دیه ضربه به سر

۱۲ خرداد ۱۴۰۱ - ۰۹:۴۴:۱۰
کد خبر: ۴۲۹۵۸۲۱
دسته بندی‌: مجله حقوقی ، عمومی
تعداد نظرات: ۳ دیدگاه
دیه ضربه به سر در سال ۱۴۰۱، در حالت کبودی سر، شامل یک و نیم هزارم دیه کامل و دیه تورم کله، به صورت ارش بوده و مبلغ و قیمت آن، توسط قاضی مشخص می‌شود.

خبرگزاری میزان – یکی از مهم‌ترین اندام‌های حیاتی بدن انسان، سر و صورت می‌باشد که آسیب وارد آوردن به آن، توسط دیگران، مشمول پرداخت خسارت مالی، تحت عنوان دیه است. ضربه وارد نمودن به سر، ممکن است به صورت‌های مختلفی ایجاد شده که از خفیف به شدید، شامل مواردی، مثل کبودی و تورم کله، تا ضربه مغزی می‌شود که گا‌ها، ممکن است این آسیب‌ها، منجر به کما رفتن فرد نیز بشود.

در تمامی این حالات، دیه ضربه به سر، با مقدار مشخص شده توسط قانونگذار و یا به میزانی که پزشک قانونی و قاضی دادگاه مشخص می‌کنند، تعیین گشته و باید توسط مرتکب، پرداخت گردد. مبلغ دیه انواع آسیب‌های وارده به سر، بسته به نوع آسیب، متفاوت بوده و در صورت عدم پرداخت، ممکن است سبب توقیف اموال یا جلب مسئول پرداخت آن گردد. به همین مناسبت، اطلاع از قیمت و مبلغ دیه کبودی و تورم کله و میزان مبلغ ارش ضربه مغزی، ضروری می‌باشد.

دیه ضربه به سر در حالت کبودی سر

بر اساس قانون مجازات اسلامی، در صورت ارتکاب جرم عمدی، بر جان، اعضا یا منافع اعضای بدن انسان، اگر حکم به قصاص صادر نشود، دیه مقرر می‌گردد. در قانون مجازات اسلامی، دیه‌ای که به افراد تعلق می‌گیرد، ممکن است میزان و مقدار آن، در قانون مشخص شده باشد که آن را دیه مقدر نامیده و در مواردی، امکان دارد میزان دیه، مشخص نشده و از طریق قاضی، با جلب نظر کارشناس، مقدار آن تعیین گردد که به آن، دیه غیر مقدر یا ارش گفته می‌شود.

اما سوالی که ممکن است مطرح شود، آن است که اگر فردی، ضربه‌ای به سر دیگری وارد نماید که منجر به کبودی آن شود، چه میزان دیه باید بپردازد؟ برای پاسخ دادن به این سوال، باید ماده ۷۱۴ قانون مجازات اسلامی را مورد بررسی قرار دهیم. در این ماده، دیه و ارش کبودی صورت، تعیین شده است که بر اساس آن، سیاه شدن پوست صورت، شش هزارم دیه کامل انسان، کبود شدن صورت، سه هزارم دیه کامل و سرخ شدن آن، یک و نیم هزارم دیه کامل است.

اما به موجب تبصره ۲ همین ماده، در صورتی که پوست سر افراد، تغییر رنگ پیدا کرده و به اصطلاح، کبود شود، ارش تعلق می‌گیرد که در مقاله میزان مبلغ دیه کبودی، این موضوع مورد بررسی قرار گرفت؛ بنابراین، ضربه به سر فرد در حالت کبودی، ارش دارد. ارش کبودی سر، دیه‌ای است که دادگاه، مقدار و میزان آن را با توجه به آسیب وارده، مشخص می‌کند و مبلغ ثابت و مشخصی ندارد.

دیه ضربه به سر در حالت تورم سر

میزان دیه ضربه به سر در سال ۱۴۰۱، در حالت تورم، بر اساس ماده ۷۱۵ قانون مجازات اسلامی، مقرر شده است. بر اساس این ماده، صدمه‌ای که منجر به تورم بدن یا سر و صورت افراد بشود، منجر به ثابت شدن ارش، برای ورم کردن خواهد شد. البته، در صورتی که ضربه وارد کردن به سر و ورم نمودن سر، منجر به تغییر رنگ پوست سر یا کبود شدن سر هم شده باشد، علاوه بر اینکه ارش تورم سر باید پرداخت شود، ارش و دیه کبود شدن سر نیز باید پرداخت گردد که میزان ارش و دیه ضربه به سر در حالت کبودی را در قسمت قبل، بیان نمودیم.

اما سوال مطرح شده، آن است که ارش ضربه به سر در سال ۱۴۰۱، در حالت تورم، چقدر است و میزان مبلغ آن چگونه محاسبه می‌شود؟ در پاسخ به این سوال، باید گفت که اصولا، میزان و مقدار ارش ضربه به سر، در حالت تورم را قاضی دادگاه، با در نظر گرفتن میزان خسارات وارد شده به فرد و نظریه پزشکی قانونی تعیین می‌نماید؛ لذا ارش تورم سر، مقدار مشخصی نداشته و در هر مورد، ممکن است مقدار آن متفاوت باشد.

دیه ضربه به سر در حالت شکستگی استخوان سر

در توضیح اینکه دیه شکستگی استخوان سر چقدر می‌باشد، ماده ۷۰۹ قانون مجازات اسلامی، تعیین تکلیف کرده و علاوه بر دیه شکستگی استخوان سر، دیه انواع آسیب‌های وارده به سر، از جمله دیه خراش، بریدگی و غیر این‌ها را نیز تعیین نموده است. در این ماده، آسیب به سر که منجر به شکسته شدن استخوان آن گردد، تحت عنوان «هاشمه» نامگذاری شده است. این آسیب، حتی اگر جراحتی را در پوست سر ایجاد نکرده و صرفا منجر به شکستگی استخوان سر گردد، به مبلغ ده صدم دیه کامل انسان، دیه برای آن تعیین می‌شود؛ بنابراین، دیه ضربه به سر در سال ۱۴۰۱، ​ در حالت شکستگی استخوان سر، منجر به پرداخت ده درصد دیه کامل خواهد شد. نرخ دیه سال ۱۴۰۱، معادل ۶۰۰ میلیون تومان در ماه‌های غیر حرام است؛ لذا، در صورت شکستن استخوان سر دیگری، دیه‌ای معادل ۶۰ میلیون تومان باید، توسط مسئول پرداخت دیه، داده شود.

دیه ضربه به سر در حالت ضربه مغزی

گاهی، ضربه وارد شده به سر انسان، علاوه بر ایجاد مواردی، همچون کبودی یا تورم کله، منجر به شکستگی استخوان سر و در نهایت، ضربه مغزی می‌شود که ضربه مغزی، ضایعه‌ای شدیدتر نسبت به موارد قبل می‌باشد؛ لذا، پرداختن به این سوال، ضروری است که دیه ضربه به سر در حالت ضربه مغزی، بر اساس نرخ دیه ضربه به سر در سال ۱۴۰۱ چقدر است؟

در پاسخ به این سوال، باید گفت، ضربه‌ای که به سر وارد می‌شود، ممکن است شدت و ضعف داشته باشد و به همین لحاظ، دیه ضربه به سر در سال ۱۴۰۱، در حالت ضربه مغزی، ممکن است در هر مورد متفاوت باشد. با این توضیح که، در قانون مجازات اسلامی، دیه‌ای، با عنوان دیه ضربه مغزی، بیان نشده و دیه آسیب‌های وارد شده به سر، با عناوین متفاوتی، مشخص گردیده است.

به عنوان نمونه، دیه هاشمه (ضربه به سر که منجر به شکستگی استخوان سر شود)، ده درصد دیه کامل است. همچنین، مُنَقَّله (جراحتی که درمان آن، جز با جابجا کردن استخوان میسر نباشد) به میزان پانزده درصد دیه کامل می‌باشد. همچنین، دیه مأمومه (جراحتی که به کیسه مغز برسد) نیز، یک سوم یا ثلث دیه کامل بوده و دیه دامیه (جراحتی که کیسه مغز را هم پاره کرده باشد)، علاوه بر دیه مأمومه، ارش پاره شدن کیسه مغز را هم در بر دارد؛ بنابراین، در صورتی که فردی، دچار آسیب ضربه مغزی شده باشد، پزشکی قانونی، آسیب وارده به سر را با یکی از حالات ذکر شده، مطابقت می‌دهد و در صورتی که ضربه مغزی، متناسب با هر یک از آسیب‌ها و جراحات مذکور در ماده ۷۰۹ قانون مجازات اسلامی باشد، دادگاه، مرتکب را به پرداخت میزان مبلغ دیه آن، محکوم خواهد نمود.

به عنوان نمونه، دیه کامل انسان در سال ۱۴۰۱، معادل ۶۰۰ میلیون تومان است و اگر ضربه به سر، به صورت هاشمه (شکستگی استخوان سر باشد)، مبلغ و قیمت دیه آن، معادل ۶۰ میلیون تومان خواهد شد و اگر به صورت منقله باشد، ۹۰ میلیون و اگر به صورت مامومه باشد، ۲۰۰ میلیون تومان دیه دارد.

دیه ضربه به سر در حالت به کما رفتن

ضربه به سر که بعضا با شکستگی یا ضربه مغزی همراه می‌باشد، در مواردی، ممکن است آسیب‌های عمیق تری را وارد نموده و گا‌ها، منجر به ایجاد حالت کما یا اغما در فرد گردد. در این صورت، این سوال مطرح می‌شود که دیه ضربه به سر در سال ۱۴۰۱​، در حالت به کما رفتن چقدر است؟ برای پاسخ دادن به این سوال، باید ماده ۶۸۰ قانون مجازات اسلامی را مورد بررسی قرار دهیم که در این ماده، مبلغ و قیمت دیه به کما رفتن بیان شده است.

بر اساس ماده مذکور، در صورتی که فردی، در اثر جنایت وارده، از جمله، ضربه وارد شدن به سر، بیهوش شود و یا اینکه به کما رود، در صورتی که این کما رفتن، منجر به فوت شدن وی گردد، مرتکب باید دیه نفس را پرداخت نموده و در صورتی که پس از کما رفتن به هوش آید، مرتکب، باید به مناسبت مدتی که فرد در اغما بوده است، ارش پرداخت کند.

لازم به ذکر است که اگر به دلیل ضربه به سر و کما رفتن فرد، عوارض و آسیب‌های دیگری نیز ایجاد شود، مانند زمانی که فرد، دچار فراموشی یا از دست دادن قدرت حافظه و تکلم می‌شود، بابت آن نیز دیه یا ارش جداگانه‌ای، قابل پرداخت خواهد بود که بر حسب مورد، میزان و قیمت دیه از بین رفتن منافع اعضا، طبق قانون، مشخص می‌شود.

انتهای پیام/



نظرات بینندگان
ایمان یوسف زاده
|
|
۲۰:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
سر کار افتادم جمجمه سر شکسته گوشم سنگین شده سر گیجه میگیرم زیاد سه بخیه سرم خورده دیه چقدر میشه
ناشناس
|
|
۱۰:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۱
با درود خسته نباشید من از ناحیه وسط سرم دو مشت محکم با انگشتر وارد شده زخمی تو سرم بود وبه مراجع درمانی رفتم عکس ازسرم گرفتم از این قضیه دو ماهی می‌گزرد دام سرم سنگینی وتار چشمامو کند کرده وفراموشی بم دست میده وحتی شده از سر دردم بی‌حال بخواب میرم
امین
|
|
۰۶:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۱/۲۷
سکستگی جمجمه پاره شدن تاندوم شانه ضربه عصب گوش چقد
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *