آیا دولت واقعا به پیامرسانها کمک کرد
به گزارش گروه فضای مجازی ،به دنبال گزارش روز قبل «فرهیختگان» با عنوان «رشد ۲۰ برابری تلگرام ۶ ماه پس از فیلتر وایبر» در رابطه با خوب یا بد بودن فضای انحصار برای رشد پیامرسانها دریافتیم که در بازه زمانی 6 ماهه چگونه انحصار وایبر، سبب شد تعداد کاربران تلگرام از 100 هزار کاربر به 19 میلیون کاربر افزایش یابد. این افزایش تعداد کاربران در شرایطی رخ داد که «وایبر» به اوج فعالیت خود و ارائه امکاناتی نظیر ابرگروهها، انتخاب مدیر در گروه، تنظیم سطح دسترسی مدیران در گروهها، کانال، استیکرهای بهروز و فراوان و... رسیده بود اما «تلگرام» تنها چتهای دونفره و گروهی را داشت و حتی در امکانات اولیه خود مانند استیکر چیزی از قبل آماده نداشت و تا مدتی کاربران تنها به دلیل «سرعت بالا» این پیامرسان را جایگزین «وایبر» کردند.
در همان روزهای اولیه فعالیت «تلگرام» شایعهای برای امن نبودن این محیط با عنوان «عکسهای خود را در تلگرام برای همدیگر ارسال نکنید، چراکه در جایی ذخیره میشود!» پخش شد اما سرعت بالا و محیط کاربری آسان سبب شد کاربران توجهی به این شایعهها نکنند و در تلگرام باقی بمانند. با حمایتهایی که در ابتدا «دولت» با حذف «وایبر» و ایجاد فضای انحصاری برای «تلگرام» و در ادامه صداوسیما در معرفی «تلگرام» بهعنوان کانال ارتباطی خود با مردم و سایر نهادها با راهاندازی کانالهای خود در تلگرام و دعوت از مردم برای عضو شدن در کانالهایشان داشتند، کمکم به تعداد کاربران «تلگرام» در ایران اضافه و تبدیل به وسیله ارتباطی مردم، چه در سطح استفاده شخصی و چه در سطح استفادههای دولتی شد.
اگر انحصار «وایبر» و بعد از آن حمایتهای دولت از «تلگرام» نبود، بیشک این پیامرسان نمیتوانست بهسرعت در کشور رشد کند و تبدیل به نخستین انتخاب کاربران برای تبادل اطلاعات شود.
بر اساس ماده 2 مصوبههای جلسات شورای عالی فضای مجازی، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بهمنظور مدیریت و ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی داخلی باید اقداماتی از قبیل تهیه و تدوین شرایط و ضوابط اعطای مجوز فعالیت به پیامرسانهای اجتماعی داخلی و خارجی، حمایتهای لازم در زمینههای زیرساختی، فنی، تسهیلاتی و اطلاعرسانی، اعطای تسهیلات موثر کمبهره برای توسعهدهندگان داخلی، امکان عرضه خدمات الکترونیکی عمومی چون دولت الکترونیک، خدمات بانکی و شهری در پیامرسانهای اجتماعی داخلی، به حداقل رساندن هزینههای مرتبط با مصرف پهنای باند و کمک به تامین زیرساختهای شبکهای، ذخیرهسازی و امنیتی را انجام میداد.
اکنون که انحصار ایجادشده برای «تلگرام» موجب شده است کاربران یکی از پیامرسانهای ایرانی را برگزینند، به بررسی مصوبات جلسات شورای عالی فضای مجازی میپردازیم تا ببینیم وزارت ارتباطات و سایر نهادهای مرتبط دستورات رئیسجمهور در زمینه حمایت از پیامرسانهای ایرانی را اجرایی کردهاند یا خیر.
در همین راستا، «فرهیختگان» با مدیران پیامرسانهای «گپ»، «آیگپ»، «سروش»، «ایتا»، «بله» و «بیسفون» به گفتوگو پرداخته است تا بتوانیم تحلیل دقیقتری از اجرایی شدن مصوبات شورای عالی فضای مجازی داشته باشیم.
مهمترین وظایف دولت در قبال پیامرسانهای ایرانی
1- اختصاص رک: «رک» محفظهای است که سرور یا تجهیزات شبکه مثل سوییچ، روتر، مودم و... در آن قرار میگیرد و با توجه به نوع «رک» هم از سرور محافظت میکند و هم جهت تهویه و جلوگیری از صدمات فیزیکی ازجمله ضربه، فشار و کارآیی بهتر سرور آن را در خود جای میدهد.
2-3 و اختصاص پهنای باند (پهنای باند 5Gbs/s اینترنت و پهنای باند 50Gbs/s ترافیک داخل): پهنای باند و میزان تاخیر پهنای باند ازجمله واژههای متداول در دنیای شبکههای کامپیوتری است که به نرخ انتقال داده از سوی یک اتصال شبکه یا یک رابط، اشاره میکند که در برخی مطالب از آن با نام «عرض باند» هم یاد میشود -ترافیک اینترنتی: به میزان ترافیک مورد استفاده بر بستر اینترنت (مجموع دانلود و آپلود) که واحد محاسبه آن مگابایت است، حجم یا ترافیک میگویند.
4- وام 5 میلیاردتومانی
5- یکسوم شدن قیمت پهنای باند
6- منابع پردازشی مانند (CPU-Storage): سیپییو یا پردازنده، یکی از اجزای رایانه است که فرامین و اطلاعات را مورد پردازش قرار میدهد-Storage یعنی فضای ذخیرهسازی دیجیتال.
چرا به اینجا رسیدیم
بر اساس دستورات رئیسجمهور در شورای عالی فضای مجازی باید حمایتهایی از پیامرسانهای داخلی انجام میشده است اما این حمایتها بعد از گذشت حدود یک سال از مصوبات شورای عالی فضای مجازی یا انجام نشده است یا در شرایطی تخصیص داده شده است که برای پیامرسانها مفید نیست. مانند اختصاص رک و پهنای باند در یک جای بهخصوص یا پرداخت وام پنج میلیاردی با سود هشت درصد در شرایطی است که سال اول تنفس در بازپرداخت دارد اما دو سال بعد باید 6 میلیارد و 200 میلیون تومان پرداخت کنند! مدیران برخی از این پیامرسانها (چه افرادی که وام گرفتهاند و چه افرادی که هنوز وام دریافت نکردهاند) میگویند در این مدت زمان و با توجه به اینکه آقایان دولتی یک بار میگویند «تلگرام» فیلتر میشود و یک بار میگویند فیلتر نمیشود و کاربر را از آمدن به پیامرسانهای ایرانی دلسرد میکنند ما باید از چه راهی کسب درآمد کنیم تا بتوانیم این مبلغ را پس دهیم؟! در کشور به تلگرام CDNداده شده بود که هم بخشی از ترافیکش داخل کشور باشد و هم سرعت ارائه سرویس تلگرام در ایران قابل قبول باشد،چند روز قبل از فیلتر تلگرام این امکان از او گرفته شد ولی سوال اصلی این است که به پیام رسان های ایرانی چنین امکانی داده شده است یا خیر؟
بهراستی چه زمانی مصوبات حمایتی از پیامرسانهای داخلی اجرایی خواهد شد تا این پیامرسانها از بابت موارد ذکرشده خیالشان راحت باشد و بتوانند در فضایی بهتر به تکمیل نرمافزار، زیرساختها و... بپردازند؟
منبع:روزنامه فرهیختگان
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.