صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

فعالیت غیرقانونی دستفروشان کتاب در خیابان انقلاب همچنان ادامه دارد/ کتاب جای خود را به لوازم تزئینی داد!

۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۰۹:۰۰:۴۲
کد خبر: ۴۲۴۶۹۹۷
وضعیت بازار نشر همواره با مشکلات متعددی روبرو بوده است، یکی از این مشکلات دستفروشان خیابانی و قاچاق آثار بدون کسب مجوز از نویسنده و ناشر بوده است.

خبرگزاری میزان - برای بررسی فضای حاکم بر حوزه نشر در سال جدید به خیابان انقلاب سری زدم و کمی که قدم میزنم متوجه می‌شوم که برخی از مغازه‌هایی که فروشگاه کتاب هستند و یا به عنوان انتشاراتی در این خیابان کار می‌کنند تعطیل هستند هرچه به دانشگاه تهران نزدیک‌تر می‌شوم تعداد دستفروشان کتاب بیشتر می‌شود.

دست فروشانی که کتاب‌ها را با تخفیف‌های قابل توجه و چشمگیری در معرض فروش گذاشته‌اند و کتاب‌‌ هایی که شاید در کتاب‌ فروشی‌ها قیمت بالایی دارند را با تخفیف‌های قابل توجهی در اختیار کتاب دوستان قرار داده‌اند این امر نشان می‌دهد که این کتاب‌ها با مواد اولیه ارزانی تهیه شده است و اکنون قرار است به مشتریان با امتیاز‌های خاص فروخته شود امتیاز‌هایی که پس زمینه آن برای بسیاری از فروشندگان کتاب مشخص و برای مخاطبان نامعلوم و در عین حال جذاب و گول زننده است.

دستفروشان کتاب همچنان در خیابان انقلاب می‌تازند

به سراغ فروشگاه کتابی می‌روم، تعدادی از فروشندگان کتاب در سالن این کتابفروشی در کنار یکدیگر نشسته و پیرامون چالش‌های نشر با یکدیگر گفت‌وگو می‌کنند، یکی از فروشندگان کتاب پیرامون چالش‌های امروز عرصه چاپ و نشر بیان کرد: دستفروشان چالش‌های بسیاری را برای فروشگاه‌ها‌ی کتاب به همراه دارند تا حدی که امروز به هر یک از کتابفروشی‌ها مراجعه کنید شاهد سکون و سکوت در آنها هستیم در حالی که اطراف این کتاب‌فروشی‌ها هستند دستفروشان بسیاری که سرشان بسیار شلوغ‌تر از فروشگاه‌های کتاب و انتشاراتی‌ها است.

دستفروشان کتاب و بادیگاردهایشان!

وی تاکید کرد: مافیای عمیقی در حوزه چاپ زیرزمینی فعالیت می‌کنند. مافیایی که از ابتدای خیابان انقلاب تا میدان ولیعصر حضور دارند، نکته جالب اینکه این مافیا به نحوی به دست فروشان خدمات‌رسانی می‌کنند که در زمان معینی غذایی یکسان برای آنان تهیه و در بین آنان توزیع می‌کنند.

جالب‌تر اینکه این دستفروشان کتاب در کنار خیابان انقلاب بادیگارد‌هایی دارند که در زمان لازم برای دفاع از آنها حضور می‌یابند و برای همه ما کتاب‌فروشان سوال است که چگونه هیچ قانونی برای جمع کردن آنها وجود ندارد که هیچ بلکه برخی اوقات قانون شکنی این افراد نیز از سوی مسئولان رسیدگی به این بخش نیز نادیده گرفته می‌شود و من همکارانم فکر می‌کنم امروز بیش از هر زمان دیگری ورود قوه قضاییه به این معضل بسیار ضروری است.

مافیای دستفروشان کتاب

فروشنده‌ای دیگر اشاره‌ای به آسیب‌های کتاب‌های غیرقانونی داشت و افزود: برخی از فروشگاه‌ها و کتاب‌فروشی‌ها به فعالیت‌های خود خاتمه داده یا برخی در حال خاتمه دادن هستند به عنوان مثال فروشگاه انتشارات مروارید توان ادامه فعالیت را نداشت و از دور فعالیت خود را کنار کشید.

برای این منظور کتاب‌های خود را به حراج گذاشت تا با فروش فوری به کار خود خاتمه دهد بدین‌ترتیب باید تاکید کرد نتایج بسیاری از رویداد‌های اخیر حوزه نشر بستر ساز سقوط بسیاری از کتابفروشی‌ها و عرصه‌های فرهنگی بوده و نیاز است در این زمینه بررسی لازم انجام شود.

وی پیگیری قوه قضاییه در زمینه حق تالیف کتاب را امری مهم و ضروری دانست و تصریح کرد: حق و تالیف نکته‌ای جدید نیست این مهم در سراسر جهان قوانین خاص خود را دارد که به اجرا گذاشته می‌شود قوه قضاییه نیز با ورود به این مهم می‌تواند شرایط را برای دفاع از حقوق اصلی نویسنده و مولفان و مترجمان فراهم کند.

لزوم ورود قانون به حق تالیف‌

وی مهمترین چالش امروز صنعت نشر را وجود کتاب‌های غیر قانونی که به واسطه چاپ افست تولید شده و در کنار خیابان‌ها و در برخی از غرفه‌های مترو به فروش می‌رسد دانست و تاکید کرد: ورود مراجع قضایی برای کنترل و اجرایی کردن قانون کپی رایت و حفظ حقوق مولفان نقش مهمی را می‌تواند اجرا کند چراکه دستفروشان کتاب‌های غیر قانونی را با ۸۰ درصد تخفیف خریداری می‌کنند و آن را در بازار با تخفیف ۵۰ درصد تخفیف در اختیار مخاطبان قرار می‌دهند.

بدین ترتیب می‌توانند به درآمد‌های قابل توجهی در این زمینه دست یابند این در حالی است که نوع کاغذ بکار رفته و نوع ترجمه کتاب‌هایی که توسط دست‌فروشان به مخاطبان ارائه می‌شود بسیار سطحی است و با بدترین کیفیت تولید شده و در اختیار مخاطب قرار می‌گیرد و این امر علاقمندان به مطالعه را دلسرد می‌کند.

انتشاراتی‌های دولتی هم کم آورده‌اند

به گفته فعالان عرصه کتاب و نشر وضعیت برای ادامه فعالیت انتشاراتی‌های خصوصی با دشواری‌های فراوانی روبرو شده، اما از سوی دیگر انتشاراتی‌های نیمه دولتی و یا دولتی هم داریم که آن‌ها هم با کمترین میزان تولید کتاب همچنان در عرصه نشر حضور دارند و بسیار کمرنگ و آهسته حرکت می‌کنند تا جایی که تعداد کتاب‌هایی که در طی دو سال اخیر منتشر کردند بسیار کمتر از انتشاراتی‌های خصوصی بوده همه این موارد نشان می‌دهد. تغییر و تحولات در حوزه مدیریتی زمینه را برای سقوط بسیاری از کتابفروشی‌هایی که نام‌های بلندی در عرصه ادبیات دارند و دولتی هم هستند فراهم کرده است.

محصولات تزئینی رقیب کتاب‌ها شدند

با کمی گشت و گذار در بازار کتاب متوجه شدم که بسیاری از فروشگاه‌های بزرگ کتاب و یا کتاب فروشی‌های دولتی در کنار محصولات خود محصولات تزئینی دیگری را قرار دادند، به نوعی که این محصولات جایگزین کتاب‌ها شده و فروشندگان این کتابفروشی‌ درآمد حاصل از فروش محصولات تزئینی را به همان اندازه فروش کتاب‌ها می‌دانند که این مسئله خبر از بازار کساد سرانه مطالعه و عدم علاقمندی مردم به کتاب می‌هد و به عنوان یک آسیب شناخته می‌شود.

 انتهای پیام/

انسیه بغدادی



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *