائه نشده است.
رونمایی از ۱۲ بسته معیشتی
اما در همین اثنا، محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در تاریخ ۲۲ تیرماه از ارسال ۱۲ بسته پیشنهادی این سازمان به رئیسجمهور برای مقابله با تحریمهای آینده خبر داد که متوای ان ۱۲ بسته به شرح زیر است.
* آثار سناریوهای مختلف تحریم و تقسیمکار دستگاههای اجرایی برای مقابله با آن
* محاسبه آثار تحریم بر بودجه عمومی و سناریوهای جبران آن
* راهکارهای مهار و مدیریت رشد نقدینگی
* برنامه تأمین مطمئن انرژی در شرایط تحریم
* برنامه تأمین کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم
* برنامههای ویژه حمل و نقل دریایی، ریلی و هوایی در تحریم
* برنامههای صنعت معدن و تجارت در شرایط تحریم
* نحوه برنامه واگذاری داراییهای مازاد دولت به مردم (سهام و املاک مازاد)
* تسهیل در مشارکت عمومی و خصوصی برای اجرای طرحهای عمرانی
* برنامه تأمین معیشت فقرا و کاهش فقر مطلق
* برنامههای رونق تولید و اشتغال
* تدوین راهکارهای ویژه مقابله با تحریمها در حوزه آی تی
با درنظر گرفتن ۱۲ بسته پیشنهادی از سوی دولت و معطل عدم ارائه لایحه ای از سوی دولت برای برون رفت از شرایط اقتصادی سوالی که به ذهن متبادر میشود این است که آیا این ۱۲ بسته همان لایحهای است که مجلس منتظر دریافت آن از دولت برای خروج از شرایط اقتصادی است و یا اینکه دولت قرار است در کنار این موارد لایحه جدیدی را به مجلس ارائه کند
واکنش رئیس فراکسیون ولایی مجلس
با این حال رئیس فراکسیون ولایی مجلس شورای اسلامی درباره تهیه این ۱۲ بسته پیشنهادی از سوی دولت در (تاریخ 23 تیرماه )به خبرنگار میزان گفت: هنوز مشخص نشده که اگر قرار است این ۱۲ بسته به حوزه اجرا ارجاع شود نیاز به قوانین جدید در مجلس هست یا خیر؟
با این حال رئیس فراکسیون ولایی مجلس شورای اسلامی درباره تهیه این ۱۲ بسته پیشنهادی از سوی دولت در (تاریخ 23 تیرماه )به خبرنگار میزان گفت: هنوز مشخص نشده که اگر قرار است این ۱۲ بسته به حوزه اجرا ارجاع شود نیاز به قوانین جدید در مجلس هست یا خیر؟
وی با بیان اینکه کلید حل مشکلات در داخل کشور است، تصریح کرد: اگر باور حل مشکلات نداشته باشیم باز هم تهیه بستههای اقتصادی در کشور معطل خواهند ماند؛ بحث اساسی و ریشه و روح حاکم بر تمام برنامهها خودباوری است حتی در زمینه ۱۲ بسته اجرایی دولت برای مقابله با تحریمهای جدید.
پایان ۲۴ ماده اقتصادی
با این حال اسدالله عباسی، عضو دیگر هئیت رئیسه مجلس در رابطه با در دستور قرار گرفتن طرح ۲۴ مادهای مجلس پس از تعطیلات در (تاریخ 27 تیرماه) به خبرنگار میزان گفت: نمایندگان منتظر هستند تا دولت در زمینه برون رفت از شرایط اقتصادی لایحه خود را به مجلس ارائه کند. در غیر اینصورت باید تغییر وزرای اقتصادی کابینه را در دستور کار خود قرار دهد.
وی افزود: بنا نیست مجلس طرحی را در زمینه برون رفت از شرایط اقتصادی آماده کند.
عباسی تصریح کرد: مجلس درباره برونرفت از شرایط اقتصادی طرحی را در دستور کار ندارد و خیلی مایل نیست در کار دولت دخالت کند و دولت تنها میتواند در حل مشکلات اقتصادی از مجلس کمک بگیرد.
عضو هئیت رئیسه مجلس شورای اسلامی با اشاره به سرنوشت طرح ۲۴ ماده مجلس در زمینه برونرفت از شرایط اقتصادی اظهار داشت: تمام سعی مجلس این است که از دولت در زمینه برخی طرحهای مناسب حمایت کند، اما اگر مشاهده شود که دولت در زمینه برونرفت از شرایط اقتصادی تعلل میکند این امکان وجود دارد که مجلس از ابزارهای قانونی خود استفاده کند.
وی تصریح کرد: فضای مجلس اینگونه نیست که بخواهد در زمینه برونرفت از شرایط اقتصادی طرحی را تهیه کند لذا طرح ۲۴ ماده که تهیه شده بود مورد موافقت نمایندگان قرار نگرفت؛ بنابراین این احتمال وجود دارد که دولت تمامی مشکلات را به گردن مجلس بیاندازد و با توجه به این شرایط مجلس معتقد است که دولت خود باید اقدام به تهیه طرحی در زمینه برونرفت از مشکلات کند.
سرانجام یک تصمیم ...
حال با همه این تفاسیر باید منتظر ماند و دید که هفته کاری مجلس که قرار است از ساعت ۸ صبح فردا با پشت سر گذاشتن ۱۷ روز تعطیلات آغاز شود چه مواردی را در دستور کار خود قرار خواهد داد. آیا مجلس در صورت ارائه نکردن لایحهای از سوی دولت درباره برون رفت از شرایط اقتصادی کشور، طرح ۲۴ مادهای خود را باز به جریان میاندازد؟ اینها سوالاتی است که هنوز بی جواب هستند و باید منتظر ماند و دید آیا رویکرد مجلس برای برون رفت از مشکلات اقتصادی سرانجامی خواهد داشت و یا خیر؟
حال با همه این تفاسیر باید منتظر ماند و دید که هفته کاری مجلس که قرار است از ساعت ۸ صبح فردا با پشت سر گذاشتن ۱۷ روز تعطیلات آغاز شود چه مواردی را در دستور کار خود قرار خواهد داد. آیا مجلس در صورت ارائه نکردن لایحهای از سوی دولت درباره برون رفت از شرایط اقتصادی کشور، طرح ۲۴ مادهای خود را باز به جریان میاندازد؟ اینها سوالاتی است که هنوز بی جواب هستند و باید منتظر ماند و دید آیا رویکرد مجلس برای برون رفت از مشکلات اقتصادی سرانجامی خواهد داشت و یا خیر؟
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *