کمبود کالا در بازار نداریم/ افزایش قیمتی در ماه مبارک رمضان نخواهیم داشت/ برخورد با واحدهایی که از فروش ممانعت کنند
اصناف یکی از بخشهای مهمی هستند که در تامین و توزیع کالاها در بازار نقش مهمی و غیرقابل انکاری دارند در همین راستا برای مطلع شدن از تمهیدات بخش اصناف برای ماه مبارک رمضان گفتوگویی با علی فاضلی رئیس اتاق اصناف کشور انجام داده که در ذیل میخوانید.
میزان: با توجه به قرارگرفتن در آستانه ماه مبارک رمضان وضعیت تامین کالاهای اساسی در چه وضعیتی قرار دارد؟
فاضلی: تامین مواد غذایی برای ماه مبارک رمضان انجام شده و هیچ مشکلی در این زمینه نداریم و با کمبودی مواجه نیستیم، در حال حاضر تامین اقلام در سراسر کشور صورت گرفته و تمام استانها از تامین و توزیع کالا برخوردار هستند و گزارشی مبنی بر کمبود از هیچ استانی گزارش نداشتیم.
میزان: برای توزیع و دسترسی آسانتر مردم چه تمهیداتی اندیشیده شده است؟
فاضلی: بدین منظور تمام شبکههای صنفی کشور را به کار گرفتیم و بخشی از کالاها از جمله برنج، روغن و قند را از طریق سوپرمارکتها و خواربارفروشان در محلات توزیع کردیم، از طرفی فروشگاههای بزرگ زنجیرهای را نیز بکار گرفتیم و حتی از تعاونیها نیز استفاده شده است همچنین یکی دیگر از تمهیداتی که در این زمینه اندیشیده شده این است که به اتاقهای اصناف سراسر کشور اعلام کردیم که اگر تشخیص دادند با هماهنگی استاندار و رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مربوطه میتوانند فروشگاهها یا نمایشگاههای ویژه ماه مبارک رمضان را در قالب طرح ضیافت برگزار کنند.
میزان: آیا در ماه مبارک رمضان کالاها افزایش قیمتی خواهند داشت؟
فاضلی: بر اساس آخرین مصوبه ستاد تنظیم بازار که به ریاست معاون اول رئیس جمهور برگزار شد، در این ماه افزایش قیمت پذیرفتنی نیست و هیچ افزایش قیمتی در هیچ کالایی نخواهیم داشت.
میزان: عرضه برخی کالاها از جمله روغن در بازار با مشکل مواجه شده بود و شاهد کاهش عرضه در بازار بودیم، آیا تمهیداتی برای برطرف کردن آن انذیشیده شده است؟
فاضلی: زمانی کارخانهها تقاضای افزایش قیمت کرده بودند و کمی سردرگم بودند که آیا کالا به بازار عرضه کنند یا نه، که در حال حاضر این مشکل برطرف شد و روغن نیز به اندازه وفور وجود دارد و حتی مازاد بر عرضه نیز روغن داریم و با مشکلی از نظر تامین مواجه نیستیم.
میزان: زمان کار اصناف در ماه مبارک رمضان چه ساعتی تعیین شده است؟
فاضلی: برای ساعت کار اصناف با نیروی انتظامی در تعامل کامل هستیم و اکثر اتحادیهها تا ساعت یک بامداد مشغول به فعالیت خواهند بود و واحدهایی که تا سحر نیز نیاز به فعالیت دارند با نیروی انتظامی در این زمینه تعامل شده است.
میزان: برای برخورد با مشاغل فصلی به ویژه در ماه رمضان که شروع به عرضه آش، حلیم و زولبیا و بامیه بدون مجوز میکنند چه برنامهای دارید؟
فاضلی: خیلی نمیتوان جلوی این دسته از مشاغل را گرفت و اصولا به دلیل اینکه واحد صنفی به شمار نمیآیند اصناف نمیتواند با آنها برخورد کرد، این مشاغل اگر در سطح شهر به عنوان سد معبر یا مزاحم فعالیت میکنند شهرداری باید با آنها برخورد کند و از نظر بهداشتی نیز باید وزارت بهداشت به از طریق نیروی انتظامی با آن برخورد کند.
میزان: برای نظارت و بازرسی بازار اصناف چه برنامهای تدارک دیده است؟
فاضلی: بازرسی و نظارت را قانونگذار برعهده اصناف قرار داده اما، مشکل که در این وجود دارد این است که سقف بازرسین مناسب نیست و وجود ۱۴۵۰ بازرس در کشور برای بازرسی امور ۳ هزار بنگاه بسیار سخت است که باید این تعداد افزایش یابد، از طرفی منابع درآمدی بازرسی باید بازتعریف شود بازرس بدون تامین مالی اگر در بازار بگردد یقینا با مشکل مواجه خواهیم شد.
میزان: آیا مطالباتی بازرسی از سوی دولت به اصناف پرداخت شده است؟
فاضلی: در حال حاضر دریافتی نداشتیم، ما بودجه خاصی از دولت نمیخواهیم بلکه اگر دولت پول اخذ شده از محل جرایم را به اصناف برگرداند اصناف با همان بودجه، بازرسی را اداره میکند.
میزان: حجم مطالبات اصناف از دولت در این زمینه چه مقدار است؟
فاضلی: این مبلغ باید از محل تبصره هفت ماده ۷۲ به اصناف پرداخت شود و به دلیل اینکه مستقیم به خزانه واریز میشود آماری از مبلغ ندارم اما، بر اساس تعداد پروندهایی که برای آنها از سوی تعزیرات جریمه صادر شده میتوان میزان مبلغ را مشخص کرد، که باید به اصناف برگردانده شود.
میزان: علت تفاوت قیمت برخی کالاهای مشابه در واحدهای صنفی مختلف به چه دلیل است؟
فاضلی: کالاهای صنعتی و وارداتی را اصناف قیمت گذاری نمیکنند اما، برخی از بنگاهها نرخ ارائه خدمات را به اندازه سقف تعیین شده که سود حدود ۱۲ درصد است میگیرند و واحد صنفی دیگر با نرخ کمتر که البته جزو حقوق اصلی بنگاهها و واحدهای صنفی است میگیرند و شعارشان سود کمتر و مشتری بیشتر است البته در این میان برخی واحدها گرانفروشی هم میکنند که قطعا با آنها برخورد میشود.
میزان: برخی از واحدهای صنفی به بهانه تغییر نرخ دلار قیمت کالاها را افزایش میدهند آیا اجازه چنین کاری به آنها داده شده است؟
فاضلی: آن دسته از کالاهایی که داراری نظام تعرفهای در کشور هستند و از راههای رسمی وارد کشور میشوند هیچ مشکلی ندارند و نه تنها نباید گرانتر شوند بلکه برخی از کالاها باید ارزان هم شوند، چون در گذشته با دلار ۴۸۰۰ تومان وارد میشدند و اکنون با دلار ۴۲۰۰ تومانی این واردات صورت میگیرد بنابراین افزایش قیمتی نباید داشته باشیم و هیچ واحد صنفی به بهانه افزایش قیمت ارز حق افزایش قیمت ندارد.
میزان: برخی از کالاها در اولویت دریافت ارز قرار نگرفته اند فعالان اصناف نسبت به این موضوع گلهمند هستند و از طرفی برخی به همین بهانه از فروش امتناع میکنند، چه تمهیداتی در این زمینه اندیشیده شده است؟
فاضلی: ممکن است برخی سرفصلهای کالایی در اولویت دلار ۴۲۰۰ تومانی نباشند که دولت باید برای آن چارهای بیاندیشد البته تا جایی که اطلاع دارم سیستم ارزی به اتحادیههای صنفی نیز تعلق گرفته که قبلا اینگونه نبوده و همه مشمول ارز ۴۲۰۰ تومانی هستند و فقط اولویت بندی متفاوت هستند، اینکه کالا به بهانه ارز فروخته نشود قابل قبول نیست و اگر بازرسین با آن مواجه شوند برخورد خواهند کرد.