صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

کاهش ریسک سرمایه گذاری اکتشاف معادن نیازمند اطلاعات پایه است

۱۰ تير ۱۳۹۷ - ۱۶:۲۰:۰۱
کد خبر: ۴۳۲۶۵۷
دسته بندی‌: اقتصاد ، صمت و کشاورزی
مدیرعامل صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت‌های معدنی با بیان اینکه سرمایه گذاری در بخش اکتشاف دارای ریسک بالایی است گفت: کشورها برای کاهش ریسک، اقدام به تهیه اطلاعات پایه به عنوان زیرساخت سرمایه گذاری در حلقه های بعدی زنجیره بخش معدن و نقشه زمین شناسی می‌کنند.

به گزارش گروه اقتصاد به نقل از روابط عمومی صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت‌های معدنی، فرید دهقانی در آستانه روز صنعت و معدن در پاسخ به سوالی مبنی بر سهم ناچیز ایران در تولید ناخالص معدنی در مقایسه با تولید ۱۷ درصدی کشور‌های معدن خیز جهان گفت: این عدد در خصوص تولید ناخاص معدنی در جهان خیلی دقیق نیست و تنها یک کشور در جهان در این حوزه دارای سهم بالایی هستند، به طور مثال تنها شیلی دارای سهم ۱۵ درصدی بوده وسایر کشور‌ها سهمی کمتراز ۱۰ درصدی در تولیدات معدنی دارند که این سهم فارغ ازصنایع معدنی است که با توجه به محاسبات GDP لحاظ می‌شود.

وی افزود: درایران سهم معدن به تنهایی سهمی حدود ۱ تا ۱.۲ درصد در GDP داشته که با صنایع معدنی به حدود ۶ درصد می‌رسد. اما اینکه چرا کشور ما علی رغم داشتن پتانسیل معدنی بالا همانند سایر کشور‌های معدن خیز دنیا به پیش نرفته است می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله سرمایه گذاری در بخش اکتشاف باشد.

کاهش ریسک سرمایه گذاری در بخش اکتشاف معدن نیازمند تهیه اطلاعات پایه است

دهقانی با بیان اینکه سرمایه گذاری در بخش اکتشاف دارای ریسک بالایی است اظهار کرد: زمانیکه کشور‌های مختلف می‌خواهند این ریسک را کاهش دهند، اقدام به تهیه اطلاعات پایه به عنوان زیرساخت سرمایه گذاری در حلقه‌های بعدی زنجیره بخش معدن و نقشه زمین شناسی می‌کنند که قاعدتا توسط حاکمیت آن کشور‌ها صورت می‌گیرد. ما نیز زمانی می‌توانیم بگوییم زیرساخت سرمایه گذاری در بخش اکتشاف مقدماتی و تفصیلی را فراهم کرده ایم که اطلاعات پایه قابل اتکا و در دسترس داشته باشیم.

دلایل عدم سرمایه گذاری خارجی در حوزه اکتشاف

مدیرعامل صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت‌های معدنی با تفکیک مراحل اکتشاف عنوان کرد: باید توجه داشت که بخشی از اکتشاف که همان تهیه اطلاعات پایه است باید به واسطه حاکمیت‌ها صورت گیرد و بخش دیگر که شامل اکتشافات مقدماتی، نیمه تفضیلی و تفضیلی اکتشاف است با تکیه بر اطلاعات موجود و یا توسط بخش خصوصی خارجی یا داخلی انجام می‌شود.

وی افزود: از جمله دلایل سرمایه گذاری نکردن در این بخش نبود اطلاعات مورد نیاز قابل اتکا برای سرمایه گذاران است؛ از آنجا که نتوانسته ایم در این حوزه اقدام و یا سرمایه گذاری مناسبی انجام دهیم، ریسک سرمایه گذاری در حلقه‌های اکتشاف افزایش یافته و به دنبال آن رغبت سرمایه گذاری در این بخش به وجود نیامده است که با تهیه اطلاعات پایه و در دسترس قرار دادن آن برای سرمایه گذاران، این مشکل برطرف شده و سرمایه گذاری در این حوزه نیز افزایش خواهد یافت.

دهقانی با اشاره به مزایای سرمایه گذاری در بخش اکتشاف معدنی عنوان کرد: به دنبال سرمایه گذاری در بخش اکتشاف، میزان ذخایر اقتصادی و قابل معدنکاری که در عمق‌های متفاوت پیدا می‌شود، افزایش و ریسک سرمایه گذاری در استخراج کاهش و متعاقبا سهم معدن و صنایع معدنی در کشور نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

لزوم توجه جدی و بروز رسانی دانش فنی در بخش اکتشافات معدنی

مدیرعامل صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت‌های معدنی با بیان اینکه ما از ابتدای حلقه توجهی در خور بخش اکتشاف معدن و پتانسیل‌های معدنی نداشته ایم ابراز کرد: درحلقه ابتدایی این بخش هیچگونه سنخیتی میان پتانسیل بخش معدنی کشور و میزان سرمایه گذاری صورت گرفته وجود نداشته وتحرک لازم در این بخش نیازمند توجه و جهش تکنولوژیکی جدی دراین حوزه است که ارتباط خاصی با تحریم‌ها ندارد.

دهقانی نداشتن دانش فنی در بخش‌های مختلف اکتشاف را از دیگر حلقه‌های مغفول مانده این زنجیره دانست و بیان کرد: بر اساس آمار منتشر شده عمق اکتشافات ما هیچ تناسبی با عمق اکتشافات صورت گرفته در جهان ندارد که باید در این راه گام‌های موثری برداشته شود و این مهم نیازمند کسب دانش فنی وهمراه شدن با شرکت‌های صاحب نام دنیا است.

حضور شرکت‌های خارجی در بخش معدن هیچ ارتباطی به تحریم ندارد

وی با بیان اینکه عدم حضورشرکت‌های خارجی در سال‌های گذشته هیچ ارتباطی به تحریم ندارد تصریح کرد: برخلاف تصورعامه، در بخش معدن تحریم تاثیربسزایی نداشته است و ما در این بخش با وجود پتانسیل ذاتی می‌توانیم بر روی پا‌های خود بایستیم.

مدیرعامل صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت‌های معدنی با بیان اینکه رقابت پذیری بخش معدن مستلزم تلاش جدی با شرکت‌های بزرگ و بین المللی معدن در جهان است عنوان کرد: حضور سرمایه گذاری آن‌ها بی شک منجر به افزایش بهره وری و رسوب تکنولوژی و. می‌شود. اما اینکه بگوییم، چون آن‌ها نیامده اند وضعیت بخش اینگونه شده است درست نیست.

وی افزود: از نظر من هنوز جایگاه واقعی این بخش و نقش بالقوه‌ای که می‌تواند در اقتصاد داشته باشد به درستی شناخته نشده است.

دهقانی عدم استفاده از تجربیات و سرمایه‌های کشور‌های خارجی در بخش اکتشاف را ناشی ازعوامل دیگری که در ساختار بخش معدنی وجود دارند دانست.

وی در پایان با تقدیر از اقدامات چشمگیر ایمیدرو در ایجاد ارتباط با شرکت‌های خارجی در امر اکتشاف در سال‌های گذشته اظهار کرد: تصور من بر این است با چنین اقداماتی حتی در صورت بازگشت مجدد تحریم‌ها نیز، این شرکت‌ها به روال پیشین همکاری خود با ایران ادامه داده و در این مورد اتفاق خاصی رخ نخواهد داد.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *