فرانسه- کرواسی؛ فینالی دور از انتظار
تیمهای ملی فرانسه و کرواسی یکشنبه از ساعت ۱۹:۳۰ به وقت تهران در ورزشگاه لوژنیکی شهر مسکو، فینال بیست و یکمین دوره جام جهانی را برگزار میکنند.
خروسها علیرغم انتقادات فراوان از سبک بازی شان با کمک تجارب گرانبهای دشان با اقتدار به فینال رسیدند. البته همراهی بازیکنان جوان فوق العاده در ترکیب با تجربه مربی این فرصت را برای دومین بار در اختیار فرانسه نهاد تا بتواند به دومین قهرمانی جهان نزدیک شود.
فرانسه در دور گروهی کار سختی نداشت و با دو برد مقابل استرالیا و پرو صعودش را قطعی کرد و مقابل دانمارک هم به تساوی بدون گل رسید. اولین چالش دشوار خروسها، رویارویی با آرژانتین بود. فرانسه در دور یک هشتم توانست در دیداری بسیار جذاب ۴-۳ به برتری برسد. حریف بعدی اروگوئه بود که بازهم خروسها از میدان پیروز خارج شدند. سختترین چالش فرانسه، مصاف با بلژیک در نیمهنهایی بود. فرانسه رقابت با نسل طلایی بلژیک را با استفاده از گل اومتیتی و تکیه بر خط دفاعی و لوریس به نفع خود پایان داد تا مسیر افتخار آفرینی شیاطین سرخ را دشوار کند.
امشب فرانسه برای سومین بار در تاریخش، فینالیست جام جهانی است و برای دومین ستاره میجنگد. فرانسه قبل از شروع جام هم از مدعیان اصلی بود. ترکیب فرانسه نیز از ابتدای جام مشخص بوده است. تنها از میان ماتوئیدی و تولیسو یک نفر در ترکیب قرار میگیرد که به نظر میرسد دشان باز هم به ماتوئیدی اعتماد کند.
اما تیم دیگر آن سوی میدان امشب، تیم شگفتی ساز این رقابت هاست. سرمربی سابق العین در حالی هدایت کرواتها را بر عهده گرفت که این تیم در آستانه حذف شدن از مرحله انتخابی قرار داشت. با آمدن دالیچ همه چیز تغییر کرد و کرواسی نه تنها راهی جام جهانی شد، بلکه حالا خودش را در فینال این تورنومنت بزرگ میبیند. اینجا هم ترکیب بازیکنان جوان و تجربه مربی نتیجهای مطلوب در پی داشت. راکیتیچ، مودریچ و مانژوکیچ در جمع بهترینهای دنیا هستند و بازیکنان باکیفیت دیگری، چون پریشیچ، بروزویچ، ویدا، ورسالیکو و ربیچ نیز تیمی یکدست و قدرتمند را تشکیل دادهاند. کرواسی با برنامه و منظم بازی میکند و توانسته همیشه عقب ماندگیاش از حریف را جبران کند. کرواسی هر سه بازی مرحله حذفی را در وقتهای اضافی و پنالتی پیروز شده است و همین شاید موجب شود در اواخر دیدار فینال، به لحاظ بدنی تحلیل برود. ترکیب کرواسی نیز دقیقا همان چیزی است که همیشه بوده و در این بین شک و تردید درباره مصدومان این تیم است که به نظر همگی به بازی فردا میرسند.
فرانسه و کرواسی پیش از این ۵ بار در مقابل هم قرار گرفته اند. فرانسه در سه مسابقه در سالهای ۱۹۹۸، ۱۹۹۹ و ۲۰۰۰ پیروز شده و دو مسابقه در سالهای ۲۰۰۴ و ۲۰۱۱ با تساوی به پایان رسیده است. آخرین مسابقه این دو تیم دیداری دوستانه در مارس ۲۰۱۱ بود که دو تیم در ورزشگاه "استاد دو فرانس" به تساوی بدون گل رسیدند.
دو مسابقه از ۵ دیدار قبلی دو تیم در جامهای معتبر بوده است؛ در نیمه نهایی جام جهانی ۹۸ فرانسه میزبان با دو گل لیلیان تورام در مقابل تک گل داوور شوکر کرواسی را برد و به فینال راه یافت. بازی دو تیم در مرحله گروهی یورو ۲۰۰۴ هم با تساوی ۲-۲ خاتمه یافت. راپاییچ و پرشو برای کرواسی گل زدند و تودور (گل به خودی) و ترزگه گلهای فرانسه را به ثمر رساندند.
هر ۳ فینال قبلی جام جهانی به وقتهای اضافه کشیده شده است. در تاریخ جام جهانی تنها تکلیف دو فینال در ضربات پنالتی مشخص شده است. (۱۹۹۴ و ۲۰۰۶).
فرانسه برای سومین بار در تاریخ خود حضور در فینال جام جهانی را تجربه میکند. آنها اولین فینال را در سال ۱۹۹۸ مقابل برزیل ۳-۰ بردند و در فینال دوم در سال ۲۰۰۶ در مقابل ایتالیا در ضربات پنالتی شکست خوردند. در ۲۰ سال اخیر هیچ تیمی به اندازه فرانسه به فینال جام جهانی نرسیده است. (برزیل و آلمان هر کدام ۲ بار به فینال راه یافته اند.)
کرواسی برای نخستین بار به فینال جام جهانی رسیده تا سیزدهمین کشور منحصر به فرد و دهمین کشور اروپایی باشد که به بازی پایانی این جام راه مییابد. در دو فینال قبلی که تیمی برای نخستین بار به فینال رسیده، همان تیم قهرمان جام جهانی شده است. (فرانسه ۱۹۹۸ و اسپانیا ۲۰۱۰) آخرین باری که یک تیم در نخستین حضور خود در فینال شکست خورد، هلند در سال ۱۹۷۴ بود که ۲-۱ به آلمان غربی باخت.
فرانسه در همه بازیهای خود در این دوره، مجموعا تنها ۹ دقیقه و ۱۲ ثانیه از رقبا عقب بوده است. این در شرایطی است که کرواسی در هر سه بازی خود در مرحله حذفی در ابتدا از حریفانش عقب افتاده بود.
بدون در نظر گرفتن ضربات پنالتی، فرانسه ۱۱ بازی از ۱۴ بازی اخیر خود در مراحل حذفی جام جهانی را برده است. (۲ تساوی و ۱ باخت)
کرواسی هر سه بازی خود در مراحل حذفی جام جهانی را در وقتهای اضافه یا ضربات پنالتی پیروز شده است. به جز کرواسی، بلژیک ۱۹۸۶، انگلیس ۱۹۹۰ و آرژانتین ۲۰۱۴ هم سه بار در وقتهای اضافه بازی کردند، اما تاکنون سابقه نداشته که ۴ مسابقه یک تیم در یک دوره به وقتهای اضافه کشیده شود.
آنتوان گریزمان در ۹ مسابقه خود برای فرانسه در مراحل حذفی یورو و جام جهانی روی ۱۱ گل تاثیر مستقیم داشته است. در ۵۰ سال گذشته هیچ بازیکنی در تاریخ تیم ملی فرانسه به اندازه گریزمان روی گلهای فرانسه در مراحل حذفی اثرگذار نبوده است. نفرات بعدی زین الدین زیدان (۸) و میشل پلاتینی (۶) هستند.
کیلیان امباپه به دنبال آن است که بعد از پله ۱۹۵۸، به اولین نوجوان گلزن در فینال جام جهانی تبدیل شود. بعد از پله در جام جهانی ۱۹۵۸ (۶ گل) هیچ بازیکن زیر ۲۰ سالی به اندازه امباپه در یک دوره جام جهانی گلزنی نکرده است. (۳ گل)
با وجود ۴۶۵ دقیقه بازی، اولیویه ژیرو هنوز موفق نشده ضربهای در چهارچوب دروازه حریفان داشته باشد. در حقیقت از ۱۹۶۶ به این سو سابقه نداشته بازیکنی به اندازه ژیرو اقدام به شوتزنی کند، بی آن که حتی یکی از آنها داخل چارچوب قرار داشته باشند. (۱۳ شوت، صفر شوت در چهارچوب)
دیدیه دشان به دنبال آن است که بعد از ماریو زاگالو و فرانتس بکنبائر به سومین فردی تبدیل شود که هم به عنوان بازیکن و هم به عنوان سرمربی قهرمان جام جهانی میشود. او با ۸ پیروزی در ۱۱ حضور خود در جام جهانی، رکورد ۷۳ درصد پیروزی را ثبت کرده است. در بین مربیانی که حداقل ۱۰ بازی را در جام جهانی تجربه کرده اند، این بهترین درصد پیروزی محسوب میشود.
ماریو مانژوکیچ در مرحله حذفی جام جهانی ۲۰۱۸، ۲ گل و ۱ پاس گل ثبت کرده است. تنها آنتوان گریژمان (۲ گل و ۲ پاس گل) نسبت به مانژو در مرحله حذفی روی گلهای بیشتری اثرگذار بوده است.
ایوان پرشیچ در رقابتهای معتبر (جام جهانی و یورو) روی ۱۰ گل کرواسی اثر مستقیم داشته است. (۶ گل و ۴ پاس گل) او در کنار داوور شوکر (۹ گل و ۱ پاس گل) بیشترین اثرگذاری را روی گلهای کرواسی در تورنمنتهای معتبر داشته اند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *