داعش با چند صد کانال و با 11 زبان دنیا در تلگرام فعالیت می کند /بلاک چین بستر رشد انواع جرم است
رییس پلیس فتا ناجا گفت: امروز تأمین امنیت فضای سایبر، چالش تمام کشورهای جهان است و برای این مهم همه دولتها در حال تکاپو و سرمایه گذاری هستند.سازمانهای معتبر جهان پیش بینی میکنند که در سال 2020 جرایم و حملات سایبری و سرقت اطلاعات ضرری مالی برابر 2 تریلیون دلار به اقتصاد جهانی وارد خواهد کرد و در این میان دستگاههای هوشمند و خدمات آن نیز، سهم گستردهای را به عنوان عضوی از شاکله فنی اطلاعات به خود اختصاص میدهند.
وی سه عامل رشد شتابان ارتباطات و اطلاعات و شبکههای اجتماعی بدون توجه به مقوله امنیت، گروههای سازمان یافته و شکل گیری و افزایش فعالیت گروههای تروریستی درفضای سایبری را از جمله تهدیدات و چالشهای کنونی و آینده جهان که باعث نگرانی جامعه جهانی شده است، برشمرد.
سردار هادیانفر در ادامه افزود: فعالیتهای مجرمان، گروههای سازمان یافته و تروریستها مانند داعش، النصره والقاعده و دهها گروه تروریستی که به صورت پنهان درکشورها فعالیت میکنند در دارک نت، وب عمیق، فری نت در بستر شبکههای اجتماعی و پیام رسانهای اجتماعی مانند تلگرام، فیس بوک و واتس آپ در کنار ابزارهایی مانند پنهان سازان هویت، پولهای مجازی مانند بیت کوین و شبکه و سرویسهای رمز شده سبب گردیده بستری مناسب و امنی برای مجرمان و تروریست ایجاد نمایند.
وی با بیان این مطلب که امروز با تلاشهای جمهوری اسلامی ایران، روسیه، عراق، سوریه و حزب الله داعش به پایان خود در میدان نبرد رسیده است، تصریح کرد: تفکر داعشی و تکفیری هنوز درفضای سایبری توسط عوامل این گروهک تبلیغ و تروجی می شود و از تلگرام و توئیتر به منظور ترویج و تبلیغات، جذب، آموزش و بکارگیری افراد در عملیاتهای تروریستی در سراسر جهان استفاده میکنند و گروه های تروریستی از اوایل سال 2018 وارد فاز جدید تحت عنوان فعالیت گسترده و شبکه سازی سایبری برای یارگیری پنهان هستند به گونهای که داعش با چند صد کانال و با 11 زبان دنیا در تلگرام فعالیت می کند و متاسفانه ابزارهای سفارشی سازی شده بخصوص در پیام رسان موبایلی که تحت عنوان امنیت کاربران طراحی می گردد ،بسترهای امنی برای مجرمان و تروریست در دنیا ایجاد میکنند و از سوی دیگر فعالیت مجرمین وگروههای سازمان یافته با انگیزههای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در دارک نت (Dark net ) حمله به سیستمهای پرداخت الکترونیک، نفوذ به شبکههای بانکی، نفوذ هکرها به خانههای کاربران برای سرقت اطلاعات شخصی با توسعه اینترنت اشیاء، توسعه بی رویه پیام رسان موبایلی OTTها و گسترش اخبار جعلی درشبکههای ا جتماعی و هدایت افکار عمومی و انواع حملات جلوگیری از ارائه سرویس D-DOS بر هیچ کشوری پوشیده نیست.
سردار هادیانفر در تشریح حملات سایبری در سال 2017 ادامه داد: شاهد آن بودیم که در سال 2017 حملات سایبری و گسترده مانند باج افزارها Ransomware خسارات زیادی را به بسیاری از کشورها وارد ساخت و در برخی از کشورها خدمات عمومی آنلاین را مختل نمود. باج افزار واناکرای و پتیا Wanna به تنهایی در کمترین زمان بیش از 100 کشور جهان را درگیر نمود و توانست پازل تهدیدات را در دنیا کالم و مضمون اینترنت و فضای سابری را به یکی از نگرانیها و تهدیدات عمده برای مردم و دولت ها تبدیل نمایند.
رییس پلیس فتا ناجا در قسمتی از سخنان خود پیش بینی ، پیشگیری و مقابله موثر با جرایم نوظهور و پیچیده سایبری را نیازمند سطح بالایی از همکاریهای سریع و آنلاین و به دور از تشریفات و بروکراسیهای دست و پا گیر اداری بین تمام بخشهای خصوصی و بخشهای پلیسی در سطح جهان عنوان و تصریح کرد: باید به خاطر توجه واقدام به موقع سازمان اینترپل در ایجادمرکز سایبری در IGCI و UNODC تقدیر و تشکر کرد ولی باید اقدامات جدی تری انجام بگیرد زیرا به نسبت این پیشرفتها متاسفانه ضریب توسعه و دسترسی پلیس و قانونگذاری در زمینه فناوری اطلاعات کند است و همین امر مهم ما را دچار چالشهای گوناگون کرده است.
وی کمبود همکاریهای عمیق بین المللی در خصوص پیشگیری از جرایم را موجب توسعه فعالیت مجرمان و محیطهای ناامن، ضد صلح و آرامش جهانی دانست و اظهار کرد: در حال حاضر خطر بزرگ توسعه فناوریها مبنی بر بلاک چین است که بستر خوبی برای رشد تروریسم، اخاذی، خرابکاری، نفوذ و سرقت اطلاعات ، تقلب و کلاهبرداریهای مالی و حملات سایبری و سایر جرایم است که اینگونه موضوعات چالشهای پیش روی ما را افزایش داده است. درحال حاضر برخی طراحان نرم افزارهای شبکههای اجتماعی و پیام رسانهای موبایلی اقداماتی را انجام دادهاند که نگرانیهای ما را به عنوان حافظان منافع، منابع و سرمایههای دیجیتالی مردم افزایش می دهد.
سردار هادیانفر با تاکید بر این مطلب که ردیابی جرایم و اقدامات غیر قانونی در شبکههای اجتماعی مبتنی بر بلاک چین دارای یک پیچیدگی و دشواری فرای تصور است، اذعان داشت: باید قبل از راه اندازی این نوع از شبکههای اجتماعی با اجماع جهانی نسبت به ایجاد یک رگولاتوری که در آن منافع ملتها ودولتها و فعالان حوزه فناوری اطلاعات دیده می شود از پدید آمدن چنین شبکههایی جلوگیری نمود و یا با تعریف استانداردهایی نگرانی ها در خصوص ردیابی و مقابله با جرایم مبتنی بر بلاک چین را رفع نمود واز توسعه بیش از پیش محیطهایی که موجب رشد تروریسم می شوند جلوگیری کرد.
وی نبود نظام حقوقی واحد جهانی برای مقابله با اینگونه پدیدهها و تولیدات که امنیت مردم را به مخاطره میاندازد و تأمین کننده امنیت برای مجرمان را یکی از جدیترین مسائل در این باره ذکر کرد. همچنین یکی از مهمترین مشکلات پی جویی جرایم سایبری درکشورها به غیر از آمریکا را همکاری نامناسب ارائه دهندگان خدمات دسترسی و میزبانی بین المللی و همچنین مسئله حاکمیت اینترنت دانست.
سردار هادیانفر در ادامه افزود: بسیاری از ارائه دهندگان خدمات بین المللی تحت تأثیر مسائل سیاسی تصمیم گیری مینمایند و با کشورها به صورت گزینشی همکاری می نمایند. باید سرویس دهندگان بزرگ و شرکتهایی مانند ICAN ،گوگل، ماکروسافت و ... با توجه به شرایط خاص جرایم سایبری و مسئله تأمین امنیت فضای سایبری درسیاستهای مدیریتی خود تحول ایجاد نمایند و بایدکشورها را مستقیماً در امر حاکمیت اینترنت مشارکت دهند یا اینکه تحت مدیریت سازمان ملل قرار گیرد تا همه اعضا بر اساس عدالت، در حل مسائل خود در فضای سایبر توانمند گردند.
رییس پلیس فتا ناجا در پایان بر لزوم همکاری بین المللی، اشتراک و تبادل اطلاعات، ظرفیت سازی و آموزشهای روزآمد تاکید کرد.