ثبات بازار ارز در گرو اصلاح روشها است/ تصمیم ارزی دولت ابهامات زیادی دارد
رئیس اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه نظام بانکی هماکنون بزرگترین چالش اقتصاد کشور است افزود: روزانه یکهزار میلیارد تومان به نقدینگی کشور اضافه میشود که به صورت سالانه به نقدینگی ایران ۳۶۰ هزار میلیارد تومان اضافه خواهد شد که رشد ۲۳.۵ درصدی را تجربه میکند؛ در حالیکه این رشد بیش از میانگین متوسط ۹ درصدی کشورها است.
وی با اشاره به نوسانات نرخ ارز گفت: در موضوع ارز، بحث ذخایر بانک مرکزی و اتصال مستقیم بانکها به آن، یک چالش به شمار میرود و اگر بانک مرکزی تزریق پول به بانکها را حتی دو ساعت قطع کند، معلوم نیست چه اتفاقی خواهد افتاد.
رئیس اتاق بازرگانی تهران با اشاره به اجرای سیاستهای اخیر دولت در حوزه ارز، تصریح کرد: ارز همچنان در اولویت اقتصاد ایران است و پس از تصمیم دولت، کماکان مشکلاتی در مورد آن مطرح میشود.
وی ادامه داد: تصمیم دولت در این زمینه هنوز با ابهامات زیادی مواجه است کهای کاش قبل از تصمیم، همه پیشبینیهای مرتبط با آن صورت میگرفت و بعد این کار را انجام میداد.
رئیس اتاق تهران با بیان اینکه بحران ارزی از سال ۹۵ آغاز شد گفت: با فعال شدن FATF انتقال ارزهای پتروشیمیهای ایران که در چین بود با اشکالاتی مواجه شد، همچنین قسمت عمدهای از مبادلات ارزی کشور در دوبی صورت میگرفت که این نقل و انتقالات بسیار کمرنگ شد و پس از آن هم توافقنامهای میان وزارت خزانهداری آمریکا، عربستان و ابوظبی در رابطه با مبارزه با تروریسم صورت گرفت که بانکهای امارات، نقل و انتقال را با مشکل مواجه کردند.
وی ادامه داد: حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد نقل و انتقال پول کشور از طریق امارات انجام میگرفت که با وضع مالیات بر ارزش افزوده هزینهها به شدت بالا رفت.
خوانساری ادامه داد: دولت اجرای سیاست تک نرخی را اعلام و نرخ ۴۲۰۰ تومان را برای دلار گرفت که رقم کارشناسی نیست و به نظر نیاز بود در مورد آن بحث بیشتری صورت گیرد اما، برای اینکه اوضاع بدتر نشود، همه باید به آن عمل کنیم؛ ضمن اینکه تعدیل نرخ بر اساس تورم داخلی و خارجی تا پایان سال نیز میتواند اوضاع را بهتر کند.
وی خواستار بازنگری در لیست اختصاص ارز شد و گفت: بسیاری از افراد که برای دریافت ارز مراجعه کرده اند، با بسته بودن ثبت سفارش مواجه شده یا اینکه ارزی به آنها داده نشده است که این بلاتکلیفی باید تعیین تکلیف شود.
رئیس اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه دولت باید اجازه دهد ارز صادرات با قیمت توافقی بین خریدار و فروشنده در صرافیها مبادله شود تصریح کرد: ما نیز موافق با شفافیت هستیم و معتقدیم این کار باید به صورت شفاف ثبت شود بدین معنی که میزان ارز صادرات ثبت شود اما، قیمت توافقی باشد تا صادرات هم رشد یابد.
وی با تاکید بر اینکه فعالان اقتصادی شرایط موجود را تحمل کنند چرا که قیمتهای افزایش یافته واقعی نیست، گفت: اگر دولت برای ارز تدبیر بهتری داشته باشد، با اصلاح روشها میتوان به ثبات در بازار ارز رسید.