نفش مهم شرکت‌های دانش‌ بنیان در کیفیت موادغذایی

۱۲ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۳:۲۷:۱۶
کد خبر: ۴۲۹۶۱۷۲
شرکت‌های دانش‌بنیان با ورود به حوزه غذا، می‌توانند ضمن ایجاد اشتغال و خلق ارزش افزوده، یکی از نیازهای مهم و راهبردی کشور را تأمین کنند.

خبرگزاری میزان - روزنامه همشهری نوشت: یکی از حوزه‌های بسیار مهم که شرکت‌های دانش‌بنیان کشور در آن فعال هستند، موضوع افزایش تولید، ارتقای کیفیت و سلامت فرآورده‌های غذایی با استفاده از فناوری‌های پیشرفته است. به همین ‌خاطر، معاون علمی و فناوری ریاست ‌جمهوری در مراسمی که به تازگی برگزار شد، با اشاره به ارتقای امنیت، سلامت و کیفیت غذا اعلام کرد که آیین‌نامه مشترک اجرایی با محوریت استفاده از نوآوری‌ها و فناوری‌های حوزه غذا، در قالب قانون جهش تولید دانش‌بنیان و با همکاری وزارت جهاد کشاورزی از ابتدای سال‌ جاری آغاز شده است.

واقعیت این است که جمعیت کره زمین هر روز در حال افزایش است و دیگر نمی‌توان غذای مورد نیاز انسان‌ها را با روش‌های سنتی تامین کرد. همانطور که فناوری و نوآوری در حوزه‌های دیگر تأثیرگذار بوده و به زندگی راحت‌تر و امن‌تر انسان‌ها کمک کرده، حوزه کشاورزی، دام، طیور و شیلات هم از این موهبت بی‌بهره نبوده است. استفاده از فناوری و دانش روز، به شرکت‌های دانش‌بنیان حوزه «غذا» کمک می‌کند که با استفاده از زمین‌های کوچک‌تر، مواد مغذی و کود کمتر برای گیاهان، استفاده از مواد غذایی کمتر برای دام و طیور و تسریع در رشد آنها، مواد غذایی با کیفیت‌تر برای رفع نیاز مردم استحصال شود. «سحر بهمنی» که دکترای داروسازی دارد و مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان زیست‌تخمیر است، در گفت‌وگو با همشهری معتقد است: هر چیزی که بهره‌وری و راندمان کار را در حوزه مواد غذایی به‌طور خاص افزایش دهد، می‌تواند در گروه فناوری طبقه‌بندی شود.


افزایش بهره‌وری

سحر بهمنی، در پاسخ به پرسش همشهری مبنی بر اینکه شرکت‌های دانش‌بنیان چگونه می‌توانند در حوزه امنیت و کیفیت غذایی نقش‌آفرینی کنند، می‌گوید: هر زمان که بحث شرکت‌های دانش‌بنیان مطرح می‌شود به این معنی است که قرار است که یک اثر تکنولوژیک و فناوری پیشرفته‌تر در فرایندهای آن حوزه دیده شود.

بهمنی با اشاره به‌وجود پتانسیل‌های دانش‌بنیانی در صنعت غذا ادامه می‌دهد: در مورد صنایع غذایی آنچه می‌تواند ارزش‌های تکنیکی آن را بالا ببرد، استفاده بهینه از نحوه فرآوری، کشت و داشت و برداشت و در واقع بخش استحصال محصول اولیه و فرآوری آن برای محصول نهایی است. به‌گفته او پتانسیل‌های دانش‌بنیانی و اثرات تکنیکی را در همه این موارد می‌توان مشاهده کرد. مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان همچنین به تأثیر بسیار زیاد فرایندهای افزایش بهره‌وری گیاهان و محصولات یا غذای اصلاح شده ژنتیک (Genetically modified food) در بهبود فرآوری مواد غذایی اشاره می‌کند.  با این حال بهمنی بر این نکته هم تأکید می‌کند که متأسفانه در کشور ما «غذای اصلاح شده ژنتیک» به اندازه کافی مورد استفاده قرار نگرفته است. او علاوه بر این، صنعت دامپروری و طیور و دریافت بالاترین راندمان استحصال مواد غذایی یا درواقع فرآورده‌های غذایی را هم از این صنعت به همین شکل توصیف می‌کند.


روش‌های سنتی، جوابگو نیست

مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان فعال در حوزه فناوری زیستی، کشاورزی و صنایع غذایی یادآوری می‌کند: با روش‌های سنتی نمی‌توانیم مواد غذایی مورد نیاز جمعیت روزافزون جهان را تامین کنیم و به همین‌خاطر، باید روش‌های کار ما تغییر کند.

بهمنی معتقد است: با وجود این مسئله، چه در مورد استحصال غذا از گیاهان یا استحصال غذا از حیوانات، باید در زمینه‌های مختلف، به تأثیرات بازدهی و بهره‌وری بهتر و کیفیت مناسب‌تر در ازای هزینه‌کرد کمتر یا زمین کشاورزی کمتر توجه ویژه داشته باشیم. به‌گفته او هر چیزی که بهره‌وری و راندمان کار شما را به‌صورت خاص افزایش دهد، می‌تواند در گروه فناوری طبقه‌بندی شود و در مقابل، استفاده از روش‌های سنتی و با درجات تکنیکی پایین‌تر، بی‌تردید بهره‌وری را در زمینه استحصال هر ماده غذایی کاهش می‌دهد.


مزیت دانش‌بنیان‌ها

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان با تأکید بر اینکه با استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته‌تر و دانش‌بنیان می‌توانید میزان کمتری ماده غذایی به دام یا طیور بدهید و در عین حال، مواد غذایی با‌کیفیت‌تر مانند گوشت یا شیر مرغوب‌تر استحصال کنید، به تأثیر بهره‌مندی از روش‌های دانش‌بنیان و تکنولوژی‌های پیشرفته برای سرعت رشد دام و طیور اشاره می‌کند.

بهمنی معتقد است: هر طور بخواهید این سیستم را تصور کنید، استفاده از فناوری‌های پیشرفته مزیت بیشتری برای شرکت‌های دانش‌بنیان ایجاد می‌کند.

او همچنین به حوزه گیاهان اشاره می‌کند و می‌گوید: ما با خشکسالی‌ها و کمبود زمین‌های کشاورزی، کمبود مواد مغذی و کودهای کشاورزی مواجه هستیم و کودهای شیمیایی هم متأسفانه تأثیرات نامطلوبی بر زمین‌های کشاورزی در بلندمدت می‌گذارند. مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان می‌افزاید: هر کدام از این موارد را که به‌صورت جزئی‌تر بررسی کنیم، می‌بینیم که اگر قرار باشد پتانسیل‌های کاری خود را در حد 50سال یا 100سال پیش نگه داریم، هیچ وقت نمی‌توانیم با روش‌های فناورانه جدیدی که در دنیا برای بهره‌مندی بهتر از امکانات محدودتر مورد استفاده قرار می‌گیرد، همگام شویم. بهمنی با اشاره به اینکه ظرفیت‌های تامین غذا، مشترک و شبیه به هم است، می‌گوید: این موضوع به این معنی است که چه غذا از گیاه استحصال شود و چه از دام و طیور، متوجه می‌شوید که به هر شکلی که امکان‌پذیر باشد، نیاز به افزایش و بهبود پتانسیل‌های کاری داریم. به‌گفته او این در حالی است که پتانسیل‌های دانش‌بنیان این امکان را فراهم می‌کند که بتوانیم از این حوزه بهره بیشتری ببریم. بهمنی درنهایت به مخاطبان علاقه‌مند توصیه می‌کند که برای آگاهی از پتانسیل و همچنین نقش دانش‌بنیان‌ها در صنعت کشاورزی، دامپروری و طیور، به‌طور جزئی‌تر و تخصصی تر، مقالات مرتبط با موضوع را جست‌وجو و مطالعه کنند.


ظرفیت بالای حوزه غذا

سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهوری در مراسم آغاز به‌کار فاز سوم برنامه اصالت و سلامت مواد غذایی با اشاره به همکاری‌های مشترک معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری با وزارتخانه‌های بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و جهاد کشاورزی برای ارتقای امنیت، سلامت و کیفیت غذا گفت: «آیین‌نامه مشترک اجرایی با محوریت استفاده از نوآوری‌ها و فناوری‌های حوزه غذا، در قالب قانون جهش تولید دانش‌بنیان با همکاری وزارت جهاد کشاورزی از ابتدای سال‌جاری آغاز شده است.»

به‌گفته ستاری در این آیین‌نامه به‌طور جدی به نقش شرکت‌های دانش‌بنیان در تامین امنیت، ارتقای کیفیت و سلامت فرآورده‌های غذایی با استفاده از فناوری‌ها توجه جدی شده است.

او با اشاره به همکاری با سازمان غذا و دارو برای تامین امنیت و سلامت غذای کشور گفت: در دوره جدید همکاری‌های جدی با سازمان غذا و دارو داشتیم که بر امنیت، سلامت و کیفیت غذا متمرکز است.

به‌گفته ستاری این تمرکز جدی روی حوزه غذا وجود نداشت و عمده تمرکز روی فرآورده‌های دارویی بود که خوشبختانه دستاوردهای ارزشمند و قابل توجهی به ارمغان آورد. ستاری همچنین بر این نکته تأکید کرد که شرکت‌های دانش‌بنیان با ورود به این حوزه‌ها، می‌توانند ضمن ایجاد اشتغال و خلق ارزش افزوده، یک نیاز مهم و راهبردی از کشور را تامین کنند.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *