صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

۳ فرصت طلایی برای صادرکننده­‌ چک بلامحل

۲۹ تير ۱۳۹۷ - ۱۴:۴۷:۳۳
کد خبر: ۴۳۷۶۴۸
دسته بندی‌: حقوق و قضا ، قضایی
صدور چک بلامحل جرم است و در قانون مجازات‌هایی برای آن درنظر گرفته شده‌است، اما ماجرای صدور چک بلامحل به این‌جا ختم نمی‌شود!

به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، صدور چک بلامحل جرم است و در قانون مجازات‌هایی برای آن درنظر گرفته شده‌است، اما ماجرای صدور چک بلامحل به این‌جا ختم نمی‌شود!

اگر چکی که صادر کرده‌اید برگشت خورده‌است، باید بدانید که هنوز ۳ فرصت طلایی برای رهایی از مجازات قانونی در اختیار دارید. با ما همراه باشید تا این فرصت‌های قانونی را بررسی کنیم.

همان‌طور که در مطالب پیشین مورد اشاره قرار گرفت، چک بلامحل به چکی گفته می­‌شود که دارنده­‌ی چک هنگامی که آن را به بانک ارائه می­‌کند، یا با حساب خالی صادرکننده مواجه می­‌شود و یا به علل دیگری نمی­‌تواند وجه چک را دریافت کند. در این حالت بانک، گواهی عدم پرداخت صادر می‌کند که اصطلاحاً در این موارد گفته می‌شود چک برگشت خورده‌است. پس از صدور گواهی عدم پرداخت دارنده‌ی چک می‌تواند با رعایت شرایطی که در قانون پیش‌بینی شده‌است، برای وصول مبلغ چک از صادرکننده‌ی آن شکایت کند. اگر این موضوع در دادگاه مطرح شود، صادرکننده‌ی چک علاوه بر این‌که ملزم خواهد بود مبلغ چک را بپردازد، به این علت که مرتکب جرم شده‌است، به تحمل مجازات‌هایی هم‌چون حبس نیز محکوم خواهد شد. با این وجود راه بازگشت برای صادرکننده­‌ی چک بلامحل بسته نیست.

قانون‌گذار ۳ فرصت طلایی را برای صادرکننده­‌ی چک بلامحل پیش‌­بینی نموده‌­است که وی از طریق آن‌ها می­‌تواند از مجازات حبس و آثار و تبعات آن رهایی پیدا کند:

الف. اگر قبل از شکایت دارنده‌ی چک، صادرکننده‌ی چک مبلغ آن را به او بپردازد یا اینکه ترتیبات پرداخت آن را فراهم نماید (مانند آنکه مهلت بیشتری از او بگیرد)، طبق ماده ۹ قانون صدور چک دارنده‌ی چک دیگر نمی­‌تواند علیه او شکایت کند.

ب. اگر پس از شکایت دارنده­‌ی چک و قبل از صدور حکم قطعی، شاکی (دارنده­‌ی چک) گذشت کند و یا متهم (صادرکننده‌­ی چک)، وجه چک را به او بپردازد یا اینکه ترتیبات پرداخت را فراهم آورد، طبق ماده ۱۲ قانون صدور چک مقام قضایی باید رسیدگی به شکایت را متوقف کند.

پ. اگر پس از صدور حکم قطعی، شاکی گذشت کند و یا متهم وجه چک را به او بپردازد یا ترتیب پرداخت را فراهم نماید، طبق ماده ۱۲ این قانون اجرای حکم متوقف می‌شود و متهم باید یک سوم جزای نقدی مقرر در حکم را به خزانه­‌ی دولت واریز کند.

پایگاه آموزش همگانی مهداد



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *