صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

روابط "پاکستان و تاجیکستان" بر مدار توسعه

۲۹ خرداد ۱۳۹۷ - ۲۰:۲۵:۰۲
کد خبر: ۴۲۸۷۹۲
دسته بندی‌: بین‌الملل- جهان ، عمومی
ممنون حسین رئیس جمهوری پاکستان روز گذشته (دوشنبه) برای انجام سفر رسمی چهار روزه به تاجیکستان سفر کرد و در بدو ورود به شهر دوشنبه مورد استقبال معاون نخست وزیر تاجیکستان قرار گرفت.

به گزارش گروه بین‌الملل ، پاکستان این روزها به لحاظ عوامل مختلف به تاجیکستان به‌عنوان دروازه ورود به آسیای مرکزی نگریسته , تلاش می‌کند روابط خود را با کشورهای آسیای مرکزی گسترش داده و سهم خود را در توازن قدرت این منطقه بین قدرت‌های مهم منطقه‌ای و بین‌المللی حفظ کند.

روابط اقتصادی پاکستان با تاجیکستان در مقایسه با رقیبان منطقه‌ای بسیار کم است، در این راستا لزوم افزایش همکاری‌های اقتصادی دو سویه و اقدامات مشترک در منطقه مهم است.

از نگاه دوشنه، پاکستان دارای منابع عظیم انسانی، دسترسی به آب‌های آزاد و بندر گوادر است و می‌تواند به عنوان شریک مهم برای اقتصاد تاجیکستان و ورود به بازار منطقه باشد‌.

از این نگاه کشورهای منطقه می‌توانند با دسترسی به بنادر پاکستان در توسعه روابط تجاری و اقتصادی نقش مهمی ایفا کنند، به علاوه گسترش مسیرهای هوایی و زمینی با تاجیکستان موجب افزایش حجم تجارت بین کشورهای منطقه و پاکستان خواهد شد.

چنانچه در دیدارهای پیشین رهبران پاکستان و تاجیکستان اجرای پروژه ساخت ، شرکت در کریدور اقتصادی چین و تکمیل پروژه برق کاسا۱۰۰۰ ، اتصال سه جاده مهم چترال، خنجرآب و مرغاب برای اتصال شاهراهی به دوشنبه، گسترش مسیرهای ارتباطی و روابط تجاری با تاجیکستان مد نظر بود وبه توافقاتی نیز رسیدند.

از نگاه دیگر، پاکستان تلاش می‌کند روابط خود را با کشورهای آسیای مرکزی به‌ویژه تاجیکستان گسترش داده و سهم خود را در توازن قدرت کشورهای آسیای مرکزی بین قدرت‌های مهم منطقه‌ای و بین‌المللی حفظ کند.
در این میان باید توجه داشت که موفقیت پروژه‌های اقتصادی مشترک پاکستان با چین به روابط خوب این کشور با کشورهای آسیای مرکزی نیز بستگی دارد.

پاکستان تلاش می‌کند تا با توجه به واقعیت‌هایی چون تلاش هند در یافتن جای پایی برای خود در حوزه‌های گوناگون سیاسی و اقتصادی منطقه‌ای در برابر دشمن دیرین و رقیب دیرپای خود جایگاهی درخور در تاجیکستان فراهم آورد و مانعی برای افزایش روابط نظامی ‌و امنیتی هند و بالا بردن زمینه‌های حضور نظامی‌ و امنیتی در تاجیکستان (که نزدیک مرزهای پاکستان است) شود.

پاکستان با در نظر گرفتن دغدغه‌های امنیتی تاجیک‌ها در زمینه مبارزه با تروریسم، مسایل امنیتی، جلوگیری از قاچاق مواد مخدر به گسترش نفوذ خود در منطقه نیز کمک کند.

*** طرح کاسا 1000
عملیات احداث خط انتقال برق از قرقیزستان و تاجکیستان به پاکستان و افغانستان معروف به 'کاسا-1000'(آسیای مرکزی-آسیای جنوبی) اردیبهشت ماه 95 با حضور مقام های عالی این چهار کشور در منطقه ای در نزدیکی شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان رسما آغاز شد.

تأمین انرژی پاکستان از طریق پروژه «کاسا 1000» و قراردادهای دو کشور برای مبارزه با تروریسم بخشی از همکاری‌های دو جانبه بین اسلام‌آباد و دوشنبه است.

طرح کاسا - 1000 ، طرحی مشترک میان قرقیزستان، تاجیکستان، افغانستان و پاکستان برای احداث خط انتقال برق در مجموع به طول بیش از یکهزار و 200 کیلومتر است که برق را قرقیزستان و تاجیکستان به افغانستان و پاکستان منتقل می کند.

اردیبهشت ماه 1395 که این طرح شکل اجرایی به خود گرفته و آغاز شد، گفته شد که بودجه ای معادل یک میلیارد و 200 میلیون دلار برای احداث این طرح لازم است و کشورهای عضو این طرح اعلام کردند که آن را ظرف مدت دو سال (تا پایان سال 2018) تکمیل می کنند.

از طریق طرح کاسا 1000، در فصل تابستان که کشورهای تاجیکستان و قرقیزستان مازاد تولید برق دارند، یکهزار مگاوات برق به پاکستان و 300 مگاوات نیز به افغانستان صادر می شود.

** رویکرد تاجیکستان به پاکستان
از نگاه دوشنبه گسترش همکاری‌های چند‌جانبه و تقویت روابط حسنه با جمهوری اسلامی پاکستان از اولویت‌های سیاست خارجی تاجیکستان به شمار می‌رود و بسترهای مناسب تجاری و اقتصادی پاکستان، موقعیت و نفوذ آن در آسیای جنوبی و جهان اسلام مهم ارزیابی می شود.

در این نگاه مسایل انرژی و امنیت از موضوعات محوری در مناسبات تاجیکستان و پاکستان قرار دارد.
با توجه به اینکه مجلس نمایندگان تاجیکستان پیش از این، شش قرارداد پروژه انتقال برق از آسیای میانه به آسیای جنوبی (CASA-1000) را تصویب کرد، در صورت تکمیل شدن این پروژه سالانه در مجموع پنج هزار مگاوات ساعت برق تولید شده در تاجیکستان و قرقیزستان به پاکستان و هندوستان صادر شده و قرار است تاجیکستان سالانه ۱۵۰ میلیون دلار درآمد داشته باشد.

در کنار این نیز از نگاه دوشنبه همکاری در عرصه‌‌های انرژی و زیرساختاری‌، ساخت‌و‌ساز خطوط راه آهن و جاده‌ها، شرکت پاکستان در اجرای پروژه‌های انرژی، ساخت نیروگاه‌های برق آبی، خطوط انتقال برق، تامین مالی پروژه‌های صنایع کوچک و متوسط در تاجیکستان حوزه‌های اولویت همکاری دو کشور اس.
توافقات خوبی چون تاسیس شورای مشترک میان اتاق تجارت و صنایع جمهوری تاجیکستان و فدراسیون اتاق تجارت و صنایع پاکستان نیز در این حوزه به‌دست آمده است.

*** سفر ممنون حسین به دوشنبه و رویکرد به کاسا 1000
ممنون حسین رئیس جمهوری پاکستان دیروز دوشنبه برای انجام سفر رسمی چهار روزه به تاجیکستان سفر کرد و در بدو ورود به دوشنبه مورد استقبال معاون نخست وزیر تاجسکتان قرار گرفت.

به گزارش منابع دیپلماتیک و رسانه های رسمی پاکستان، این سفر، نخستین سفر رسمی ممنون حسین به تاجیکستان از زمان تصدی مقام ریاست جمهوری این کشور محسوب می شود.

هدف اصلی این سفر که به دعوت امامعلی رحمان همتای تاجیکستانی ممنون حسین انجام می شود، شرکت در کنفرانس بین المللی آب و توسعه پایدار است که از روز چهارشنبه سی ام خردادماه در شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان برگزار می شود.

به گزارش خبرگزاری رسمی پاکستان (APP) سفیر پاکستان در دوشنبه در خصوص این سفر گفت:ممنون حسین در این سفر با «امامعلی رحمان» رئیس جمهور تاجیکستان دیدار می کند.

«طارق اقبال سومرو» ادامه داد: روسای جمهور پاکستان و تاجیکستان در این دیدار در خصوص گسترش همکاری‌های دو جانبه در زمینه‌های مختلف گفت و گو می کنند.

سومرو تأکید کرد:ممنون حسین سرپرستی هیأت پاکستانی برای شرکت در کنفرانس بین المللی آب که روز چهارشنبه برگزار می‌شود و تا 2 روز ادامه دارد را به عهده دارد.

چهاردهم تیرماه سال گذشته بود که 'نواز شریف' نخست وزیر پیشین پاکستان برای انجام سفری رسمی وارد دوشنبه پایتخت تاجکیستان شد و با امامعلی رحمان رئیس جمهوری این کشور دیدار و گفت و گو کرد.

دو طرف در آن ملاقات، با ابراز رضایت از توسعه همکاری های دو جانبه در بخش اقتصاد و علوم خواستار گسترش همکاری های در چهارچوب سازمان همکاری شانگهای شدند.
در آن دیدار، نواز شریف آمادگی پاکستان را برای سرمایه گذاری در مناطق آزاد تجاری تاجیکستان و همچنین اجرای طرح های بزرگ و متوسط بخش انرژی، صنایع، زیرساختهای حمل و نقل، گردشگری، معارف و بهداشت اعلام کرد.
امامعلی رحمان نیز با مهم برشمردن پروژه منطقه ای انتقال برق کاسا 1000 برای آسیای مرکزی و جنوبی خواستار اجرایی شدن هر چه زودتر این طرح مهم منطقه ای شد.

کنفرانس بین المللی آب و توسعه پایدار به مناسبت آغاز دهه بین‌المللی «آب برای رشد پایدار برای سال های 2018-2028» روزهای 20 الی 21 ژوئن ( سی ام و سی و یکم خردادماه) به میزبانی تاجیکستان در شهر دوشنبه پایتخت این کشور برگزار می‌شود.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *