حضرت علی(ع)؛ امامی که برای عدالت به شهادت رسید/ مزار مخفی سند مظلومیت اول مرد شیعه
حجتالاسلام والمسلمین ابراهیم بهاری کارشناس علوم قرآنی در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگی درباره لحظات پایانی زندگی حضرت علی(ع) گفت: امیرالمومنین فرزندانش را دور هم جمع و وصیت کرد که در کتب روایی و فقهی آمده است. ایشان درباره توجه به نماز، قرآن، رعایت حال مردم، رعایت حقوق فقیر و یتیم، زکات متذکر شد و به امام حسن مجتبی (ع) فرمود مبادا پس از شهادت من غوغا کنید که پدرمان را کشته اند. ابن ملجم یک ضربه بر من زد و شما هم یک ضربه به او بزنید. اگر او را ببخشید به رحمت خدا نزدیکتر هستید.
وی عبارت بخشش ابن ملجم در کلام امام علی(ع) را نشان از مهربانی و رافت حضرت دانست و افزود: برای کنترل جامعه لازم بود که این قصاص انجام شود و الا اگر جامعه آن زمان درک لازم را درباره بخشش داشت و امام این درک را در ذهن مردم آن زمان میدید که بخشیدن بهتر از انتقام گرفتن است قطعا حضرت قاتلش را میبخشید.
این کارشناس علوم قرآنی درباره شهادت حضرت علی(ع) و ماجراهای پس از آن اظهارکرد: امیرالمومنین در روز به شهادت میرسند اما پیکرشان مظلومانه و غریبانه در شب غسل میشود، کفن میشود و شبانه به سمت محل تشییع برده میشود. با توجه به این که شائبههایی مبنی بر توطئه و حمله خوارج بر پیکر امام علی(ع) مطرح بود 5 تابوت از خانه حضرت خارج شد که با تابوت اصلی تنها امامان حسن و حسین(ع) بودند و با توجه به وصیت پدرشان قسمت عقب تابوت را حمل میکردند چون جبرئیل و میکائیل قسمت جلوی تابوت را حمل میکردند تا برسد به محلی که برای خاکسپاری حضرت آماده شده است.
حجتالاسلام والمسلمین بهاری درباره مزار حضرت علی (ع) توضیح داد: مزار امیرالمومنین در محلی است که حضرت نوح و آدم(ع) در آن دفن شدهاند. بنابر وصیت حضرت علی (ع) مزار ایشان مخفی است تا این که در زمان امام صادق (ع) مشخص میشود. عدهای نیز به دوره زندگی امام موسی بن جعفر(ع) نسبت میدهند. روایت است که وقتی هارون الرشید به شکار مشغول بود، سگهایش به دنبال آهوان میدویدند اما از تپه ای که آهوان بالای آن میرفتند جلوتر نمی رفتند.
وی ادامه داد: هارون الرشید سفارش كرد بروند كوفه و مردى سالخورده كه از اوضاع آن محل اطلاع داشته باشد پيدا نموده بياورند. پيرمردى فرتوت از قبيله بنى اسد را پيدا كردند و نزد هارون آوردند. هارون از پيرمرد پرسيد: آيا راجع به اين نقطه اطلاعى دارد و از گذشتگان خبرى شنيده است؟ پيرمرد گفت: اگرخليفه به من تامين بدهد كه خودم و اين محل در امان باشد اطلاعى كه دارم در اختيار مىگذارم. هارون گفت: خدا را گواه مىگيرم كه از جانب من هيچگونه صدمهاى به تو و اين محل نخواهد رسيد. پير مرد گفت: پدرم براى من نقل كرده كه در زمان پدرش شيعيان عقيده داشتند كه اين بلندى مزار حضرت اميرالمؤمنين على بن ابيطالب (ع) است. خدا اينجا را حريم امن خود قرار داده است و هر كس بدان پناه برد در امان خواهد بود. سپس اولین کسی که بر مزار امیرالمومنین سایبان قرار داد هارون الرشید بود و علاوه بر تکریم، مزار حضرت زیارتگاه مردم شد.
این کارشناس علوم قرآنی دلایل مخفی ماندن مزار حضرت علی(ع) را چند دسته معرفی و اظهار کرد: عدالت خواهی حضرت علی(ع) به اندازه ای بود که خوارج در صدد هتک حرمت به پیکر ایشان بودند و به همین علت مزارش باید مخفی میماند. رفتارهای بنی امیه دلیل دیگری بود که باید مزار ایشان در خفا میماند. علت بعدی نیز حضور نداشتن اهل بیت در کوفه بود تا اطلاع از مزار حضرت دهند. کوفه شهر بزرگی است اما مزار حضرت علی (ع) در نیجاف یعنی دل نیزار است. در آن زمان 8 کیلومتر از شهر کوفه بیرون بود و این گونه نبود که مردم رفت و آمد مداوم داشته باشند و متوجه این مزار شوند.
حجتالاسلام والمسلمین بهاری خاطرنشان کرد: مخفی بودن مزار امام علی(ع) بعد از شهادتشان نشان از مظلومیت ایشان دارد و شاید جورج جرداق دلیل این مظلومیت را تا حدودی بیان میکند. "قُتِلَ عَلِیٌّ فِی مِحْرَابِ عِبَادَتِهِ لِشِدَّةَ عَدْلِهِ؛ علی(ع) درمحراب عبادت خویش قربانی عدالتش گردید". حضرت علی(ع) به شهادت رسید برای این که عادل بود و جامعه تحمل اجرای عدالت علوی و الهی را نداشت.