صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

بخشیدن مهریه بدون اذن پدر

۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۳:۲۸:۴۶
کد خبر: ۴۲۷۰۳۹۸
دسته بندی‌: مجله حقوقی ، عمومی
تعداد نظرات: ۱ دیدگاه

شرایط بخشیدن مهریه، عقل، بلوغ، رشد، قصد، رضایت و اختیار زن، هنگام بذل مهریه خویش است. از آنجا که بر اساس قانون، زن، مالک مهر خود بوده و هرگونه دخل و تصرف یا بذلی که بخواهد، می‌تواند، نسبت به آن انجام دهد، بخشیدن مهریه بدون اذن پدر، مشکل و مساله قانونی، نخواهد داشت و کاملا صحیح است.

مهریه که خود، دارای انواع مختلفی است، یکی از مهم‌ترین حقوق مالی زنان بوده که هم در عقد موقت و هم در عقد دائم وجود دارد. زنان، تا زمانی که شخصا، اقدام به بذل یا ابراء مهریه خود ننموده اند، مالک مهریه خود می‌باشند و بر اساس قانون، حق هرگونه دخل و تصرف در آن را خواهند داشت و به محض مطالبه، شوهر یا مسئول پرداخت مهر، باید اقدام به پرداخت آن نماید.

یکی از موضوعات مهمی که در ارتباط با مهریه مطرح می‌شود، مواردی است که در آن موارد، زن، شخصا، ذمه شوهر خود را از پرداخت مهریه، بری کرده و یا مهریه را به همسرش بخشیده است که البته این بذل، تابع قواعد و تشریفات مخصوص به خود می‌باشد. سوالی که برای بسیاری افراد مطرح می‌شود، این است که با توجه به لزوم اذن پدر در ازدواج دختران، حکم و شرایط بخشش مهریه بدون اجازه پدر چگونه می‌باشد؟

شرایط بخشیدن مهریه

به موجب ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی، به محض وقوع عقد نکاح، زن، مالک مهریه مقرر و مورد توافق می‌شود و می‌تواند هر گونه تصرفی که بخواهد در مهریه خود، انجام دهد که بخشیدن مهریه به همسر نیز یکی از این تصرفات است. اما، برای صحت این بخشش، باید شرایط بخشیدن مهریه، رعایت شود که عبارتند از:

عقل: یکی از شرایط بخشیدن مهریه، این است که زن، از صحت عقلانی، برخوردار باشد و به عبارتی، مجنون نباشد.

رضایت و اختیار: از دیگر شرایط بخشیدن مهریه، این است که زن، این کار را با رضایت و اختیار و نه از روی اکره انجام دهد.

قصد: داشتن قصد، از دیگر شرایط بخشیدن مهریه، توسط زن می‌باشد و او باید این عمل را با قصد و هدف بخشیدن انجام دهد.

بلوغ و رشد: رسیدن به سن بلوغ و رشد، از دیگر شرایط بخشیدن مهریه است. سن بلوغ دختران، ۹ سال تمام قمری بوده و پس از آن، می‌توانند، با مراجعه به دادگاه و گرفتن حکم رشد، اقدام به بذل مهریه خود نمایند. اما، دفترخانه، به تبعیت از رویه حقوقی ایران، سن رشد، جهت انجام امور مالی را ۱۸ سال تمام می‌داند.

پس از بررسی شرایط بخشیدن مهریه، در ادامه، قصد داریم، درباره بخشیدن مهریه بدون اذن پدر صحبت کنیم و حکم و شرایط بخشش مهریه بدون اجازه پدر را بگوییم.

بخشیدن مهریه بدون اذن پدر

رضایت پدر و اجازه او، شرط صحت بخشیدن مهریه نیست و در هیچ قانونی، از لزوم رضایت پدر و اذن او، جهت صحت بذل مهریه، سخنی به میان نیامده است. اما، به لحاظ عملی، برخی از دفترخانه ها، اذن پدر، برای بخشیدن مهریه و رضایت وی برای بذل آن را شرط لازم و ضروری این امر می‌دانند که این مسئله، قانونی نیست.

شایان ذکر است، چنانچه، دفترخانه، از ثبت بذل یا ابراء مهریه، خودداری کرده و آن را منوط به وجود اذن پدر نماید، متقاضی بذل، می‌تواند، از دفترخانه، به علت تخلف در انجام وظایف خود، در کانون سردفتران، شکایت کند. همچنین، در صورتی که زوجین بخواهند، می‌توانند با تنظیم یک قراداد خصوصی و بر روی برگه کاغذ، اقدام به ثبت و مستند کردن بذل مهریه کنند و آن را به امضای شهود برسانند که در این صورت، بذل، صحیح بوده و این سند، یک سند عادی محسوب خواهد شد.



نظرات بینندگان
ناشناس
|
|
۰۱:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۳
سلام خسته نباشید من میخوام عقد کنم دختر متولد ۱۳۸۵ است آیا اومیتواند مهریه خود را ببخشد
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *