صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

واخواهی مهریه

۰۳ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۰:۳۴:۵۴
کد خبر: ۴۳۷۰۹۳۷
دسته بندی‌: مجله حقوقی ، عمومی
مهریه به عنوان دینی بر عهده مرد است.

خبرگزاری میزان –مهریه حق مالی است و به عنوان دینی بر عهده مرد است تا آن را به زن کند، زن می‌تواند مهریه‌‌اش را هر موقع بخواهد چه در ایام زندگی زناشویی چه هنگام طلاق از طریق دادگاه خانواده یا اجرای ثبت به اجرا گذاشته و مرد را ملزم به پرداخت کند.

واخواهی در لغت به معنای اعتراض است اما اصطلاح حقوقی واخواهی در قانون آیین دادرسی مدنی، تنها به اعتراضی گفته می‌شود که محکوم علیه غایب نسبت به حکم غیابی مطرح می‌کند.

به این اعتراض در همان دادگاه صادرکننده حکم غیابی رسیدگی می‌شود و دادگاه در مورد آن رأی مقتضی صادر می‌کند. لذا به صراحت ماده ۳۰۵ قانون مذکور، تنها نسبت به احکام، آن هم احکام غیابی می‌توان واخواهی کرد.

واخواهی مهریه چیست

مطابق ماده ۳۰۳ قانون آیین دادرسی مدنی، اصل بر این است که حکم صادره از دادگاه بدوی حضوری است مگر این که خوانده یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشده و به طور کتبی نیز دفاع نکرده باشد یا اخطاریه، ابلاغ واقعی نشده باشد. در چنین حالتی رای دادگاه به صورت غیابی صادر می‌‎شود و امکان اعتراض به حکم غیابی از جان محکوم علیه وجود دارد که واخواهی نامیده می‌شود.

بنا بر تبصره یک ماده ۳۰۶ قانون آیین دادرسی مدنی، چنانچه ابلاغ واقعی به شخص محکوم علیه امکان پذیر نباشد و ابلاغ به صورت قانونی انجام شود نه به صورت واقعی، آن ابلاغ معتبر بوده و حکم غیابی پس از انقضای مهلت قانونی ۲۰ روزه قطعی شده و به موقع اجرا خواهد شد، اما به محض ارائه درخواست واخواهی از جانب محکوم علیه غایب اجرا متوقف و به درخواست او رسیدگی خواهد شد.

واخواهی از مهریه به این صورت است که بعد از رسیدگی در دادگاه اولیه یا تجدید نظر اگر مرد خودش در جلسه رسیدگی دادگاه حاضر نشده باشد وکیل او هم در دادگاه حاضر نشده باشد و لایحه هم ارسال نکرده باشد اما محکوم به پرداخت مهریه زن شده باشد و حکم محکومیت به او ابلاغ واقعی نشده باشد رای صادره غیابی خواهد بود.

اگر مرد محکوم به پرداخت مهریه مدعی عدم اطلاع از مفاد رأی صادره از دادگه مبنی بر پرداخت مهریه زن باشد، می‌تواند، در اعتراض به حکم مهریه، درخواست واخواهی به دادگاه صادر کننده حکم محکومیتش را ارائه کند.

واخواهی از مهریه از جانب مرد غایب زمانی از طرف دادگاه مورد قبول قرار خواهد گرفت که مرد بتواند ثابت کند تمام مهریه یا قسمتی از آن را به زن پرداخت کرده است اما با حکم دادگاه محکوم به پرداخت کل مهریه شده است.

شرایط واخواهی مهریه زن توسط مرد

گفته شد که، زمانی مرد می‌تواند از دادگاه درخواست واخواهی مهریه نماید که حکم محکومیت او به پرداخت مهریه زن به صورت غیابی صادر شده باشد. برای این که بتوان از حکم به پرداخت مهریه واخواهی کرد بایستی شرایطی وجود داشه باشد که عبارت است از:

اولین و مهم‌ترین شرط واخواهی از مهریه از جانب مرد غایب، این است که واخواهی زمانی از طرف دادگاه مورد قبول قرار خواهد گرفت که مرد بتواند ثابت کند تمام مهریه یا قسمتی از آن را به زن پرداخت کرده است.

عدم حضور مرد محکوم به پرداخت مهریه یا وکیل یا نمایده او در دادگاه بدوی.

عدم انجام ابلاغ واقعی حکم به مرد و ابلاغ قانونی حکم محکومیت به پرداخت مهریه به زن.

ارائه درخواست واخواهی به همان دادگاهی که حکم محکومیت غیابی به پرداخت مهریه را صادر کرده است.

واخواه چه حکم در مرحله بدوی صادر شده باشد یا تجدید نظر می‌تواند درخواست واخواهی بدهد.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *