رئیس پزشکی قانونی کشور: تمام مردم و مسئولان به پزشکی قانونی اطمینان دارند/ ۱۴۰ هزار نمونه ژنتیک از مجرمان خطرناک اخذ شده است
خبرگزاری میزان- عباس مسجدی آرانی صبح امروز در نشست خبری که بهمناسبت گرامیداشت هفته قوه قضاییه برگزار شد، با بیان اینکه امروز سازمان پزشکی قانونی کشور قابل اعتماد و اطمینان برای مردم و مسئولان است و حتی دیگر کشورهاست، افزود: در حال حاضر پزشکی قانونی ایران برای کشورهای دیگر قابل احترام و اطمینان است.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور عنوان کرد: دلیل اعتماد و اطمینان مردم، مسئولان و دیگر کشورها به این سازمان، به دلیل این است که خود را مکلف به اجرای قانون و پاسخگو بودن در قبال مردم می دانیم.
مسجدی آرانی خاطرنشان کرد: امروزه با تلاشهای همکارانم، اظهارنظرات سازمان پزشکی قانونی کشور جزو لاینفک و ضروری پروندههای قضایی شده است.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور با بیان اینکه زبان پزشکی و قضایی جدای از زبان دیپلماسی سیاسی و اقتصادی است، گفت: در پی افزایش سطح تعاملات علمی و بین المللی هستیم، تاهم با پیشرفتهای کشورهای دیگر آشنا شویم و هم یافتههای علمی خود را عرضه کنیم، گرچه در زمان شیوع کرونا نیز معادلات علمی در پزشکی قانونی تعطیل نشده است.
وی با اشاره به اهمیت توجه و استفاده از محصولات شرکتهای دانش بنیان گفت: تمام دستگاههای آزمایشگاهی پزشکی قانونی هایتک هستند و برنامه مان این است از محصولات شرکتهای دانش بنیان در تمام کشور استفاده کنیم و در 5 سال آینده تمام احتیاجات سازمان را از این شرکتها برطرف کنیم.
مسجدی آرانی با اشاره به ضرورت تحقق کامل سند تحول و تعالی قوه قضاییه گفت: این سند به ما جرات میدهد که در مسیر علمی تلاش بیشتری کنیم.
وی با اشاره به ضرورت بهره گیری از خدمات الکترونیک در سازمان پزشکی قانونی کشور عنوان کرد: با توجه به حجم پروندههایی که وجود دارد، بنا داریم استفاده از فناوری اطلاعات در زمینه سخت و نرم افزاری را ارتقا بخشیم که به افرایش خدمات رسانی کمک میکند.
مسجدی آرانی با اشاره به ضرورت تغییر نگرش و فکر سنتی در تکالیف و وظایف عنوان کرد: نگاه سنتی به امور جزو خط قرمز های ماست.
وی اضافه کرد: از آنجا که همکارانم از نخبگان دانشگاهی هستند، تلاش داریم خود را به صلاح علمی روز مجهز کنیم تا به افزایش رسیدگی به مراجعات مردمی، اتقان آرا و رفع اطاله دادرسی بینجامد، این امر جزو ماموریت های جدی همکارانم در سازمان پزشکی قانونی کشور است.
مسجدی آرانی به قانون تعالی خانواده جمعیت نیز اشاره کرد و گفت: قبل از ابلاغ رسمی این قانون، کارگروه ها و نشست های در سازمان پزشکی قانونی برگزار شده بود و آیین نامه ای با همکاری معاونت حقوقی قوه قضاییه تدوین کردیم.
رئیس سازمان پژشکی قانونی کشور با بیان اینکه سقط جنین جنایی و درمانی متفاوت از هم هستند، گفت: روند کار در سقط جنین جنایی متفاوت است و بناداریم در این راستا به دادستانی کل کشور و وزارت بهداشت و سایر نهادهای مرتبط و نظامی کمک کنیم.سالیانه 12 هزار سقط جنین درمانی انجام می شود.
مسجدی آرانی گفت: تمام خدماتی که با دستور قاضی باشد، در مراکز رسمی پزشکی قانونی انجام میشود و برخورد صحیح و ارائه خدمات مطلوب به مردم خواست ماست.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور گفت: نرم افزار جامع تخصصی در ارائه گواهیها، معاینات و تشریح انجاممیشود که همکاراندر حال رفع ایرادات این سامانه هستند.
وی گفت: برخی از استانها برای خدماترسانی به سرعت مطلوب اینترنت نیاز دارند، از وزارت ارتباطات می خواهیم به این موضوع توجه لازم را مبذول دارد و زیرساختهای لازم فراهم شود تا بتوانیم از نرمافزار جامع تخصصی به نحو درست استفاده کنیم.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور عنوان کرد: همکارانم تلاش دارند از ظرفیت برنامه توسعه هفتم استفاده کنند تا در 150 شهرستانی که مرکز قضایی وجود دارد اما مرکز پزشکی قانونی نداریم و اگر اتفاقی برای یکی از هموطنان بیفتد مجبور هستند حداقل 80 کیلومتر مسیر را طی کنند، اقدامات مثبتی داشته باشیم. از مجمع تشخیص مصلحت نظام و مجلس شورای اسلامی میخواهیم مساعدتهای لازم را داشته باشند تا این اتفاق رخ دهد.
مسجدی آرانی تأکید کرد: نکته مثبت دیگری که انجام شده است، تعیین هویت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی و مردان خارجی بود. در این راستا آماری تا حدود 80 هزار نفر نیز اخذ شده است، این جمعیت محروم از خدمات آموزشی و سلامت برخوردار هستند؛ در تفاهمنامهای که با وزارت رفاه بسته شد، همکارانم در حوزه آزمایشگاه در حال تلاش هستند تا هر چه زودتر این 80 هزار نفر تعیین تکلیف شوند و بتوانند شناسنامه ایرانی داشته باشند.
وی تأکید کرد: یک کار بسیار مهم دیگری که در کشور به عنوان سرمایه ملی به آن توجه میکنیم، ارتقای بانک جمعیتی است. در برنامه توسعه پنجم وظیفهای بر عهده سازمان پزشکی قانونی کشور در حوزه ایجاد بانک ژنتیک گذاشته شده است که هیئت امنایی در این راستا تشکیل شده و مسئولان کشور نیز عضو آن هستند. در طول سالیان گذشته به خاطر تحریمها به آنچه مد نظر بود، نرسیدهایم گرچه از برنامه هم عقب نیستیم، اما تلاش همکاران ما به گونهای بود که این بانک را قوی و غنیتر داشته باشیم.
مسجدی آرانی تأکید کرد: طبق آخرین گزارشی که در این راستا به دستم رسیده است 140 هزار نمونه گرفتیم و 30 هزار نفر پروفایل استخراج شده است که این برای مجرمان خطرناک است. البته برای برخی از اقشار جامعه مانند خلبانان، خبرنگاران و افرادی که ممکن است در معرض خطر باشند این کار را پیش میبریم. طی امسال و سال آینده شتاب جدیتری در این رابطه خواهیم داشت. تنها کشور بعد از آمریکا هستیم که این نرمافزار ژنتیک را دارا هستیم.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور افزود: هماکنون 10 قطب ژنتیک و آزمایشگاه در کشور داریم که برای دسترسی آسان و راحتتر مردم است؛ اگر اتفاقی مانند حادثه ریزش ساختمان متروپل در آبادان رخ دهد، تمام ظرفیتهای کشور بسیج می شوند تا تعیین تکلیف لازم انجام شود.
وی با بیان اینکه تعامل و همکاری سازمان پزشکی قانونی کشور با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی صد در صدی است، گفت: ارتقای سطح علمی پزشکان و کارشناسان برای ما مهم است.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور خاطرنشان کرد: اساساً علم پزشکی قانونی، علمی مهارتی است. حوزه آموزشی سازمان تلاش میکند، هر پزشکی در کمیسیون، سالن تشریح، معاینات و آزمایشگاه حضور دارد، به دستاوردهای بشری در حوزه پزشکی قانونی مجهز شود..
مسجدی آرانی با اشاره به اقدامات سازمان پزشکی قانونی کشور برای تحقق شعار سال، یادآور شد: شورای راهبری شرکتهای دانش بنیان ایجاد شده و نیازهای کشور را احصا کردهایم. نشستهایی را با استانداران برخی استانها از جمله فارس برگزار کردیم چرا که شرکتهای دانش بنیان این استان در حوزه الکترونیکی قویتر هستند، توافق کردیم تا دستگاه و موادی که مورد نیاز ماست را تأمین کنند.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور با اشاره به بحث فرآوری بافت نیز گفت: ارزبری فراوانی را برای ایمپلنتهای استخوانی، تاندون و … داریم که باتوجه به ظرفیت وجود مواد این حوزه و دانش فنی که در مرکز تحقیقات سازمان پزشکی قانونی وجود دارد، تفاهمنامهای را با چند دانشگاه علوم پزشکی و ستاد اجرایی فرمان امام منعقد کرده و شروع به تولید پودر استخوان کردیم. بنا شد دهه فجر از اولین محصول رونمایی کنیم.
وی یادآور شد: در طی دو سال گذشته 400 هزار نفر از این بافتهای فراوری شده استفاده میکنند که ما رقیب بخش خصوصی نیستیم و هر دو شرکتی که در حال تولید این محصول هستند محصولات مورد نیاز بازار کشور را تولید میکنند.
مسجدی آرانی گفت: با همکاری مرکز تحقیقات و حوزه معاونت آموزشی و پژوهشی سازمان پزشکی قانونی کشور، مرکزی راهاندازی شده که همکاران مختصص مغز و اعصاب و ارتوپدی همه اقداماتی که باید روی جسد تشریح انجام دهند در این مرکز شکل میگیرد و کارهای تخصصی مانند جراحیهای کف جمجمه در آن انجام میشود.
وی گفت: برای گذراندن برخی از این دورهها، همکاران باید شهریه داده و به خارج از کشور میرفتند اما در پی توافقی که با وزارت بهداشت انجام دادیم، دنبال این هستیم تا این مرکز را در تهران ایجاد کنیم و پزشکان از سراسر کشور به جای اینکه بخواهند به خارج از کشور سفر کنند به این مرکز آمده و دوره ببینند.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور گفت: ایجاد دانشکده علوم پزشکی قانونی یکی از ضرورتهای سازمانی ماست. همچنین راهاندازی دپارتمان «زمان پزشکی» نیز راه اندازی شده است. تا قبل از این همکارانی که در بخش روانپزشکی حضور داشتند مجبور بودند برای برخی اقدامات فوق تخصصی در حوزه روانشناختی و روانپزشکی عزیزان را به بیماستان ارجاع دهند که باعث اطاله دادرسی میشد و این افراد گرفتار میشدند که با همکاری دانشگاه علوم پزشکی و پیگیریهایی که همکاران ما در سازمان داشتند در دهه فجر دپارتمان را راهاندازی کردیم و تمام خدمات فوق تخصصی و تستهای روانشناسی امروز در سازمان انجام میشود.
وی با بیان اینکه باتوجه به افزایش ظرفیتی که در شورای عالی انقلاب فرهنگی برای حوزههای پزشکی و دندانپزشکی داشتند توافقی را با وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکی انجام دادیم، گفت: بنا شد بخشی از این ظرفیت به پزشکی قانونی اختصاص پیدا کند تا بتوانیم در مناطق محروم ارائه خدمات کنیم.
مسجدی آرانی با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه هوش مصنوعی تصریح کرد: در هوشمندسازی و نوبت دهی الکترونیک کارهایی را آغاز کردیم و فردا نیز جلسهای را با رئیس مرکز آی تی قوه قضاییه داریم.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور گفت: سفرهای استانی را که همراه رئیس قوه قضاییه هستیم برکات فراوانی را برای استانها هم از جهت تخصیص اعتبار برای تأمین فضای فیزیکی و هم تأمین تجهیزات آزمایشگاهی داشته است.
وی گفت: کار دیگری که انشالله تا پایان سال اتفاق می افتد همایش طب و قضاست که از موضوعات چالشی است. ما در پزشکی قانونی در یک سه راهی قرار داریم که سه راهی پزشکی، طب و حقوق است؛ در تمام دستورالعملها و اقداماتی که انجام میدهیم باید این سه بخش مد نظر قرار گیرد که بخشی از موضوعات در این همایش مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور افزود: یکی از دستاوردهای همایش طب و قضا، نخبهپروری خواهد بود. به هر حال در این همایش افرادی برای ارائه مقاله سخنرانی و ارائه طرحهای خود حضور پیدا خواهند کرد که در این راستا میدان دادن به افراد خلاق و جوان رخ میدهد.
وی با اشاره به چالشهایی که در حوزه پزشکی قانونی وجود دارد، گفت: کمبود نیروی انسانی یکی از مشکلاتی است که در حوزههای پاتولوژی، روانپزشکی با آن مواجه هستیم. معضل دیگر کمبود بودجه است که با رشد بودجه 15 تا 20 درصدی به جایی نخواهیم رسید چرا که به لحاظ زیرساختی در مقایسه با خیلی از دستگاههای دیگر ضعیفتر هستیم.
مسجدی آرانی تصریح کرد: همینکه 125 پروژه در کشور تعریف کردیم اما چندین سال است که نمیتوانیم ریالی برای آنها تأمین اعتبار کنیم نشان دهنده نیازی است که در سازمان وجود دارد.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور افزود: انتظار دیگر ما به جهت سختی کار است جلساتی را با مجلس و مدیریت استخدامی داشتیم که درباره سختی کار و ضریبهایی است که برای همکاران ما در نظر داشتند و درخواست میکنیم حسب مکاتبات ما تصمیمگیری نکنند و یک بار به آزمایشگاهها، سالنهای تشریح و معاینات ما بیایند و ببینند کاری که همکاران ما انجام میدهند چه کار سختی است.
وی با اشاره به اهمیت زیرساختهای الکترونیک در حوزه نرمافزار و سختافزار، گفت: وضعیت زیرساختهای الکترونیکی در حوزههای نرم افزاری و سختافزاری همکاران ما را آزار میدهد.
مسجدی آرانی گفت: در موضوع پرونده شخصیت ما دو سال است پیگیر آن هستیم و دولت حتی ریالی را برای این پرونده که یکی از مؤلفههای بسیار مهم برای دستگاه قضایی است، اختصاص نداده. امیدواریم با تلاشهایی که همکاران میکنند در سال 1402 در لایحه بودجه این مهم را محقق کنیم.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور گفت: باتوجه به شرایط اقتصادی کشور و سختی کاری که در پزشکی قانونی وجود دارد همکارانم در سازمان پزشکی قانونی مستحق کمک دولت در ردیفهای هزینهای هستند که بتوانیم خدماتی که این عزیزان دارند را به نوعی جبران کنیم.
وی گفت: یک چالش دیگر داریم مبنی بر ناشناخته بودن توانمندیهای علمی و اجرایی سازمان پزشکی قانونی کشور است، هماکنون این سازمان به عنوان مرکزی است که تعیین علت فوت میکند و این موضوع 5 درصد از خدمات را پوشش میدهد یعنی اگر 2 و نیم میلیون پرونده در سال 1400 داشتیم تنها 5 درصد آن مربوط به افراد فوتی بودند که برای آنها تعیین علت فوت انجام شد.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور تاکید کرد: بالغ بر 1.2 میلیون نفر از مراجعان به سازمان پزشکی قانونی، افرادی هستند که برای معاینات درگیریها مراجعه کردند و همچنین مصدومان تصادفات یا پروندههایی هستند که در خصوص قصور پزشکی بودهاند؛ این عدم آگاهی باعث میشود ظرفیتهای علمی سازمان ناشناخته باقی بمانند که این نوعی اجحاف در حق همکارانم و این سازمان محسوب میشود.
مسجدی آرانی با اشاره به چشماندازی که برای سازمان پزشکی قانونی تصور کردهاند، تصریح کرد: ما دنبال پزشکی قانونی هستیم که مبتنی بر علم روز باشد، اساساً فلسفه شکلگیری سازمان پزشکی قانونی این است که بر اساس ظرفیتهای علمی اظهارنظر کارشناسی برای اجرای عدالت داشته باشد. خلاقیت و عقلانیت را به عنوان دو عامل مهم مدنظر داریم.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور تأکید کرد: در سال گذشته بالغ بر 570 پرونده تصادفات ساختگی را همکارانم تشخیص دادند. بیطرفی و عدم سوءگیری موضوع مهمی است که در سازمان مد نظر است. خود را خدمتگذار مردم میدانیم.حفظ کرامت مردم برای ما اهمیت ویژهای دارد و خدمت به مردم را یک نعمت الهی میدانیم.
مسجدی آرانی با اشاره به تولیداتی که مرکز تحقیقات این سازمان داشته است، گفت: سال گذشته در مرداد ماه اولین کیت ژنتیک را به عنوان پنجمین کشور دنیا تولید کردیم و همانجا قول دادیم کیتهای بعدی در راه است که امروز مژده میدهم کیت 18 هم تولید شد و امروز در آزمایشگاهها مورد استفاده قرار گرفته است؛ همچنین کیتهایی مربوط به مواد و صحنه جرم نیز در دست تولید است که تکنولوژی آن را تنها دو کشور دارند و ما به خاطر تحریمهای ظالمانه از این فناوری محروم بودیم و در حوزه آزمایشگاه دچار مشکلات جدی بودیم و پروندههایمان به تأخیر میافتاد که خوشبختانه این کیتها هم تولید شد و تأییدات سازمان استاندارد و ثبت شرکتها و معاونت علمی ریاست جمهوری را دریافت کرد و امروز تلاش برای صادرات این کیتها را در دستور کار قرار دادهایم، همچنین دستگاههایی که توسط نخبگان ما تولید شده است.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور گفت: از شرکتهای دانش بنیان که میتوانند در حوزه پزشکی قانونی فعالیت کنند، دعوت می کنیم در حوزه دستگاهی، قطعات و مواد به ما کمک کنند. در تلاش هستیم طی 5 سال آینده از لحاظ تجهیزات و مواد خودکفا باشیم. برخی موادی که شرکتهای دانش بنیان تولید میکنند باید ظرفیت قانونی را داشته باشند.
مسجدی آرانی افزود: اتفاق دیگری که افتاده است تفاهمنامهای با ستاد اجرای فرمان امام امضا شده است امسال تفاهمنامهای با مجمع خیرین سلامت داشتیم و چند پروژه افتتاح شد و امروز ارائه خدمت میکند. افتتاح 5 پروژه با متراژ 5 هزار متر مربع نیز در هفته قوه قضاییه داریم.
وی افزود: در سال گذشته جلوی 5 هزار مسافرت بین شهری را گرفتیم. اگر در یک استانی قاضی دستور حضور 5 نفر جراح ارتوپد بدهد؛ یک نفر می تواند از استانهای دیگر از طریق ویدئو کنفرانس مشارکت کند که قبل از کرونا این امکان وجود نداشت.
مسجدی آرانی بیان کرد: استقرار مدیریت کیفی در تمام آزمایشگاههای سازمان اقدام مهم دیگر است. اگر در نظام سلامت اتفاقی بیفتد اظهار نظر آزمایشگاه سازمان فصل الخطاب است و کار دیگری که اتفاق افتاده است در حوزه بانک ژنتیک در هماهنگی با ناجاست که اطلاعات را با هم به اشتراک گذاشتیم.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور افزود: بررسی 104 طرح پژوهشی و در سال گذشته 570 پرونده فوت ساختگی کشف شد که نسبت به سال گذشته 5 درصد کاهش یافت و باتوجه به اطلاع رسانی که از طریق رسانهها انجام شد افراد متخلف متوجه شدند که چنین ظرفیتی در سازمان پزشکی قانونی وجود دارد و نمیتوانند سوءاستفاده کنند و ما قادر به تشخیص تصادفات ساختگی هستیم.
وی گفت: همچنین تشخیص گواهی جعلی نیز 132 مورد داشتیم که از وزارت ارتباطات میخواهیم در جاهایی که فیبر نوری و اینترنت لازم داریم خدمات لازم را ارائه دهند تا جلوی جعلهای این چنینی گرفته شود.
مسجدی آرانی در پاسخ به سوالی درباره اقدامات سازمان برای تسریع انجام امور، گفت: تیمهای واکنش سریع بحران در همه استانها داریم حتی در برخی از استانها، استان معین را نیز مشخص کردهایم در حادثه آبادان اطمینان داشتیم از پزشکان خوزستان اما به جهت بخش نظارتی و راهنمایی و تسریع در کار، از دکتر رئوفیان خواستیم حضور پیدا کند.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور گفت: اگر به عنوان الگو حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی را مد نظر قرار دهیم توانمندیهای متخصصان سازمان پزشکی قانونی کشور بیشتر مشخص میشود این حادثه تبعات بینالمللی داشت و چند کشور خارجی در آن دخیل بودند. وقتی هواپیما صبح سقوط کرد ساعت یک ظهر که خودم حضور پیدا کردم همکارانم در سالن کارشان را شروع کرده بودند. روز چهارم کل 11 نفر کادر پروازی و طی یک هفته همه اجساد را تحویل دادیم، مناقشهای بین ما و کانادا درباره دو جسد بود که در نهایت کار آنها هم انجام و تدفین شدند.
مسجدی آرانی گفت: یک میلیون و 626 هزار و 650 معاینه در 465 مرکز کشور اتفاق افتاده است. 71هزار و 88 مورد در تلار تشریح پزشکی قانونی بررسی و تعیین علت فوت شدند. 30 هزار و 953 پرونده در کمیسیون های پزشکی قانونی بررسی شدند. 12 هزار و 120 پرونده مربوط به قصور پزشکی بوده است که 5 هزار و 583 نفر محکوم شدند و 6 هزار و 537 تبرئه شدند.
وی با بیان اینکه کماکان بیشتر موارد شکایت از دندانپزشکان است، گفت: در این راستا یک هزار و 254 پرونده در خصوص جراحی عمومی، یک هزار و 61 پرونده جراحی عمومی، 755 پرونده در حوزه پرستاری و 734 پرونده در حوزه زنان بوده است.
مسجدی آرانی گفت: در حوزه آزمایشگاهی 117 هزار و 300 پرونده وجود دارد که شاید هر پرونده نیاز به انجام 20 آزمایش داشته باشد.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور با اشاره به آمار تصادفات جادهای و فوتیهای ناشی از آن، گفت: تصادفات منجر به فوت 16 هزار و 778 نفر از هموطنانمان شده است که در سال 1400 در مقایسه با سال 99 این میزان 9 درصد رشد داشته است.
وی گفت: تلفات دو ماهه تصادفات 1400 در حدود 2 هزار و 936 مورد بوده که 13.3 درصد رشد داشته که بخشی از آن به خاطر سفرهای نوروزی بوده است که این آمار نشان میدهد متولیان حوزه خودرو و راه باید توجه بیشتری را به رفع چالشهای این حوزه داشته باشند.
مسجدی آرانی گفت: بیشترین تلفات رانندگی در 5 فروردین با 77 کشته و در 27 اسفند 1400 با 74 مورد به ثبت رسیده است که در استان سیستان و بلوچستان 124 نفر و استان فارس 94 نفر و کرمان با 92 نفر بیشترین تعداد فوتیهای این ایام را به خود اختصاص دادهاند.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور با اشاره به آمار سقط درمانی در بازه زمانی دو ماهه اول امسال، گفت: 1903 پرونده در سازمان تشکیل شده که این آمار در مقایسه با سال گذشته قابل توجه است و باید گفت دو نیم درصد رشد داشته است.
وی تصریح کرد: در سال 1401 از یک هزار و 903 مورد پرونده سقط، یک هزار و 477 مورد آن انجام شده است و ما برای سقط درمانی سختگیریهای خاص و فراوانی در سازمان پزشکی قانونی داریم. در طی دو دهه اخیر متخصصان رشتههای مختلف پزشکی و مسائل فقهی روی این مهم و سایر مسائل مربوطه بحث و بررسی کردند تا کاری خلاف شرع و علم انجام نشود.
انتهای پیام/