سلب آزادی به بهانه تحریم/ وضعیت شهروندان ایرانی محبوس در آمریکا
در واقع آمریکاییها با استناد به تحریمهای ظالمانهای که علیه کشورمان روا داشتهاند و خلف وعده در رفع آن تحریمها، بواسطه توافق هستهای موسوم به برجام، برای خود مستمسکی جهت آزار و ایذاء شهروندان ایرانی در کشورهای مختلف دست و پا کردهاند.
نکته قابل تامل آنکه، اتباع ایرانی بازداشت شده توسط سیستم امنیتی و قضایی آمریکا در شرایط نامطلوبی به سر میبرند و گزارشها حکایت از اوضاع وخیم و تهدید امنیت جانی آنها دارد.
فوت شهروند ایرانی بازداشت شده توسط آمریکا
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در مردادماه سال گذشته از فوت یکی از اتباع ایرانی که به درخواست سیستم قضایی آمریکا در کشوری ثالث دستگیر شده بود، خبر داد. آمریکاییها پس از ارائه درخواست به کشورها برای بازداشت شهروندان ایرانی، خواهان استرداد آنها به آمریکا میشوند تا در دادگاهی ناعادلانه و بر اساس اتهامات واهی و فرضی به مجازات کردن ایرانیان بپردازند.
جدیدترین اقدام خصمانه آمریکا؛ بازداشت ۳ تاجر ایرانی
روز گذشته رسانههای آمریکایی گزارش دادند که وزارت دادگستری این کشور ۳ تاجر ایرانی را به اتهام دور زدن تحریمهای تجاری واشنگتن علیه تهران بازداشت کرده است.
بر اساس گزارش مطبوعاتی دفتر دادستانی آمریکا در کالیفرنیا این ۳ تاجر ایرانی که تابعیت آمریکا را گرفتهاند از سیستم پیچیده نقل وانتقال الکترونیکی پول برای تأمین اعتبار لازم جهت خرید قطعات خودرو استفاده کرده و از نهادهای مالی غیرقانونی (به زعم آمریکاییها) برای انتقال پول از تهران به آمریکا استفاده کردهاند.
بازداشت یک مهندس ایرانی در آلمان به درخواست آمریکا
دوشنبه هفته گذشته نیز، محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت در جریان نشست خبری خود در ضمن پاسخگویی به یک سوال به اقدام خصمانهای از سوی دولتین امریکا و آلمان اشاره کرد و گفت: یک مهندس ایرانی که من از سال ۵۸ وی را میشناسم و تابعیت آلمان را دارد، هماکنون توسط آلمان با دستور امریکا به اتهام تسهیل واردات یک سری اقلام به ایران بازداشت شده و قرار است برای محاکمه به آمریکا فرستاده شود.
بازداشت شهروند ایرانی ۳۸ ساله با حکم دادگاه فدرال منتهن نیویورک
در نخستین روزهای سال جاری نیز خبر رسید که یک ایرانی ۳۸ ساله به این اتهام خودساخته که تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه ایران را دور زده است با حکم دادگاه فدرال منتهن نیویورک بازداشت شده است. در دادخواستی که علیه این شهروند ایرانی تنظیم شده ادعا شده بود که وی در انتقال بیش از ۱۱۵ میلیون دلار از طریق نظام مالی آمریکا به ایران از طریق یک قرارداد تجاری با یک شرکت عمرانی در ونزوئلا، نقش داشته است.
محکوم شدن یک ایرانی به ۲۵ سال حبس توسط آمریکا
در اسفند ۹۶، رضا اولنگیان شهروند ایرانی – آمریکایی ۵۷ ساله توسط دادگاه منهتن نیویورک به اتهام واهی تلاش برای خرید موشکهای ضدهوایی و قطعات یدکی هواپیماهای نظامی برای ایران، به ۲۵ سال حبس محکوم شد. اولنگیان اکتبر سال ۲۰۱۲ (مهرماه سال ۹۱) در کشور استونی دستگیر و مارس ۲۰۱۳ (فروردین ۹۲) به ایالات متحده آمریکا مسترد شده بود.
بازداشت زن باردار ایرانی در استرالیا به درخواست آمریکا!
در ۲۶ خرداد ۹۶ (۱۶ ژوئن ۲۰۱۷) خانم «نگار قدسکنی» تبعه ایرانی از سوی مقامات قضایی استرالیا به اتهام واهی نقض قوانین تجاری آمریکا بازداشت شد. دستگیری این زن ایرانی توسط استرالیا در شرایطی بود که وی در وضعیت خاص بارداری قرار داشت و دادگاه استرالیا که بر مبنای دعاوی کذب و واهی صادره از آمریکا به محاکمه این تبعه ایرانی پرداخت، اعلام کرد که نوزاد پس از وضع حمل از وی جدا خواهد شد و به درخواست آمریکا، این فرد به آمریکا مسترد میشود.
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه، چهارم دی ماه سال ۹۶ در جریان نشست خبری خود از وضعیت خانم قدسکنی تبعه ایرانی زندانی در استرالیا اظهار نارضایتی کرد و گفت که «دادگاه خانم قدسکنی برگزار شد و وی فرزند خود را در زندان به دنیا آورد و با تلاشهای سفارت ایران و وزرات خارجه تا حد ممکن تسهیلات پزشکی و بهداشتی برای وی فراهم شد؛ اما در مجموع او در وضعیت خوبی به سر نمیبرد و ما از این وضعیت ناراضی هستیم و امیدواریم که دولت استرالیا با توجه به مسائل انسان دوستانه در حل و فصل پرونده خانم قدس کنی که به درازا کشیده و دردهای زیادی را به وی تحمیل کرده کمک شایانی را انجام دهد».
دستگیری و دیپورت ایرانیان در آمریکا
بیستم تیرماه ۹۶ نیز خبر رسید که «محسن دهنوی» محقق و پژوهشگر ایرانی حوزه سرطان که از جانب یک مرکز معتبر آنکولوژی در بوستون آمریکا دعوت نامه دریافت کرده بود و ویزای مختص پژوهشگران و آکادمیسینها را دارا بود، به محض ورود به فرودگاه بینالمللی «لوگان» بوستون، به همراه همسر و سه فرزند خردسالش، توسط ماموران مرزی آمریکا به بهانه فرمان مهاجرتی ترامپ، بازداشت و پس از آن دیپورت شد. البته بهانه آمریکاییها برای بازداشت این دانشمند ایرانی نه از جنس اتهامات واهی تحریمی ایران که مبتنی بر قانون ضدمهاجرتی و نژادپرستانه ترامپ بود. بهانهای که در چندین مورد دیگر نیز باعث بازداشت والدین دانشجویان ایرانی مقیم آمریکا شد.
ماجرای شیخزاده
در نخستین روزهای فروردین ۱۳۹۵، رویترز خبر داد که یک تبعه ایرانی به نام «احمد شیخ زاده» در آمریکا بازداشت شده است و دادستان آمریکا در دادگاه فدرال بروکلین نیویورک این فرد ۶۰ ساله را به نقض تحریمهای علیه ایران متهم کرده است. رویترز ادعا کرده بود که شیخ زاده مشاور نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک است.
دادگاه فدرال در بروکلین نیویورک، روز ۲۳ مارس ۲۰۱۶ (۳ فروردین ۱۳۹۵) بعد از شنیدن دفاعیات شیخ زاده و وکیل او، قرار وثیقه ۳ میلیون دلاری برای وی صادر کرد و او را از رفتوآمد به دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل منع کرد.
پس از دستگیری شیخ زاده، برخی منابع در داخل اعلام کردند که «هدف اصلی از دستگیری او، آزادی نمازیها (سیامک و باقر) در ایران است؛ کسانی که آمریکاییها آنها را بزرگترین صید اطلاعاتی ایران در یک دهه گذشته خواندهاند».
۱۲ ایرانی محبوس در زندانهای آمریکا
چندماه پیش از دستگیری شیخ زاده، یعنی در دیماه ۹۴، رویترز مدعی شده بود که ۱۲ ایرانی مقیم آمریکا به اتهام فروش تکنولوژیهایی که ممکن است به توسعه برنامه هستهای و نظامی تهران منتهی شده باشد، در این کشور زندانی و یا در حال محاکمه هستند.
رویترز تصریح کرده بود که این آمار را از بررسی هزاران صفحه اسناد دادگاهی، مصاحبه با اعضای خانواده و وکلا بدست آورده است. جستجوهای رویترز به افشای جزئیات جدیدی درباره این مردان منتهی شد که از تاجری در هیوستون، تا کارگری در بروکلین و یک کارآفرین صنایع فضایی را شامل میشد. یازده نفر از این افراد متولد ایران هستند و همگی اقامت قانونی آمریکا را در اختیار دارند.
اسامی زندانیان ایرانی به ادعای رویترز عبارت بود از: حمیدرضا هاشمی، رضا اولنگیان، مظفر خزاعی، آرش قهرمان، امیرعباس تمیمی، نادر مقانلو، بهرام مکانیک، تورج فریدی، خسرو افقهی، وحید حسینی، علی صابونچی و مجید ایرانپور مبارکه.
بیخبری از وضعیت ۴ ایرانی محبوس در آمریکا
از میان این ۱۲ ایرانی محبوس در زندانهای آمریکا، ۷ تن یعنی نادر مدانلو (بازرگان ۲ تابعیتی)، بهرام مکانیک (تاجر مقیم آمریکا)، خسرو افقهی (تاجر مقیم لس آنجلس)، آرش قهرمان، تورج فریدی (تاجران مقیم آمریکا)، نیما گلستانه (مقیم ترکیه) و علی صابونچی (تاجر مقیم مریلند) در جریان تبادل زندانیان میان تهران و واشنگتن که در اواخر دیماه ۹۴ اتفاق افتاد، آزاد شدند. همچنین رضا اولنگیان نیز در اسفند ۹۶ توسط سیستم قضایی آمریکا در حکمی غیرعادلانه و مغایر با اصول انسانی به ۲۵ سال زندان محکوم شد. بدین ترتیب وضعیت ۸ زندانی ایرانی در آمریکا که در گزارش دیماه ۹۴ رویترز آمده بود، مشخص شده، اما از وضعیت ۴ زندانی ایرانی دیگر اطلاعی در دست نیست؛ آنچه محرز است آن است که این هموطنان ما در شرایطی نامطلوب در زندانهای آمریکا محبوس هستند.